NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.05.11

Ma ünneplik országszerte az Emlékhelyek napját, amelynek alkalmából többek közt tematikus sétákat, koncerteket, múltidéző bemutatókat és szabadtéri programokat szerveznek Budapesten és vidéken több mint hatvan helyszínen.

Esztergom
Esztergom

A Nemzeti Örökség Intézete által negyedik alkalommal megszervezett esemény célja, hogy változatos programokkal hívja fel a figyelmet a magyarországi történelmi és nemzeti emlékhelyek fontosságára, amelyek a történelem sorsfordító történéseire segítenek emlékezni.


A megnyitót Esztergomban tartják, ahol mások mellett Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mond beszédet.

 

Budapesten az Országházban és környékén, a Corvin közben, a Dohány utcai Hősök templomában és a Hősök sírkertjében, a Kálvin téri református templomban és a Ráday Gyűjteményben, a Ludovika Akadémián, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar Tudományos Akadémián, a Műegyetemen, a Várnegyed múzeumaiban és galériáiban, a Terror Házában és az Eötvös József Collegiumban készülnek változatos programokkal.

 

A Fiumei úti sírkertben egész szombaton vezetett, tematikus sétákat tartanak, éjszaka pedig rendhagyó zseblámpás séta lesz a Proscenion Drámaszínpad közreműködésével, majd a napot Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.


kalvin_teri_templomR
Kálvin téri templom és Ráday Gyűjtemény

 

Az Új Köztemetőben séta és kerekasztal-beszélgetés lesz, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben pedig vasárnapra szerveznek programokat.

 

A debreceni Református Nagytemplomban orgonakoncerttel és családi játékkal, Drégely váránál kerékpáros túrával, az egri várban hétpróbával és várműhellyel, a gödöllői Grassalkovich-kastélyban padlástúrával és filmvetítésekkel, Győrben több helyszínen zajló vezetésekkel és programokkal várják a közönséget.


Dregelyi_var
Drégely vára

 

Gyulán solymászbemutatóval és működő kovácsműhellyel elevenítik fel a vár középkori hangulatát, a keszthelyi Festetics-kastélyban a koncertek mellett barokk dáma- és úri lovas bemutató, a diósgyőri várban lovagi torna lesz.

 

Pápán nyomozós játék, Salgótarjánban történelmi kirakós várja a közönséget, Székesfehérváron régizene-koncert és hangszersimogató, Szigetváron viselet- és fegyverbemutató Tatabányán és Vácon pedig egész napos programkavalkád lesz az ünnep alkalmából.


Forrás és részletes információk: emlekhelyeknapja.hu

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

2019.09.21

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

2019.09.21

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Sebestyen_Marta

2019.09.20

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma