Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.03.18

A Honvédelmi Minisztérium 2019-ben pályázatot hirdet A haza szolgálatában – szabadságunk védelmében címmel, képzőművészek számára

A pályázat célja:
 
A katonai hivatás imázsának erősítése, a honvédelem társadalmi elfogadottságának növelése és a magyar hadtörténelem megismertetése a művészeti alkotások felhasználásával.
 
A pályázat témája:
 
KÖZÖS ÜGYÜNK A HONVÉDELEM.
A honvédelem, a hazaszeretet és Magyarország biztonsága össztársadalmi érdek. Van-e szabadság biztonság nélkül?
 
A pályázat kategóriái:
 
- Festmény - Grafika (hagyományos technikák) - Kisplasztika
 
A pályázat követelményei:
 
- A pályázaton 18. életévüket betöltött, magyar állampolgársággal és magyar adóazonosító jellel (a pénzdíjak kifizetéséhez elengedhetetlen, mivel a díjak adóköteles jövedelemnek minősülnek) rendelkezők indulhatnak. - Olyan festő-, grafikusművészek és szobrászok pályázhatnak, akik diplomájukat, oklevelüket hazai, vagy külföldi művészeti felsőoktatási intézményekben szerezték (pl. Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, vagy valamelyik tanárképző felsőoktatási intézmény szakirányú, művészeti képzésén), illetve tagjai a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Művészeti Akadémiának, vagy a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének. - A pályázat elbírálásánál előnyt élvez a Magyar Honvédség történelmi szerepének, múltjától jövőjéig ívelő feladatainak, fejlődésének összegző művészi ábrázolása. - A pályázaton új, kiállításon és korábbi pályázaton még nem szerepelt alkotással lehet részt venni. - A pályaművek feleljenek meg a kiállíthatóságnak (azaz a festmények keretezve, a grafikák, keretezett üveglap mögött, vagy két üveglap között legyenek elhelyezve, akasztóval ellátva). - A pályázat kiírója nem vállal felelősséget a gyengén applikált, illetve nem nemes anyagból készült alkotások lehetséges sérüléseire. - Egy alkotó maximum 2 db művel (egyedi példánnyal) pályázhat.

- A pályázó hozzájárulását adja ahhoz, hogy a mű a Honvédelmi Minisztérium szervezésében 2019-20-ban (akár több alkalommal is) kiállításra kerülhet.
 
A pályázat időtartama:
- Meghirdetés: A honvédelmi tárca nemzeti ünnepünk alkalmából megrendezett központi ünnepségén; 2019. március 14-én. - A pályamunkák beérkezésének határideje: 2019. augusztus 22. - Díjátadás: A Honvédelmi Minisztérium október 23-a alkalmából rendezett központi ünnepségén, 2019. október 22-én.


 
A pályázat értékelése:
- A kiállítandó művekről és a díjak odaítéléséről neves képzőművészekből és szakemberekből álló szakmai zsűri dönt. - A pályamunkák értékelését követően minden résztvevőt levélben (postai úton és email formájában egyaránt) értesítünk a szakmai zsűri döntéséről.
 
A pályázat díjazása:
- I. díj – a honvédelmi miniszter díja: 500.000 Ft - II. díj – a Magyar Honvédség parancsnokának díja: 400.000 Ft - III. díj – Nívódíj: 300.000 Ft - További nívódíjak: 100.000-200.000 Ft/fő (maximum 4 fő részére) - A pénzdíjak kifizetése a mindenkori adójogszabályok szerint történik. - A pályázat kiírója a zsűri szakmai javaslata alapján a díjak esetleges megosztásának jogát fenntartja. - A legjobb alkotásokból a Honvédelmi Minisztérium kiállítást rendez.
 
A pályázat benyújtásának helye, ideje, módja:
- MH BHD Honvéd Kulturális Központ, Stefánia Galéria (1143 Bp., Stefánia út 34-36.) - 2019. augusztus 21-22, naponta 08.00-18.00 óráig - A pályamű(vek) és a kitöltött pályázati adatlap leadásával.
 
Bővebb információ:
Farkas Kinga főelőadó, e-mail: farkas.kinga@hm.gov.hu telefon: 061 237-5518, HM: 27-29

Roma_nok_kultura_banner_002

muzeumokoszi2

2019.06.22

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja 2019. szeptember 23. és november 10. között ismét megrendezi a nagysikerű országos rendezvénysorozatot, a Múzeumok Őszi Fesztiválját.

2019.06.18

A Dargay Attila-díjat a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál bruttó 1.000.000 Forint értékben, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel. A nevezési határidő: július 15.

2019.06.17

Június 24-től egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti emlékek helyreállítását támogató Népi Építészeti Program idei forrásaira.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma