15_eves

2019.07.17

Az Années folles őrült éveibe repít minket a Petőfi Irodalmi Múzeum A kamera poétája című kiállítása, amelyen André Kertész hetvenhárom párizsi felvételét tekinthetjük meg. A fotókon életre kelnek a szép fogolymadarak, a táncosnők, a bábjátékok, egy sorozaton pedig egy sajátosan magyar Párizs elevenedik meg Léda lakásától Ady szállodájáig.

boloni
André Kertész: Bölöni György és felesége, Itóka

Nem könnyű megragadni ezt a kiállítást, hiszen nincsenek benne nagy látványok, kiemelkedő képek vagy óriási kurátori koncepciók, ami mentén el lehetne kezdeni egy ilyen írást. Azonban mégis van ebben a kiállításban valami, amitől jó érzés benne lenni és nézelődni.


Ha ugyanis vesszük a fáradságot, és alaposan elkezdjük végignézni ezt a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményeiből származó, hetvenhárom vintage felvételt, akkor rajtuk keresztül visszarepülhetünk az időben, és magunkba szívhatjuk André Kertész Párizsának hangulatát.


_D0A9479_Copy_1


Milyen a fotókon megelevenedő város? Kertész Andor 1925-ben érkezett a francia fővárosba, amikor már ott küzdött az érvényesülésért mások mellett Tihanyi Lajos, Czóbel Béla, Uitz Béla, Beöthy István és Halász Gyula, a később Brassaï néven híressé vált fotós/képzőművész is.


André Kertész éppen a háború utáni Années folles-nak nevezett őrületes korszakban érkezett, amikor a Montparnasse pezsgő intellektuális hangulata, szabadsága és szabadossága a világ minden tájáról vonzotta az avantgárd alkotókat. A fotóművész egy stíluskavalkádba, egy lüktető és szellemileg pezsgő városba csöppent.


Chairs-Paris
André Kertész: Székek, Párizs


Ez a világ elevenedik meg ezeken a „tárgy nélküli” fotókon. Tárgy nélküliek, hiszen André Kertész lencséje a mindennapok apró-cseprő dolgait ragadta meg, az élet, az utca, a kávéházak emberi dolgairól készített lírai felvételeket.


Ehhez a lírikussághoz pedig hozzátartozik a zselatinos ezüst nagyítás és az apró méret is. Nagyon izgalmasak ezek a fotók, hiszen méretüknél fogva egészen közel kell hajolnunk hozzájuk, hogy részletei is feltáruljanak előttünk. Így egy kicsit voyeurré válunk, olyan leskelődőkké, akik a kép intim terébe, aurájába behatolnak.


_D0A9465_Copy_1


A fotók Ady Endre, az újságíró Bölöni György és André Kertész személyes viszonyába is betekintést engednek. Bölöni 1902-től a Magyarország című lap párizsi tudósítója volt, ekkoriban kötött barátságot Ady Endrével. Kertésszel pedig 1925-26-ban ismerkedett meg, és egymást kölcsönösen segítve működtek együtt a 30-as évek közepéig: Bölöni és felesége, Itóka munkaalkalmakat keresett Kertésznek, aki pedig művészi illusztrációkat készített a könyveikhez.


Bölöni egyik legfontosabb kötete az 1934-ben megjelent Az igazi Ady című írása volt, amelyben tizenhat André Kertész-felvétel található. A mostani kiállításban ezek is szerepelnek. Itt van például arról a házról készített fotó, amelynek harmadik emeletén lakott Léda, kép a rue de Lévisről, „amelynek köveit Ady naphosszat tapodta”, a szállók képei, amelyekben a költő lakott vagy az a virágárusbódé is a place de Lévisen, ahol Ady Lédának vásárolt virágot. A költő és múzsája mindennapjai elevenednek meg ezeken a fotókon.


andre_ady
Ady Párisban járt az Ősz című versének kézirata André Kertész felvételén (részlet)


A kiállításon megtekinthető sorozatból kiemelkedik két ikonikus fotó, amelyek a Párisban járt az Ősz című vers keletkezésének körülményeit, valamint a költő szállodai szobájának hangulatát rajzolják meg.


Aztán ott van a szép fogolymadarakról készített sorozat. A Les Belles Perdrix volt az első női gasztronómiai társaság, amelynek összejöveteleire valószínűleg Bölöniné Itóka vitte el Kertészt. A hölgyek havonta egy alkalommal találkoztak valamely párizsi étteremben, hogy az étkezés során ítéletet mondjanak a ház konyhaművészetéről. Bájos és cseppet mulatságos, ahogy ezek a hölgyek kiöltözve, teljes sminkben kóstolgatnak és diskurálnak. Azért is érdemes alaposan szemügyre venni ezt a sorozatot, mert mindeddig nem szerepelt egy kiállításon sem.


_D0A9425_Copy


A tárlaton Kertésznek két csendélete is szerepel, a Csendélet művirággal és műbogárral, valamint a Macska műteremben, amelyek egyaránt a pillanat időtlenségéről mesélnek. Hasonlóan izgalmas a Táncosnők és a Táncosnők a paraván előtt című felvételei is.


Jónéhány fotót láthatunk a francia avantgárd színházi életbe berobbanó Blattner Géza vezette Arc-en-Ciel Bábszínház előadásairól, díszleteiről, valamint tagjainak felszabadult mulatozásairól is. Ebben a sorban látható egy jelenet Balázs Béla A halász és a hold ezüstje című előadásból vagy Blattner Géza Szívek, ha találkoznak című árnyjátékából, de Kertész Mirkovszky Mária mozdulatművészt is lekapta két másik nővel, amint épp egy kirándulás során megpihennek egy árnyas bokor mellett.


blattner_geza
André Kertész: Jelenet A róka és a gólya című bábjátékból


Kertész mestere volt a lírai hangulatú, ellesett pillanatoknak. A kiállításban is számos ilyen momentumnak lehetünk a tanúi: bepillanthatunk a Bölöni házaspár mindennapjaiba, a Blattneréknél vagy Csáky Józseféknél szervezett összejövetelek hangulatába, de a kiállításon több kép mutatja be Kertész és Tihanyi Lajos festő barátságát is.


És még egy fontos kép a kiállításról: a Kassák Lajost és feleségét, Simon Jolánt ábrázoló kép, amely André Kertész felvételeként szerepel a Kassák-szakirodalomban. Készítője azonban feltehetőleg nem André Kertész, hanem Kertész A. budapesti fényképész.


Kocsis Katica

Fotó: Csákvári Zsigmond/kultura.hu

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma