2018.03.09

A Várkert Irodalom legújabb, március 5-ei estjén hangzott el ez a mondat, ahol a Kossuth és József Attila-díjas magyar írót, Ottlik Gézát beszélgetéssel, felolvasással, vetítettképes előadással, filmmel és zenével idézte meg dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Kelecsényi László író, filmtörténész, Cserhalmi György és Makranczi Zalán színművészek.

Ottlik4


Ottlik Géza egyik kedvenc dala – mely Minden megvan című kései elbeszélésének végén is „elhangzik” – nyitotta az estet Orbán Bori előadásában, Pánczél Kristóf zongorakíséretével. Az esemény további részében szó volt a 78 évet élt író, műfordító munkásságának jelentőségéről, legfontosabb és kevésbé ismert műveiről, baráti kapcsolatairól, utazásairól. Megtudhattuk, hogy kisgyermekkora óta írónak készült – nyolcévesen írta első művét, a Paradicsomlevest –, imádta a bridzset, gödöllői otthonának mosdójában kis nyomda működött – talán ezért fogalmazta meg azt: próza az, amit kinyomtatnak –, és Juhász Anna, az est háziasszonya azt is elmondta, hogy Kosztolányi, Kazinczy és Széchenyi is a felmenői között volt.


„Lyukacsos az életműve, mint a jó ementáli sajt” – idézte fel Kelecsényi László, amit az író önmagáról mondott. Fűzfa Balázs szerint Ottlik írásai szervesen összefüggenek, hisz szereplői átjárnak regényei, novellái, elbeszélései között. Leghíresebb műve az Iskola a határon, melynek különlegessége, hogy nem annak cselekménye a fontos, hanem a nyelv, ahogyan Ottlik azt megírta. Az Iskola a határon 1959-ben jelent meg, melynek első változatát Továbbélők címmel 1948-ban, épp 70 éve készítette el az író, ám ezt visszakérte a kiadótól.

 

Ottlik1
Makranczi Zalán, Fűzfa Balázs, Cserhalmi György, Kelecsényi László és Juhász Anna


Az esten felmerültek az előadók legkedvesebb történetei a regényből, és ezáltal a szabadság kérdése is. Kelecsényi László szerint „a szabadság akkor kezdődik, amikor szavak nélkül is értjük egymást”. De mit jelent a szabadság a műben a három valóságból mintázott fiktív főszereplő számára? „Azt, hogy őszinték tudtak egymással lenni” – fogalmazta meg Fűzfa Balázs.

 

Ottlik és a film

Részletet láthattunk a Dömölky János rendezte Hajnali háztetők című filmből. Az Ottlik kisregényén alapuló 1985-ös tévéjáték főszereplője, Cserhalmi György az esten elmondta: „nyelvi konstrukció és életfilozófia egybeolvadása látható a filmben”, melyben ő a többi szereplővel együtt csak „végrehajtó katona” volt. Kiderült az is: a díszbemutatón olyan tapsvihar fogadta a filmet, mint semelyik másikat. „Állt a közönség és tapsolt, bravózott órákig, ki-ki a maga ízlése szerint” – emlékszik vissza a színművész. A Valencia-rejtély című nagyon titokzatos Ottlik-szöveget szintén átdolgozták, 1947-ben rádiójáték született belőle, majd negyven évvel később felolvasószínházi körülmények között is elhangzott, később pedig szintén Dömölky készített belőle tévéfilmet.


Ottlik2


Ottlik-kultusz

Kőszegen szobrot állítottak a tiszteletére, sétány őrzi emlékét, valamint egy könyvesboltot is elneveztek róla – igaz, mindez 18 év alatt valósult meg, a könyvesbolt helyén pedig azóta már dohánybolt áll, de egy Ottlik-tanösvény még tervben van. Az író az 1980-as években bekerült a köztudatba és a középiskolai irodalomtananyagba, munkássága ma már szerepel a választható érettségi tételek között, Fűzfa Balázs pedig szemináriumot is tartott életművéről, szerkesztésében jelent meg az egyetemi hallgatóinak tanulmányait összefoglaló, Mélylégzés című könyv, mely az Ottlik-kultusz jegyében született. Műveiben a diákok felismerik önmagukat, hiszen olyan kérdésekkel foglalkozik, hogy ki vagyunk mi, ki a másik ember, honnan jöttünk és hová tartunk. „A kultusz további, igen jelentős pillanata az volt, amikor Esterházy Péter 250 óra alatt lemásolta az Iskola a határont” – elevenítette fel Kelecsényi. Ottlik születésének századik évfordulójára, 2012-ben összesen 33 eseményt rendeztek Gödöllőn, Kőszegen és Budapesten, utóbbi két helyen reggel tíztől hajnali egyig hallgathatták az érdeklődők Ottlik sorait. Az est során előkerült az Iskola a határon 1959-es, első kiadása, mely szintén az Ottlik-kultusz szimbóluma, Fűzfa Balázs szerint ugyanis aki megérinti, annak teljesül egy kívánsága.


Ottlik3


„Mindent Ottlik Gézáról” – így szólt az est mottója, melynek eleget is tettek a szervezők és a meghívott vendégelőadók. Irodalmi munkássága, műveinek elemzése mellett részletek is elhangzottak belőlük Makranczi Zalán színművész tolmácsolásában, számos érdekességet tudhattunk meg az író magánéletéről, baráti kapcsolatairól és házasságáról, képeket láthattunk gyermekkoráról, zárásképp pedig meghallgathattuk A Valencia-rejtély „betétdalát”, José Padilla Sánchez Valencia című darabját Orbán Bori és Pánczél Kristóf előadásában.


Antal Lilla

Fotó: Várkert Bazár Facebook-oldala

dorka

2018.06.19

Őseink bűneiért mi is bűnhődünk? Sorsuk ránk is hatással van? Többek között erről kérdeztük Péntek Orsolya képzőművész-írót, aki regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el egy ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Második kötetében: a Dorka könyvében egy fiatal matematikus lány a főszereplő, de számtalan nő sorsát ismerhetjük meg az Osztrák–Magyar Monarchiától a jelenkorunkig.

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról készül film Will Ferrell amerikai komikus színész főszereplésével a Netflix megrendelésére. A forgatókönyvet is ő fogja írni Andrew Steele-lel, a Saturday Night Live műsor egy korábbi vezető munkatársával. Az Eurovíziós Dalverseny nem olyan népszerű Amerikában, mint Európában, az új produkcióval a Netflix az Amerikán kívüli előfizetők kegyeit keresi.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma