IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2013.05.03

A kecskeméti Katona József Színház a 2013/2014-es színházi évadra újonnan alakuló tánctagozatába keres táncművészeket. Klasszikus és/vagy modern képzettségű, női és férfi táncművészek jelentkezését várják.

2013.04.30

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: MANK) kiállítást szervez Genius loci II. – Kortárs művészek telepe címmel 2013. május-június hónapban a Szentendrei Régi Művésztelepen és a hozzá kapcsolódó Galériában, amelynek alkalmából a MANK pályázatot hirdet alkotóművészek számára a kiállításon való részvételre.

2013.04.30

A TINTA Könyvkiadó idén harmadik alkalommal ír ki pályázatot a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért tanulók év végi könyvjutalmának kedvezményes beszerzésére. Kiss Gábor kiadóvezető elmondta, hogy 2013-ban 2,5 millió Ft-os pályázati keret áll a magyarországi alap- és középfokú oktatási intézmények rendelkezésre. A pályázók a saját erőforrásukkal megegyező nagyságú támogatásra pályázhatnak 120.000 Ft-os felső határral. A pályázati kiírás szerint TINTA Könyvkiadó idén 14 nyelvi kompetenciai növelő szótárát és kézikönyvét emelte be a kedvezményesen beszerezhető jutalomkönyvek közé. A pályázatok folyamatosan nyújthatók be 2013. május 31-ig. Az érdeklődők a kiírásról részletesen a TINTA Könyvkiadó honlapján, a www.tintakiado.hu címen tájékozódhatnak.

2013.04.26

A magyar kulturális örökségvédelem ügyének, struktúrájának, aktuális helyzetének konstruktív újragondolását, a műemlékvédelem és a régészet társadalmi elfogadottságának megerősítését célzó eseménysorozat koncepciója megalkotásának, illetve az eseménysorozat előkészítésének, megszervezésének és megvalósításának támogatására hirdet pályázatot az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma.

2013.04.25

Az öt éve elhunyt nagyszerű író, Gyurkovics Tibor (1931-2008) emlékére a színházi világban szokatlan, úgymond „felhívásos pályázatot” hirdet az Újszínház: korra és nemre való tekintet nélkül keres rendezőt határon innenről és túlról az író Kreutzer szonáta című, kétszemélyes komédiájához.


2013.04.23

A kis Mukk bemutatójához kapcsolódóan a Budapest Bábszínház a Sova Designnal, a General Press Könyvkiadóval és a Bóbita magazinnal együttműködve rajzpályázatot hirdet 5–10 éves korú gyerekek számára. Az előadás díszletében és különleges síkbábjaiban fontos szerepet kapnak a szőnyegek, ezért a gyerekeknek kis Mukk kedvenc szőnyegét kell megtervezni. A pályázat nyertese megkapja saját tervét szőnyeg formájában, amelyet a Sova Design készít el. Az A4 méretű rajzok beküldési határideje a bemutató napja: 2013. május 7., cím: Budapest Bábszínház – 1062 Budapest, Andrássy út 69., a borítékra írják rá: Tervezz szőnyeget! A rajzok hátulján szerepeljen a pályázó neve, életkora, a szülő/gondviselő vagy iskola e-mail címe és/vagy telefonszáma. A nyertes és a további díjazottak május 18-án, A kis Mukk előadását követően, a közönség jelenétében vehetik át jutalmukat.

2013.04.17

A meztelen férfi - tabuk nélkül című kiállításához kapcsolódóan hirdet amatőr fotópályázatot a Ludwig Múzeum értékes tehetségekért a következő kategóriákban: Dögös pasi, Stílus ikon, A szomszéd fiú, A tökéletes test, Superman. Részletek itt elérhetők.

2013.04.15

A Magyar Színház pályázatot hirdet általános iskolások számára az Izabella utcában található kamion-utánfutó négy oldalának lefestésére.

2013.04.15

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Margó Városi Irodalmi Fesztivál és a Daazo.com - European Short Film Centre a Bookline-nal együttműködésben kisfilmpályázatot hirdet “Tanár úr, kérem, én filmeztem.” címmel.

 


2013.04.11

Az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Balatonfüredi Salvatore Quasimodo Alapítvány meghívásos pályázat formájában hirdeti meg a 10. Bertha Bulcsu Emlékdíjat

a Balaton természeti és kulturális értékeinek, valamint a térség mai állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó irodalmi bemutatására.

 

 


Az idei programsorozatot augusztus 18. és 25. között tartják. A jubileumi alkalomra mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből. Idén is 500-600 program várja a látogatókat, köztük a kolozsvári színház miniévada, Szent István Napi Néptánctalálkozó, Kolozsvári Filmnapok, kiállítások, városnéző séták. A főtéri nagyszínpadon lép fel Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna" is.

Április 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali beszélgetéseken Galambos Ádám Kolozsváry Marianna művészettörténésszel és Pataki Gábor művészettörténésszel beszélget Korniss Dezső és Vajda Lajos üzeneteiről. Szó lesz arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a két életmű és, hogy milyen hatással volt a két festőművész egymásra. A beszélgetés apropóját a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében és a szentendrei Ferenczy Múzeumban bemutatott Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című életmű-kiállítás adja.

A Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében létrejött színházi szabadegyetemen esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével térképezik fel a kortárs színházi jelenségeket és a szakmát érintő problémákat. A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyáról volt szó, április 25-én 18 órától a kísérleti színházról beszélgetnek majd.

Egy 3500 éves sírt, valamint egy i.e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén. A 18. dinasztia (i.e. 1549/1550-1292) idejéből való sírhely, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik, egyike a Draa Abul Naga nekropoliszban feltárt eddigi legnagyobb sírhelyeknek.

Április 24-én, szerdán 19 órakor lesz Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, a nemzet művésze díjjal kitüntetett zeneszerző születésnapi szerzői estje. Az ünnepeltet Vashegyi Gyögry, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszönti a Pesti Vigadó dísztermében.

Szerdán kezdődik a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

Zagreb

Időradír címmel gyerekeknek szóló lemezét és könyvét mutatja be Bíró Eszter énekesnő április 27-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az Időradír a Móra Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvben található 15 dalos nagylemezen a hazai zenei élet kiemelkedő művészei is vendégszerepelnek. A koncert egy mese köré szövődik, ami a világórát összetörő időmanóról szól.

A budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mellett öt vidéki nagyváros – Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – csatlakozott a Nagy Táncválasztó eseményhez. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett április 28-án zajló programot a tánc világnapja alkalmából hívták életre.

Május 2-án szervezi meg a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata nyilvános gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatát Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel. Az események a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a nyugi kertben zajlanak majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma