hangf_spotify_banner_728x90

Lajko_Mezo

2013.05.03

Lajkó Félix ugyanolyan lélegzetelállító virtuozitással, elmélyült művészi érzékenységgel és zsenialitással kezeli a citerát mint a hegedűt. Az évekig formálódó zenei anyag a most megjelent Mező című lemezen öltött testet.

Zalai-punkosd-cimlapRGB
2013.05.02

Zalai pünkösdi sokadalommal várja a látogatókat május 11-én a Polgárok Háza. Néptánc, népzene, népművészeti kiállítás, valamint játszóház és borkóstolás is gondoskodik a jókedvről.

lukacs_miklos_foto_vancso_zoltan

2013.04.30

Lukács Miklós cimbalmos új formációja a Cimbiózis márciusban adta első koncertjét; most a Fonóban is debütálnak május 4-én. Dobol Baló István, bőgőn játszik Orbán György.

barakonyi

2013.04.29

A Hotel Nemzeti Budapest újabb kortárs festőművészt fogad be időszakosan. A 117 éves, patinás épület modern enteriőrjét Barakonyi Zsombor alkotásai teszik még korszerűbbé.

odon_von_horvath_

2013.04.29

A Korunk gyermeke Ödön von Horváth (1901–1938) utolsó befejezett regénye. A népszerű színpadi szerző harmadik regénye mostantól magyarul is olvasható. A regényt Borbély Szilárd költő, irodalomtörténész és Kornya István műfordító mutatja be. A műből Trill Zsolt és Olt Tamás olvas fel a debreceni Csokonai Színház stúdiószínházában május 6-án este 18 órakor.

bhutan

2013.04.29

A Magyar Bhutáni Baráti Társaság szervezésében 2013. április 30-án 16 órától a budapesti Művész Mozi ad otthont Magyarország és a világ első olyan filmfesztiváljának, ami kizárólag a Bhutáni Királyságról szól. A 20 egyedileg válogatott filmből álló program jól reprezentálja a hazánkban ismeretlen minőségi bhutáni filmtermést a dokumentumfilmektől, a rövidfilmeken át a nagyjátékfilmekig, amelyeket tapasztalt, sokszor nemzetközi díjakat nyert rendezők vagy éppen fiatal, kísérletező filmesek készítettek.

2013.04.29

Folytatódik a 2002 óta tartó szoros együttműködés a Kassai Szlovák Állami Zenekar és a Nemzeti Énekkar között. Május 2-án csütörtökön ismételten fellépnek Antal Mátyás karigazgatásával a Dom Umeniában, Leoš SVÁROVSKÝ karmester vezényletével. A hangverseny szólistái Martina Masaryková, Oto Klein, Jakub Tolaš.

koncert

2013.04.26

A hagyományos magyar vonós trióval kiegészült csapat Nikola világzenei "védjegyével" és a hagyományos paraszti vonós zene fuziójával lép ismét a Fonó színpadára Herczku Ági énekesnővel.

ottlik_kisplakat

2013.04.25

A Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat és a Kortárs Online szervezésében 2013. május 9. és 11. között emlékezünk meg a XX. századi próza egyik legkiemelkedőbb alakjáról – Ottlik Gézáról – rendhagyó módon az író 101. születésnapja alkalmából. A hagyományteremtőnek szánt Ottlik Emléknapok a szakmai és a szélesebb közönséget, így középiskolásokat, filmeseket és a jazz kedvelőit egyaránt megszólító programjainak három különböző helyszín ad majd otthont a három nap alatt.

Reinout_Hiel-8085_kleiner_1_kicsi

2013.04.24

Sétáló hajlabdák, előadott animáció, fejetlenség, trutyi. Képtelen hülyeségek. Arizonai álmodozók. Happy Tree Friends. Fröcskölik a festéket literszám – minden berendező réme. A két éve a TRAFÓ-ban bemutatott Springville hibrid háziállatai közül a nadrágember megint feltűnik, és hozza új barátait.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma