IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.03.07

„Létezik a világon egy olyan színészóriás, aki tényleg mindenki bőrébe képes belebújni. Ez valami elképesztő” – mondta Szarka Klára, a Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című kiállítás kurátora a videóinterjúnkban. Pillants be velünk a tárlatba és nézd meg, hogyan elevenednek meg Che Guevara, Meryl Streep vagy éppen Marilyn Monroe híres fotói John Malkovich főszereplésével!

A 19. század közepétől a 2000-es évekig készült híres fotográfiák elevenednek meg újra az amerikai sztárfotográfus, Sandro Miller objektívén keresztül. A csavar a történetben, hogy az elmúlt évszázad legnagyobb vezetőinek, színészeinek, tudósainak bőrében, valamint az ikonikus dokumentarista képeken ezúttal John Malkovich-ot láthatjuk. Bámulatos átváltozások, zavarba ejtő hasonlóságok, meghökkentő pillanatok várják a látogatókat a Műcsarnokban a február 28. és május 13. között nyitva tartó Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című kiállításon. Minderről Szarka Kláta fotótörténészt, a kiállítás kurátorát kérdeztük videóinterjúnkban.


28575648_2015902475090715_8332854279063934489_n
Fotó: Csákvári Zsigmond


A fotók készítési folyamatát a kiállításon egy videó is bemutatja, melyben megszólal Sandro Miller és John Malkovich is, és megismerhetjük a stáb, köztük a maszk- és a sminkmesterek munkáit is. A másik videóban, mely a Gondolatok a mesterekről címet kapta, Gábor Máté fotóművész, egyetemi oktató beszél az eredeti fotókról. Ahogy a kurátor is elmondta: a törzsanyag mellé további húsz kép érkezett a budapesti tárlatra, így ezek együtt a Műcsarnokban láthatóak először.


A Malkovich Malkovich Malkovich című kiállítás nyitóeseménye volt a Budapest Fotó Fesztiválnak, melynek során április 20-ig érdekesebbnél érdekesebb, nemzetközi és hazai alkotók munkáit felvonultató tárlatokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Szarka Klára fotótörténészt a Malkovich-kiállítás mellett ez utóbbi rendezvényeiről is kérdeztük.Sandro Miller 16 éves korában egy Irving Penn-albumot lapozgatva döntötte el, hogy fotogrófus lesz – különösen a Picassót ábrázoló képe volt rá nagy hatással, ezt a kiállításon John Malkovich színésszel is megidézték. A szakma alapjait jobbára egyedül, saját szorgalmából sajátította el, és végül Amerika legyik legsikeresebb reklámfotográfusa lett és olyan neves megrendelőkkel dolgozott, mint a Forbes, az Esquire, a Coca-Cola, az American Express, a GQ vagy a BMW. Sandro Miller 1990-es években ismerkedett meg John Malkovich-csal, azóta számos közös projekten dolgoztak együtt. A tárlat törzsanyagának ötlete 2013-ban született meg a fotográfusban, hogy ezúton tisztelegjen azon mesterek előtt, akik munkásságából ő maga is sokat tanult.Révy Orsolya

Videó: Papp Eszter

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma