2014. augusztus 1.
Célzó

eszterhaza

A 18 héten át tartó, mintegy 60 hangversenyéből álló Eszterházi Vígasságok augusztusban is tartogat meglepetéseket. Összesen 14 koncert várja a látogatókat a nyár utolsó hónapjában, köztük jazz, opera és operett is felcsendül Esterházy „Fényes” Miklós egykori lakhelyén, ahova augusztus elején a Kultúra.hu csapata is ellátogat.

2013.05.16

A Versünnep Alapítvány, és a Bánffy György Kulturális Szalon

meghirdeti a VERSÜNNEP 2014  Vers- és prózamondó fesztivált,

a „2014 a Család Európai Éve” és az I. világháború kitörésének 100. évfordulójának jegyében két kategóriában:

1. Színművészek és előadóművészek,

2. Színművészeti Egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói részére.

Részletes kiírás:

 

A versenyre három művel lehet nevezni, amely lehet vers, próza, publicisztika.

A nevezett művek közül:

 

egy, az I. világháború témájához kapcsolódó mű,

egy, a család témájához kapcsolódó vers, próza.

egy kortárs magyar költő , író verse ill. prózai műve.

 

 

A nevezett művek egyenként nem haladhatják meg az öt perc mondási időt. A választott művek szövegét kérjük a nevezéshez mellékelni!

 

Az első kategóriába azok jelentkezését várjuk, akik hazánkban, vagy határon túl élő, hivatalos minősítéssel rendelkező színművészek vagy előadóművészek. (A nevezéshez kérjük csatolni a végzettséget igazoló hivatalos okirat másolatát.)

 

A második kategóriába minden hazai és határon túli Színművészeti Főiskola vagy Egyetem hallgatója, továbbá hivatalosan bejegyzett művészeti intézmény (akadémia, stúdió, tanoda stb.) színész hallgatója beadhatja jelentkezését. A nevezéshez kérjük mellékelni az érintett intézmény hivatalos igazolását.

 

Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 15., vasárnap, 24.00 óra.

 

A jelentkezéseket az alábbi címre várjuk:

 

VERSÜNNEP ALAPÍTVÁNY

1281. Budapest

Pf. 57.

vagy

versunnep@gmail.com

 

 

Az elődöntőkre 2013. október, november, december hónapok folyamán kerül sor, különböző magyarországi és határon túli helyszíneken. A részletekről a jelentkezések regisztrálása után értesítjük az érintetteket.

 

A középdöntőt 2014. február és március folyamán tarjuk különböző hazai és határon túli színházakban, a döntőt 2014. április 11-én rendezzük a Nemzeti Színházban.

 

DÍJAK

 

A fődíj a zsűri szavazatai alapján az 1. kategóriában: 1 Millió forint, valamint Muharos Lajos Munkácsy-díjas ötvösművész Szent György zománcozott bronz kisplasztikája

 

A fődíj a zsűri szavazatai alapján a 2. kategóriában: 500 ezer forint

 

Továbbá több, nagy értékű pénzjutalom, képzőművészeti alkotás és ajándéktárgy kerül kategóriánként odaítélésre.

 

FELHÍVÁS ISKOLÁK, CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

 

A fesztivál hivatalos programjához kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola, vagy civil szervezet, oly módon, hogy vállalja, egy amatőr versmondó verseny megrendezését a kiírásban szereplő témaköröknek megfelelően. A Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon biztosítja egy szakember delegálását az adott zsűribe. A versenyek nyertesei közül, a zsűri döntése alapján, az arra kiválasztottaknak lehetőséget kínálunk produkciójuk előadására, versenyen kívül, a hivatásos fordulók valamelyikén.

 

Ehhez szintén szükséges a nevezés elküldése a szalon@banffyszalon.hu e-mail címre. A nevezésnek a tartalmaznia kell a jelentkező adatait, továbbá, hogy mikor, hol, és milyen korosztályban kívánja a versenyt megrendezni. További információ kérhető a 20/6235786-os telefonszámon.

 

A változtatás jogát fenntartjuk


2014.07.25

A Movilfestawards a mobil eszközökkel készült filmek nemzetközi felülete. Egy filmfesztivál, amely minden eddiginél szélesebb körök számára nyújt lehetőséget mobil eszközökkel készült filmek pályázására. Annak népszerűsítésén dolgozunk, hogy az új generáció egyenlő lehetőségeket kapjon egy új, szabadabb filmművészeti területen, a ma egyre népszerűbb digitális kifejezési formában. A mobiltelefonok elterjedésével bárkiből lehet rendező, forgatókönyvíró vagy színész. Miami, Tenerife és Ibiza után, Budapesten most Te is nevezhetsz mobillal készült filmeddel!

2014.07.24

A Kultúrvonal Produkciós Iroda a Holokauszt Emlékév jegyében zeneszerzői pályázatot hirdet gimnazista és középiskolás pop-rock együttesek számára. A résztvevőknek kötelezően Radnóti Miklós Majális című versét kell megzenésíteniük - valamint egy szabadon választható művet Hajnal Anna, Rákos Sándor, Sárközi György vagy Zelk Zoltán költeményei közül. A pályázat gondolatát a közös emlékezés igénye szülte, hogy e kiváló költők verseit az újabb nemzedékek olvasói és leendő művészei is a szívükbe zárják.

2014.07.23

A 45. jubileumi Debreceni Virágkarneválhoz kapcsolódóan idén egy új, a kreativitást és a szépérzéket előcsalogató pályázatot hirdet közösen Debrecen önkormányzata és a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Fergeteges dzsessz és szving muzsikával várják a közönséget vasárnap a Szegedi Szabadtéri Játékok kisebbik játszóhelyén, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a Szegedixie Gálán.

Hongkong felé terjeszkedik a Sundance Filmfesztivál. Az ázsiai metropoliszban szeptemberben válogatást mutatnak be a független filmesek legnagyobb amerikai seregszemléjének produkcióiból.

Augusztustól kitiltják az engedéllyel nem rendelkező árusokat Sanghaj forgalmas turistaövezeteiből - jelentette be a város vezetése. A határozat a kelet-kínai metropolisz utcáinak több ezer jellegzetes mozgó árusát érinti, akik ételt, ruhát, könyveket, szuvenírt kínálnak kerekes kocsijaikon.

Tetszik Gérard Depardieu-nek a Szegedi Szabadtéri Játékok Háry Jánosa, amelyben a francia színész Napóleon szerepét alakítja pénteken és szombaton este a Dóm téren.

Korábbi hat színházbérlete mellett kilenc új bérletsorozatot kínál a 2014/2015-ös évadban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. Többek között lesz családi bérlet, bérletsorozatot indítanak a 100 éve született Tolnay Klári emlékére, valamint „surranó” bérletet is hirdetnek azok számára, akik még nem tartoznak a rendszeres színházlátogatók közé.

Első alkalommal 2012 nyarán rendezte meg a Szolnoki Szimfonikus Zenekar a PARTI-TÚRA – Szolnoki Szimfonikus Nyár elnevezésű fesztivált.

Group_7-214_223-10_images

Értékes adománnyal gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteménye. Reigl Judit Folyamat című festménye nemrég a művész Űr és extázis című, a Ludwig Múzeumban rendezett kiállításán volt látható.

Fejér Megyei Építészek Kamarája építészeti fotókiállítást rendez Ybl-díjas építészek alkotásai Székesfehérváron címmel.

A Jethro Tull legendás progresszív úttörője, Ian Anderson nemrég adta ki új stúdióalbumát, Homo Erraticus címen. A lemez egy újabb epizóddal gazdagítja a Gerald Bostock, a Thick As A Brick hősének meséjét, és a legnagyobb Jethro Tull slágerek mellett ez lesz az augusztus 23-ai budapesti koncert fő témaadója is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma