IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.03.18

A Honvédelmi Minisztérium 2019-ben pályázatot hirdet A haza szolgálatában – szabadságunk védelmében címmel, képzőművészek számára

A pályázat célja:
 
A katonai hivatás imázsának erősítése, a honvédelem társadalmi elfogadottságának növelése és a magyar hadtörténelem megismertetése a művészeti alkotások felhasználásával.
 
A pályázat témája:
 
KÖZÖS ÜGYÜNK A HONVÉDELEM.
A honvédelem, a hazaszeretet és Magyarország biztonsága össztársadalmi érdek. Van-e szabadság biztonság nélkül?
 
A pályázat kategóriái:
 
- Festmény - Grafika (hagyományos technikák) - Kisplasztika
 
A pályázat követelményei:
 
- A pályázaton 18. életévüket betöltött, magyar állampolgársággal és magyar adóazonosító jellel (a pénzdíjak kifizetéséhez elengedhetetlen, mivel a díjak adóköteles jövedelemnek minősülnek) rendelkezők indulhatnak. - Olyan festő-, grafikusművészek és szobrászok pályázhatnak, akik diplomájukat, oklevelüket hazai, vagy külföldi művészeti felsőoktatási intézményekben szerezték (pl. Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, vagy valamelyik tanárképző felsőoktatási intézmény szakirányú, művészeti képzésén), illetve tagjai a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Művészeti Akadémiának, vagy a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének. - A pályázat elbírálásánál előnyt élvez a Magyar Honvédség történelmi szerepének, múltjától jövőjéig ívelő feladatainak, fejlődésének összegző művészi ábrázolása. - A pályázaton új, kiállításon és korábbi pályázaton még nem szerepelt alkotással lehet részt venni. - A pályaművek feleljenek meg a kiállíthatóságnak (azaz a festmények keretezve, a grafikák, keretezett üveglap mögött, vagy két üveglap között legyenek elhelyezve, akasztóval ellátva). - A pályázat kiírója nem vállal felelősséget a gyengén applikált, illetve nem nemes anyagból készült alkotások lehetséges sérüléseire. - Egy alkotó maximum 2 db művel (egyedi példánnyal) pályázhat.

- A pályázó hozzájárulását adja ahhoz, hogy a mű a Honvédelmi Minisztérium szervezésében 2019-20-ban (akár több alkalommal is) kiállításra kerülhet.
 
A pályázat időtartama:
- Meghirdetés: A honvédelmi tárca nemzeti ünnepünk alkalmából megrendezett központi ünnepségén; 2019. március 14-én. - A pályamunkák beérkezésének határideje: 2019. augusztus 22. - Díjátadás: A Honvédelmi Minisztérium október 23-a alkalmából rendezett központi ünnepségén, 2019. október 22-én.


 
A pályázat értékelése:
- A kiállítandó művekről és a díjak odaítéléséről neves képzőművészekből és szakemberekből álló szakmai zsűri dönt. - A pályamunkák értékelését követően minden résztvevőt levélben (postai úton és email formájában egyaránt) értesítünk a szakmai zsűri döntéséről.
 
A pályázat díjazása:
- I. díj – a honvédelmi miniszter díja: 500.000 Ft - II. díj – a Magyar Honvédség parancsnokának díja: 400.000 Ft - III. díj – Nívódíj: 300.000 Ft - További nívódíjak: 100.000-200.000 Ft/fő (maximum 4 fő részére) - A pénzdíjak kifizetése a mindenkori adójogszabályok szerint történik. - A pályázat kiírója a zsűri szakmai javaslata alapján a díjak esetleges megosztásának jogát fenntartja. - A legjobb alkotásokból a Honvédelmi Minisztérium kiállítást rendez.
 
A pályázat benyújtásának helye, ideje, módja:
- MH BHD Honvéd Kulturális Központ, Stefánia Galéria (1143 Bp., Stefánia út 34-36.) - 2019. augusztus 21-22, naponta 08.00-18.00 óráig - A pályamű(vek) és a kitöltött pályázati adatlap leadásával.
 
Bővebb információ:
Farkas Kinga főelőadó, e-mail: farkas.kinga@hm.gov.hu telefon: 061 237-5518, HM: 27-29

lukoviczky

2019.04.18

Az Európai Bizottság a művészek Európai Unión belüli mobilitását támogató kísérleti projekt, az i-Portunus első pályázati felhívását tette közzé, amelynek sikeres pályázói lehetőséget kapnak arra, hogy 15-85 napon át egy másik uniós országban végezzenek művészeti tevékenységet.

2019.04.15

Május 2-ig tölthetik fel gyermekintézmények és műemlékek kezelői a Várépítő pályázat online felületére építőanyag igényléseiket. 2019-ben is közel nettó 16 millió forintnyi építőanyag, szolgáltatás és készpénz gyűlt össze az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogásán. 19 építőanyag gyártó cég, szövetség és az építőiparban érdekelt médiacsatorna felajánlásán túl minden évben nehéz összeszámolni a társadalmi munkában nyújtott segítség, fuvar és kivitelezési munka értékét.

2019.04.10

Fiatal Kárpát-medencei rendezőknek hirdetett pályázatot a nagyváradi Szigligeti Színház a dráMÁzat IV. elnevezésű erdélyi drámapályázat győztes művének színpadra állítására.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma