NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.03.15

A Mátyás király-emlékév során létrejött projektek legfőbb célja, hogy élményalapú történelemtanítást tegyenek lehetővé a középiskolások számára. A Merre járt Mátyás király? internetes alkalmazás az igazságos uralkodó mozgásait vizualizálja, a címeresleveleket bemutató kötet látványos képekkel szólítja meg az olvasóját, míg a kisfilmek a mondákat és a valóságot szembesítik egymással .A projekteteket március 18-án 14 órától a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatják be.

1803050245Tqxy12
Forrás: matyasemlekev.hu

A Magyar Nemzeti Levéltár Merre járt Mátyás király? címmel internetes alkalmazást készített, amelyen végigkövethetjük Mátyás király és második felesége, Aragóniai Beatrix utazásait a fennmaradt, hiteles pecséttel ellátott iratok segítségével. A térképen 555 olyan helyszín szerepel, ahol igazoltan megfordult az uralkodó. Az applikáció hasznos lehet a középiskolai történelemoktatásban, de jól működhet a politika-, had- és településtörténeti kutatásokban, hiszen általa könnyedén vizualizálhatóak a korabeli hadtörténet Mátyáshoz kapcsolódó fontos állomásai.


A Hunyadi-címeresleveleket egy reprezentatív kötet formájában jelentették meg. A Hunyadiak címereslevelei 1447-1489. című kiadvány negyvenhét címereslevél átírt latin szövegét, magyar nyelvű kivonatát, a címerleírásokat és a címereket tartalmazza. A látványos képek mellett minden oklevélhez tudományos igényű ismertető tanulmányt készült. A kötet bevezetőjéből a Mátyás-kori címereslevelek adományozását, a Mátyás-kori címerművészet európai és a Corvina-műhellyel való kapcsolatait, valamint a címereslevelek diplomatikáját is megismerhetjük.


pecset
Mátyás pecsétje
Forrás: mek.oszk.hu


A kevéltár az emlékév során kisfilmeket is készített középiskolásoknak. A kisfilmek célja a széles értelemben vett népszerűsítés, a régi és új nézetek, a monda és a valóság szembesítése, Mátyás korának, szereplőinek bemutatása, és nem utolsó sorban a források, és a forrást őrző intézmények megismertetése, népszerűsítése, társadalmi beágyazottságának erősítése. Projekt legnagyobb eredménye azonban a középiskolások élményalapú, forrásközpontú történelemtanításának megteremtése. A filmek témái: A családi levéltár a Hunyadiak eredetéről, Hunyadi László halála, a Corvinák, Mátyás és a nők, Mátyás és az oszmánok, A legendák és mesék Mátyás királya, valamint A levélíró Mátyás


Az alkalmazás itt érhető el.


A három projektet 2019. március 18-án 14 órától a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatják be részleteiben.

A részvétel regisztrációhoz kötött:

Jatekmustra

2019.09.22

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

tribali

2019.09.22

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

2019.09.21

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma