Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.13

Kevesen tudják, hogy a Vajdahunyad vára mellett van Magyarországon még egy olyan történelmi épület, amely a Millenniumi Világkiállítást követően szinte változatlan formában maradt fenn: a zebegényi Millenniumi Pavilon.

zebegeny_pavilon_10
 

Ha a festői, Duna-parti kisvárosba látogatva elindulunk felfelé a Jánoshegy utcán, egy nagyon érdekes, régi épületre bukkanunk. A tekintélyes méretű (840 m2-es), tornyos, faszerkezetes, „svájci renaissance” stílusú építményt Zobel Lajos tervezte, és a világkiállítás dohányjövedéki pavilonja volt. Az esemény ideje alatt egy kis dohánygyár működött benne, ahol az érdeklődők megnézhették, hogyan készülnek a dohánytermékek, és vásárolhattak is belőlük.


zebegeny_pavilon_9


A kor sajtója így írt erről:

„Minden dohányzó embert bizonyára nagymértékben fogja érdekelni az ezredéves kiállításnak ez a csarnoka. Az állam külön pavillont építtetett a kiállítás területén, hogy a dohánygyártás sok mindenféle válfajait bemutassa a nagyközönségnek. A publikum szemeláttára fogják itt a gyártani az összes szivarfajokat az úgynevezett speczialításokkal együtt. A dohány nemesítés módozatait, a páczolást, a dohány vágását és feldolgozását szintén be fogják mutatni. De nemcsak a dohánygyártás mindenféle nemét, hanem a Magyarországban termő összes dohányfajokat is kiállítják. A csarnokban dohányelárusító bódé is lesz, ahol a dohányfüst után vágyódó látogató azonnal kielégítheti kívánságát.”


zebegeny_pavilon_8


A kiállítás után a pavilont elbontották, és odaajándékozták Ferenc Józsefnek, aki aztán átadta Budapestnek. Az épületet ezután Zebegényben építették fel úja egy 1300 m2-es területen.


A pavilont kiváló adottságai miatt elsősorban közösségi térként használták ki: először Ferenc József gyermektelep néven működött a Budapesti Szünidei Gyermektelep Egyesület üdülőjeként, majd az államosítás után a Fővárosi Tanács Gyereküdülője lett.


zebegeny_pavilon_3


A sors furcsa fintora, hogy pont a korábbi dohányjövedéki pavilont jelölték ki arra, hogy Zebegényben a „miazmatikus levegője miatt beteges és testi fejlődésben elmaradt gyerekek" nyaralótelepe legyen. A döntés értelmében egyébként az épület háború esetén hadikórházként funkcionált volna. De nem csak beteg gyerekek nyaralhattak itt, a hetvenes években például kéthetes turnusokban itt töltötték jutalomüdülésüket az ország minden tájáról érkezett állami gondozott gyerekek is.


zebegeny_pavilon_6


A használat során azonban az épületet teljesen lelakták, és ma már siralmas állapotban van, a fenntartó egyáltalán nem törődött a felújításával. A pavilont 2001-ben egy németországi magánszemély vásárolta meg, az elmúlt közel két évtizedben pedig annyira rossz állapotba került, hogy a megmaradása is kezdett kétségessé válni.


Civilek ezért terveket kezdtek kidolgozni az épület esetleges fejlesztésbe vonására, közösségi célú hasznosítására, aminek köszönhetően a pavilon 2018 tavaszán ismét hazai tulajdonba került, és jelenleg helyi védelem alatt áll.


zebegeny_pavilon_7


A pavilon történelmi épületének megmentésére és fejlesztésére megalakult a Millenniumi Pavilon Alapítvány. Az alapítvány elsődleges célja az egykori pavilon felújítása és helyreállítása, hogy a történelmi épület a jövőben kulturális és közösségi rendezvények méltó helyszíne legyen.


A pavilon így végre visszanyerheti eredeti szépségét, új funkciót találva pedig új közösségi és kulturális tér jöhet létre, ami turisztikai célokat is szolgálhat, hiszen egy történelmi jelentőségű látványossággal lehet újra gazdagabb Zebegény festői környezete.


zebegeny_pavilon__2


A fejlesztés koncepcióját Varga Csaba Kós Károly-díjas (2012), Év Főépítésze díjas (2016) és Ybl-díjas (2017) építész dolgozta ki. A tervek és a további információk már elérhetőek a Millenniumi Pavilon Zebegény Facebook-oldalán.


Fotók forrása: Millenniumi Pavilon Zebegény

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma