Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.19

A Hagyományok Háza új sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusai állnak a középppontban. Első alkalommal, május 22-én 19 órakor Janghy B. Zita és Orza Calin munkásságáról lesz szó.

fokuszban-a-koreografusok-janghybzita-azaz-a-dunaujvarosi-4-ek-es-orza-calin-original-133678
Forrás: hagyomanyokhaza.hu

A Hagyományok Háza Fókuszban a koreográfusok című előadás-sorozatának első, Utazók címet viselő estjén először egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen műhely emblematikus koreográfiáit elevenítik fel. A Janghy B. Zita alkotói álnéven működő Dunaújvárosi Alkotóműhely tagjai (Bognár József, Énekes István, Janek József, Szögi Csaba) valamikor az országos néptáncfesztiválokon tűntek fel egymástól függetlenül. Ők – noha nem voltak a hatvanas évek újító szemléletű koreográfusainak közvetlen tanítványai – műveikben megdöbbentő új színeket, formákat, asszociációkra késztető gondolatfüzéreket állítottak színpadra. A magyar néptáncdialektusok teljes ismeretével felfegyverkezve egyéni módon mondtak véleményt mikro- és makrovilágunkról. A Dunaújvárosi négyek hétről-hétre az ország különböző pontjain mutatták be előadásaikat, koreográfiáik bejárták az országot, közönségük pedig velük együtt zarándokolt egyik helyszínről a másikra.


Az est második felének alkotója, Orza Calin sem köthető egy konkrét helyhez, ő is sokat utazott. Erdélyben megfordult a különböző városokban, együttesekben és műhelyeknél, hogy tapasztalatokat és táncot gyűjtsön, tanítson, később pedig alkosson. Aztán utazott országok között Erdélyről Magyarországra és újra oda és vissza. Utazott együttestől együttesig, Sepsiszentgyörgytől Budapestig, Székelyudvarhelytől Őrkőig.


Az est maga is egy időutazás, az első félidő művei a rendszerváltás izgalmas, forrongó időszakának lenyomatai, a második részben pedig útra kelhetünk Kőrősi Csoma Sándorral és Erőss Zsolt hegymászóval, és felidézhetjük Liszt, Bartók és Kodály szellemi utazásait is.


További információ: itt

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

egri_csillagok

2019.06.20

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

ersch

2019.06.20

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

balazsjanos

2019.06.20

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma