IDO_KEP_banner_728x90_2_002

kult50

2019.04.16

Április 16-án 11 órakor a Rózsavölgyi Szalonban mutatja be a Fidelio az új Kult50-et. A kultúra 50 arca közé olyan magyar alkotók és kulturális szereplők kerültek be, akiknek 2018-as teljesítményét egyaránt nagyra értékelte a közönség, a szakma, a Kult50 program védnökei és a Fidelio szerkesztősége.

marcus_miller_R

2019.04.15

A 2018/19-es évadban már eddig is számos világsztár koncertezett a Müpában, és ez a következő hónapokban sem lesz másként. A nyár eleji időszakban rögtön hárman is érkeznek: első magyarországi fellépésére készül a francia énekes-színésznő Charlotte Gainsbourg, új albumát mutatja be a műfaji korlátokat lazán átlépő, Grammy-díjas Marcus Miller és 2016 után visszatér a Müpába Diana Krall is, méghozzá igen illusztris társaságban.

Paolo_Paroni
2019.04.15

Háromszáz évre feledésbe merült Pergolesi-művet tűz műsorra neves olasz vendégművészek közreműködésével április 17-ei, húsvéti hangversenyén a Pannon Filharmonikusok Zenekar a pécsi Kodály Központban.

franpi1

2019.04.15

Hazánk elsőszámú jungle-rock zenekara, a Fran Palermo stúdiózással indította az évet, így hamarosan vadonatúj dalokat is hallhatunk tőlük. A zenekar április 27-én hetedik születésnapját ünnepli az Akváriumban, ennek előfutára az új dal és a hozzá készült klip.

Gorgei_Artur_by_Miklos_Barabas1

2019.04.15

Görgei Artúr alakját a róla készült alkotások segítségével mutatja be Radnóti Klára történész és ifj. Szlávics László szobrász április 17-én 17 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.

BauHauB5Arendas2

2019.04.14

21. alkalommal rendezte meg a hazai vizuális kommunikáció legújabb eredményeinek seregszemléjét a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A 2017–2018 között készült alkalmazott grafikai alkotásokból összeállított kiállítás válogatását a Pesti Vigadó is bemutatja a fővárosi közönségnek.

a_tinta_illata

2019.04.14

A tradicionális koreai tánc legreprezentatívabb A tinta illata című darabja április 18-án a Müpában látható.

Devenyi_2

2019.04.14

Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze munkáit bemutató kiállítás nyílt a Pécsi Galériában.

foto

2019.04.13

Závada Péter dalszövegeivel, Vecsei H. Miklós szövegkönyve alapján készül koncertszínházi előadás a 20. századi orosz irodalom híres szatirikus regényéből, a Tizenkét székből. A TRIP Hajón április 17-én bemutatott darab tizenkét dalban meséli el a Rejtő-szerű nyomozást a székbe rejtett briliánsok után.

tojaspatkolas
2019.04.13

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum fennállásának 19. évfordulóján országos ifjúsági tojásfestő-versennyel kezdődik a húsvéti programsorozat április 14-én, virágvasárnap.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma