NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.07.25

Idén először szerepel összetett művészeti programjával az ArtPorta, ahol kortárs installációk, kézműves foglalkozások és workshopok is várják az érdeklődőket a Művészetek Völgye fesztivál egész ideje alatt. Kipróbáltuk náluk, hogy mit is jelent fesztiválozás közben testközelbe kerülni a kortárs képzőművészettel.

Muvvolgy_Eifert


A Művészetek Völgye a legművészibb hazai fesztiválnak nevezhető, így a zenei programok mellett számos olyan helyszínt is találhatunk, ahol a képzőművészeté a főszerep. Ennek a koncepciónak az egyik bázisa lett Taliándörögdön az ArtPorta, melyet a szentendrei MANK (Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft.) vezetősége és munkatársai álmodtak meg. A kreatív foglalkozások és workshopok különlegessége, hogy azokat festő-, fotó- és iparművészek, valamint művészeti területen tevékenykedő szakemberek segítségével valósítják meg.


Muvvolgy_Artporta


Hatalmas az érdeklődés a művészeti programok iránt. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy már a nyitás időpontjában délelőtt 10 órakor kisebb tömeg gyűlt össze a kertben. A fesztiválozós időszámításban ez a korai napszakasz is nagyon nyüzsgő és élettel teli itt. A lehetőségek közül bőven van miből választani. Érdemes kipróbálni a látvány alapú festést, ami a legtöbb vállalkozó kedvű alkotónak egész napos program is lehet.


Muvvolgy_Eifert_4


Itt a francia impresszionista festők bőrébe bújva, a szabad ég alatt, valódi festőállványon, vászonra festve lehet megalkotni saját kompozícióinkat. Mindeközben a kert árnyas részén újrahasznosított ékszereket is készíthetünk papírgyöngyökből és textíliákból. Izgalmas élmény, ahogy kicsik és nagyok, gyermekek, szülők, nagymamák és egyetemista csoportok együtt alkotnak, elkészítik saját tárgyaikat és megosztják egymással tapasztalataikat, melyeket kísérletezés közben szereztek. A közvetlenség és a kreatív alkotókedv jellemzi ezt a helyszínt.


Muvvolgy_Artporta_2


A legnépszerűbb foglalkozásnak eddig a kitűzőkészítés bizonyult. Egy sablon segítségével képalkotásra hívnak minket: rajzolni, színezni, kollázsolni és préselni is lehet, majd egy speciális szerszám alkalmazásával mindenki elkészítheti egyedi fesztiváljelvényét. Mivel a Művészetek Völgyének emblematikus figurája a csiga, így ez lett az egyik leggyakrabban felhasznált motívum a kitűzőkészítés során.


Pihenésképen érdemes elidőzni a szabadtéri fotókiállításban is, ahol Eiffert János kompozícióit ismerhetjük meg. Az ismert fotóművész több alkalommal is tartott előadást az érdeklődőknek a fotózás mesteri fogásairól. A fényképezés műfaja kiemelt szerepet kapott egyébként az ArtPorta programjában: különféle eljárásokat, vagy éppen a camera obscura működését is rendszeresen bemutatják. Napról napra egyre izgalmasabb képalkotó kísérletezéseket próbálhatunk ki.


Muvvolgy_Eifert_2


A kreatív kert egy külön szegletében Cseh Tamás dallamai csendülnek fel. Itt egy kivetítőn egész nap láthatjuk és hallhatjuk a nagyszerű zenész szerzeményeit, ismerhetjük meg gazdag művészeti tevékenységét archív koncertfelvételeken keresztül.


Akik pedig csak éppen belekóstolnának a művészeti élményekbe, azok számára is tartogatnak lehetőségeket a szervezők. Egy nagyméretű falrészre a street art műfajában szabadon lehet alkotni. Itt mindenki színes nyomot hagyhat maga után, és néhány motívumban összefoglalhatja élményeit. Már az első napok óta hemzsegnek a frappáns kompozíciók ezen a monumentális, közös „rajzlapon”.


gigacsiga


Természetesen az ArtPortán is helyet kapott egy színpad, ahol izgalmas előadásokat tartanak a kortárs művészet aktualitásairól és értelmezési kategóriáiról. Esténként pedig a sztár fellépőket ismerhetjük meg testközelből a közönségtalálkozókon.


A szervezők gondoltak azokra is, akik aktívan szeretik eltölteni a napokat, őket rendhagyó műgyűjtésre invitálják. A feladat az, hogy felfedezzük a fesztivál különböző pontjain létesített kortárs installációkat. Ezeken a helyszíneken egy szelfit kell készíteni a szabadtéri műtárgyakkal, és ha legalább három képet elkészítettünk, azért nyeremény is járt. A leglelkesebb kincskeresők dicsőségfala a közösségi média felületén már látható is.

 

Muvvolgy_Eifert_3


Az ArtPorta kiválóan alkalmas a pihenésre és a feltöltődésre is. Sokan napról napra visszatérnek a fesztivál képzőművészeti paradicsomába. De az sem ritka, hogy az érdeklődők teljes napokat is eltöltsenek itt, hogy aztán este képzőművészeti élményekkel gazdagodva vágjanak neki a zenei programsorozatoknak.


Azok számára, akik éppen élvezik a Művészetek Völgye programjait, kihagyhatatlan helyszín az ArtPorta. azoknak pedig, akik most indulnak el a fesztiválra, kiváló kiindulópontot jelnet a az élménygyűjtéshez. Mi kipróbáltuk, és szívből ajánljuk!

 

Sipos Tünde

Fotók: Kultúra.hu

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

20191019_felediproject_szentpaliroland_szecsodibalazs

2019.09.21

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Szentpáli Roland zeneszerzőt kérdezték, aki október 19-én ad koncertet a Müpa Fesztivál Színházában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma