IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.04.15

A 2018/19-es évadban már eddig is számos világsztár koncertezett a Müpában, és ez a következő hónapokban sem lesz másként. A nyár eleji időszakban rögtön hárman is érkeznek: első magyarországi fellépésére készül a francia énekes-színésznő Charlotte Gainsbourg, új albumát mutatja be a műfaji korlátokat lazán átlépő, Grammy-díjas Marcus Miller és 2016 után visszatér a Müpába Diana Krall is, méghozzá igen illusztris társaságban.

Daiana_Krall
Diana Krall

A kanadai származású, ötszörös Grammy-díjas Diana Krall 3 év után, június 26-án tér vissza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Az énekesnő már háromszor koncertezett Magyarországon, 2016 júniusában álló ovációval ünnepelte a magyar közönség a sorrendben tizenkettedik, Wallflower című lemezét bemutató jazzdívát.


2017-ben egy klasszikus amerikai jazz-sztenderdeket összegyűjtő szólólemeze, míg tavaly Tony Bennettel közös albuma jelent meg, utóbbit két kategóriában is Grammy-díjra jelölték idén. Ezúttal két igazán különleges zenésztárs kíséri majd a színpadon: Joe Lovano szaxofonos és Marc Ribot gitáros. Ezen a nyári estén Diana Krall legkülönbözőbb korszakaiból csendülnek majd fel kedvencek.

Charlotte_Gainsbourg
Charlotte Gainsbourg

Charlotte Gainsbourggal június 30-án találkozhat a közönség. A brit származású francia színésznő-énekesnő édesanyja, Jane Birkin színésznő révén szinte díszletek között nőtt fel, már 15 évesen már megkapta a legígéretesebb fiatal színésznőnek járó César-díjat. Ugyanebben az évben jelent meg első albuma, a Charlotte for Ever, amelyre édesapja, Serge Gainsbourg zeneszerző-énekes írta a dalokat. Charlotte Gainsbourg azóta a filmvászon és a koncertszínpadok karizmatikus alkotójává nőtte ki magát.


Olyan filmekben szerepelt, mint a 21 gramm, Az álom tudománya, a Melankólia vagy épp A nimfomániás, tinilemeze óta pedig négy albuma is megjelent. Ezek elkészítésében a szakma legelismertebb szaktekintélyei működtek közre. Első magyarországi fellépésén az eddigi albumok legfontosabb dalai mellett a 2018 végén megjelent, Take 2 című EP számait is hallhatjuk majd a hazai közönség.

 

Marcus_Miller
Marcus Miller

Az idén hatvanéves basszusgitáros Marcus Miller majd’ háromévnyi hallgatás után 2018-ban jelentkezett újra szólólemezzel. Miller már húszas éveiben Miles Davis zenekarának tagjává vált, az együtt töltött tíz év alatt pedig több albumának – köztük a jazztörténetileg is fontos Tutu című korongnak – producere és zeneszerzőjeként is dolgozott. De nem csak Davis figyelt fel kivételes tehetségére, hanem Aretha Franklin, Chaka Khan, Al Jarreau, Lalah Hathaway és Wayne Shorter is. Négy évtizedes karrierje során a jazz és a pop legnagyobbjai mellett játszhatott. Rendszeresen turnézik, idén Budapestre is ellátogat, július 3-án.


A Laid Black című albummal Miller visszatér a keleti parti zenei gyökerekhez, és a basszusgitár mellett a hip-hop, a soul, a funk és az r’n’b ritmusai is felbukkannak a dalokban.

„Korszerű, a fiatalok számára is élvezhető és átélhető, nagyvárosi zenét akartam írni” – nyilatkozta a New York Times hasábjain.


Fotók forrása: mupa.hu

lukoviczky

budapest_bar

2019.04.21

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Alexander_Buzlov

2019.04.21

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

mamor_zelleiboglarka1

2019.04.21

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma