Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.08

Az Óbudai Társaskör változatos kulturális programokkal várja közönségét májusban is. Műsorukban a színház, a klasszikus zene és a jazz kedvelői is találnak kedvükre valót.

Bazsinka_Jozsef
Bazsinka József tubaművész
Fotó forrása: bfz.hu

Folytatódnak a sorozatok az Óbudai Társaskörben: május elején a Könnyed kortárs kalandok Becze Szilvia szerkesztésében ez alkalommal Bazsinka József Liszt-díjas tubaművésszel és vendégeivel kalandozhat a publikum korszakok és műfajok között.

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszakának színpadi gyakorlatát láthatja a közönség május 10-én Szinetár Miklós rendezésében.

 

Mozes_Tamara
Mózes Tamara
Fotó forrása: bmc.hu

Mózes Tamara és Pete Churchill világjáró énekes-zongorista közös koncertet ad május 11-én, a jazzfeldolgozások mellett saját szerzeményeikből is játszanak majd.

Május 17-én pedig László Attila jazzgitáros lép színpadra a Budapest Ragtime Banddel.

 

Május 12-én a Tavasz a Krúdy-negyedben című egész nap kulturális programokkal várják a látogatókat: lesz zene, irodalom, gyerekprogram, kiállítás, verklimuzsika, fiákerutazás. Fellépnek az Andor Ilona Zeneiskola növendékei, a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar, az Aquincum Vonósnégyes és a M.É.Z. Együttes, a koncertek között Krúdy Gyuláról szóló előadásokat hallgathatnak Saly Noémitől és Windhager Ákostól.

 

Május 24-én a Fehéren feketén című sorozat hangversenyén Érdi Tamás zongoraművész játszik Chopin-műveket.

 

Illatos_fehernemuk_hajtogatoja
Cserna Antal, Szalai Kriszta, Lux Ádám – Illatos fehérneműk hajtogatója

Május 26-án új előadással készül a PÁB-Színház, az Illatos fehérneműk hajtogatója című zenés felolvasószínházi esten egy jó cseh sör mellett Milos Forman feleségével nosztalgiázhatunk és Karel Gott dalait hallgathatjuk Ruttkay Laura, Szalai Kriszta, Cserna Antal, Gémes Antos, Lux Ádám közreműködésével.

fszek

2019.06.19

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

unnamed_1

2019.06.18

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Peller-Szendy

2019.06.18

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma