15_eves

2019.08.06

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester szerencsés ember. A Világzenekar ötletgazdájaként, működtetésének motorjaként a nézőtér legutolsó sorából is érezhető szeretet öleli körül mind a zenekar, mind a hallgatóság részéről. Ő pedig lubickol ebben a szeretetburokban, és közvetlenül, kedvesen, tegeződve szól a nézőkhöz és a zenekar tagjaihoz egyaránt.

vasary
Fotó: Erdélyi Gábor

Szűnni nem akaró vastapssal ért véget a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenye Budapesten a Városmajorban. A zenekar minden évben új tagokkal alakul meg, ugyanis azok a világ minden tájáról érkező fiatal zenészek alkotják, akik nyári pihenésüket megszakítva tíz napra az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján gyűlnek össze Debrecenben. Azon kívül, hogy egyéni hangszeres tudásukat mesterkurzusokon fejlesztik, a Világzenekar tagjaiként zenekari gyakorlatot is szereznek, majd a nyári tábor végeztével koncertkörútra indulnak. A produkció jótékony célokat szolgált, a bevételek a Vásáry által létrehozott, hátrányos helyzetű gyermekek segítésén fáradozó alapítványhoz folytak be.

A koncertre érkezőket egy zsúfoltan berendezett színpad látványa fogadta, hiszen többszáz szakgimnáziumi növendék, főiskolás, egyetemi hallgató és fiatal zenetanár vesz részt minden évben a debreceni kurzusokon. A komolyzenei együttesekben használatos hangszerek mindegyike képviseltette magát, olyan, a fülnek rendkívül jóleső zenei harmóniát alkotva, melyre még hosszú ideig jó lesz visszaemlékezni.


szabad_ter_szinhaz
Fotó forrása: Budapesti Nyári Fesztivál

A nemzetközi összetételű zenekart komoly kihívás elé állította a koncert programja: Bartók, Kodály, Schumann és Borogyin művei szerepeltek a repertoárban. Nem csak Vásáry Tamást, de Bolyky Zoltánt, a Zenekar betanító karmesterét is láthattuk vezényelni Alekszandr Borogyin Poloveci táncok című művének elhangzása során. Az Igor herceg című opera harmadik felvonása zárótételének lendületes, fülbemászó zenéje nem csupán a zenekart, de a karmestert, vele együtt pedig a nézőket is magával ragadta. Ezután érkezett a színpadra Vásáry Tamás, hogy az est hátralévő részében már ő dirigálja a zenekart.

Vásáry minden bemutatandó darabhoz értelmező magyarázatot fűzött, és egyedi vezénylési stílussal irányította a zenészeket: mintha teljesen szabadon hagyná játszani őket, ugyanakkor jól érzékelhető, hogy elég csak ujjait lágyan megmozdítania, azonnal követik minden rezdülését. Finoman irányítja őket, és a lehető legtermészetesebben állította le és indította újra a ráadások sorában elhangzó Carmen szvitet, amikor nem volt elégedett a kezdő hangok tempójával.

vasary-tamas
Fotó forrása: Origo

Vásáry Tamás minden darab után kiemelt néhány, a fő zenei motívumokat játszó zenészt, így egyenként is megismerhette a közönség az előadókat. Szívet melengető volt a nemzetközi összetételű zenekartól Bartók Béla Román népi táncok és Kodály Zoltán Galántai táncok című darabjait hallgatni. A jól ismert dallamoknak új hangzást adott a nagylétszámú zenekar, szinte kiszélesedtek, még áradóbbak lettek. Számomra zenei újdonságot jelentett Robert Schumann 3. Rajnai szimfónia (op.97.) című darabja, melyet Vásáry Tamás úgy vezetett fel, hogy azt romantikus, Beethowen-i színvonalú műnek titulálta. Elmondta, hogy Magyarországon nagyon ritkán hallható darabról van szó, mely öt tételből áll, ezek zenei hangulatát egyenként is ismertette, így a közönség már felkészülten tudta befogadni a zenemű különösen szép harmóniáit.

A ráadásban elhangzó Brahms I. magyar tánc már csak a hab volt a tortán, méltó befejezést adva a különleges koncertélménynek. Bár Vásáry Tamás szerint tíz nap alatt zenekari gyakorlatot szerezni lehetetlen vállalkozás, a 2019-es Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar tagjai maximálisan megfeleltek ennek a kihívásnak. Ha más felállásban is, de jó lenne még sokszor hallgatni őket!

Rácz Anna

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma