kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.11.10

A Klebelsberg Kultúrkúria minden évben megrendezi névadója, gróf Klebelsberg Kuno születésnapjának hetében a Klebelsberg Kuno Hetet, melyen különböző programokkal emlékezik meg a néhai kultuszminiszterről. Kiállításokkal, filmvetítéssel, koncertekkel, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket!

A Klebelsberg Kuno Hét nyitóprogramjaként november 12-én, 18 órakor Csak egyetlen út van előttünk, a szellem és a kultúra útja címmel hallgathatnak meg az érdeklődők egy kerekasztal-beszélgetést Klebelsberg Kuno (1875–1932) vallás- és közoktatásügyi miniszter munkásságáról.


klebelsberg
gróf Klebelsberg Kuno


A Klebelsberg Kuno Hét keretében a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasainak kiállítását november 13. és 25. között tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat a Párbeszéd Háza most futó Töredékszavak – A Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíjasainak tárlata című kiállításához kapcsolódva az elmúlt hét év római akadémiai ösztöndíjasainak munkáiba nyújt betekintést. (A kiállító művészek: Ágoston Lóránt, Baráth Nóra, Bodóczky István, Budaházi Tibor, Czene Márta, Forgó Árpad, Fülöp Gábor, Gaál Endre, Gaál Tamás, Kopócsy Judit, Koralevics Rita, Lenkey-Tóth Péter, Mayer Berta, Nyilas Márta, Olajos György, Oláh Katalin, Ötvös Zoltán, Szabó Attila, Szegedi Csaba, Székelyi Katalin, Vati Era.)

 

Másnap, november 14-én, 18:30-kor a Collegium Hungaricumok születése, története és utóélete a II. világháború után címmel tart előadást Ujváry Gábor történész a VERITAS Történetkutató Intézet és a Horthy-kori kutatócsoport vezetője. Klebelsberg Kuno gyakran hangoztatta kulturális politikája két alapmotívumát: az „alsóbb néprétegek” műveltségi szintje emelésének és egy európai látókörű elit kialakításának szükségességét. Utóbbi érdekében hozta létre a legtehetségesebb magyar fiatalok posztgraduális képzését biztosító ösztöndíjrendszert, továbbá ennek támogatására a magyar kulturális külpolitika szempontjából legfontosabb nagyvárosokban a Collegium Hungaricumok hálózatát. Berlinben és Bécsben 1924-ben, Rómában 1927-ben alakult Collegium Hungaricum, és 1927-ben Párizsban is egy ehhez hasonló típusú intézmény fogadta a magyar állami ösztöndíjasokat, akiknek körülbelül háromnegyede bekerült a későbbi értelmiségi elitbe.


jokai_anna
Jókai Anna

 

Majd november 15-én 18:30-as kezdéssel vetítik Jánosi Antal portréfilmjét Ne féljetek – Jókai Anna élete és művészete címmel. A film rendezője Jánosi Antal, operatőre Butskó György, a film bemutatását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

 

A Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat által alapított Klebelsberg Kuno Díj ünnepélyes átadása előtt Klebelsberg Kuno szobránál emlékezhetünk a kultuszminiszterre november 16-án 17 órakor. A koszorúzást díjátadó és gálaműsor követi a Vadkerti–Zsapka–Sipos akusztikus trió koncertjével. Az együttes tagjai: Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar szólóénekese, a komáromi Magyar Lovas Színház tagja; Zsapka Attila verséneklő, az érsekújvári Kor-Zár verséneklő együttes frontembere és alapító tagja; Sipos Dávid szaxofonos. A Klebelsberg Kuno Emléktársaság programjában Az életszemlélet címmel a művészet-filozófia-művészetfilozófia szekció keretében rendezik meg Boros Misi komolyzenei koncertjét. A koncert előtt Boros János és Orbán Jolán egyetemi tanárok – Boros Misi szülei – tartanak rövid előadást A virtuóz és a hétköznapok címmel.


vadkerti_zsapka_sipos_trio
VadkertiZsapkaSipos akusztikus trió

 

A Klebelsberg Kuno Hét kísérő rendezvényeként a Buda anno – hangulatok a múlt századból – Domokosné Gombosi Mária fotókiállítása tekinthető meg november 7 és november 27. között. A kiállítást Szabó Győző, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója nyitja meg november 7-én 18 órakor. Feketével és fehérrel, fénnyel és árnyékkal emlékezik vissza Domokosné Gombosi Mária az ötven, vagy éppen hatvan évvel ezelőtti Budapestre.

 

A rendezvénysorozat házigazdája dr. Láng Zsolt, a II. Kerületi Önkormányzat polgármestere, fővédnöke pedig Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője.

 

Klebelsberg Kuno Hét

Időpont: 2018. november 12. és 18. között

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

2019.07.17

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

libego

2019.07.16

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Legy_jo_mindhalalig_Debrecen

2019.07.16

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma