GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2013.10.28
Széles-Horváth Anna

A Holokauszt Emlékév magyar programjairól tárgyalt Lázár János államtitkár, valamint Samuel Pisar  az UNESCO különmegbízottja október 28-án Budapesten. A holokauszt túlélő most megjelenő Vér és remény című könyve előszavában a fiatal magyar generációnak ajánlja a kötetet.

A47A6762
Fotó. Operaház
A Holokauszt Emlékév 2014. programjairól tanácskozott Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, valamint Samuel Pisar, holokauszt túlélő, holokausztoktatásért felelős különmegbízott, az UNESCO jószolgálati nagykövete október 28-án. Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete ugyanis fővédnökséget vállalt a 2014-ben megrendezendő magyarországi holokauszt-emlékév felett.


“Egy évvel ezelőtt kezdte meg működését az Emlékbizottság, amely a magyar ajkú megemlékezések megszervezéséért felelős a Kárpát-medencében” – mondta el Lázár János, aki hangsúlyozta az egyik legnagyobb vállalás a Józsefvárosi pályaudvar oktatási központtá való átépítése, amelyet már november végén megkezdenek. „Várhatóan tavaszra elkészül az intézmény, amely célja, hogy a magyarság képes legyen szembenézni a múlttal” – jegyezte meg az államtitkár. Lázár János továbbá hangsúlyozta, számos közös programra készülnek az UNESCO-val karöltve, ezek között szerepel például egy a ’44-es holokauszt áldozatairól tartott konferencia, melynek Párizs ad helyet.


Samuel Pisard, az UNESCO jószolgálati nagykövete több kulturális esemény kapcsán érkezett Magyarországra: a kormány meghívására vett részt a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti György termének avatóján. „Nagyon szép előjátéka ez a jövő évi megemlékezésnek, hiszen a kultúra egy jelentős zsidó-magyar képviselőjének nevét kapta meg a tanterem” – mondta Pisard, aki a Leonard Bernstein híres Kaddish szimfóniájához írt libretto szerzője is egyben, ezt pedig maga adja elő a Magyar Állami Operaház október 29-ei ünnepi koncertjén.


„Most is olyannak látom Budapestet, ahogy régen, de még élénkebb, még nyüzsgőbb” – fogalmazott a jószolgálati nagykövet, akinek nemrégiben jelent meg Vér és remény című kötete, amelyben saját emlékeit, tapasztalatait, benyomásait foglalja össze a  ’44-es holokausztról. „Az előszóban a fiatal magyar generációnak ajánlom a könyvet, abból a meggyőződésből, hogy ők is elköteleződjenek a tolerancia iránt”- jegyezte meg Samuel Pisard a budapesti sajtótájékoztatón.


A különmegbízott az Emlékévvel kapcsolatban kitért arra, hogy 2005-ben nagy lépést jelentett az ENSZ által elfogadott határozat, amely január 27-ét nemzetközi szinten emléknappá nyilvánította. A következő jelentős esemény lesz ezt követően az UNESCO által támogatott egész évet magában foglaló emlékezés.

 

Kulcsszavak:

plakat003

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Vasgrof

2019.03.18

A magyar történelemben sok filmre kívánkozó alak van, de Mátyás királyt semmiképp nem ajánlaná Pozsgai Zsolt. A Balázs Béla-díjjal a napokban kitüntetett drámaíró, színházi és filmes szakember szerint, amit tudunk Mátyásról, az hamis, a történelmi tényeket pedig jobb nem bolygatni. Interjú.

14929-nora__012bir_9709

2019.03.18

Meddig tarthatjuk fogva saját magunkat, hazugságokkal cicomázva magáncelláinkat? És mi történik, ha rájövünk, hogy a csoda, amire várunk, csak egy tátongó fekete lyuk? Ilyen kérdéseket vet fel Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen Nóra című színműve, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutattak be március 16-án.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma