2018.09.07

A Meg Egy Cukorka 2015 szeptemberében alakult, jelenlegi felállásában 2016 novembere óta létezik. A magyar szövegű, brit beatrockot játszó trió az ország egyik legőszintébb zenekara. Nem félnek önmagukkal szemben kritikát megfogalmazni vagy éppen kimutatni az érzéseiket. Hárs Barna frontemberrel és Mihályi Dáviddal basszusgitárossal beszélgettünk.

MegEgyCukorka2


Mit tartotok az eddigi legnagyobb sikereteknek?

H. B.: Nehéz erre válaszolni. Mindig megéljük a sikereinket, az első tehetségkutatónk megnyerése után például olyan jól éreztük magunkat, hogy az egyik helyi metálzenekar – akiknek aznap kevésbé sikerült meggyőzniük a zsűrit – meg is akart verni bennünket. Viszont másnap már mindig a következő nagy dobáson gondolkodunk.


Mit üzentek a zenétekkel, miért tartjátok fontosnak „megfogalmazni dolgokat a világgal kapcsolatban”?

H. B.: Úgy érzem, Magyarországon jelenleg nagyon kevés az őszinteség, és a másik megérteni akarása. A mi zenénk a kommunikációról szól. Érzésekről, a szorongásainkról, mindenről, ami szembejön velünk, és amivel nem akarunk egyetérteni. Egyfajta lázadás ez mindennel szemben, ami konzumgiccs.

M. D.: Nem szeretjük a képmutatást. Esterházy Péter is valami olyasmit írt az Estiben, hogy az a normális, attól lesz egy ember viselkedése természetes, ha nem kell elgondolkodnia azon, hogyan fog viselkedni bizonyos helyzetekben.


Milyen visszajelzéseket kaptatok az első, Zsákutcák című EP-tekről?

M. D.: Az egyik barátom mesélte, hogy amikor az édesapja meghallgatta a Szertefoszlottcímű számunkat a Petőfi Rádióban, az volt az első reakciója, hogy végre valami, ami nem olyan, mint a többi.

H. B.: Fontos tudni, hogy léteznek szép számmal a Szertefoszlotthoz hasonló stílusú dalok, a műfajon belül sokkal jobbakat is fel lehet fedezni. Viszont ebből a reakcióból is látszik, hogy a rádióhallgatóknak is lenne igényük a valódi dolgokról szóló popzenére, nem csak a biztonságos mainstreamre.


MegEgyCukorka4


Ősszel megjelenik a második lemezetek. Milyen újdonságokkal készültök?

H. B.: A lemezen kilenc új dal lesz hallható, a felvételeket Szegeden, a MiracleSoundban készítettük. Szabó Szebi, Sóti Norbi, Horváth Barna és Ligeti Gyuri segítettek a stúdiómunkában. Ligeti Gyuri keverte a dalokat. Megkértük, hogy csinálja oasisesre, szerintem sikerült. Úgy fog szólni, mint egy brit rocklemez, viszont sok, a magyar undergroundra jellemző stílusjegy is felfedezhető lesz az albumon. Gyuri szerint például idegesítően affektálok rajta.


Miért jelentkeztetek a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjába?

H. B.: Elsősorban szerettünk volna felvenni egy nagylemezt. A felvételek költségét a saját zsebünkből nem tudtuk volna előteremteni, vagy ha igen, csak évek múlva gyűlt volna rá össze a pénz.


Mire vagytok a legbüszkébbek az elmúlt egy évből?

H. B.: A koncertjeinkre. Az elmúlt fél évben nagyon sokszor játszottunk vadidegen, véletlenül odatévedt emberek előtt, akik ott ragadtak és végighallgattak bennünket. Ez elképesztően jó érzés. A koncertek után mindig megkérdezik, hogy miért nem hallottak még rólunk.

M. D.: Az elmúlt időszakban igazán összekovácsolódott a banda is, sokat fejlődtünk érzelmileg. Ezen kívül büszkék vagyunk rá, hogy több példaképünkkel is együtt dolgozhattunk, például Ligeti Gyurival, a Supernemmel vagy éppen a 30Y-nal.


MegEgyCukorka5


Terveztek még pályázni a Hangfoglaló Programhoz?

H. B.: Mindenképpen. Rengeteg dal, ötlet van bennünk, amelyek megvalósításra várnak. Sok helyen szeretnénk még fellépni, jó lenne klipet, filmet készíteni, könyvet kiadni… Jöhet bármi!


Mik a további terveitek, hol láthatunk titeket legközelebb?

H. B.: Törökbálintra megyünk szeptemberben, valamint elkísérjük Debrecenbe a Supernem zenekart. A Bagossy Brothers Companyvel októberben lesz egy közös bulink Nagyváradon, november 1-jén pedig megtartjuk a várva várt lemezbemutató koncertünket a Kuplungban. Ha minden jól megy, több vendégelőadó is eljön majd.


Volt olyan szituáció, amelyen változtatnátok, ha lehetne?

H. B.: Az egyik fesztiválon úgy kellett végigcsinálnunk a koncertet, hogy semmit nem hallottunk magunkból. Gyakorlatilag nem volt beállásunk, ezért nem tudtuk azt a színvonalat nyújtani, amit szerettünk volna.

M. D.: Nagyon nehéz leplezni a stresszt, ami egy ilyen helyzetben felgyülemlik az előadóban. Ez kihatással van mindenre, rányomja a bélyegét a produkcióra. Ahogyan korábban is mondtuk, őszinte zenekar vagyunk. Ez azonban nem minden helyzetben pozitív.

H. B.: Olyan ez, mint amikor egy lejtőn lefelé guruló autóban ülsz, de nincs nálad a slusszkulcs. A show-nak viszont mennie kell, ezért mosolyogsz, mert nem tehetsz mást. Komoly tanulópénz volt ez nekünk. A bandával eldöntöttük, hogy legközelebb nem fogunk ilyen körülmények között színpadra lépni. A koncert idejéből fogjuk lecsípni a beállást, vagy ha végképp nincs más lehetőség, és a turnémenedzserünk úgy dönt, hazamegyünk. Tartozunk annyival mind a közönségnek, mind saját magunknak, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk.


Liska Enikő
Fotó: Meg Egy Cukorka

azur

2018.09.24
Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

_D0A0871_Copy

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

flea-market-979247_960_720

2018.09.24

Szász Endre 33 darabos grafikagyűjteménye mellett kortárs kerámiák és vintage ékszerek nagy választékát is kínálja a BÁV őszi kamaraaukciója, amelyet szeptember 26-án tartanak Budapesten, a BÁV Apszistermében. Az anyagban szerepelnek Mednyánszky László akvarelljei, Czene Béla és Rozs János tájképei, antik órák, porcelánok és színes drágaköves nyakékek.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

A Kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel Martin McDonagh Leenane szépe című előadásával. Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabja, amelynek középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll, egy „ezeréves” helyzetet dolgoz fel: egy idős anya magára marad negyvenes „szingli” lányával. A darab arról szól, hogy mi történik akkor, amikor fölcsillan a remény, hogy a lány ebből a helyzetből ki tud szakadni egy szerelem, egy férfi által.

Székely János Caligula helytartója című drámájának bemutatójával ünnepelte a Nemzeti Színház szeptember 21-én a magyar dráma napját. A darabot Szász János rendezésében, Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó főszereplésével tűzték műsorra – hangzott el az M5 kulturális csatorna új magazinműsora, a Kult'30 szeptember 21-ei, első adásában. A Gyulai Várszínházzal közös produkcióként létrehozott előadást júniusban láthatta először Gyulán a közönség.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma