hangf_spotify_banner_728x90

2019.04.23

Május 2-án a Tiszatáj Online Plüss Műhelye gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatot tart Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a Nyugi Kertben.

pluss_nap
Az esemény plakátja
Fotó: tiszatajonline

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárában 11:30-tól Jeney Zoltánnal, a Rév Fülöp szerzőjével Szekeres Niki és a gyerekek beszélgetnek, míg ugyanekkor az Északvárosi Fiókkönyvtárban Sopotnik Zoltánt, a Fahéjas Kert szerzőjét Varga Betti és a 3. osztályos gyerekek kérdezgetik.


Az SZTE BTK Magyar Irodalom Tanszék Sík Sándor termében 8:30-tól lesz az Ifjúsági irodalom és társadalmi igazságosság című beszélgetés, ahol az inkluzív és emancipatorikus ifjúsági irodalomról beszélget Jakab Villő Hanga és Szilágyi Zsófia.


Az Auditorium Maximumban zajlik majd a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovatának nyílt gyerek- és ifjúsági irodalmi workshopja, ahol a szakértők a pedagógusok, a hallgatók, a könyvtárosok és a szülők számára tartanak interaktív foglalkozásokat a kortárs gyerekirodalom izgalmas, gyakorlati kérdéseiről.


A program Hansági Ágnes bevezetőjével indul 14 órakor, majd Jeney Zoltánnal és Sopotnik Zoltánnal Kollár Árpád beszélget a Rév Fülöp és a Fahéjas Kert című könyvekről. Ezt követően Szekeres Niki előadása következik Minek nevezzelek? – Az ifjúsági regénytől a kamaszregényen át a YA könyvig címmel.


16 órakor Mészáros Márton tart előadást Hangkép – A gyerekvers médiumai címmel, majd a programot Varga Betti Mikor, hová, hogyan? – A kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom az iskolában című előadása zárja.


A Nyugi Kertben 18 órakor Plüss Kritikaműhely workshop és kötetlen beszélgetés lesz a jövendő kritikusoknak a Plüss Műhely szerkesztőivel.


Résztletes program itt.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

art_capital_2129

2019.05.24

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

Cimbiozis
2019.05.24

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

muzsikal

2019.05.24

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma