15_eves

2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Passage
Passage


Az Önök előadásával nyitotta meg kapuit az új Nemzeti Táncszínház. Milyen művel készültek?

Óriási megtiszteltetés volt az egész együttes számára a felkérés, ami úgy vélem, a Győri Balett elmúlt negyven évének is szólt. Beethoven VII. szimfóniájára egyszer már dolgoztam a Magyar Táncfesztiválon, és azóta is nagy szerelem maradt ez a mű a számomra. De azóta nem érkezett olyan pillanat az életemben, amikor valami újat bele tudtam volna csomagolni ebbe a muzsikába. Ertl Péter igazgató az új Nemzeti Táncszínház nyitó előadására azonban kifejezetten a VII. szimfóniát képzelte el, és erre kért egy új produkciót. Nagyon megörültem neki, hogy talán ez most egy égi jel, és eljött az a pillanat, amire vártam. Szerencsés vagyok, mert általában úgy vagyok a darabjaimmal, hogy megjelenik a vízió, és pár év múlva jön egy olyan lehetőség, ami alkalmat teremt arra, hogy bemutathassam az álmomat. Így történt ez most is.


passage2__r
Passage

A zene vagy a mozgás születik meg először a fejében?

Rengeteg zenét hallgatok, a táncművészeti alkotómunkám ebből fakad. Sokszor három-négy hónapig csak a dallamokat játszom le magamnak, és még egyetlen mozdulatot sem találok ki. Később minden egyes pillanatra kitalálok 50-60 féle mozgást, majd amikor bemegyek a terembe, már szinte maguktól jönnek a lépések. Most például, a Passage esetében tíz nap alatt negyven percre elegendő koreográfiát készítettem, annyira feltöltődtem. Az érzéseimet folyamatosan megosztom a táncosokkal, így kialakul egy jó rezonancia közöttünk, és onnantól kezdve minden működik.


DSC0694medium_large.1531226502
PianoPlays


A történetmesélős vagy inkább az érzésekre támaszkodó baletteket kedveli?

Mindkét irányban van lehetőségem kibontakozni. Jelenleg a PianoPlays és a Passage is inkább szimfonikus balett, mely tele van érzésekkel és egy leheletnyi finom cselekménnyel. Hozzám a sztoris balettek állnak kicsit közelebb. Szeretem megszólítani a nézőket egy témával, azon keresztül a táncjáték érzelmeivel és gondolatiságával. Szeretem a párbeszédeket, melyeket a cselekményes baletten keresztül folyamatosan végig tudok vinni.


PianoPlays4
PianoPlays


Élő zenére dolgozott, ez mindig varázslatos hatással bír.

Egyetértek. Az első felvonás a PianoPlays, Liszt és Wagner zongoraátiratai, Balázs János zongorajátékával kísérve. A második részben, a Passage-ban is élő zenei aláfestés szólal meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarának előadásában.


Mi az az előbb említett leheletnyi cselekmény új darabjában, a Passage-ban?

Gyurmánczi Diána, Luigi Ianonne és Jekli Zoltán a három főszereplő, az ő rövid történetük bontakozik ki a táncjáték során. Maga a darab egyfajta társadalomkritika, az uniformizálódás ellen szól. A három fő karakter nem konkrét személyeket jelenít meg, hanem szimbólumokat. Az elején egy lelket látunk, aki női mivoltában reagál a jelenlegi világunkra, és valamennyire a közösségi oldalak képmutatásának hatására, arra reflektálva elindul az életben, próbálja megállni a helyét. Jönnek a sztereotip elvárások, hogy milyen párkapcsolatban és milyen életet kellene élnie az érvényesülés érdekében, ezeket viszont elutasítja.


pianoplays5
PianoPlays


Közben rájön, hogy ha nem tud beilleszkedni a társadalomba, akkor az ki fogja vetni magából. Elbukik, megöli az énképét, ezzel együtt a partnerét is, és a képmutatás legnagyobb élharcosává válik. Ekkor érkezik az életébe egy olyan férfi, aki képes lenne a felépített hazugságokat levetkőzni (vagy leleplezni?). férfi drámáján keresztül rajzolódik ki, hogy a nő már nem képes az önmagához való visszatérésre.


gkt

Fotók: Ambrus László

KAD_Kultura_596x90_002

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

ART_LABEL

2019.08.17

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényeként vonzó célpont: tavaly több mint félmillió embert látott vendégül a Hajógyári. A számos külföldi országból érkező fesztiválozót elsősorban a világhírű előadók koncertjei csábítják hozzánk, ám nem érdemes elmenni a Sziget kínálta további programok és élmények mellett sem. Az Art Label Budapest sátrában töltöttem két és fél napot.

barokk_randevu_denes_viktor_res

2019.08.16

Bach ritkán felcsendülő világi kantátáját, a Phoebus és Pánt mutatják be augusztus 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Barokk randevú programjában felcsendülő előadás az emelkedett és hétköznapi művészet párharcáról szól. Dénes Viktor rendező úgy véli: a lényeg, hogy életre keljen a koncertterembe álmodott történet a színpadon.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma