IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2016.03.31

A rendszerváltás előtti egyetlen „pártonkívüli” főszerkesztőnő (Ez a Divat) emlékére alapított örökös vándordíjat olyan 40 év alatti – tévés, rádiós, a nyomtatott vagy az internetes sajtóban publikáló – kolléga vagy kolléganő nyerheti, aki a közélettől a divatig bármilyen témában – harcosan vagy harmonikusan – munkáival tenni próbál jobb közérzetünkért, lelki és testi átváltozásunkért, hasznosan szórakoztat.

A nettó 100 ezer forint pénzjutalommal járó emlékdíjat a profi kategóriában az a

 • magyarul publikáló,
 • 40 év alatti újságíró

nyerheti el, aki a 2015. április 30. és 2016. április 28. közötti időszakban

 • televízió-
 • vagy rádióadásban,
 • a nyomtatott sajtóban
 • vagy az interneten

közzétett munkáiban többször dolgozott fel a nők érdeklődésére fokozottan számot tartó kérdést – a közélettől a divatig bármilyen témában –, és tenni próbált az emberi harmóniáért, közérzetünkért, lelki és testi átváltozásunkért.

 

Az elbírálásánál kiemelt szempont a könnyed és lendületes stílus, a határozott témaközelítés, a kendőzetlen témafeltárás, a közvetlen tálalás, esetenként a sodró nyelvhasználat. Előnyt jelent a szakmai útkeresés, bármilyen „úttörő munka”.


ZsigmondMarta

 

A díjat odaítélő kuratórium:

 • Bus István,a Nők Lapja újságírója, a Playboy főszerkesztője (a díj első nyertese, 2011),
 • Kertész Zsuzsa, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió egykori műsorvezetője,
 • Krug Emília, a 168Óra szerkesztője (díjnyertes, 2013),
 • Liptai Lívia, az Elle főszerkesztője (díjnyertes, 2012),
 • Ónody-Molnár Dóra Virág F. Éva-, Szabad Sajtó- és EU Újságíró-díjas publicista, (díjnyertes, 2014),
 • Orosz Ildikó, a Magyar Narancs újságírója (díjnyertes, 2015),
 • Pataki Ágnes egykori manöken, Balázs Béla-díjas filmproducer,
 • Takács Ildikó kommunikációs vezető, a Demján Sándor Alapítvány kurátora,
 • Vámos Magda Eötvös-díjas divattervező, a Magyar Divatszövetség elnöke,
 • Veiszer Alinda Prima Primissima-, Bossányi- és Kovácsi-díjas tv-riporter,
 • Komlósi Gábor újságíró, médiaiskola-igazgató (KOS), a MÚOSZ elnöke, a névadó fia.

 

A pályázatok beérkezési határideje: 2016. április 28., csütörtök, 19 óra.


A pályázatok érkezhetnek:

 • postai úton (MÚOSZ, Zsigmond Márta Média-díj, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a),
 • személyes kézbesítéssel (a fenti címen), hétköznap 8 és 19 óra között,


A pályázatnak tartalmaznia kell:

 • a pályázó 3 darab – a médiában 2015. május 1. és 2016. április 28. között megjelent – a nyomtatott sajtóban, televízióban, rádióban vagy online felületen megjelent munkáját,
 • a pályázó eddigi média-pályafutásának rövid leírását,
 • a pályázó elérhetőségeit (mobiltelefon, e-mail, postacím)

 

Pályamunkát elsősorban magától a szerzőtől várnak, de elfogadnak szerkesztőségek, mentorok vagy bármely közösség javaslatát is.

 

Ajánlás nem szükséges.


Díjátadás: 2016. május 7., szombat, Sajtóház.

lukoviczky

2019.04.18

Az Európai Bizottság a művészek Európai Unión belüli mobilitását támogató kísérleti projekt, az i-Portunus első pályázati felhívását tette közzé, amelynek sikeres pályázói lehetőséget kapnak arra, hogy 15-85 napon át egy másik uniós országban végezzenek művészeti tevékenységet.

2019.04.15

Május 2-ig tölthetik fel gyermekintézmények és műemlékek kezelői a Várépítő pályázat online felületére építőanyag igényléseiket. 2019-ben is közel nettó 16 millió forintnyi építőanyag, szolgáltatás és készpénz gyűlt össze az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogásán. 19 építőanyag gyártó cég, szövetség és az építőiparban érdekelt médiacsatorna felajánlásán túl minden évben nehéz összeszámolni a társadalmi munkában nyújtott segítség, fuvar és kivitelezési munka értékét.

2019.04.10

Fiatal Kárpát-medencei rendezőknek hirdetett pályázatot a nagyváradi Szigligeti Színház a dráMÁzat IV. elnevezésű erdélyi drámapályázat győztes művének színpadra állítására.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma