15_eves

2019.07.22

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik
Sámándobbal szólaltatja meg Vassvik a tündéktől eltanult joikokat
Fotó: Méra World Music Fesztivál

A fesztivál negyedik kiadásán nemcsak a világzene legjobbjai, de hazai és magyarországi mesterek is fellépnek, a mérai Szarka-telek csűrjében koncertezik a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, az Erdőfű Kamarazenekar vagy a Trei Parale.


Lesz közösségi szövés is, a fesztiválközönség által készített sálakat a nap végén elárverezik, hogy a Mérai Cifra Táncegyüttes próbaterme megújulhasson, és lesznek filmvetítések, legényes- és prímásverseny, viseletbemutató, beszélgetések is.


Idén is hat helyszínen zajlik a fesztivál, a Csűrfiában lesznek a gyermekfoglalkozások, a Szarka-telken áll a csűrszínpad, koncerteket szerveznek a templomban és lesz chillzone a gyümölcsösben. Idén a Csűrstúdió átköltözik a Bivalymúzeumba, ebből lesz a Bivalystúdió, és a kultúrotthonban is zajlik majd egy rendezvény.


Már a fesztivál első napja ötvözi a lokálist a globálissal, hiszen csütörtökön fellép a Kossuth-díjas Csík Zenekar és a világ legkisebb, mindössze 705 tagú vallási kisebbségét képviselő zenekar is. A Sofi Tsedaka & the Baladis nevű együttes Izraelből érkezik, hogy Mérán játssza szamaritánus egyházi énekekből inspirálódott zenéjét. Szintén csütörtökön koncertezik a Kjartan & Hét Hat Club, az együttes amerikai, magyarországi és franciaországi tagjai 6 éve, Kalotaszegen ismerték meg egymást, azóta erdélyi és balkáni zenét játszanak szerte a nagyvilágban.


mera-dikanda-egyesre_1
A lengyelországi Dikanda a zenei fesztiválok állandó meghívottja
Fotó: Méra World Music Fesztivál


Pénteken a népi kultúra kerül a középpontba: aznap tartják a Fölszállott a páva gálaműsort, majd hazai táncház-zenészekkel közösen koncertezik az Erdőfű Népi Kamarazenekar, aki ugyanakkor az esti táncházak házigazdája is lesz. A fesztivál második napján a 19. századi havasalföldi udvarok ottomán jegyeket is magán viselő zenéje is megelevenedik, a Trei Parale román zenekar előadásában.


A szombati napon a kisázsiai zenei világot hozza el Mérára a Near East Collective, amelynek tagjai közt találni görög, török és brit nemzetiségű személyt is, míg a Sirani Guevara együttes előadásában megelevenedik a veracruzi kikötők afrikai, őslakos indián és európai eredetű mexikói muzsikája. A fesztiválon mindig megjelenik a cigány kultúra, idén ezt a magyarországi Romano Drom képviseli.


A tündéktől, tündérektől ellesett joik stílust képviseli a norvégiai Vassvik, aki vasárnap lép fel Mérán. Szintén ezen a napon koncertezik a lengyelországi Dikanda. A fesztivált Ferenczi György és a Rackajam koncertje zárja, akik tavaly is hatalmas bulit csaptak.


Részletes program az esemény honlapján.

KAD_Kultura_596x90_002

Zoltan_Maga

2019.08.20

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

magyar_mise

2019.08.20

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

karpat-medence_kenyere

2019.08.20

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma