Debut_Dij_2019

2016.03.07
Végh Nóra

Teljes fényében ragyog az Eleven Hold zenekar. Öt év után új nagylemezzel készülnek, amelynek előfutárából, az Engedj el című dalból már el is készült a videóklip. A forgatásról, az új dalokról, a móri kötődésről és a közönség iránti szeretetről Moller Zsolt énekes és Bodó Gyula gitáros-dalszerző mesélt a Bethlen Caféban adott akusztikus koncertjük előtt.

Öt év után újra nagylemezzel jelentkeztek. Milyen dalokon dolgoztatok az elmúlt években?

Moller Zsolt: Az utóbbi időben eléggé átalakultak a lemezgyártási- és eladási szokások. Nem volt célunk albumot kiadni, inkább csak nagyszerű dalokat szeretnénk készíteni. A számok pedig csak gyűltek, gyűltek, és úgy éreztük, mégis érdemes lenne őket együtt megjelentetni. A tervek szerint októberre állítjuk össze az anyagot, és utána vonulunk be a stúdióba felvenni. Nem régen egy workshophétvégén jártunk Bakonyban, és ott előkerült egy Pearl Jam-lemez, amelyet kézbe véve rájöttünk, hogy mi is szeretnénk még ilyet. A fotóknak, a lemezborítónak, a személyes tartalomnak megvan a maga varázsa.

Bodó Gyula: Vannak olyan dalok is, amelyeket kifejezetten Zsoltira gondolva komponáltam meg. Olyanok vagyunk, mint két fogaskerék, amelyek kicsit jobbra, kicsit balra is mennek, aztán végül összekongnak. (nevet) Úgy érzem, az új lemez mindenkinek 1500 százalékig a sajátja tud lenni.


Eleven_Hold_1


Az Engedj el című számotok videóklipje már el is érhető.

Moller Zsolt: Igen, az Engedj el az egyik legerősebb dalunk ebből a gyűjteményből. Ezt a pörgős, rockos, életigenlős mentalitást a többi szám is követi a lemezen. A dalokat mindig teszteljük a koncerteken, hogy tetszik a közönségnek. Az Engedj el a kezdetektől fogva jól vizsgázott, mindenhol azt éreztük: van ereje és szeretik, éppen ezért találtuk alkalmasnak arra, hogy a lemez előfutára legyen.Miből terveztek még videót?

Moller Zsolt: Nagy fejtörést okoz, hogy egyáltalán szeretnénk-e. Imádunk zenélni, de a majomkodás nem kenyerünk. A klip forgatása általában sokkal kevésbé szól magáról a dalról, ez a hab a sütemény tetején, és mi inkább a sütit szeretjük. A közönség visszajelzése itt is sokat számít, ezért el tudjuk képzelni, hogy a legkedveltebb számokhoz videót is készítsünk.


Akkor nem vagytok az „imidzsklipek” hívei.

Moller Zsolt: Őszinték szeretnénk maradni, mi sosem marketinges szemmel néztük ezt, nem akarunk egy megcsinált projektet a közönség elé dobni, csak ha úgy érezzük, hogy a képi anyag teljesen összhangban van a sztorival.


Hogy éreztétek magatokat a forgatáson?

Moller Zsolt: A klipet Móron forgattuk. Két részből áll: koncertfelvétel és baráti közeg, amelyet egy ismerős pár lakásán forgattunk. Beállítottunk hozzájuk vasárnap reggel 8-kor, és mondtuk, hogy most mi jöttünk videót forgatni. Elmagyaráztuk nekik a koncepciót, hogy most itt egy kis rendetlenséget kéne csinálni, hát ilyet sem gyakran kér a vendég. (nevet) Nagyon jól érezte magát az egész csapat és a stáb is. A koncert helyszíne pedig a Móri Bornapok volt, amelyet az ország egyik legszínvonalasabb rendezvényének tartok. Nyilván, picit elfogultak vagyunk, hiszen móriak vagyunk, de sok helyen jártunk már, és valóban különleges ez az esemény, a szervezést is nagyon komolyan veszik. Ezért is szerettünk volna ott forgatni, pláne, hogy otthon mindig nagy élmény játszani. Amellett, hogy a barátainknak zenélünk, ott van mindenki, a hentes, a pék, a fodrász, és egyébként nagy kritikusaink is, megmondják a véleményüket, mit tetszett és mi nem.


Eleven_Hold_4


Gondolom büszkék rátok.

Moller Zsolt: Igen, azok, de tudod, milyenek az emberek. Amíg siker van és csillogás, addig veregetik a válladat, de ha ez valami miatt alább hagy vagy elmúlik, elfordulnak tőled. Annak idején több tehetségkutatóba is beneveztem, például a Megasztárba és a Csillag születikbe. Furcsa érzés volt, hogy mikor végigmentem az utcán, mindenki megismert, gratulált, biztatott. Tök ismeretlenek köszöngettek, hogy láttak a beharangozó kisfilmben és ez milyen jó. Amikor kiestem a műsorból, ugyanaz az ember, aki szembejött velem, elfordult, hiába vártam, hogy megint lesz valami kommunikáció. Richard Bach írja egyik könyvében, hogy „élj úgy, ha megtudják, hogyan éltél, akkor ne kelljen semmit szégyellned”. Anélkül, hogy ezt idéztük volna egymásnak, mindenki így gondolja a zenekarban.


Milyen a kapcsolatod a zenésztársakkal?

Moller Zsolt: Mivel a barátaimmal zenélhetek, így kiváló. Inkább egy család ez, mint egy zenekar. Vitáink is maximum abból adódhatnak, hogy végül melyik elképzelést építsük be, de ezeket is mindig megbeszéljük. Nincs forintoskodás sem, nem a pénz vezérel bennünket. A szabadidőnket is közösen töltjük el, együtt járunk nyaralni, a hétvégi próbákat mindig fixen beütemezzük, a lányok együtt vitatják meg a gyereknevelés fortélyait.


Eleven_Hold_2


Ki hozza a legtöbb ötletet?

Moller Zsolt: Gyuszi az őrületes ötletgyáros. Néha olyan tempóban hozza őket, hogy már meg kell állítanunk, mert van tíz másik remek dolog is, amelyeken elkezdtünk dolgozni. Abból, hogy ő most éppen pakolja a berendezést, mi meg itt ülünk és beszélgetünk, holnap bizonyára születik egy dal. (nevet) Ő egy szál gitárral bármiről ír dalt, én inkább dallamokban, hangulatban gondolkodom.

Bodó Gyula: Én gyakran beleszeretek egy-egy témába, és utána a többieket is meggyőzöm. Dalmennyiségben az utóbbi években talán három lemeznyire valót is megírtunk.


Hogy döntitek el, hogy végül melyik témát dolgozzátok ki?

Bodó Gyula: Hagyjuk, míg a sors eldönti. Sokat számít a közönség reakciója, vagy akár egy zenekaron kívüli ismerős benyomása, akinek egy akusztikus gitáron játszom el. Ekkor kiderül, hogy koncertre való-e, vagy inkább egy bensőséges, tábortüzes estére.

Moller Zsolt: Ha kész van egy dal, akkor még a hangszerelés is sok kérdést vet fel. Én nem csak rock zenét hallgatok, más stílusokban is szívesen merülök el, például remixeket is készítek. Britney Spears tinidalának, a Hit Me Baby One More Time-nak a Travis-féle feldolgozása például nagyon megfogott, hogy micsoda kínzó szerelmi gyötrődés fogalmazódik meg egy szál gitárral. Most már én is egyre több dalt írok egyébként, így kiegészítjük egymást. Nem a fióknak vagy a SoundCloudnak írunk, hanem az embereknek. Ha mérlegelni kellene, hogy minek örülök jobban, 100 lájknak vagy nyolc embernek egy koncerten, akkor gondolkodás nélkül az utóbbit választom.

Bodó Gyula: Van, amikor elkap a hév, és csak írsz és írsz, máskor meg hiába fogod meg a tollat, egy szó sem jut az eszedbe. Ha túl sűrűn születnek egymás után dalok, akkor nagyjából ugyanazokban az élethelyzetekben vagyunk, ezáltal a hangnemben és a hangulatban is vannak hasonlóságok. Akkor épp jó volt kiírni magamból valamit, de utólag kell egy szűrő, hogy végül melyikbe fektetünk energiát. Olyan is volt már, hogy előkerült egy dal, amellyel három éve nem foglalkoztunk, és csak nyolc sor volt meg belőle. Rendet kellett rakni a próbateremben, és akkor megtaláltam egy cetlin. (nevet) Ehhez is kellett hangulat, hogy befejezzem. Az is nehéz, amikor megírtál pár versszakot, egy refrént, és úgy érzed, befejezted, elmondtad, amit akartál, de még hozzá kell írni.

Moller Zsolt: Az Ezer Lámpás Dala is úgy készült el, hogy egy régóta lappangó történetet dolgoztunk ki. Próbán egy napot össze voltunk zárva, és közben megírta magát a dal.Egyre több akusztikus koncertet is vállaltok, mint például most a Bethlen Caféban. Merre lesztek még?

Moller Zsolt: Remélem, hogy főként a próbateremben és a stúdióban. (nevet) Elsősorban most a lemezre szeretnénk összpontosítani.

Bodó Gyula: Mi nagyon koncertezős zenekar vagyunk, a színpadon élünk, de ha most megint állandóan fellépünk, akkor nem fogunk haladni, főleg, hogy mindenkinek van emellett családja és polgári foglalkozása is.

Moller Zsolt: Ráadásul azt találtuk ki, hogy mindent mi csinálunk az albumkészítéssel kapcsolatban, és már készen visszük az anyagot a lemezgyárba. A tavalyi, 2015-ös év nagyon produktív és pörgős volt, 2016 pedig az alkotásé és a kihívásé. Az új lemez bemutatásával a koncertrepertoárunk is egyre üdébb és frissebb lesz. Természetesen azért koncertekre is fogunk járni, a tavalyi évben kaptunk meghívást több fesztiválra, városi rendezvényre is. Az első egy-két alkalommal volt bennem félsz, hiszen rockzenekar vagyunk, mit keresünk mi családi napokon. Azonban annyira jól sikerült áthangszerelni a dalokat, hogy azóta több felkérés is megtalált bennünket, úgyhogy továbbra is szívesen adunk akusztikus vagy divatos szóval élve unplugged koncerteket. A fesztiváléletből sem tűnünk el azért teljesen, leszünk Szolnokon, Székesfehérváron, a FEZEN-en, Móron.

Bodó Gyula: Az állati furcsa egy muzsikusnak, amikor verőfényes napsütésben, délután 3-kor álltunk a színpadra, aztán láttuk, hogy a járókelők megállnak, ottmaradnak. A gyerekektől pontosan azt kaptuk, mint egy fesztiválon, óriási fényekkel. Csak az számít, hogy mit adunk és mit kapunk. Ez akkor is működik, ha éppen csak hárman néznek, és akkor is, ha háromezren vannak ott. A legnagyobb öröm, amikor valaki elkapja a ritmust és a lendületet, és átadja magát a koncertnek. Szóval találkozhatunk a koncerteken is, hiszen egy zenekar csak akkor él teljes valójában, ha fellép.


Eleven_Hold_5


Kinek mi a „civil” foglalkozása?

Moller Zsolt: Balassa Béla (gitár) zenetanár, Szili Róbert (percussion) vezető mérnök egy multinacionális vállalatnál, Pábli Róbert (dob) műszaki előkészítő, Egri Balázs (basszusgitár) egy csodabogár, hangmérnök és logisztikai vezetőként dolgozik, én beszerző vagyok, Gyuszi (gitár) pedig tűzoltó. Sokat játszottam a gondolattal, hogy milyen lenne, ha csak a zenéből élnék. Ám a munkának megvan az a plusz értéke, ha a közönség elé állok és eléneklem: „Nálam mindig két forint ez a dal”, akkor akik munka után eljönnek a koncertre, tudni fogják, hogy tapasztalatból beszélek.

Bodó Gyula: A hátrányt is lehet előnyre fordítani. Én világéletemben mindig több dolgot csináltam egyszerre. A munka és a zene mellett a legbüszkébb a családomra és a két fiamra vagyok. A nagyobbik most lesz öt éves.


Eleven_Hold_03


Alakul már a rockerség a srácoknál?

Igen, tanítom, csépeli a kis műanyag gitárját, és már meg is született az első dal. Most éppen dinómánia van nála, és a T-Rexekről írt egy számot. (nevet) A kis Gyuszitól a színpadi világ sem idegen, az egyik koncerten az utolsó dalt együtt játszottuk el. Ha ő is ezt szeretné csinálni, nem fogom lebeszélni róla, szerintem minden szakmának megvannak a gyönyörűségei és a buktatói is, az a lényeg, hogy csupa szívvel tegyük oda magunkat.Végh Nóra


Facebook: https://www.facebook.com/eh.zenekar/?fref=ts

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma