2019.02.11

Ötéves a Füstös Bálint, Törőcsik Kristóf és Lábas Viki alapította Margaret Island zenekar. Akusztikus folkpop zenéjükkel rövid idő alatt népszerűek lettek, a rádiós toplisták élére kerültek, évente több mint száz koncertjük van, három albumot adtak ki, Máltán éttermet neveztek el róluk. A zenekar születésnapját február 13-án a Müpában ünnepli, ahol egy kamarazenekarral kiegészülve ismert és új szerzeményeikből hallhatunk válogatást. Füstös Bálinttal, az együttes szólógitárosával beszélgettünk.
Fustos_Balint_
Füstös Bálint

Ilyen sikerről álmodtál öt évvel ezelőtt?

Nem gondoltam volna, hogy ennyi minden történik majd velünk. Legmerészebb álmainkban sem mertük volna elképzelni, hogy öt év alatt ennyi helyre eljutunk, és ilyen sokan fogják velünk együtt énekelni a dalainkat. Ez nagyon jó érzés, és arra sarkall, hogy még keményebben dolgozunk.


margaret_island_kezdo
A Margaret Island

Minek tulajdonítod, hogy eljutottatok idáig?

Azt szoktam mondani: mindent meg kell tenni azért, hogy később már csak a szerencsén múljon. Az első perctől kezdve nagyon sokat dolgoztunk, és tudatosan építettük fel a zenekart. Ez tényleg szerelemprojektnek indult, és a mai napig az. Mindig próbáltuk megragadni az adódó lehetőségeket, és igyekeztünk úgy élni velük, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőlük. De szerencse nélkül nem jutottunk volna idáig.


Hogyan alakult ki a stílusotok? Első zenekaroddal, a Battery Banddel egészen másfajta zenét játszottatok.

Kristóffal már a gimnázium óta együtt zenélünk, sok a közös pont a zenei ízlésünkben. Azóta is kísérletezünk, az ízlésünk állandóan formálódik. Szép lassan kialakult, mi az, amit a legjobban szeretünk. A Battery Band és a Margaret Island közötti időszakban sokakkal zenéltem, például Puskás Petiékkel a Biebersben, így megtapasztalhattam, miben érzem jól magam. Amikor Vikivel elkezdtünk hármasban zenélni, vele is megvolt a közös pont zeneileg, értékrendben és gondolkodásban is. A stílusunk folyamatosan változik. Csak olyan dalokat játszunk, amelyeket mindhárman szeretünk. A harmadik lemezen hallható is, hogy sokféle stílusba belekóstolunk, mégis egységes tud maradni a zenénk.


margaretisland_Kristof-Balint
Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint

Miért választottátok a Margaret Island angol nevet?

Úgy gondolom, illik a zenekarhoz ez a név. Ahogy Budapesten a városi sürgés-forgás közepette akad egy kis zöld terület, a Margitsziget, talán a mi zenénk is sokaknak jelenthet valamiféle megnyugvást. Azért angol a nevünk, mert angolul kezdtünk el zenélni, az első két dalunk angolul jelent meg. Bródy János biztatására kezdtük magyarul írni a dalainkat, az első szöveget meg is írta nekünk, ez volt a Nem voltál jó. Azonnal éreztük, hogy egész másképp hatnak így a dalok. Magyarul nehezebb kitárulkozni; a közönség azonnal ért, megmutatod magad, ami nagyon intim dolog. Részben talán ez volt az oka, hogy először angolul próbálkoztunk. Emellett vannak olyan terveink is, hogy a környező országokban is fellépjünk. Szeretnénk újabb kihívásokat, és talán egy kis változatosságot is.


Korábban a Zeneakadémiára készültél. Gondolsz arra, hogy mi lett volna, ha felvesznek?

Gimnazistaként Gyémánt Bálintnál tanultam jazzgitározni, neki nagyon sokat köszönhetek. Ő volt a mentorom, ő készített fel a Zeneakadémiára is. Nem vettek fel, amit akkor kudarcként éltem meg, de utólag már nem bánom. Másfelé sodort az élet, és végül marketinget tanultam. Ezt most is tudom hasznosítani, és szeretek is foglalkozni vele. Persze jó lett volna még három-négy év, hogy intenzíven fejlesszem a gitártudásomat. A tanulás és a kíváncsiság viszont továbbra is része az életemnek. Kristóffal sokat foglalkozunk mostanában a zene produceri részével, vagyis azzal, hogyan áll össze egy dal. Egyre több számot mi demózunk fel saját magunknak. Ez komplex feladat, és fontos szerepet játszik benne, hogy mindketten tanultunk zenélni.


margaret-szabihid
Örömzenélés a Szabadság hídon

Szoktál még kedvtelésből zenélni, gyakorolni, vagy erre már nem marad időd?

Persze hogy szoktam! Szerintem az a legfontosabb, hogy ez megmaradjon: hogy akár a színpadon is „csak úgy” zenéljünk. Nagyon szeretem, amikor Danival és Kristóffal estefelé lemegyünk a próbatermünkbe, és jamelünk. Azok a legjobb pillanatok: közönség nélkül, csak mi játszunk. Olyankor éljük át leginkább az improvizáció és a zenélés örömét. A koncertjeinken is igyekszünk megtalálni az efféle pillanatokat. Lehet, hogy egy dalt századszorra játszunk el, az improvizációtól mégis friss tud maradni. Nálunk a zenekari felállásban is van egyfajta szabadság; fontos az az energia, amit a koncerteken hoz a csapat. Ez nehezen visszaadható például egy stúdióban, mert egy koncerten összeadódnak az energiáink.


Kristóf két dalban is énekel. Te is fogsz egyszer énekelni?

Lassan már két éve vokálozunk. A lemezen az Útravaló című dalban felváltva énekelünk Vikivel, ez nagy lépés volt számomra. Szeretnék énektanárhoz járni, fejleszteni magam ezen a téren is.


Margaret_Island_LabasViki
Lábas Viki

Hogyan jutott időd a koncertek mellett az egyetemre? Bejártál egyáltalán az órákra?

Ami érdekelt, arra különösen, de nem én voltam az a diák, aki a legtöbbet ült az órákon. Viszont jó szemléletet adott az egyetem. Én kezelem a zenekar közösségi média felületeit, és jó érzés, hogy van rálátásom arra, hogyan működik a szakma. Furcsa ezt kimondani, de a zenekar bizonyos értelemben egy „termék”. A szakdolgozatomat a hazai zenekarok marketingtevékenységéről írtam, úgyhogy ez témába vágott. Érdekes például, hogy a zenekar növekedésével egyre nagyobb lesz a körülötte dolgozó csapat is. Már ott tartunk, hogy hatan vagyunk a színpadon, és még egyszer ennyi tagja van a stábnak. Ezen kívül van koncertszervezőnk és menedzserünk, a kiadóban pedig valaki a sajtóval foglalkozik, másvalaki a könyveléssel. A kiadó vezetője a nagyobb projekteknél segít a tárgyalásokon. Hálásak vagyunk, hogy ilyen jó csapat vesz körül bennünket. Nagy felelősség, mert már nem csak zenélgetünk „bele a nagyvilágba”, hanem tizenöt ember megélhetéséért is felelősek vagyunk.


Mit terveztek az elkövetkező öt évre?

Sok színpadon játszottunk már, sokfelé jártunk. Szeretnénk megőrizni a zenekar frissességét, ezért új lehetőségeket keresünk. A Müpa-beli koncert is ilyen. Kamarazenekarral kiegészülve, a dalainkat áthangszerelve lépünk színpadra. Így teret kaphatnak olyan számok is, amelyeket fesztiválokon ritkán játszunk. Ez izgalmas kihívás. Ráadásul ültetett helyszínen még nem volt koncertünk.

Szeretünk olyan helyszíneken zenélni, ahol ritkán rendeznek koncertet. Kétszer is felléptünk már a szigligeti várban. Idén nyárra is tervezünk pár hasonlót. Ötödik éve járjuk az országot, klubról klubra, fesztiválról fesztiválra. Fontos, hogy mindig találjunk új kihívásokat, mert csak így maradhat meg a produkcióink frissessége.


margaretisland_hatulrol


Mire vagy a legbüszkébb?

Sok mindent mondhatnék, de nem lenne jó, ha kiragadnék valamit. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy ezzel foglalkozhatom. Amikor tudatosult bennem, hogy elmondhatom magamról: zenével foglalkozom, az hihetetlen érzés volt. Nagyon szerencsésnek érzem magam.


A Margaret Island fontosabb díjai: Az év zenei felfedezettje: Füstös Bálint (2014), Hangfoglaló Magyarország, Fődíj (2014), Fonogram Díj: Az év felfedezettje (2016), Junior Artisjus-díj (2018)


F. I.

Fotók: Hegyi Júlia Lily

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Február 21-22-én Értékeld a látogatót! címmel szakmai fórumra várja a természeti és kulturális területen dolgozókat a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete. A fórum a közönségmérés aktuális kérdéseivel és a látogatókutatás módszereivel foglalkozik.

csm_18_Boczen_

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma