IDO_KEP_banner_728x90_2_002

locsolkodas
2019.04.18

Locsolkodással, hímestojás-festéssel és tavaszváró mulatsággal a régi falusi ünnepeket keltik életre április 21-22-én a szentendrei Skanzenben.

Magyar Nemzeti Cirkusz

2019.04.18

Különleges produkciókkal, nyílt nappal, állatsimogatóval várja a Magyar Nemzeti Cirkusz a közönséget április 20-án Debrecenben, a cirkusz világnapja alkalmából.

husvet

2019.04.18

A fertődi Esterházy-kastély parkjában meglepetés-látványosság is várja a húsvéti ünnepre készülődőket, és családi délutánra is várják a látogatókat Eszterházán.

Miklosa_Erika

2019.04.18

ZongOpera-sorozat idei koncertjén a koloratúrszoprán Miklósa Erika lesz Balázs János zongoraművész partnere április 23-án 19.30-kor a Zeneakadémián. Az operairodalom olyan slágerei csendülnek majd fel előadásukban, mint Donizetti-, Verdi-, Strauss- vagy Piazzolla-áriák, illetve Cziffra György-átiratok és improvizációk.

husvethetfoadiosgyorivarban

2019.04.17

Locsolkodás, tojásfestés és tojáspatkolás, muzsika, népi játékok várják mindazokat, akik a húsvéti ünnepeket alatt a diósgyőri várba látogatnak.

repulocirkusz1

2019.04.17

A Színházi Dolgozók Szakszervezete április 26-án 18 órakor ismét megrendezi Együtt – Egymásért – Mindenkiért Jótékonysági Gálaestjét a József Attila Színházban, amelynek teljes bevételét a Segítsünk Alapítvány javára ajánlja fel.

tulips-4103299_1280

2019.04.17

A Várkert Bazár április 20. és 22. között idén is ingyenes családi programokkal, kézműves foglalkozásokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket, emellett kultúrtörténeti sétán is részt lehet venni.

viragvas

2019.04.17

A virágvasárnap ünnepére, valamint a 170 éve történt Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztására emlékeznek az április 20-ai hétvégén Debrecenben, ahol számos program, köztük térjáték, konferencia, táncelőadás, dalárdatalálkozó is várja az érdeklődőket.

oroktel

2019.04.16

Április 22. és 27. között rendezi meg a Magyar Filmakadémia Egyesület az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Nemzeti Filmalap az 5. Magyar Filmhetet a Corvin Moziban. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére az idei Magyar Filmhéten bemutatott alkotások közül.

Szent_Efrem

2019.04.16

A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is. A Hagyományok Háza április 18-án 18.00-kor Ég és föld címmel a Szent Efrém Férfikarral és a Magos Együttes közreműködésével idén rendhagyó koncertet szervez, amely lehetőséget ad az égi és földi világ zenei találkozására.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma