Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

 Macskamuzsika


Macskamuzsika1
 

Elsőként rögtön itt van a Cerkabella Kiadó Macskamuzsika című antológiája, olyan jelentős szerzőkkel, mint Máté Angi, Darvasi László, Lackfi János vagy Kányádi Sándor. A jól ismert nevek mellett a pályakezdő, kötettel még nem rendelkező szerzők is helyet kapnak, ez a gesztus a szerkesztő részéről az újdonsággal járó felfedezés örömét engedi át az olvasónak. A néhány oldalas, jól fogyasztható, ízlésesen kiválogatott szövegek garantált élményt nyújtanak a gyereknek, és ami nem kevésbé fontos, a szülőnek is. A humorosaktól a jelképes meséken keresztül a hétköznapok világában megszülető varázslatokról szóló történetekig számtalan különlegességben bővelkedik a kötet. Éjjeliszekrényekre és óvodákba kötelező!

 

Fodor Marcsi-Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

 

orczyemma_92_93
 

Mostanság egyre többször vetődik fel a nők társadalomalakító szerepének fontossága. Ebbe a sorba illeszkedik a különleges, a nők történelemalakító jelentőségére is rávilágító, a Bookline-nál napvilágot látott 50 elszánt magyar nő című kiadvány. A különböző szempontok alapján kiválasztott nők listája nagyon sokszínűre sikeredett.


50-elszant-magyar-no02

 

Zrínyi Ilona és dr. Orsós Zsuzsanna tökéletesen megfér ugyanabban a kiadványban, a küzdelem és helytállás terén mindketten hasonlóan bizonyítottak. „Ez az elismerés (az MTA első cigány ösztöndíjasa, a szerk.) Zsuzsi lelkéig hatott. Ha ekkora bizalmat kapott, akkor ő is felelősséggel tartozik. Akkor neki a sorsával példaként kell elöl járnia, és hitet csöpögtetni a szegény cigány gyerekekbe. Hiszen sokan otthon nem látják, hogyan kell egészségesen élni, és mire jó a tanulás. De amikor Zsuzsi dr. Orsós Zsuzsannaként bemutatkozik nekik, és elmeséli, honnan indult el, úgy csillannak fel a szemek, mint annak idején az övé, amikor az első könyvet a kezébe vette.” A könyv nem szájbarágósan mutatja be az egy-egy nőhöz köthető teljesítményeket, a hús-vér alakokat a realitás talaján hagyja, nem ruházza fel őket csodajegyekkel, ezért olvasáskor végig az motoszkálhat bennünk: ezek a nők nem természetfeletti hősök, hanem nagyon is emberi figurák, akik mertek bátrak lenni, így lettek belőlük értékteremtő példaképek, akár férfiakat is túlszárnyaló, belevaló nők.

 

Rofusz Kinga: Otthon


Rofusz_Kinga_Otthon
Fotó: prae.hu/Bach Máté

 

Rofusz Kinga illusztrátorként régóta letette névjegyét a hazai könyvpiacon, jól felismerhető, gazdag színvilágú, finom vonalvezetésű, álomszerű képei nem egy fontos gyerekkönyv méltó társául szegődtek az elmúlt években, elég, ha Máté Angi: Az emlékfoltozók vagy Szabó T. Anna: Senki madara című könyvére gondolnunk.


A Vivandra Kiadónál megjelent Otthon egyik különlegessége, hogy egy szem betű nem található benne, a másik pedig, hogy annál beszédesebb és tartalmasabb. A könyv egy utazás története. A szerző egy költözés mozzanatait járja körül, és közben olyan fontos témákat vet fel, mint például a búcsúzás, az elszakadás, a lemondás. Fajsúlyos kérdések, nehéz dilemmák.


otthon_05


A szövegnélküliség az elválással járó gyászt is illusztrálja, egyfajta belső utazást eredményez, ahol a régi otthonhoz kötődő emlékek erősödnek fel. A képek jól érzékeltetik: egy másik dimenzióba kerülünk, ahol az emberi nyelv funkcióját veszti. A Nyugat-Európában népszerű silent book műfajába sorolt könyv a szövegekhez szokott olvasóknak nem jelenthet kihívást, a képek magukért, hozzánk beszélnek.

 

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza


Csucsok-avagy-a-nagy-pudinghajsza

 

Keresztesi József Magvető Kiadónál megjelent munkája igazi telitalálat! Az abszurd és a féktelen humor határán egyensúlyozó, az iróniától sem visszariadó, kalandos, Anyegin-strófákban megírt verses mese a tavalyi év gyerekkönyvtermelésének egyik legérdekesebb teljesítménye. A történet egyszerűségének – Sütiország királylányát elrabolja a megátalkodott Vérpuding (magyar nevén véres hurka), adott tehát a feladat: meg kell menteni – a történetben felvonuló sütemények adnak felejthetetlen és gazdag ízt. Gondoljuk végig: mikor találkoztunk olyan mesével, ahol a királylány megmentéséért és a felborult világrend helyreállításáért sütemények és a Hős Kiflivég küzdenek?


Az eredetileg gyerekeknek írt könyv a vájtfülű felnőtt olvasónak is tartogat csemegéket a szövegek közt megbújó Homérosz-, Gogol-, Poe-, Bereményi Géza-idézetek és utalások formájában, csak győzze megtalálni őket, akár a süteményekbe rejtett üzeneteket. Ebben a könyvben minden benne van, ami szem-szájnak ingere, és ezt most akár szó szerint vehetjük.

 

Harcos Bálint: A boszorkánycica


Harcos_Balint_A_boszorkanycica

 

A korábban költőként elismertségre szert tett Harcos Bálint hosszú kihagyás után gyerekkönyveivel tért vissza az irodalomba. Egymás után napvilágot látott könyvei egyértelműsítik: soha jobbkor jó helyen.


A Pagony Kiadó gondozásában megjelent boszorkánycicához tartozik történet is, sűrű kalandokkal és némi humorral. A könyv legfőbb erénye a rendkívül nagy nyelvi igénnyel megírt szöveg, a zökkenőmentes ritmus, a helyes rímhasználat. „Lakjon csak itt pók, denevér,/bagoly, patkány (de ne egér),/a fő, hogy egy sem fázik, ó,/mert ez a tipp-topp házikó/erős, vastag falú,/s nekem való, nyaú!” Harcos Bálint meséje méltó párja Keresztesi József kötetének.

 

A Top 50 gyerekkönyv listájáról nem hiányozhat Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek, Kovács András Ferenc: Árdeli szép tánc, Varró Dániel: A szomjas troll című kötete sem, és mint az a jó gyerekkönyveknél általában lenni szokott, korosztálytól függetlenül mindenki örömét lelheti bennük.

 

Ayhan Gökhan


Nyitókép: illusztráció Rófusz Kinga Otthon címü mesekönyvéből

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma