GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.05

A Budavári Önkormányzat polgármestere pályázatot ír ki a Clark Ádám tér - Lánchíd utca – Fridrich Born rakpart által határolt zöldterületen (14391, 14392 és 14388 hrsz.) elhelyezendő emlékjel elkészítésére, amely a finn nemzeti eposz, a Kalevala magyar vonatkozásainak állít emléket.

kalevala


A pályázat célja: A fentebb körülírt közterületen jelenleg megtalálható Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) finn festő, építész és iparművész emlékműve, akinek életében nagy hangsúlyt kapott a Kalevala világa. A pályázati felhívás az ősi finn eposznak, a Kalevalának és magyar műfordításainak emléket állító köztéri művészeti alkotás tervezéséről szól, ezzel lehetőséget adva a megemlékezésre a két nemzet barátságáról, kulturális kapcsolatairól és a Kalevala eposzról.

 

A pályázat jellege: nyílt, nemzetközi pályázat

 

Pályázati útmutatás: Az alkotás anyagát illetően a Budavári Önkormányzat nem tesz kikötést. Az Önkormányzat honlapján elérhető az alkotás javasolt helyszínének térképe, valamint a pályázathoz csatolandó nyilatkozati minták. Egy alkotó több pályaművel is jelentkezhet, egy pályamű csak egy megoldást tartalmazhat. A pályázó azzal, hogy pályaművét benyújtja, a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek fogadja el.

 

A pályaművek benyújtása: A pályázat jeligés, tehát jelszó alapján lesznek a pályaművek beazonosíthatók. A pályázatra benyújtandó:


A pályázat beadási (beérkezési) határideje: 2019. január 14., 16:00 óráig

A pályaművek díjazása: A legjobb pályamű díjazása 2000 Euro díjazásban részesül.


A pályaművek elbírálása, eredményhirdetés: A pályázók a pályázat benyújtásával vállalják, hogy alávetik magukat a Budavári Önkormányzat polgármestere által felkért adhoc bíráló bizottság javaslata alapján megszülető Képviselő-testület döntésének. A döntés ellen felszólamlásnak vagy jogorvoslatnak helye nincs. A mű díjazásával egyidejűleg az Önkormányzat megszerzi a mű felhasználási jogát is, azonban a pályázat kiíróját nem terheli a nyertes pályamű megvalósításának (kiállításának) kötelezettsége. A díjazáson túl a pályázók a Kiíróval szemben semmilyen további anyagi igénnyel nem léphetnek fel, követelést nem érvényesíthetnek. A Képviselő-testület fenntartja magának a jogot, hogy a pályázatot eredménytelennek minősítse. A pályaműveket a kiíró – igazolás ellenében – a pályázóknak visszaadja, kérésre visszaküldi. Az át nem vett pályaműveket az értesítést kiküldését követően legfeljebb 60 napig őrzi meg.További információ a Budavári Önkormányzat honlapján.

plakat003

2019.03.18

A Nemzetközi Dixieland Fesztivál eseményeihez kapcsolódva idén ötödik alkalommal rendezik meg Salgótarjánban az ifjúsági dzsessztábort, amelybe 13-25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek.

2019.03.18

A Honvédelmi Minisztérium 2019-ben pályázatot hirdet A haza szolgálatában – szabadságunk védelmében címmel, képzőművészek számára

2019.03.17

A Művészetek Völgye Nonprofit Kft. és a MANK Nonprofit Kft. a 29. Művészetek Völgye Fesztivál alkalmából közös nyílt pályázatot hirdet képző- vagy iparművészek részére a Fesztivál totemállatának újragondolására, majd ennek mentén óriáscsiga alkotás létrehozására.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma