2016.03.31

A rendszerváltás előtti egyetlen „pártonkívüli” főszerkesztőnő (Ez a Divat) emlékére alapított örökös vándordíjat olyan 40 év alatti – tévés, rádiós, a nyomtatott vagy az internetes sajtóban publikáló – kolléga vagy kolléganő nyerheti, aki a közélettől a divatig bármilyen témában – harcosan vagy harmonikusan – munkáival tenni próbál jobb közérzetünkért, lelki és testi átváltozásunkért, hasznosan szórakoztat.

A nettó 100 ezer forint pénzjutalommal járó emlékdíjat a profi kategóriában az a

 • magyarul publikáló,
 • 40 év alatti újságíró

nyerheti el, aki a 2015. április 30. és 2016. április 28. közötti időszakban

 • televízió-
 • vagy rádióadásban,
 • a nyomtatott sajtóban
 • vagy az interneten

közzétett munkáiban többször dolgozott fel a nők érdeklődésére fokozottan számot tartó kérdést – a közélettől a divatig bármilyen témában –, és tenni próbált az emberi harmóniáért, közérzetünkért, lelki és testi átváltozásunkért.

 

Az elbírálásánál kiemelt szempont a könnyed és lendületes stílus, a határozott témaközelítés, a kendőzetlen témafeltárás, a közvetlen tálalás, esetenként a sodró nyelvhasználat. Előnyt jelent a szakmai útkeresés, bármilyen „úttörő munka”.


ZsigmondMarta

 

A díjat odaítélő kuratórium:

 • Bus István,a Nők Lapja újságírója, a Playboy főszerkesztője (a díj első nyertese, 2011),
 • Kertész Zsuzsa, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió egykori műsorvezetője,
 • Krug Emília, a 168Óra szerkesztője (díjnyertes, 2013),
 • Liptai Lívia, az Elle főszerkesztője (díjnyertes, 2012),
 • Ónody-Molnár Dóra Virág F. Éva-, Szabad Sajtó- és EU Újságíró-díjas publicista, (díjnyertes, 2014),
 • Orosz Ildikó, a Magyar Narancs újságírója (díjnyertes, 2015),
 • Pataki Ágnes egykori manöken, Balázs Béla-díjas filmproducer,
 • Takács Ildikó kommunikációs vezető, a Demján Sándor Alapítvány kurátora,
 • Vámos Magda Eötvös-díjas divattervező, a Magyar Divatszövetség elnöke,
 • Veiszer Alinda Prima Primissima-, Bossányi- és Kovácsi-díjas tv-riporter,
 • Komlósi Gábor újságíró, médiaiskola-igazgató (KOS), a MÚOSZ elnöke, a névadó fia.

 

A pályázatok beérkezési határideje: 2016. április 28., csütörtök, 19 óra.


A pályázatok érkezhetnek:

 • postai úton (MÚOSZ, Zsigmond Márta Média-díj, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a),
 • személyes kézbesítéssel (a fenti címen), hétköznap 8 és 19 óra között,


A pályázatnak tartalmaznia kell:

 • a pályázó 3 darab – a médiában 2015. május 1. és 2016. április 28. között megjelent – a nyomtatott sajtóban, televízióban, rádióban vagy online felületen megjelent munkáját,
 • a pályázó eddigi média-pályafutásának rövid leírását,
 • a pályázó elérhetőségeit (mobiltelefon, e-mail, postacím)

 

Pályamunkát elsősorban magától a szerzőtől várnak, de elfogadnak szerkesztőségek, mentorok vagy bármely közösség javaslatát is.

 

Ajánlás nem szükséges.


Díjátadás: 2016. május 7., szombat, Sajtóház.

2019.02.20

TINTA Könyvkiadó pályázatot ír ki könyvtárak bővítésére, könyv- és szótárállományuk gyarapítására 50%-os kedvezményes pályázati áron.

2019.02.18

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

capazine

2019.02.18

2019-ben folytatódik a Capa Központ nemzetközi tapasztalatokon alapuló, tematikus fotós periodikája, a CAPAZINE. A periodikába és a hozzá tartozó workshopra március 6-ig lehet pályázni.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma