IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.04.14

Három francia lány a tengerparton felvett zenei egyvelegét a YouTube-on már az első napokban több százezren nézték meg. Egyikük később elmondta: biztosan nem a pizsamájukat vették volna fel a forgatásra, ha tudják, hogy a videó vírusszerűen kezd majd terjedni, és milliókhoz jut el. A L.E.J triót április 17-én az A38 Hajón élőben is meghallgathatjuk.

btf_190417_lej_c_universal_music_france
Forrás: Universal Music France

Több ütős slágerszám megfelelő ritmusban mixelve? A zenei mashupok az utóbbi években világhódító útjukra indultak. Sikerükben közrejátszottak a videómegosztók és a közösségi oldalak is, mint a terjesztés kiváló platformjai. Bár a műfaj alapja a jó értelemben vett újrahasznosítás, kedvenc számainkból könnyen születhet új alkotás, főleg, ha egyedi hangzásvilággal egészülnek ki a jól ismert dallamok.

A mashup és a YouTube segítségével lettek igazi sztárok a L.E.J triót alkotó francia énekesnők is, akik a 2015-ös, közel 80 milliós nézettségű videójuk után az utóbbi időben már hatalmas koncerttermekben adnak teltházas koncerteket. Nemsokára Budapestre is elhozzák első nagylemezüket.

lej

Pár hónap eltéréssel Lucie, Élisa és Juliette is 1993-ban született, mindhárman a Párizs közelében található Saint-Denis-ben nőttek fel. Gyerekkoruk óta ismerik egymást, és már nagyon korán szenvedélyükké vált a zene: Juliette a saint-denis-i konzervatóriumban csellózni tanult, Lucie és Élisa pedig egy elismert francia iskolában vett énekórákat.

A trió 2013-ban lépett fel először együtt egy francia zenekar által szervezett versenyen, amit meg is nyertek. Úgy döntöttek, nem állnak meg itt, így saját YouTube-csatornát indítottak, ahol különböző zenészek számait dolgozták fel, aztán már a lányok monogramját viselő L.E.J (Elijay) formációban 2014-ben el is készítették első nyári mashupjukat. Ezt követően az amerikai Live Nation Entertainmenttel írtak alá szerződést, és több, Franciaországban koncertező zenész előzenekaraként léphettek fel: 2015 júniusában például egy igazi világsztár, Pharrell Williams koncertje előtt alapozták meg a hangulatot.„Pizsamában” jutottak el milliókhoz

A L.E.J trió igazi berobbanása 2015 augusztusára tehető, amikor Summer 2015 című mashup számukkal végérvényesen beírták magukat a zenetörténelembe. A hangulatos nyári dalhoz készült klipet a tengerparton vették fel. A szám tizenegy, 2015-ös sláger feldolgozásából készült, és már az első napokban több százezren látták a videót. Amikor két nappal a debütálás után a Time Magazin is megosztotta, kevesebb mint egy hónap alatt többmilliósra nőtt az elérésük YouTube-on, mára a szám a 78 milliós nézettséget is átlépte:

Később Élisa egy interjúban elmondta, hogy biztosan nem a pizsamájukat vették volna fel a forgatásra, ha tudják, hogy a videó vírusszerűen kezd majd terjedni, és milliókhoz jut el. Az elsöprő sikert követően 2015 decemberében En attendant l'album címmel kiadták első albumukat, amely tíz feldolgozást és első saját számukat (La Dalle) tartalmazza.

 
A cikk eredetileg a Budapest Tavaszi Fesztivál hivatalos oldalán, a btf.blog.hu-n jelent meg.

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma