15_eves

2016.03.31

A rendszerváltás előtti egyetlen „pártonkívüli” főszerkesztőnő (Ez a Divat) emlékére alapított örökös vándordíjat olyan 40 év alatti – tévés, rádiós, a nyomtatott vagy az internetes sajtóban publikáló – kolléga vagy kolléganő nyerheti, aki a közélettől a divatig bármilyen témában – harcosan vagy harmonikusan – munkáival tenni próbál jobb közérzetünkért, lelki és testi átváltozásunkért, hasznosan szórakoztat.

A nettó 100 ezer forint pénzjutalommal járó emlékdíjat a profi kategóriában az a

 • magyarul publikáló,
 • 40 év alatti újságíró

nyerheti el, aki a 2015. április 30. és 2016. április 28. közötti időszakban

 • televízió-
 • vagy rádióadásban,
 • a nyomtatott sajtóban
 • vagy az interneten

közzétett munkáiban többször dolgozott fel a nők érdeklődésére fokozottan számot tartó kérdést – a közélettől a divatig bármilyen témában –, és tenni próbált az emberi harmóniáért, közérzetünkért, lelki és testi átváltozásunkért.

 

Az elbírálásánál kiemelt szempont a könnyed és lendületes stílus, a határozott témaközelítés, a kendőzetlen témafeltárás, a közvetlen tálalás, esetenként a sodró nyelvhasználat. Előnyt jelent a szakmai útkeresés, bármilyen „úttörő munka”.


ZsigmondMarta

 

A díjat odaítélő kuratórium:

 • Bus István,a Nők Lapja újságírója, a Playboy főszerkesztője (a díj első nyertese, 2011),
 • Kertész Zsuzsa, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió egykori műsorvezetője,
 • Krug Emília, a 168Óra szerkesztője (díjnyertes, 2013),
 • Liptai Lívia, az Elle főszerkesztője (díjnyertes, 2012),
 • Ónody-Molnár Dóra Virág F. Éva-, Szabad Sajtó- és EU Újságíró-díjas publicista, (díjnyertes, 2014),
 • Orosz Ildikó, a Magyar Narancs újságírója (díjnyertes, 2015),
 • Pataki Ágnes egykori manöken, Balázs Béla-díjas filmproducer,
 • Takács Ildikó kommunikációs vezető, a Demján Sándor Alapítvány kurátora,
 • Vámos Magda Eötvös-díjas divattervező, a Magyar Divatszövetség elnöke,
 • Veiszer Alinda Prima Primissima-, Bossányi- és Kovácsi-díjas tv-riporter,
 • Komlósi Gábor újságíró, médiaiskola-igazgató (KOS), a MÚOSZ elnöke, a névadó fia.

 

A pályázatok beérkezési határideje: 2016. április 28., csütörtök, 19 óra.


A pályázatok érkezhetnek:

 • postai úton (MÚOSZ, Zsigmond Márta Média-díj, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a),
 • személyes kézbesítéssel (a fenti címen), hétköznap 8 és 19 óra között,


A pályázatnak tartalmaznia kell:

 • a pályázó 3 darab – a médiában 2015. május 1. és 2016. április 28. között megjelent – a nyomtatott sajtóban, televízióban, rádióban vagy online felületen megjelent munkáját,
 • a pályázó eddigi média-pályafutásának rövid leírását,
 • a pályázó elérhetőségeit (mobiltelefon, e-mail, postacím)

 

Pályamunkát elsősorban magától a szerzőtől várnak, de elfogadnak szerkesztőségek, mentorok vagy bármely közösség javaslatát is.

 

Ajánlás nem szükséges.


Díjátadás: 2016. május 7., szombat, Sajtóház.

KAD_Kultura_596x90_002

2019.08.16

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia végrehajtásához szükséges könyvtári digitalizálás támogatására.

2019.08.16

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma háromszázmillió forint keretösszeggel pályázatot hirdet közművelődési érdekeltségnövelő támogatásra.

2019.08.15

A díj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó a koncepcióként beadott tematikáját követve elkészítse fotósorozatát a magyar fővárosról. A pályázat beadásának határideje 2019-ben szeptember 2., éjfél.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma