Trip_hajo_Woodstock

2019.02.18

Negyedik alkalommal rendezik meg a Woodstock Hungary Festivalt. Az ötven évvel ezelőtti legendás amerikai rendezvény, illetve a hatvanas évek vége szellemiségét felidéző eseményen február 22–én számos hazai tribute zenekar fog fellépni a fővárosi Trip hajón.

csangobal

2019.02.18

Szombaton 23. alkalommal rendezik meg a Csángó Bált a budapesti Millenáris parkban, ahol bepillantást nyújtanak a csángó magyar kultúrába, a nyári időszakot bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket.

paso_rockbook_2

2019.02.18

Közös koncertet ad a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) és a Kéknyúl február 23-án a fővárosi Barba Negra Music Clubban.evés példa van arra, hogy soul és funk muzsikusok ska zenekarral működnek együtt. A PASO és a Kéknyúl hangzásában egyaránt kiemelt szerepe van a fúvósoknak és a Hammond-orgonának.

3563-varosnezo-hajo-budapest

2019.02.17

Tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások, valamint dunai hajózás, városnéző buszos túra és különjáratú villamos is indul Budapest különböző pontjairól az idegenvezetők világnapjához kapcsolódó programsorozat keretében február 21. és 24. között.

Busok

2019.02.17

Az ősi tavaszváró ünnep két egyházi ünnep között van: a farsang kezdete vízkereszt, január 6-a, és hamvazószerdáig tart, ami idén március 6-ra esik. Régen főként farsangkor tartották a lakodalmakat, mert sem az azt megelőző adventi, sem az azt követő nagyböjti időszakban nem lehetett hangos mulatságokat rendezni, a nyár pedig a munka időszaka volt a paraszti világban.

Orokbefogadas_002

2019.02.17

Néhány napja a Berlinálén vastapssal fogadták az 1975-ben Arany Medve-díjat nyert Örökbefogadás című film felújított kópiájának bemutatását. Mészáros Márta ritkán látható alkotását a Berlinale után Budapesten is megnézhetjük restaurálva, február 19-én, kedden az Urániában, a rendező jelenlétében.

2019._februar_19._Pall_Ibolya_kep

2019.02.17

Február 19-én és 21-én különleges zenei és irodalmi élményben lehet része a magyar kultúra iránt érdeklődőknek Rómában és Nápolyban.

Belso_vonzas_Pecsi_Balett

2019.02.17

A Pécsi Balett ősbemutatóval készül az elóadásra, amely március 18-án lesz a pécsi Kodály Központban. A Belső vonzás című egyfelvonásos produkció koreográfusa Molnár Zsolt, az együttes Harangozó-díjas, Fülöp Viktor-ösztöndíjas, ifjú tehetsége.

Moonspell_1

2019.02.16

A Magyarországon is népszerű portugál dark/gothic metálzenekar huszonöt országot érintő, ötvenállomásos koncertsorozatra részeként november 22-én az újbudai A38 hajón lép fel.

Akropolis_Compania
2019.02.16

Az Akropolis Compania tagjai már egy ideje Magyarországon élő görög zenészek, akik évtizedek óta hagyományos elemekre épülő görög népzenét játszanak. Az együttes február 22-én 19.00-kor a budakalászi Kós Károly Művelődési Házban ad koncertet.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

A londoni Saatchi Galériába érkezik ősszel a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből álló, nemzetközi vándorkiállítás. Az ókori egyiptomi uralkodó nyughelye megtalálásának hamarosan esedékes 100. évfordulóját ünneplő vándorkiállításon 150 tárgy látható, amelyek közül 60 először hagyta el Egyiptom földjét. A tárlat premierje tavaly márciusban volt Los Angelesben, ahonnan a párizsi La Villette kulturális központba költözik át idén márciustól szeptemberig. A Kr.e. 1342 és 1324 között élt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma