15_eves

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

 Macskamuzsika


Macskamuzsika1
 

Elsőként rögtön itt van a Cerkabella Kiadó Macskamuzsika című antológiája, olyan jelentős szerzőkkel, mint Máté Angi, Darvasi László, Lackfi János vagy Kányádi Sándor. A jól ismert nevek mellett a pályakezdő, kötettel még nem rendelkező szerzők is helyet kapnak, ez a gesztus a szerkesztő részéről az újdonsággal járó felfedezés örömét engedi át az olvasónak. A néhány oldalas, jól fogyasztható, ízlésesen kiválogatott szövegek garantált élményt nyújtanak a gyereknek, és ami nem kevésbé fontos, a szülőnek is. A humorosaktól a jelképes meséken keresztül a hétköznapok világában megszülető varázslatokról szóló történetekig számtalan különlegességben bővelkedik a kötet. Éjjeliszekrényekre és óvodákba kötelező!

 

Fodor Marcsi-Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

 

orczyemma_92_93
 

Mostanság egyre többször vetődik fel a nők társadalomalakító szerepének fontossága. Ebbe a sorba illeszkedik a különleges, a nők történelemalakító jelentőségére is rávilágító, a Bookline-nál napvilágot látott 50 elszánt magyar nő című kiadvány. A különböző szempontok alapján kiválasztott nők listája nagyon sokszínűre sikeredett.


50-elszant-magyar-no02

 

Zrínyi Ilona és dr. Orsós Zsuzsanna tökéletesen megfér ugyanabban a kiadványban, a küzdelem és helytállás terén mindketten hasonlóan bizonyítottak. „Ez az elismerés (az MTA első cigány ösztöndíjasa, a szerk.) Zsuzsi lelkéig hatott. Ha ekkora bizalmat kapott, akkor ő is felelősséggel tartozik. Akkor neki a sorsával példaként kell elöl járnia, és hitet csöpögtetni a szegény cigány gyerekekbe. Hiszen sokan otthon nem látják, hogyan kell egészségesen élni, és mire jó a tanulás. De amikor Zsuzsi dr. Orsós Zsuzsannaként bemutatkozik nekik, és elmeséli, honnan indult el, úgy csillannak fel a szemek, mint annak idején az övé, amikor az első könyvet a kezébe vette.” A könyv nem szájbarágósan mutatja be az egy-egy nőhöz köthető teljesítményeket, a hús-vér alakokat a realitás talaján hagyja, nem ruházza fel őket csodajegyekkel, ezért olvasáskor végig az motoszkálhat bennünk: ezek a nők nem természetfeletti hősök, hanem nagyon is emberi figurák, akik mertek bátrak lenni, így lettek belőlük értékteremtő példaképek, akár férfiakat is túlszárnyaló, belevaló nők.

 

Rofusz Kinga: Otthon


Rofusz_Kinga_Otthon
Fotó: prae.hu/Bach Máté

 

Rofusz Kinga illusztrátorként régóta letette névjegyét a hazai könyvpiacon, jól felismerhető, gazdag színvilágú, finom vonalvezetésű, álomszerű képei nem egy fontos gyerekkönyv méltó társául szegődtek az elmúlt években, elég, ha Máté Angi: Az emlékfoltozók vagy Szabó T. Anna: Senki madara című könyvére gondolnunk.


A Vivandra Kiadónál megjelent Otthon egyik különlegessége, hogy egy szem betű nem található benne, a másik pedig, hogy annál beszédesebb és tartalmasabb. A könyv egy utazás története. A szerző egy költözés mozzanatait járja körül, és közben olyan fontos témákat vet fel, mint például a búcsúzás, az elszakadás, a lemondás. Fajsúlyos kérdések, nehéz dilemmák.


otthon_05


A szövegnélküliség az elválással járó gyászt is illusztrálja, egyfajta belső utazást eredményez, ahol a régi otthonhoz kötődő emlékek erősödnek fel. A képek jól érzékeltetik: egy másik dimenzióba kerülünk, ahol az emberi nyelv funkcióját veszti. A Nyugat-Európában népszerű silent book műfajába sorolt könyv a szövegekhez szokott olvasóknak nem jelenthet kihívást, a képek magukért, hozzánk beszélnek.

 

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza


Csucsok-avagy-a-nagy-pudinghajsza

 

Keresztesi József Magvető Kiadónál megjelent munkája igazi telitalálat! Az abszurd és a féktelen humor határán egyensúlyozó, az iróniától sem visszariadó, kalandos, Anyegin-strófákban megírt verses mese a tavalyi év gyerekkönyvtermelésének egyik legérdekesebb teljesítménye. A történet egyszerűségének – Sütiország királylányát elrabolja a megátalkodott Vérpuding (magyar nevén véres hurka), adott tehát a feladat: meg kell menteni – a történetben felvonuló sütemények adnak felejthetetlen és gazdag ízt. Gondoljuk végig: mikor találkoztunk olyan mesével, ahol a királylány megmentéséért és a felborult világrend helyreállításáért sütemények és a Hős Kiflivég küzdenek?


Az eredetileg gyerekeknek írt könyv a vájtfülű felnőtt olvasónak is tartogat csemegéket a szövegek közt megbújó Homérosz-, Gogol-, Poe-, Bereményi Géza-idézetek és utalások formájában, csak győzze megtalálni őket, akár a süteményekbe rejtett üzeneteket. Ebben a könyvben minden benne van, ami szem-szájnak ingere, és ezt most akár szó szerint vehetjük.

 

Harcos Bálint: A boszorkánycica


Harcos_Balint_A_boszorkanycica

 

A korábban költőként elismertségre szert tett Harcos Bálint hosszú kihagyás után gyerekkönyveivel tért vissza az irodalomba. Egymás után napvilágot látott könyvei egyértelműsítik: soha jobbkor jó helyen.


A Pagony Kiadó gondozásában megjelent boszorkánycicához tartozik történet is, sűrű kalandokkal és némi humorral. A könyv legfőbb erénye a rendkívül nagy nyelvi igénnyel megírt szöveg, a zökkenőmentes ritmus, a helyes rímhasználat. „Lakjon csak itt pók, denevér,/bagoly, patkány (de ne egér),/a fő, hogy egy sem fázik, ó,/mert ez a tipp-topp házikó/erős, vastag falú,/s nekem való, nyaú!” Harcos Bálint meséje méltó párja Keresztesi József kötetének.

 

A Top 50 gyerekkönyv listájáról nem hiányozhat Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek, Kovács András Ferenc: Árdeli szép tánc, Varró Dániel: A szomjas troll című kötete sem, és mint az a jó gyerekkönyveknél általában lenni szokott, korosztálytól függetlenül mindenki örömét lelheti bennük.

 

Ayhan Gökhan


Nyitókép: illusztráció Rófusz Kinga Otthon címü mesekönyvéből

ArtKert_Kultura_596x90_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma