Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

Muzsikas_Egyuttes
2019.06.14

A Kárpát-medence táncaival, neves világ- és népzenei fellépőkkel, például Gryllus Vilmos, a Muzsikás, Herczku Ági koncertjével, valamint változatos gyermekprogramokkal várja a látogatókat mától a háromnapos Tatai Sokadalom az Angolkertben, a Kenderke Néptáncegyesület szervezésében.

Kistehen

2019.06.14

A Kistehén zenekar június 19-én este különleges koncerttel lepi meg rajongóit a Müpa színpadán. A koncerten vendégelőadókkal és egy teljes gospel lánykórussal kiegészülve hallhatjuk nemcsak az új, de a kultikus Kistehén-dalokat is.

Banki_Nyar

2019.06.13

Szombaton kezdődik a Bánki Nyár rendezvénysorozata, amelynek keretében augusztus közepéig sporteseményekkel, színházi estekkel, koncertekkel és hajómodell-világbajnoksággal is várják a Nógrád megyei településre látogatókat.

szovjet_csapatkivonas

2019.06.13

Június 19-én 17:00 órakor rendezik meg a Nemzeti Múzeum dísztermében azt a szakmai beszélgetést, amelyen a szovjet csapatok kivonulásának kulisszatitkait ismerhetjük meg.

full_hd

2019.06.13

A Budapesti Fesztiválzenekar ötödik alkalommal rendezi meg TérTáncKoncert ingyenes szabadtéri programját, amelyen idén június 16-án a budapesti Szent István-bazilika előtti téren 400 gyerek és fiatal táncol együtt Beethoven 7. szimfóniájára Fischer Iván vezényletével.

palota-tabor-pim

2019.06.12

Két kalandos táborral készül idén a Petőfi Irodalmi Múzeum. Az elsőben a J. R. R. Tolkien varázslatos világával, a másik táborban pedig a múzeumnak helyet adó Károlyi-palota titokzatos múltjával és mozgalmas jelenével ismerkedhetnek meg a gyerekek.

hhh

2019.06.12

A gyerekeket is izgalmas, ingyenes programokkal várják a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Margó Fesztivál szombati napján, 10 és 15 óra között. A kicsik többek között zenés bábjátékozáson, kavicsfestésen, felolvasásokon és egy varázslatos koncerten is részt vehetnek a Hahó együttessel.

kacsosandor

2019.06.12

Június 17-én 14:00 órakor a csíkszeredai Hargita Kiadóhivatal, a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó és a Magyar Nemzeti Levéltár a neves erdélyi író, Kacsó Sándor írásait tartalmazó két kötetet mutat be az Országos Levéltár Lovagtermében.

Hymnus_2

2019.06.12

A Himnusz születésének 175. évfordulójára emlékeznek a Nemzeti Múzeumban június 15-én 16.00 és 18.00-kor. Nemcsak Erkel Ferenc Himnusza, hanem az egykori pályázatra beérkezett további öt pályamű is felcsendül az Erkel Ferenc Társaság és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának ünnepi hangversenyén.

paso

2019.06.12

Péterfy Bori & Love Band, PASO- és ColorStar-koncert, lampionos felvonulás, hajóverseny, de számos hátborzongató program is várja a közönséget a Szentendrei Pestisűző Fesztiválon június 15-én és 16-án.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

iatp_201819_bwmetro

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma