Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

freddie

2019.06.08

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei koncertsorozatát a magyar popzenei élet meghatározó alakja, Freddie nyitja meg június 8-án 19.30-kor. Az előadó az elmúlt években saját zenekarával fesztiválok, szabadtéri- és klubkoncertek állandó fellépője.

Amadinda

2019.06.08

Az Amadinda Ütőegyüttes 2019 tavaszán töltötte be a 35. életévét, amit sok más mellett egy Budapesti Fesztiválzenekarral közös koncerttel ünnepel: június 10-én a BMC-ben két versenymű hangzik el egy egzotikus francia darab és egy magyarországi Steve Reich-bemutató mellett.

Duna_Karneval2
2019.06.08

A Duna Karnevál a minőségi kulturális turizmus kiemelt eseménye. A fesztiválon a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes mellett kilenc ország közel kétszáz művésze lép fel. Az idén először megrendezett I. FolKid gyermekfesztivállal kiegészült rendezvénysorozat Budapest rangos helyszínein zajlik június 8. és 16. között. A fesztivál gálaműsorát június 12-én tartják a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

gotikus_szobormesek

2019.06.07

Gótikus szobormesék három hangra címmel koncertre, táncelőadásra és tudományos tárlatvezetésre készül a Budapest Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány ma 18:30-tól

Holloko

2019.06.07

Hollókőn vasárnap felelevenítik a régi pünkösdi népszokásokat, a pünkösdi áldásosztás és a népzenei koncertek mellett néptáncoktatással, kézműves és gasztronómiai vásárral is várják a látogatókat. Hétfőn a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel a pünkösdi várjáték.

besh-o-drom

2019.06.07

Húszéves a Besh o droM. Ez alkalomból a zenekar az óbudai Kobuci Kertben ad koncertet június 8-án.

Reinhard_Goebel

2019.06.07

A Budapesti Fesztiválzenekar június 8-án és 9-én barokk koncertet ad a Zeneakadémia nagytermében. Az este folyamán egy régizenei ikon, Reinhard Goebel német karmester kalauzolja végig a közönséget az olasz, francia, cseh és német barokk zene állomásain. Hegedűn közreműködik: Mirijam Contzen.

szalonna04

2019.06.06

Pünkösdi Királyság címmel rendeznek június 10-én hagyományőrző családi napot a Tabánban, ahol többek közt óriásbuborék-fújással, gólyalábasokkal és pünkösdi hétpróbával is várják a közönséget.

skanzen_punkosdioroksegunnep_2019

2019.06.06

Pünkösdi Örökségünnepet tartanak lesz június 9-10-én a szentendrei Skanzenben, ahol lipicai lovakkal, nagyecsedi táncokkal, borsodnádasdi molnárkaláccsal is találkozhatunk. Két napon át színpadi produkciók, kézműves bemutatók, felvonulás, zenei és táncos programok, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat.

cziraky_margit_rozsakert

2019.06.06

Június 7. és 9. között az Eszterháza Központ örökséghelyszínei, a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-örökség parkjai, kertjei egy nemzetközi programsorozatban mutatják meg különlegességüket.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

iatp_201819_bwmetro

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma