IDO_KEP_banner_728x90_2_002

gyermekvasut1
2019.04.13

Szombaton ünnepli alapításának 71. évfordulóját a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút. Ebből az alkalomból ünnepi különvonattal és a hűvösvölgyi járműtelepen nyílt nappal várják az érdeklődőket. A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány és a budapesti Gyermekvasút közös rendezvénye egyúttal a Kárpát-medencei kisvasúti napok évadnyitója is.

Olasz_napok

2019.04.12
Negyedik alkalommal rendezik meg az Olasz Napokat április 12-13-án a Veszprém megyei Várpalotán. Változatos kulturális programokkal, olasz gasztronómiai bemutatóval, autó- és motorkiállítással is várják az érdeklődőket.

Balett

2019.04.12

Idén is megrendezi fesztiválsorozatát a Táncpedagógusok Országos Szövetsége áprilisban és májusban. Április 13-án, szombaton a felnőtt és ifjúsági, május 11-én a junior, május 18-án a gyermek korcsoport döntőjét láthatják az érdeklődők Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban.

Adigzsi

2019.04.12

Kanalas Éva elsőként készíthetett felvételeket a tuvák mindennapi sámántevékenységeiről a Szaján és a Tangdi-óla hegyláncai között. Dokumentufilmjét április 14-én az Uránia Filmszínházban vetítik.

adliget1

2019.04.12

Április 13-án, szombaton, 9 és 13 óra között ingyenes programokkal várják a családokat a megújult adyligeti parkban.

menyh

2019.04.12

Április 14-én, vasárnap Menyhárt Jenő egyszeri, különleges koncertet ad a budapesti MOM Sportban 60. születésnapja alkalmából. Vendégként fellép Kiss László, Víg Mihály, Müller Péter Sziámi, Hegyi Zoltán, Varga Orsolya, Menyhárt Leó és Kamondy Ágnes is.

Theseus_Minotaur_Mosaic

2019.04.11

Április 10-én nyílt Boros Gábor Útvesztő című kiállítása a Deák17 Galériában, amelyen egy mitikus labirintust lehet körbejárni a kiállítótérben.

DSC_0237

2019.04.11

Az első alkalommal rendezik meg a Vidéki Színházak Fesztiválját, az UPSZÍN-t április 17-19. és április 24-26. között az UP Újpesti Rendezvénytérben. Két, egymást követő héten szerdától péntekig négy vidéki és két határon túli színház kilenc darabbal vendégszerepel. A felnőtteknek szóló művek mellett három gyermekelőadást is láthatunk.

pt_oliviaarthur

2019.04.11

Új programsorozat indul a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban CAPA VISA címmel, amely során Budapestre látogató külföldi szakemberek mutatkoznak be. A sorozat első eseményén, április 12-én a Magnum két fotográfusa, Olivia Arthur és Rafal Milach tart előadást.

aktiv_abrak

2019.04.11

A Budapest Art Week programsorozat részeként tart tárlatvezetést Szeredi Merse Pál kurátor a Kassák Múzeum Akítv ábrák című kiállításáán április 11-én 17:30-tól.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma