Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.03.07

„Létezik a világon egy olyan színészóriás, aki tényleg mindenki bőrébe képes belebújni. Ez valami elképesztő” – mondta Szarka Klára, a Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című kiállítás kurátora a videóinterjúnkban. Pillants be velünk a tárlatba és nézd meg, hogyan elevenednek meg Che Guevara, Meryl Streep vagy éppen Marilyn Monroe híres fotói John Malkovich főszereplésével!

A 19. század közepétől a 2000-es évekig készült híres fotográfiák elevenednek meg újra az amerikai sztárfotográfus, Sandro Miller objektívén keresztül. A csavar a történetben, hogy az elmúlt évszázad legnagyobb vezetőinek, színészeinek, tudósainak bőrében, valamint az ikonikus dokumentarista képeken ezúttal John Malkovich-ot láthatjuk. Bámulatos átváltozások, zavarba ejtő hasonlóságok, meghökkentő pillanatok várják a látogatókat a Műcsarnokban a február 28. és május 13. között nyitva tartó Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című kiállításon. Minderről Szarka Kláta fotótörténészt, a kiállítás kurátorát kérdeztük videóinterjúnkban.


28575648_2015902475090715_8332854279063934489_n
Fotó: Csákvári Zsigmond


A fotók készítési folyamatát a kiállításon egy videó is bemutatja, melyben megszólal Sandro Miller és John Malkovich is, és megismerhetjük a stáb, köztük a maszk- és a sminkmesterek munkáit is. A másik videóban, mely a Gondolatok a mesterekről címet kapta, Gábor Máté fotóművész, egyetemi oktató beszél az eredeti fotókról. Ahogy a kurátor is elmondta: a törzsanyag mellé további húsz kép érkezett a budapesti tárlatra, így ezek együtt a Műcsarnokban láthatóak először.


A Malkovich Malkovich Malkovich című kiállítás nyitóeseménye volt a Budapest Fotó Fesztiválnak, melynek során április 20-ig érdekesebbnél érdekesebb, nemzetközi és hazai alkotók munkáit felvonultató tárlatokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Szarka Klára fotótörténészt a Malkovich-kiállítás mellett ez utóbbi rendezvényeiről is kérdeztük.Sandro Miller 16 éves korában egy Irving Penn-albumot lapozgatva döntötte el, hogy fotogrófus lesz – különösen a Picassót ábrázoló képe volt rá nagy hatással, ezt a kiállításon John Malkovich színésszel is megidézték. A szakma alapjait jobbára egyedül, saját szorgalmából sajátította el, és végül Amerika legyik legsikeresebb reklámfotográfusa lett és olyan neves megrendelőkkel dolgozott, mint a Forbes, az Esquire, a Coca-Cola, az American Express, a GQ vagy a BMW. Sandro Miller 1990-es években ismerkedett meg John Malkovich-csal, azóta számos közös projekten dolgoztak együtt. A tárlat törzsanyagának ötlete 2013-ban született meg a fotográfusban, hogy ezúton tisztelegjen azon mesterek előtt, akik munkásságából ő maga is sokat tanult.Révy Orsolya

Videó: Papp Eszter

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma