2017.04.19

A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj alapvető célja a kreatív szellem és a hasznosíthatóság együttese. Az ösztöndíjat ezért olyan fiatal designerek kapják, akiknek az ötletei egyesülhetnek a gazdasági elképzelésekkel. Így a tervek, amelyek testet ölthetnek, akár piaci sikerrel is számolhatnak a jövőben. Tavaly, 2016-ban hat fiatal designer nyerte el az ösztöndíjat.

_D0A5326_Copy
Fabricius-Nagy Emese – IORA – moduláris rendszer – táskakollekció

Ez a formatervezési ösztöndíj kiváló lehetőség egy fiatal, pályakezdő designernek, hiszen nemcsak megvalósíthatja terveit, de a gyakorlati tapasztalatszerzés mellett még kapcsolatokat is építhet. Pontosan ezért valamelyest hidat képez az oktatás és a gazdaság világa között, hiszen szakemberek segítségével kapcsolja össze a kutatást a piaci lehetőséggel.

Az ösztöndíjat fél évre nyerik el a pályázók, ezen idő alatt pedig folyamatos konzultációval segítik a munkájukat.


_D0A5323_Copy

Fogarasi Demeter – Modern kézműves bútorcsalád


A Magyar Formatervezési Tanács az ösztöndíjat támogató szervezetekkel – így többek között a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel – Moholy-Nagy László szellemiségét örökíti tovább. Az ösztöndíj csaknem három évtizede segíti a fiatal designereket tudásuk elmélyítésében. Az 1988-ban alapított formatervezési ösztöndíj alapvető céljai megalakulása óta változatlanok: így a szakmai tudás fejlődésének biztosítása, a magyarországi tárgy- és környezetkultúra fejlesztése, valamint a gazdaság versenyképességének növelése mindmáig a legfontosabb alapelvek. A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj mára a szakma egyik legfontosabb értékmérője lett, hiszen biztos alapot nyújt a frissen végzett designereknek jövőbeni terveikhez. A tavalyi évben – 2016-ban – összesen hat pályázó nyerte el a formatervezési ösztöndíjat, akik így fejenként 900 ezer forintot kaptak terveik megvalósítására, melyet hat hónapig volt lehetőségük kivitelezni.


_D0A5371_Copy

Boldog Anita – Partnerajándék-kollekció betonból


A nyertes pályázók között volt Boldog Anita szilikátipari tervezőművész, aki partnerajándékot tervezett. A kollekciója betonból készült és reprezentatív ajándéktárgyakat készített építőipari cégek számára. Boldog Anita azt a felfogást kérdőjelezi meg kollekciójával, miszerint a legkevésbé figyelemre méltatott designertárgyak közé tartoznak a céges logóval ellátott ajándékok. A fiatal tervező maga is saját márkával rendelkezik – betonnal foglalkozó cége van –, és úgy látta, hogy a piacon forgó ajándéktárgyak a leggyakrabban rossz minőségűek, nem funkcionálisak és nem reprezentatívak, így a legtöbb esetben a szemét között végzik, ám sokszor ezek környezetszennyező anyagból készültek. Boldog Anita ezzel szemben betonból készítette el ajándéktrágyait – tolltartót, névjegykártyatartót, pendrive-ot –, amelyek véleménye szerint sokkal jobban kommunikálnak, mint a bármilyen logóval ellátott, olcsó tömegcikkek: az anyag maga ugyanis maradandóbban emlékeztet az ajándékozóra, így jobban is erősítheti a brandet, mint pusztán a név.


_D0A5321_Copy

Németh Ninetta – Zero waste szabászati technikával készült esőkabát-kollekció


Németh Ninetta számára is fontos volt a környezetvédelem szem előtt tartása – akárcsak Boldog Anita ajándéktárgyainál –, aki divat- és textiltervezőként egy „zero waste” szabászati technikával készült esőkabát-kollekciót valósított meg. A „zero waste” kifejezés a ruhagyártásban arra a technológiára utal, melynek felhasználásakor nem keletkezik felhasználási hulladék. Ennek az irányzatnak a lényege tehát a gondos tervezés. Németh Ninetta olyan darabokat kívánt megalkotni, amelyek kortól és nemtől függetlenül használhatók a mindennapokban, miközben funkcionális és praktikus darab jön létre.


Az ösztöndíjasok számára a szabadon választott tervezői feladatok mellett lehetőség nyílt a gyártói együttműködéssel kidolgozott tervek megvalósítására is. Így alkotta meg Sass-Hegedűs Ágnes szilikátipari tervezőművész az egyedi alkalmakra készült porcelánlámpatervét a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. számára. A tervező inspirációit a tradíciókból és a természeti formákból merítette, így összefűzhető porcelántestekből olyan lakberendezési elemeket hozott létre, amelyek ékszerként díszíthetik a belső teret. A Moholy-Nagy formatervezési ösztöndíj egyik sarokpontja a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel kialakított kapcsolat, melynek keretében a fiatalok – így Sass-Hegedűs Ágnes – szabadon tervezve, de éles körülmények között próbálgathatják szárnyaikat.


_D0A5344_Copy

Sass-Hegedűs Ágnes – porcelánlámpa a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. számára


Ösztöndíjat kapott még:

- Fabricius-Nagy Emese designer, aki IORA – moduláris rendszer néven tervezett táskakollekciót, melynek alapötletét a gránátalma belső struktúrája adta,

- Fogarasi Demeter designer, aki egy modern kézműves bútorcsaládot alkotott meg,

- Kovács Mónika divat- és textiltervező, aki fémtextil projekt néven kereste a kortárs építészet és a textil lehetséges új kapcsolódási pontjait, és olyan kézi szövésű faliszőnyeget tervezett, melyhez fémszálakat is felhasznált. Az épített környezetben az időjárás változásainak kitett fémek korróziója nyomán új mintaréteg, organikus mintázat alakul meg, így ez egyfajta anyag- és színkíséret, melynek a tervező ideális helyszínként egy termálfürdőt képzelt el, ahol a pára idővel organikus mintázatot alakíthat ki.Fischer Viktória
Fotó: Csákvári Zsigmond

MeseboltrumcajszNJ13_r

2019.02.23

Vannak mesehősök, akik gyermekek generációit el tudják varázsolni. Ilyen Rumcájsz, a becsületes cipészmester is, akinek lakóhelye, a jicini Rejtekadó erdő nagyon is valóságos helyszín. A Cseh Paradicsomnak is nevezett terület manapság is népszerű kirándulóhely. Ám a Prágától mintegy 93 km-re fekvő erdőbe látogatva nem biztos, hogy olyan remek kalandokban lenne részünk, mint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Rumcájsz című előadásán.

kenny-garrett

2019.02.23

Kenny Garrett Quintet, a Patricia Barber Trio, az Aguas Trio, Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players, Mózes Tamara és Benkó Ákos, valamint az Ewiva! is fellép a negyedik alkalommal megrendezett GetCloser Jazz Festen március 29. és 31. között a MOM Kulturális Központban.

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

A londoni Saatchi Galériába érkezik ősszel a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből álló, nemzetközi vándorkiállítás. Az ókori egyiptomi uralkodó nyughelye megtalálásának hamarosan esedékes 100. évfordulóját ünneplő vándorkiállításon 150 tárgy látható, amelyek közül 60 először hagyta el Egyiptom földjét. A tárlat premierje tavaly márciusban volt Los Angelesben, ahonnan a párizsi La Villette kulturális központba költözik át idén márciustól szeptemberig. A Kr.e. 1342 és 1324 között élt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma