15_eves

2019.06.13

Kevesen tudják, hogy a Vajdahunyad vára mellett van Magyarországon még egy olyan történelmi épület, amely a Millenniumi Világkiállítást követően szinte változatlan formában maradt fenn: a zebegényi Millenniumi Pavilon.

zebegeny_pavilon_10
 

Ha a festői, Duna-parti kisvárosba látogatva elindulunk felfelé a Jánoshegy utcán, egy nagyon érdekes, régi épületre bukkanunk. A tekintélyes méretű (840 m2-es), tornyos, faszerkezetes, „svájci renaissance” stílusú építményt Zobel Lajos tervezte, és a világkiállítás dohányjövedéki pavilonja volt. Az esemény ideje alatt egy kis dohánygyár működött benne, ahol az érdeklődők megnézhették, hogyan készülnek a dohánytermékek, és vásárolhattak is belőlük.


zebegeny_pavilon_9


A kor sajtója így írt erről:

„Minden dohányzó embert bizonyára nagymértékben fogja érdekelni az ezredéves kiállításnak ez a csarnoka. Az állam külön pavillont építtetett a kiállítás területén, hogy a dohánygyártás sok mindenféle válfajait bemutassa a nagyközönségnek. A publikum szemeláttára fogják itt a gyártani az összes szivarfajokat az úgynevezett speczialításokkal együtt. A dohány nemesítés módozatait, a páczolást, a dohány vágását és feldolgozását szintén be fogják mutatni. De nemcsak a dohánygyártás mindenféle nemét, hanem a Magyarországban termő összes dohányfajokat is kiállítják. A csarnokban dohányelárusító bódé is lesz, ahol a dohányfüst után vágyódó látogató azonnal kielégítheti kívánságát.”


zebegeny_pavilon_8


A kiállítás után a pavilont elbontották, és odaajándékozták Ferenc Józsefnek, aki aztán átadta Budapestnek. Az épületet ezután Zebegényben építették fel úja egy 1300 m2-es területen.


A pavilont kiváló adottságai miatt elsősorban közösségi térként használták ki: először Ferenc József gyermektelep néven működött a Budapesti Szünidei Gyermektelep Egyesület üdülőjeként, majd az államosítás után a Fővárosi Tanács Gyereküdülője lett.


zebegeny_pavilon_3


A sors furcsa fintora, hogy pont a korábbi dohányjövedéki pavilont jelölték ki arra, hogy Zebegényben a „miazmatikus levegője miatt beteges és testi fejlődésben elmaradt gyerekek" nyaralótelepe legyen. A döntés értelmében egyébként az épület háború esetén hadikórházként funkcionált volna. De nem csak beteg gyerekek nyaralhattak itt, a hetvenes években például kéthetes turnusokban itt töltötték jutalomüdülésüket az ország minden tájáról érkezett állami gondozott gyerekek is.


zebegeny_pavilon_6


A használat során azonban az épületet teljesen lelakták, és ma már siralmas állapotban van, a fenntartó egyáltalán nem törődött a felújításával. A pavilont 2001-ben egy németországi magánszemély vásárolta meg, az elmúlt közel két évtizedben pedig annyira rossz állapotba került, hogy a megmaradása is kezdett kétségessé válni.


Civilek ezért terveket kezdtek kidolgozni az épület esetleges fejlesztésbe vonására, közösségi célú hasznosítására, aminek köszönhetően a pavilon 2018 tavaszán ismét hazai tulajdonba került, és jelenleg helyi védelem alatt áll.


zebegeny_pavilon_7


A pavilon történelmi épületének megmentésére és fejlesztésére megalakult a Millenniumi Pavilon Alapítvány. Az alapítvány elsődleges célja az egykori pavilon felújítása és helyreállítása, hogy a történelmi épület a jövőben kulturális és közösségi rendezvények méltó helyszíne legyen.


A pavilon így végre visszanyerheti eredeti szépségét, új funkciót találva pedig új közösségi és kulturális tér jöhet létre, ami turisztikai célokat is szolgálhat, hiszen egy történelmi jelentőségű látványossággal lehet újra gazdagabb Zebegény festői környezete.


zebegeny_pavilon__2


A fejlesztés koncepcióját Varga Csaba Kós Károly-díjas (2012), Év Főépítésze díjas (2016) és Ybl-díjas (2017) építész dolgozta ki. A tervek és a további információk már elérhetőek a Millenniumi Pavilon Zebegény Facebook-oldalán.


Fotók forrása: Millenniumi Pavilon Zebegény

KAD_Kultura_596x90_002

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

ART_LABEL

2019.08.17

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényeként vonzó célpont: tavaly több mint félmillió embert látott vendégül a Hajógyári. A számos külföldi országból érkező fesztiválozót elsősorban a világhírű előadók koncertjei csábítják hozzánk, ám nem érdemes elmenni a Sziget kínálta további programok és élmények mellett sem. Az Art Label Budapest sátrában töltöttem két és fél napot.

barokk_randevu_denes_viktor_res

2019.08.16

Bach ritkán felcsendülő világi kantátáját, a Phoebus és Pánt mutatják be augusztus 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Barokk randevú programjában felcsendülő előadás az emelkedett és hétköznapi művészet párharcáról szól. Dénes Viktor rendező úgy véli: a lényeg, hogy életre keljen a koncertterembe álmodott történet a színpadon.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma