NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

PIM_beszelgetes_kiemelt

2018.11.10

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt keretében rendezik meg november 12-én az Interdiszciplinaritás, motiváció, kiemelkedő képességek a múzeumban című szakmai beszélgetést. A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) megtartandó szakmai fórumon arról lesz szó, hogyan tud csatlakozni mindezen témákhoz egy múzeum a tevékenységén keresztül.

gocseji_masolata

2018.11.09

Az idén 50 esztendős Göcseji Falumúzeum jubileumi évét a Márton-napi vigasságok elnevezésű program zárja november 11-én, 10 és 16 óra között Zalaegerszegen. Folklór programok, kirakodóvásár, valamint libaételek, borok, teák és különleges göcseji finomságok várják az érdeklődőket! A rendezvény vendégei Zalaegerszeg egyik településrészének, Andráshidának civil szervezetei lesznek: többek között a gazdasszonykör és a Szélrózsa Tánckör.

pic_20181030181501_bbbaquhhn43

2018.11.09

Tizenharmadik alkalommal szervezi meg a Budapesti Román Kulturális Intézet az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közösen a budapesti Román Filmhetet november 15. és november 19. között. Az ötnapos magyarországi ősbemutató-sorozat alkalmából a budapesti közönség a román filmgyártás nyolc friss, ugyanakkor rangos díjakat is begyűjtő produkcióját tekintheti meg az Urániában.

Ruben1

2018.11.09

Az első fesztiválsikerek és az Oscar-nevezés után november 15-én érkezik a magyar mozikba a Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés magyar animációs film, amely zsánerét tekintve akcióthriller, de egyúttal összművészeti alkotás: képzőművészeti, filmes és zenei road-movie.

whs_lahto_2

2018.11.09

Elengedni valakit, akivel összekötötted az életed, akinek mindenedet odaadtad: végeláthatatlan küzdelem az emlékekkel és az illúziókkal, a nap 24 órájában, akkor is, ha te döntöttél a szakítás mellett. A Búcsú (Lähtö) ezt a folyamatot dolgozza fel abszurd humorral és olyan lélegzetelállító trükkökkel, amelyekről azt gondoltad, csak a képzeletedben léteznek. Cirkusz, álomvilág, mágia és tánc Kalle Nio illuzionista irányításával a Trafóban!

Ute-e-Werner-Mahler-Monalisen_kiemelt

2018.11.09

A Nagyváros brand című fotókiállítás megpróbálja felvillantani azt az erős hangulatot, amelyet többek közt Berlin múltjának ikonikus időszakai, helyszínei sugallanak. Sibylle Bergemann az 1970-es, 1980-as években készült kelet-berlini városfotóival, életképeivel, Ute Mahler és Werner Mahler pedig a Külvárosi Mona Lisák portrésorozatával szerepel a kiállításon. A tárlat november 14. és december 3. között a FUGA – Budapest Építészeti Központban A Fotóhónap 2018 keretében látható.

anja-lechner-pablo-marquez-original-114598

2018.11.08

A Zeneakadémia Nagytermébe és Solti termébe várja az érdeklődőket az Eötvös Zenei Alapítvány november 9. és 11. között a háromnapos Budapest Nemzetközi Gitárfesztiválra. A hangszer szerelmesei a rendezvény keretében nemzetközi művészek koncertjeit és mesterkurzusait hallgathatják meg. Az idei fesztivál vezérfonala a páros játék: mindhárom napon hangszeres duók kerülnek reflektorfénybe.

Sor

2018.11.08

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása, melyen a hazai sörfőzés és sörfogyasztás történetét mutatták be. A tárlathoz kapcsolódóan november 16-án bemutatják az Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című kötetet.

www.hagyomanyokhaza.hu

2018.11.08

Vár a Hagyományok Háza Rábaköz című kiállítása, amely a Kisalföld népi kultúrájából merít: a csornai és a kapuvári múzeumok anyagaiból, a Kisalföldi Népművészek Egyesületének munkáiból, illetve a tájegység népművészeinek vagy a tájegység népművészetét ismerőknek és gyakorlóknak az alkotásaiból.

2018_07_25_napszallta

2018.11.08

Az elmúlt év magyar filmtermésébe nyújt betekintést a 12. Bukaresti Magyar Filmhét, amelyen a román főváros közönsége először láthat a nemzetközi fesztiválokon már több rangos elismerést is begyűjtött alkotásokat. A november 11. és 18. között zajló programsorozat nyitófilmje a Nemes Jeles László rendezte Napszállta lesz, amelyet a velencei filmfesztiválon a filmkritikusok FIPRESCI-díjjal tüntettek ki.

Az évforduló első tárlatán a milánói Ambrosiana Könyvtárban bemutatják a reneszánsz géniusz műszaki és tudományos felfedezéseit tartalmazó Atlanti Kódex leghíresebb oldalait is. Az intézmény 1637 óta őrzi a 12 kötetes gyűjteményt. Most három szakaszra bontva mutatja be a kódexben lévő 46 leghíresebb és legfontosabb rajzot, amelyek Firenzében töltött fiatalkorától a franciaországi utolsó évekig kísérik végig a Mona Lisa alkotójának életét és pályafutását. Az 1119 oldalas kódex egy enciklopédia a reneszánsz kor műszaki ismereteiről, bemutatva a mester saját találmányait. A 2019. szeptember 15-ig tartó kiállítássorozat első része a mester kifejezetten Milánóhoz kötődő rajzait, a második az építőmérnöki tanulmányait, a harmadik a Franciaországban töltött éveit mutatja be.

Egy új amerikai tanulmány szerint a női főhőssel forgatott filmek sikeresebbek, mint a férfi főhőssel készültek. A kutatók a 2014 januárja és 2017 decembere között a mozikban világszerte forgalmazott 350 legnagyobb bevételű filmet elemezték. Kiderült, hogy a kis, közepes és nagy költségvetésű filmek mezőnyében is nagyobb volt a globális bevétele a filmeknek, ha nő volt a főhősük.

A várhatóan jövő év elején induló űrszondába időkapszulába egy CD-nagyságú korongot tettek, tele Izraelről gyűjtött információval. A gyermekrajzok mellett Izrael nemzeti történelmi és kulturális szimbólumait, az 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, dalokat és imákat, valamint világtörténelmi tényeket küldenek a Holdra. Ezek az űrjármű küldetésének végeztével nem térnek vissza a Földre. Az izraeli légiipar SpaceIL nevű nonprofit vállalatának gyártmánya az első izraeli űreszköz. Utoljára Kína hajtott végre hasonló küldetést 2013-ban, a februárival Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra.

A madár farktolla a dinoszauruszok korából, a földtörténeti kréta korszak kezdetéről származik, amely fontos időszaka volt a madarak evolúciójának. Ez a korszak mutatja meg, hogyan alakultak át bizonyos dinoszaurusz-típusok madarakká. A lelet különlegessége, hogy az áttetsző borostyánban látni lehet a toll háromdimenziós felépítését, és ezzel sokkal több információhoz lehet jutni, mint az eddig fosszilis állapotban megtalált tollakról. A borostyánban fennmaradt farktollra Mianmar északi részén, a Hukawng-völgyben bukkantak a kutatók.

Több mint nyolcmilliárd koronát (100,8 milliárd forintot) költöttek a csehek 2017-ben új könyvek vásárlására, ami 200 millió koronával (2520 millió forinttal) haladta meg az előző évi ilyen célra fordított kiadásokat. A cseh könyvpiac forgalma tavaly 2,5 százalékkal emelkedett, míg 2016-ban még négy százalékkal. A könyvpiac növekedésének mérséklődése már harmadik éve tart. A kiadott könyvcímek száma ugyanakkor második éve csökken, ami elsősorban az egyetemi tankönyvek, jegyzetek, statisztikai kiadványok és módszertani útmutatók illegális másolásának következménye.

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Timar_Sara

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma