Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.03.22

A Thália Színház pályázatot hirdet fiatal rendezők számára önálló színpadi alkotás létrehozására a 2013/2014-es évad foyamán.

Fiatal Rendezői Projekt

A Thália Színház a főváros legismertebb befogadó színházaként kötelességének érzi a színházi szakma legújabb generációjának tehetséggondozását, a szakmai innováció előmozdítását és az új színházi törekvések felkarolását, ezért a Független Thália Projekt sikere után pályázatot hirdet fiatal rendezők számára.


A pályázat célja: A színház célja a pályázattal, hogy lehetőséget biztosítson a fiatal, frissen végzett vagy színházművészeti tanulmányokat folytató rendezőknek és hallgatóknak professzionális körülmények között önálló kőszínházi produkció létrehozására a Thália Színház stúdiószínpadain, ezzel segítve elő a hazai színházi szakma megújítását, új tehetséges alkotók felfedezését és a szakmai innovációt.


A pályázók köre: olyan a pályázat benyújtásakor 35. évet be nem töltött fiatal rendezők vagy alkotók, akik a színház vagy más társművészet területén végzik/végezték tanulmányaikat, illetve amennyiben nem, dokumentáltan hoztak már létre önállóan színházi produkciót, amely legalább öt alkalommal szerepelt nézők előtt.


A pályázat szempontjai: A pályázónak a rendezői terv elkészítésekor figyelembe kell vennie a rendelkezésre álló színházi tér sajátosságait (Arizona Stúdió, Új Stúdió, Mikroszínpad), valamint azt, hogy a tervezett előadás szereplőgárdáját csak a Thália Színház művészei alkothatják. Az előadásban közreműködő szereplők száma maximum 5 lehet. A győztes pályaművek külön egyeztetés után a 2013/2014-es színházi évadban valósulnak meg. A pályázatnak műfaji megkötése nincs.


A pályázatok elbírálása: A pályázatokat a szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai: Schell Judit, színművész, Molnár Piroska, színművész, Hamvai Kornél, író, műfordító, Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója, Béres Attila, rendező, Litkai Gergely, művészeti vezető és Ugrai István, színházi szakíró.


Az elbírálás szempontjai: megvalósítás realitása, koncepció kidolgozottsága, korábbi referenciák.


A pályázat benyújtási határideje: 2013. április 12.


A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • pályázati adatlap
  • szakmai önéletrajz és referenciák (ha vannak)
  • hallgatói jogviszony esetén a pályázó felsőoktatási intézmény nyilatkozata arról, hogy engedélyezi a pályázó indulását jelen pályázaton
  • a produkció rövid leírása, rendezői koncepció (maximum 3000 karakter)
  • színlap, alkotói névsor
  • a produkció technikai paraméterei


A pályázati adatlap letölthető ITT.


Az elbírálás határideje: 2013. április 30.


A pályázatokat a Thália Színház címére (1065 Budapest, Nagymező utca 22-24.) várjuk.

Kulcsszavak:

Roma_nok_kultura_banner_002

muzeumokoszi2

2019.06.22

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja 2019. szeptember 23. és november 10. között ismét megrendezi a nagysikerű országos rendezvénysorozatot, a Múzeumok Őszi Fesztiválját.

2019.06.18

A Dargay Attila-díjat a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál bruttó 1.000.000 Forint értékben, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel. A nevezési határidő: július 15.

2019.06.17

Június 24-től egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti emlékek helyreállítását támogató Népi Építészeti Program idei forrásaira.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma