2018.09.07

A Meg Egy Cukorka 2015 szeptemberében alakult, jelenlegi felállásában 2016 novembere óta létezik. A magyar szövegű, brit beatrockot játszó trió az ország egyik legőszintébb zenekara. Nem félnek önmagukkal szemben kritikát megfogalmazni vagy éppen kimutatni az érzéseiket. Hárs Barna frontemberrel és Mihályi Dáviddal basszusgitárossal beszélgettünk.

MegEgyCukorka2


Mit tartotok az eddigi legnagyobb sikereteknek?

H. B.: Nehéz erre válaszolni. Mindig megéljük a sikereinket, az első tehetségkutatónk megnyerése után például olyan jól éreztük magunkat, hogy az egyik helyi metálzenekar – akiknek aznap kevésbé sikerült meggyőzniük a zsűrit – meg is akart verni bennünket. Viszont másnap már mindig a következő nagy dobáson gondolkodunk.


Mit üzentek a zenétekkel, miért tartjátok fontosnak „megfogalmazni dolgokat a világgal kapcsolatban”?

H. B.: Úgy érzem, Magyarországon jelenleg nagyon kevés az őszinteség, és a másik megérteni akarása. A mi zenénk a kommunikációról szól. Érzésekről, a szorongásainkról, mindenről, ami szembejön velünk, és amivel nem akarunk egyetérteni. Egyfajta lázadás ez mindennel szemben, ami konzumgiccs.

M. D.: Nem szeretjük a képmutatást. Esterházy Péter is valami olyasmit írt az Estiben, hogy az a normális, attól lesz egy ember viselkedése természetes, ha nem kell elgondolkodnia azon, hogyan fog viselkedni bizonyos helyzetekben.


Milyen visszajelzéseket kaptatok az első, Zsákutcák című EP-tekről?

M. D.: Az egyik barátom mesélte, hogy amikor az édesapja meghallgatta a Szertefoszlottcímű számunkat a Petőfi Rádióban, az volt az első reakciója, hogy végre valami, ami nem olyan, mint a többi.

H. B.: Fontos tudni, hogy léteznek szép számmal a Szertefoszlotthoz hasonló stílusú dalok, a műfajon belül sokkal jobbakat is fel lehet fedezni. Viszont ebből a reakcióból is látszik, hogy a rádióhallgatóknak is lenne igényük a valódi dolgokról szóló popzenére, nem csak a biztonságos mainstreamre.


MegEgyCukorka4


Ősszel megjelenik a második lemezetek. Milyen újdonságokkal készültök?

H. B.: A lemezen kilenc új dal lesz hallható, a felvételeket Szegeden, a MiracleSoundban készítettük. Szabó Szebi, Sóti Norbi, Horváth Barna és Ligeti Gyuri segítettek a stúdiómunkában. Ligeti Gyuri keverte a dalokat. Megkértük, hogy csinálja oasisesre, szerintem sikerült. Úgy fog szólni, mint egy brit rocklemez, viszont sok, a magyar undergroundra jellemző stílusjegy is felfedezhető lesz az albumon. Gyuri szerint például idegesítően affektálok rajta.


Miért jelentkeztetek a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjába?

H. B.: Elsősorban szerettünk volna felvenni egy nagylemezt. A felvételek költségét a saját zsebünkből nem tudtuk volna előteremteni, vagy ha igen, csak évek múlva gyűlt volna rá össze a pénz.


Mire vagytok a legbüszkébbek az elmúlt egy évből?

H. B.: A koncertjeinkre. Az elmúlt fél évben nagyon sokszor játszottunk vadidegen, véletlenül odatévedt emberek előtt, akik ott ragadtak és végighallgattak bennünket. Ez elképesztően jó érzés. A koncertek után mindig megkérdezik, hogy miért nem hallottak még rólunk.

M. D.: Az elmúlt időszakban igazán összekovácsolódott a banda is, sokat fejlődtünk érzelmileg. Ezen kívül büszkék vagyunk rá, hogy több példaképünkkel is együtt dolgozhattunk, például Ligeti Gyurival, a Supernemmel vagy éppen a 30Y-nal.


MegEgyCukorka5


Terveztek még pályázni a Hangfoglaló Programhoz?

H. B.: Mindenképpen. Rengeteg dal, ötlet van bennünk, amelyek megvalósításra várnak. Sok helyen szeretnénk még fellépni, jó lenne klipet, filmet készíteni, könyvet kiadni… Jöhet bármi!


Mik a további terveitek, hol láthatunk titeket legközelebb?

H. B.: Törökbálintra megyünk szeptemberben, valamint elkísérjük Debrecenbe a Supernem zenekart. A Bagossy Brothers Companyvel októberben lesz egy közös bulink Nagyváradon, november 1-jén pedig megtartjuk a várva várt lemezbemutató koncertünket a Kuplungban. Ha minden jól megy, több vendégelőadó is eljön majd.


Volt olyan szituáció, amelyen változtatnátok, ha lehetne?

H. B.: Az egyik fesztiválon úgy kellett végigcsinálnunk a koncertet, hogy semmit nem hallottunk magunkból. Gyakorlatilag nem volt beállásunk, ezért nem tudtuk azt a színvonalat nyújtani, amit szerettünk volna.

M. D.: Nagyon nehéz leplezni a stresszt, ami egy ilyen helyzetben felgyülemlik az előadóban. Ez kihatással van mindenre, rányomja a bélyegét a produkcióra. Ahogyan korábban is mondtuk, őszinte zenekar vagyunk. Ez azonban nem minden helyzetben pozitív.

H. B.: Olyan ez, mint amikor egy lejtőn lefelé guruló autóban ülsz, de nincs nálad a slusszkulcs. A show-nak viszont mennie kell, ezért mosolyogsz, mert nem tehetsz mást. Komoly tanulópénz volt ez nekünk. A bandával eldöntöttük, hogy legközelebb nem fogunk ilyen körülmények között színpadra lépni. A koncert idejéből fogjuk lecsípni a beállást, vagy ha végképp nincs más lehetőség, és a turnémenedzserünk úgy dönt, hazamegyünk. Tartozunk annyival mind a közönségnek, mind saját magunknak, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk.


Liska Enikő
Fotó: Meg Egy Cukorka

b_vambery_ds_1

2018.11.15

Aki Dunaszerdahelyen, a Bartók Béla sétányon jár, mostantól bármikor leülhet Vámbéry Ármin mellé. A világhírű Kelet-kutató bár nem Dunaszerdahelyen született, mégis ezt a várost tartotta mindenkori otthonának, hiszen itt töltötte gyermekkori éveit. Vámbéry bronzszobra Mag Gyula szobrászművész alkotása.

Vadim_Gluzman18-1200x1135_masolata

2018.11.15

Vadim Gluzman a nemzetközi zenei élet jelentős koncerttermeinek és zenekarainak ünnepelt sztárja, egy 1690-es Stradivari mesterhegedűn, az úgynevezett Ex-Leopold Aueren játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral november 18-án a Müpában. Az esten felcsendül Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye, a hangverseny nyitószáma pedig Schubert Rosamunda-nyitánya lesz.

DSC_0352

2018.11.15

„A vers nem a kötelezően megtanult iskolai szöveg, amelyet elemezni kell, hanem a hétköznapi érzelmek profi megfogalmazása, amelyeket érezni lehet” – vallják a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál szervezői. A Váci Dunakanyar Színházban november 22. és 25. között zajló seregszemle versenyprogramjában idén kilenc ország legjobb előadói szerepelnek.

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepli a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, az ebből az alkalomból szervezett, november 22. és 25. között zajló rendezvénysorozat díszvendége a budapesti Nemzeti Színház. A programban szerepel régi, legendás előadások vetítése, könyvbemutató és kiállításmegnyitó is, a Nemzeti Színház pedig a Körhinta című, Vidnyánszky Attila által rendezett előadásával jelentkezik. A Harag György Társulat egykori és jelenlegi művészei ünnepi gálaestet is bemutatnak Parászka Miklós rendezésében. A színház előcsarnokában nyílik meg a 65 év képekben című kiállítás, emellett bemutatják a 65 év krónikája című könyvet is. A közönség megtekintheti Tasnádi István Paravarieté című művének felolvasószínházi előadását, valamint a Burundanga, avagy a baszk, a maszk meg a cucc című előadást.

Ahmet Günestekin törökországi kortárs képzőművész mintegy harminc alkotását bemutató kiállítás nyílik november 15-én pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) három kiállítóhelyén. Kemal Orta, a Válasz és folytatás elnevezésű kiállítás kurátora Ahmet Günestekint sokoldalú művésznek nevezte, aki az op-art mellett a konceptuális művészetben alkot, filmeket, installációkat, olajfestményeket és kerámiákat is készít. Pécsre elsősorban azokat az op-art műveket hozták el, amelyekhez Victor Vasarely munkássága nagyon fontos kiindulópont volt – ismertette a kurátor. A JPM Múzeum Galériájában önálló kiállításként szerepel a gyűjtemény, a Vasarely Múzeumban és Zsolnay Múzeumban, az ottani műalkotásokkal együtt, azokra reflektálva mutatják be a törökországi művész alkotásait. A kiállítás 2019. február 1-jéig látogatható.

Csaknem negyvenezer dollárért (11,2 millió forintért) kelt el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein nővéréhez írt levele, amelyben a tudós már 1922-ben a Németországban terjedő antiszemitizmusról számol be. Einstein a zsidó származású Walter Rathenau német külügyminiszter meggyilkolását követően írta a levelet, miután elhagyta Berlint. A Nobel-díjas fizikus 1933-ban hagyta el Németországot, miután a nácik hatalomra kerültek. Az Egyesült Államokba emigrált, és lemondott német állampolgárságáról.

Mintegy ezer művet – közöttük Fjodor Dosztojevszkij orosz író egyik klasszikusát – tiltották be a kuvaiti hatóságok az Arab-öböl menti országban november 14-én kezdődött irodalmi fesztivál alkalmából. A tiltólistára került művek közül a 19. századi Oroszországban játszódó, A Karamazov testvérek (1880) című Dosztojevszkij-regény az erkölcsöt, a szabad akaratot és Isten létezését kérdőjelezi meg. Az elmúlt öt év alatt a tájékoztatási minisztérium több mint 4000 könyvet tiltott be. Közöttük volt Victor Hugo A párizsi Notre-Dame (1831) és Gabriel García Márquez Száz év magány (1967) című regénye. Szeptemberben az aktivisták két ízben is tiltakoztak a főváros utcáin a növekvő cenzúra ellen.

Idén ünnepli megalakulása 50. évfordulóját a Led Zeppelin. A rocktörténet egyik legnagyobb hatású, brit zenekara tiszteletére november 17-én a fővárosi Muzikumban a hazai színtér több kiválóságából álló tribute zenekar, a Lead Zeppelin játssza el a legendás számokat. Az 1968-ban alakult Led Zeppelin, amelyet sokan az első heavy metál zenekarnak tartanak, nyolc stúdióalbumot készített. Máig az egyetlen együttes, amelynek valamennyi lemeze felkerült az amerikai Billboard Top 10 listájára. A koncerten vendégként színpadra lép Póka Egon (basszusgitár), Vilmányi Gábor (ének) és Csík István (dob).

A bábjátszásnak nagy hagyománya van a magyar közösségi művelődési életben: a múlt század ’30-as éveiben az amatőr bábcsoportok száma az ezret is elérte. A mozgalom a 2000-es évektől hanyatlásnak indult. Népszerűsítése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ november 23-án Szolnokon országos bábmódszertani konferenciát és bábos szemlét szervez.

kasper-dolls-1583249_960_720

Irodalmi esteket, számos könyvbemutatót, gyermekprogramokat, színházi és bábelőadásokat kínál a ma nyíló, 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában november 18-ig tartó esemény Erdély legnagyobb magyar könyves szakmai rendezvénye, Románia egyik legnagyobb könyvvására.

Anton Lachky és Eryk Makohon vitték színre a Special Society és a Poly című táncelőadásokat, melyekkel a szegedi Szögi Csaba társulata, a Közép-Európa Táncszínház érkezik Szegedre. A két izgalmas, kortárs táncprodukció 2018. december 10-én látható a Kisszínházban. A legjobb hazai és határon túli, független színházi produkciókat bemutató THEALTER fesztivál szervezői az őszi és a téli időszakban is számos csemegével készültek.

Élő betlehemmel, koncertekkel, táncszínházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és kézműves vásárral is készül az adventi időszakra december 2. és 23. között a Várkert Bazár. Az adventi vasárnapokon misztériumjáték keretében tárul fel a betlehemi istálló, ahol megelevenedik a bibliai történet a Szent Családdal, a pásztorokkal, a három királlyal és az élő állatokkal.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma