NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.08.31

Debrecen, 1928. július 13. – Leányfalu, 1988. november 24.

A debreceni születésű Szűcs Jenő 1948-ban kezdte tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakán. Öt esztendővel később történelem-levéltár szakon diplomázott.

Még egyetemi évei alatt kezdett a Magyar Országos Levéltárban dolgozni. Eleinte az intézmény középkori gyűjteményét igazgatta, majd a Kamarai Levéltár referenseként tevékenykedett, azonban az 1956-os forradalmat követően háttérbe szorították. 1960-tól a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének dolgozott, 1976-tól a Középkori Osztály vezetését vállalta.

Ha meghalljuk Szűcs Jenő nevét, akkor elsőként a nemzeteszme és az etnikai tudat kialakulásának kutatása jut róla eszünkbe. A középkori nemzetfogalom kidolgozóját az e témában írott művei tették ismertté Magyarországon. Véleménye szerint nemzettudatról a középkor elején még nem beszélhetünk, akkor csupán egyfajta közösségi tudat létezhetett, amely az ókortól kezdve meghatározta az államok életét. A magyar középkorban gentilizmusnak nevezett törzsi csoporttudat tarthatta össze a népet, amely orálisan hagyományozódott át a fiatalabb generációkra.

Szűcs kutatásai szerint a középkor végén és a kora újkor hajnalán a magyar várvédőket még nem a hazaszeretet hajtotta (legalábbis nem ez volt a legfőbb mozgatórugó), sokkal inkább a keresztény vallásból fakadó közösségi tudat. A történész a Dózsa-féle parasztháború meghatározó ideológiáját is feltárta, amely mögött az obszerváns ferences szerzetesek munkáját vélte felfedezni. A nemzettudat mellett másik, kevésbé ismert kutatási témája a tatárjárás utáni magyar történelem volt.

1985-ben jelent meg a 'Három Európa' című műve, amelyben azt a – nézetei szerint – rossz felfogást igyekezett eloszlatni, amely szerint Magyarország Kelet-Európához tartozik. Szűcs felfogása szerint a Kárpát-medence a nyugat és kelet közé ékelődött, nem elhanyagolható, s más területekkel nem 'összemosandó' Közép-Európában foglal helyet.

Az 1980-as években politikailag aktívabbá váló Szűcs 1988-ban az Új Márciusi Fronthoz is csatlakozott, s részt vett a reformok eszmei előkészítésében, azonban a tényleges rendszerváltást, 60 éves korában bekövetkezett halála miatt már nem érhette meg.

Főbb művei:

• Városok és kézművesség a XV. századi Magyarországon. Budapest, 1955.
• A nemzet historikuma és a történetszemlélet nemzeti látószöge (Hozzászólás egy vitához). Budapest, 1970.
• A ferences obszervancia és az 1514. évi parasztháború. In: Levéltári Közlemények, 1972.
• A kereszténység belső politikuma a XIII. század derekán. IV. Béla király és az egyház. In: Történelmi Szemle, 1981. 3. sz.
• Megosztott parasztság-egységesülő jobbágyság. A paraszti társadalom átalakulása a 13. században. In: Századok 1-2. rész, 1981.
• Vázlat Európa három történeti régiójáról. In: Történelmi Szemle, 1981. 3. sz.
• Les trois Europes. Párizs, 1985.
• A magyar nemzeti tudat kialakulása. Két tanulmány a kérdés előtörténetéből. Szeged 1992.

2012.08.30
Kolozsvár, 1916. április 17. – Bloomington, Amerikai Egyesült Államok, 2011. január 12.
2012.08.28
Kiskunfélegyháza, 1879. július 19. – Szeged, 1934. február 8.
2012.08.28
Budapest, 1921. október 9. – Vevey, 2010. július 6.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma