Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.14

Három francia lány a tengerparton felvett zenei egyvelegét a YouTube-on már az első napokban több százezren nézték meg. Egyikük később elmondta: biztosan nem a pizsamájukat vették volna fel a forgatásra, ha tudják, hogy a videó vírusszerűen kezd majd terjedni, és milliókhoz jut el. A L.E.J triót április 17-én az A38 Hajón élőben is meghallgathatjuk.

btf_190417_lej_c_universal_music_france
Forrás: Universal Music France

Több ütős slágerszám megfelelő ritmusban mixelve? A zenei mashupok az utóbbi években világhódító útjukra indultak. Sikerükben közrejátszottak a videómegosztók és a közösségi oldalak is, mint a terjesztés kiváló platformjai. Bár a műfaj alapja a jó értelemben vett újrahasznosítás, kedvenc számainkból könnyen születhet új alkotás, főleg, ha egyedi hangzásvilággal egészülnek ki a jól ismert dallamok.

A mashup és a YouTube segítségével lettek igazi sztárok a L.E.J triót alkotó francia énekesnők is, akik a 2015-ös, közel 80 milliós nézettségű videójuk után az utóbbi időben már hatalmas koncerttermekben adnak teltházas koncerteket. Nemsokára Budapestre is elhozzák első nagylemezüket.

lej

Pár hónap eltéréssel Lucie, Élisa és Juliette is 1993-ban született, mindhárman a Párizs közelében található Saint-Denis-ben nőttek fel. Gyerekkoruk óta ismerik egymást, és már nagyon korán szenvedélyükké vált a zene: Juliette a saint-denis-i konzervatóriumban csellózni tanult, Lucie és Élisa pedig egy elismert francia iskolában vett énekórákat.

A trió 2013-ban lépett fel először együtt egy francia zenekar által szervezett versenyen, amit meg is nyertek. Úgy döntöttek, nem állnak meg itt, így saját YouTube-csatornát indítottak, ahol különböző zenészek számait dolgozták fel, aztán már a lányok monogramját viselő L.E.J (Elijay) formációban 2014-ben el is készítették első nyári mashupjukat. Ezt követően az amerikai Live Nation Entertainmenttel írtak alá szerződést, és több, Franciaországban koncertező zenész előzenekaraként léphettek fel: 2015 júniusában például egy igazi világsztár, Pharrell Williams koncertje előtt alapozták meg a hangulatot.„Pizsamában” jutottak el milliókhoz

A L.E.J trió igazi berobbanása 2015 augusztusára tehető, amikor Summer 2015 című mashup számukkal végérvényesen beírták magukat a zenetörténelembe. A hangulatos nyári dalhoz készült klipet a tengerparton vették fel. A szám tizenegy, 2015-ös sláger feldolgozásából készült, és már az első napokban több százezren látták a videót. Amikor két nappal a debütálás után a Time Magazin is megosztotta, kevesebb mint egy hónap alatt többmilliósra nőtt az elérésük YouTube-on, mára a szám a 78 milliós nézettséget is átlépte:

Később Élisa egy interjúban elmondta, hogy biztosan nem a pizsamájukat vették volna fel a forgatásra, ha tudják, hogy a videó vírusszerűen kezd majd terjedni, és milliókhoz jut el. Az elsöprő sikert követően 2015 decemberében En attendant l'album címmel kiadták első albumukat, amely tíz feldolgozást és első saját számukat (La Dalle) tartalmazza.

 
A cikk eredetileg a Budapest Tavaszi Fesztivál hivatalos oldalán, a btf.blog.hu-n jelent meg.

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma