2018.11.13

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

munkacsy_vazlat_a_miltonhoz
Munkácsy Mihály: Vázlat a Miltonhoz


A pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárának állandó kiállítása a nagybányai festőktől kezdve dolgozza fel a magyar képzőművészetet. Az Arczok és láthatárok című a kiállítással azonban előtörténetet kap a modern magyar festészet, amely éppen a 19. század közepén domináló akadémikus, historizáló tendenciáktól szakadt el. Az Arczok és láthatárok – 19. századi magyar festészet a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből című kiállítás anyaga először látható együtt, a tárlaton bemutatott művek ugyanis eddig csupán a kutatók számára raktárban voltak megtekinthetőek. Most viszont az alkotások restaurálásra, művészettörténeti feldolgozásra, kiadványban való publikálásra és kiállításra kerülnek, a nyilvánosság számára is elérhetőek lesznek.


wagner_sandor_otosfogat
Wagner Sándor: Ötösfogat


A század közepén, különösen az 1848-as forradalom és szabadságharc, illetve annak bukása miatt hazánkban – és a forradalmi hullám hatására számos európai országban is – a romantika, annak is a múltba visszatekintő, valósághűséggel és részletesen ábrázolt történelmi vagy éppen allegorikus jelenetei, drámai hangvétele kapott hangsúlyt a festészeti alkotásokon. Ekkor készítette legendás, nemzeti érzelmű és témájú alkotásait a jelen kiállításon is szereplő Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan.


weber_henrik_noi_arckep
Weber Henrik: Női arckép


Az Arczok és láthatárok a festészeten belül – a korban is népszerű – két műfajra koncentrál elsősorban: a portréra és a tájképre. A nemzeti festészet ikonikus darabjain magyar történelmi személyiségek és topográfiailag is valósághű hazai tájak köszönnek vissza. Mindezeken túl a 19. századi magyar festészetet bemutató kiállítás különlegessége, hogy az egyik teremben a korabeli pécsi képzőművészet alkotásai is helyet kapnak. Pécsi városképekkel, pécsi látképekkel, pécsi polgárok arcképeivel egyaránt találkozhatunk ebben a teremben, mint ahogyan pécsi művészek – köztük Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály – kevéssé ismert alkotásaival is.


A Janus Pannonius Múzeum tárlata eredetileg május 9-től november 11-ig várta volna a közönséget. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban a múzeum úgy döntött: egészen 2019. február 3-ig meghosszabbítja a historizmus legnagyobb alakjainak műveit bemutató kiállítás látogatását a Modern Magyar Képtárban.


Kultúra.hu

Felhasznált forrás: Janus Pannonius Múzeum honlapja

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma