IDO_KEP_banner_728x90_2_002

Versbusz

2019.04.10

Versbuszok járnak április 11-én, a költészet napján Veszprémben, ahol a Petőfi Színház Fizesse verssel színházjegyét!-programja keretében a versmondásért színházjegy is jár azoknak a vállalkozó szellemű irodalomkedvelőknek, akik egy szabadon választott verset mondanak a színház dolgozóiból álló közönség előtt délelőtt 10 és este 6 óra között. Több Veszprém megyei város is színes programokkal várja ezen a napon az irodalomkedvelőket.

jaok

2019.04.10

Lillafüreden, József Attila Óda című versének születési helyén köszöntik a magyar költészet napját április 11-én a miskolciak.

Kolteszet_napja-768-x-432

2019.04.10

Közös versmondással, zenés irodalmi előadással, megzenésített versekkel, Ady és Csinszka kapcsolatának felidézésével is készülnek a költészet napjára Nógrád megyében.

Kollár-Klemencz László

2019.04.10

Öt hét alatt nyolcvan helyszínen csaknem háromszáz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató program indul az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozatán Szegeden, április 11-én.

varga_patricia_minerva

2019.04.10

Gyerekprogrammal és kiállítással várja az érdeklődőket a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár a költészet napja alkalmából, április 11-én.

BFZ_ZenevarKurcsak_Istvan

2019.04.10

Kezdődik a Budapesti Fesztiválzenekar Közösségi Hét elnevezésű programja: kamaraformációk április 11. és 17. között ingyen zenélnek Magyarország legkülönbözőbb pontjain Makótól Pannonhalmáig.

verskommando

2019.04.09

Felolvasómaraton, verskommandó, versmondóverseny és koncert is szerepel a költészet napja alkalmából rendezett Győr-Moson-Sopron megyei eseményeken.

misztral2016_szeidlmariannfoto_33w

2019.04.09

Április 11-én, csütörtökön a budakalászi Kós Károly Művelődési Házban ad koncertet a magyar zenei élet egyik népszerű formációja, a Misztrál együttes.

IMG_1584-795x530

2019.04.09

Színházi előadások, koncertek, kiállítások, workshopok és egyetemi börze is várja az érdeklődőket a második Művészeti Egyetemek Találkozóján, amelyet április 12. és 14. között tartanak a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, valamint a Pelikán Kamaraszínházban.

rozaneszter

2019.04.09

Változatos programokkal ünneplik a magyar költészet napját, április 11-ét Szombathelyen; óriás puzzle kirakása, verses délután, hangos képregény bemutatása, lakáskoncert szerepel a kínálatban.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma