15_eves

csontvary

2019.08.12

„Dalok szöveg nélkül a zongorán” – e címet viseli Michiko Ota-Kys japán zongoraművésznő koncertje, amely augusztus 18-án 19 órakor lesz a Csontváry Múzeumban. Műsorán Mozart, Clara Schumann, valamint Liszt Ferenc művei is szerepelnek.

large_balogh_kalman

2019.08.12

Nemzetközi Cimbalomversenyt rendez a Budapest Music Center augusztus 25. és 31. között.

Szentpali_Roland
2019.08.11

Augusztus 24-én és 25-én a korabeli barokk zeneszerzők – Bach, Boccherini, Vivaldi – remekművei szólalnak meg a Barokk Randevún a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az esteken a korabeli társasági élet hangulatát idézik fel főúri módon berendezett helyszíneken.

kemenyzsofi

2019.08.10

Újabb programokkal jelentkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó crossover-sorozata. Augusztus 13-án megelevenedik szemünk és fülünk előtt a Nyugat: a PIM médiatárából szerkesztett videó a jelenbe helyezi az előző század klasszikussá vált írónemzedékét.

Debreceni_viragkarneval

2019.08.10

Ötvenedik alkalommal rendezik meg augusztus 20-án a nemzetközi hírű Debreceni Virágkarnevált. A karnevál történetében a legtöbb, 18 virágkocsi színesíti majd a menetet. Négy kocsi Debrecen évtizedes testvérvárosi kapcsolatait eleveníti meg, nyolcat pedig a városba települt multinacionális cégek készítenek. A virágkarneválhoz kapcsolódó karneváli hét programjai augusztus 14-től 21-ig tartanak.

thumbnail_image003

2019.08.10

A Nagy Háború időszakába csöppenhetünk az augusztus 20-ai hosszú hétvégén a Skanzenben. Nemcsak az első világháború frontvonalbeli eseményei elevenednek meg a múzeumban, de a hátország életébe és a háború utáni mindennapokba is bepillantást nyerhetünk.

Woodstock-kids

2019.08.10

Bár lefújták az Egyesült Államokban a Woodstock 50 elnevezésű jubileumi rendezvényt, a magyar fővárosban megemlékeznek a legendás fesztiválról a kerek évfordulón. A Budapest Parkban augusztus 15-én színművészek közreműködésével idézik fel a félévszázados dalokat.

nyaklánc

2019.08.09

Az ÚjMűhely Galéria augusztus 14-én nyitja meg a kevésbé ismert művészeti ág hazai képviselőinek alkotásait bemutató kiállítását Dialógusok – polilógusok címmel.

orgonapont

2019.08.09

A Filharmónia Magyarország szervezésében augusztusban újra országjáró körúton az orgona, hogy csodás hangulatot varázsoljon a könnyed, nyáresti programok kedvelői számára. Most azonban nem rekordokat dönt, hanem duettezik a hangokkal, rézfúvósokkal, vonósokkal és a legváratlanabb hangszerpárosításokkal lepi meg a közönségét.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma