2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

Bori6 

Sok szálon kapcsolódsz a Művészetek Völgyéhez.

Igen, rengeteg felejthetetlen élményem van a Művészetek Völgye kapcsán. Az ős-zenekarunkkal, az Amorf Ördögökkel Taliándörögdön adtuk a legeslegelső élő koncertünket: a 2000-ben megjelent Betyár a Holdon lemez dalai még teljesen elektronikus zenék voltak, a Völgyben egy minidiszkről szólt az alap, ami mindig megugrott, ahogy mozogtunk a színpadon. Az emberek viszont nagyon örültek, hogy ezeket a számokat végre élőben hallhatják.


Számos színházi élmény is köt a Völgyhöz. A Krétakörrel sokszor hetekkel a programok előtt leköltöztünk, és ott helyben raktunk össze egy előadást. Ezekből az utolsó volt A csillagász álma című projekt. De előtte játszottuk egy cirkuszsátorban a Hazámhazám című darabot és a FEKETEországot is. A Völgyben még filmet is forgattam Szőke Andrással.


Bori1


Milyen volt az első ottani koncertetek a Love Banddel?

Arra nem emlékszem, hogy a most már 12 éves zenekarral mikor koncerteztünk először a Völgyben, de biztosan az is jó élmény volt, mert nekem onnan csak jó élményeim vannak. És ez egyre inkább élesedik, mert a nagy fesztiválok idővel kezdik elveszíteni a lényegüket, azt, hogy kis időre összegyűjtsék az egyformán gondolkodó, jó élményeket, jó zenét, jó színházat és jó kultúrát fogyasztó fiatalokat. Ma már sok fesztivál csak a pénzről szól, éppen ezért nagyon fontos, hogy a Völgy ebben a helyzetben is élményszerű és emberközpontú tud maradni.


Bori8


Változott a Völgy hangulata az évek során?

Ezt nehezen tudom megítélni, mert már évek óta nem töltöttem lent hosszabb időt. De a programokból látszik a folyamatos fejlődés és az is, hogy még mindig nagyon izgalmas, ami lent zajlik. A Völgy őrzi a jó hangulatát.


Ti is folyamatosan változtok, alakultok. Egy-egy új lemezzel mindig egy új világba vezetitek be a közönséget. Tudatos a részetekről ez az állandó megújulás?

Nagyon is. Tövisházi Ambrus, aki már 20 éve az alkotótársam és a zeneszerzőm, nagyon kreatív ember: mindig keresi az újat és a megújulást önmagában. Én pedig erre elég jó játékszer vagyok: mivel színészként kerültem a zenei pályára, nem egy bizonyos fajta stilusban akarok énekelni, hanem mindent szívesen kipróbálok. Így közelítek a zenéhez is, ezért minden lemez kicsit olyan, mint egy film vagy egy szerep, egy női karakter, ami végigmegy a dalokon.


Bori4


Innen közelítve: milyen a BoriX női karaktere mondjuk az előző lemez, a Szédülés „szereplőjéhez” képest?

A Szédülés egy szerelmi dráma és egy szakítás története. A BoriX főszereplője őrülten bulizik egy Dark Discóban, újra szerelmes és boldog.


A közönség részéről is elvárás, hogy mindig legyen valami új?

Biztosan van, aki ezt elvárja, igen, de azért nem érezzük a nyomást. Sőt néha veszítünk is rajongókat azzal, ha egy új lemezünk nagyon mást hoz, de mi nem az a zenekar vagyunk, aki behódol a közönség elvárásainak. Itthon ugyan nagyon sok zenekart lehet látni, akik 30-40 évet végigzenélnek ugyanabban a stílusban vagy ugyanazzal a műsorral, de abba én belepusztulnék.


A művészi halálunkat jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálnunk. Minket az érdekel, hogy miként lehet feszegetni az underground határait. A BoriX lemez például egy abszolút modern és rádióbarát popzene lett.


Bori2


A közönségetek is nagyban változik azáltal, hogy mertek mindig valami újba belevágni?

A keménymag a kezdetektől fogva megmaradt, és van a nagyon kemény mag is, akik szinte minden koncerten ott vannak az első sorban. Van egy tágabb rajongótábor és folyamatosan vannak újak. A korosztály teljesen meghatározhatatlan továbbra is, 7-től 70 évesig hallgatják a zenénket. Az első perctől jellemző volt, hogy nem egy adott korosztálynak szóló divatzenekar voltunk, a közönségünk mindig is elég heterogén volt. Az alapközönségünk velünk együtt öregszik, de mindig sok új fiatal is van.


Mennyit készültök, mire összeáll egy koncertprogram?

Most már elképesztő mennyiségű számunk van, ezért sokféle műsort össze tudunk állítani, több szemponttól függ, hogy az adott nyárra milyen program jön össze. Most van egy kellemetlen dolog is, nincs próbatemünk, de azért keményen dolgozunk és igyekszünk áthidalni ezt a problémát. Éppen készül egy közös szám a Hősökkel, amihez lesz majd videoklip is. Nagy munka van abban, hogy élőben hogyan szólalunk meg, hogyan nézünk ki. Saját csapattal dolgozunk és minden koncertet felveszünk, majd kielemzünk, így folyamatosan javítjuk a hibáinkat. Ez sok munka.


Bori3


Koncertjeiden rendszerint végigpörgöd azt a másfél órát. Van olyan, amikor megpihensz?

Most is épp pihenek, itt vagyunk a családi birtokon, a gyerekek a kertben. De nekem nem kell annyira sok pihenés, én munkamániás vagyok, szóval igazából az pihentet, ha elégedett vagyok magammal.


Mi lesz most a Művészetek Völgyében, mivel készültök?

Ami extra ott, az a színpad: nagyon jó ledfal van. Így a tudásunk legjobb szintjét tudjuk nyújtani, itt mindig teljes pompánkban tündöklünk. És a közönség is mindig szuper.

Tőlük függ, hogy milyen lesz a buli. Ha jó a közönség, akkor mindig jó a koncert.


Bori7


Hogyan fog telni a nyár?

A nyár a koncertezésről szól, és mivel a színházi évad kitolódott, lesz a Katonában is egy előadás, és még megyünk vidéki turnéra Az öldöklés istenével Kőszegre.


Novemberben pedig lesz a Müpában a Másfél Milliárd Másodperc című produkció. Mitől lesz ez különleges?

Néhány évente szoktunk csinálni ülős koncertet, mivel van egy csomó pszichedelikus, szállós dalunk, amiket a pörgős koncerteken kevésbé lehet eljátszani. Szeretjük is, a közönségünknek is van igénye rá. Most jön a bátyám (Péterfy Gergely író – a szerk.), Saiid és Tariska Szabi is. Jó apropó, hogy ötvenéves leszek ősszel, ezért ez a cím.


Mi az, amire a legbüszkébb vagy ötvenévesen?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a kisfiam büszke rám.

 

Kocsis Katica

Fotók forrása: Művészetek Völgye


Játék! Aki helyesen válaszol az alábbi kérdésre, páros napi belépőt nyerhet a Művészetek Völgyébe! Részletek a Facebookon!


Kivel lép fel Péterfy Bori ősszel a Müpában?

a). A MÁV Szimfonikusokkal

b). Dés Lászlóval

c). A bátyjával, Péterfy Gergellyel

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Grecsokollar

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma