2013.11.27

A Tünet Együttes a független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata 11 éve. Az együttes évente kb. 60-70 előadást tart Budapesten, vidéken és külföldön. A társulat a produkciók létrehozásán és előadásán túl folyamatosan keresi, hogyan tud érvényes módon reflektálni a mai világra, hogyan tud művészeti és pedagógia eszközeivel konstruktív módon megszólalni, elgondolkodtatni.

2013.11.26

Élő tájnyelvek - a magyar nyelv táji gazdagsága címmel pályázatot hirdet az Anyanyelvápolók Szövetsége (ASZ). A beadási határidő 2014. április 30.

image001

2013.11.20

Az MTVA és a Cinema City közös pályázata minden magyarországi, valamint határon túli magyar általános iskolai osztály számára.

2013.11.18

A Magyar Állami Operaház kétfordulós meghallgatást hirdet minden hangfajban és minden operai korstílusban.

kaszas
2013.11.13

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület nyílt, országos pályázatot ír ki a 2008-ban alapított Kaszás Attila-díj kisplasztikájának elkészítésére. A győztes pályaművet 2014-ben első alkalommal adják át a Pécsi Országos Színházi Találkozón a Kaszás Attila-díj díjazottjának.

2013.11.12

A Szabad Tér Színház felhívása a budapesti óvodások és iskolások, valamint amatőr hagyományőrző és művészeti csoportok, továbbá művészeti intézmények hallgatói számára. A jelentkezéseket november 22-ig fogadják.

tubatobi-350x620

2013.11.12

Az “Adj teret a tehetségnek! – Kölöknet koncertek az MVM együttműködésével” program keretében kíván lehetőséget adni a BonbonMatiné sorozat a magyar zenei iskolák, műhelyek tehetségeinek, hogy felléphessenek az IBS Színpadon a BonBonMatiné programhoz csatlakozva.

2013.11.06

A FÉLonline.hu 2013 novemberével műfordítás rovatot indít, melybe várnak még meg nem jelent műfordításokat. Online műhelymunka formájában folyik majd a szövegek szerkesztése, alakítása, amely során a rovat aktív tagjai „mozgó szerkesztőkként” vesznek részt a munkában. Ez annyit jelent, hogy tudásunk szerint kommentálják, kritizálják egymás fordításait. Ugyanígy kommentekben várják az egyes észrevételeket a cikkek alatt.

2013.11.05

Kaposvár jelenét bemutató fotópályázatot hirdetett a Most Médiacsoport és a Compur Fotóklub.

2013.10.31

Gulyás Gábor miniszteri biztos pályázatot ír ki a nemzeti pavilonunkban rendezendő kiállítás kurátori megbízatására. A 2014. június 7. – november 23. közötti Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén az a kiállítás képviseli Magyarországot, amelynek koncepcióját a benyújtott pályaművek közül a szakmai zsűri a legjobbnak ítéli.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma