NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.07.28

Augusztus 13. és 19. között jubilál a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei fesztivál, azaz a Kaposfest. Az idén tízéves, egyedülálló esemény művészeti vezetői, Várdai István cselló-, és Baráti Kristóf hegedűművészek olyan komolyzenei programot állítottak össze, amely a korábbi évek kiemelkedő programjait és friss előadásokat foglalja magába.

Boney_M_feat_Sheyla_Bonnick

A Kaposfest immár tizedik éve híres arról, hogy a nemzetközi kamarazenei világsztárok mellett minőségi kiegészítő programokkal invitálja a városi lakosokat és a Kaposvárra ebben az időszakban érkező látogatókat.

 

Képzőművészet

A fesztivál fennálásának eleje óta a képzőművészet kihagyhatatlan eleme a programkínálatnak. Főleg azért, mert Kaposvár mint a Festők városa ontja magából a kiváló kiállításokat. 2019 májusában nyílt a szabad levegőn megfigyelt fény- és színjelenségeket visszaadó plein air festészet magyar megteremtője, Szinyei Merse Pál munkásságát bemutató tárlat az Együd Árpád Kulturális Központ Vaszary Képtárában. A kiállítás anyagának döntő része a Magyar Nemzeti Galériából, szegedi, miskolci, győri, pécsi köz- és magángyűjteményekből érkezett a somogyi megyeszékhelyre. Augusztus 13-án két alkalommal vehetnek részt az érkelődők tárlatvezetéseken, amelyből az egyik egy különleges éjszakai alkalom lesz.


Gasztronómia

A gasztonómiai mindig is fontos volt a fesztivál szervezői számára, hiszen a minőségi muzsikálás mellé ugyanolyan szellemiségű ételek illenek. Ezért augusztus 14-én gasztro napot tartanak, melynek során a közönség ellátogat a Kaposvári Piacra reggelizni, majd Segal Viktor, a Kaposfest séfje, aki már több fesztiválon készített ebédmenüt, ezen a napon Szepsy furmintot a Kaposfest borát kínálja a háromfogásos, különleges francia menühöz a Pergola étteremben. Ezután Tóth Sándor díjnyertes barista készíti el és kóstoltatja meg a Kaposfest kávéját az Egy Kávézóban, közvetlenül a kávé után érkezik az édességkóstolás, méghozzá Csiszár Katalin, 2016-os francia csokoládéversenyen a legjobbakat maga mögé szorító chuao csokoládéjával találkozhatnak az ízlelni vágyók az Eleven Bisztróban.

 

A gasztronómia jegyében a Kapos Hotel éttermében Rippl-Rónai süteményével várja a falatozni vágyókat, és ugyanígy tesz a Gard’Anna Cukrászda is, viszont ők a libamájas Kaposfest macaaronnal bűvölik el az ízlelőbimbókat.

 

Könnyűzene, gospel és stand up

Augusztus 17-én világsztár érkezik Kaposvárra. A 70-es és 80-as évek kiemelkedő popbandája és az eurodiszkó meghatározó együttese, a Boney M ad ingyenes koncertet Sheyla Bonnick énekesnővel a város főterén. Előzenekarként Bebét hallgathatják meg az egybegyűltek. Augusztus 19-én a Bolyki Balázs vezette Bolyki Soul&Gospel Kórus ad koncertet egy különleges helyszínen, a Nagyboldogasszony Székesegyházban. Az utóbbi években Bősze Ádám neve összeforrt a Kaposfesttel, hiszen nemcsak, hogy házigazdája, műsorvezetője is a fesztiválnak, hanem pár éve már megújuló saját stand-up előadásával csábítja a közönséget a Szivárvány Kultúrpalotába. Idén augusztus 15-én késő este látható, Bő szekund címmel.

 

Sport

Augusztus 15-én Kassai Lajos magyar íjkészítő, lovasíjász versenyző, a Magyar Érdemrend középkeresztje tulajdonosa néhány év után újra fogadja a Kassai Völgyben a Kaposfest rajongóit, és egy szokatlan lovasíjász bemutatót tart majd a lelkes érdeklődőknek. Augusztus 18-án a Zselici Csillagparkba szervezett túrán vehetnek részt az esti csillaghullásra kíváncsiak. De tárt kapukkal várja a vendégeket a Kaposvári Virágfürdő is, ahol kedvezményekkel és kényeztető kezelésekkel készülnek a Kaposfest vendégei számára.

Jatekmustra

2019.09.22

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

tribali

2019.09.22

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

2019.09.21

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma