Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Passage
Passage


Az Önök előadásával nyitotta meg kapuit az új Nemzeti Táncszínház. Milyen művel készültek?

Óriási megtiszteltetés volt az egész együttes számára a felkérés, ami úgy vélem, a Győri Balett elmúlt negyven évének is szólt. Beethoven VII. szimfóniájára egyszer már dolgoztam a Magyar Táncfesztiválon, és azóta is nagy szerelem maradt ez a mű a számomra. De azóta nem érkezett olyan pillanat az életemben, amikor valami újat bele tudtam volna csomagolni ebbe a muzsikába. Ertl Péter igazgató az új Nemzeti Táncszínház nyitó előadására azonban kifejezetten a VII. szimfóniát képzelte el, és erre kért egy új produkciót. Nagyon megörültem neki, hogy talán ez most egy égi jel, és eljött az a pillanat, amire vártam. Szerencsés vagyok, mert általában úgy vagyok a darabjaimmal, hogy megjelenik a vízió, és pár év múlva jön egy olyan lehetőség, ami alkalmat teremt arra, hogy bemutathassam az álmomat. Így történt ez most is.


passage2__r
Passage

A zene vagy a mozgás születik meg először a fejében?

Rengeteg zenét hallgatok, a táncművészeti alkotómunkám ebből fakad. Sokszor három-négy hónapig csak a dallamokat játszom le magamnak, és még egyetlen mozdulatot sem találok ki. Később minden egyes pillanatra kitalálok 50-60 féle mozgást, majd amikor bemegyek a terembe, már szinte maguktól jönnek a lépések. Most például, a Passage esetében tíz nap alatt negyven percre elegendő koreográfiát készítettem, annyira feltöltődtem. Az érzéseimet folyamatosan megosztom a táncosokkal, így kialakul egy jó rezonancia közöttünk, és onnantól kezdve minden működik.


DSC0694medium_large.1531226502
PianoPlays


A történetmesélős vagy inkább az érzésekre támaszkodó baletteket kedveli?

Mindkét irányban van lehetőségem kibontakozni. Jelenleg a PianoPlays és a Passage is inkább szimfonikus balett, mely tele van érzésekkel és egy leheletnyi finom cselekménnyel. Hozzám a sztoris balettek állnak kicsit közelebb. Szeretem megszólítani a nézőket egy témával, azon keresztül a táncjáték érzelmeivel és gondolatiságával. Szeretem a párbeszédeket, melyeket a cselekményes baletten keresztül folyamatosan végig tudok vinni.


PianoPlays4
PianoPlays


Élő zenére dolgozott, ez mindig varázslatos hatással bír.

Egyetértek. Az első felvonás a PianoPlays, Liszt és Wagner zongoraátiratai, Balázs János zongorajátékával kísérve. A második részben, a Passage-ban is élő zenei aláfestés szólal meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarának előadásában.


Mi az az előbb említett leheletnyi cselekmény új darabjában, a Passage-ban?

Gyurmánczi Diána, Luigi Ianonne és Jekli Zoltán a három főszereplő, az ő rövid történetük bontakozik ki a táncjáték során. Maga a darab egyfajta társadalomkritika, az uniformizálódás ellen szól. A három fő karakter nem konkrét személyeket jelenít meg, hanem szimbólumokat. Az elején egy lelket látunk, aki női mivoltában reagál a jelenlegi világunkra, és valamennyire a közösségi oldalak képmutatásának hatására, arra reflektálva elindul az életben, próbálja megállni a helyét. Jönnek a sztereotip elvárások, hogy milyen párkapcsolatban és milyen életet kellene élnie az érvényesülés érdekében, ezeket viszont elutasítja.


pianoplays5
PianoPlays


Közben rájön, hogy ha nem tud beilleszkedni a társadalomba, akkor az ki fogja vetni magából. Elbukik, megöli az énképét, ezzel együtt a partnerét is, és a képmutatás legnagyobb élharcosává válik. Ekkor érkezik az életébe egy olyan férfi, aki képes lenne a felépített hazugságokat levetkőzni (vagy leleplezni?). férfi drámáján keresztül rajzolódik ki, hogy a nő már nem képes az önmagához való visszatérésre.


gkt

Fotók: Ambrus László

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma