hangf_spotify_banner_728x90

2013.10.28
Széles-Horváth Anna

A Holokauszt Emlékév magyar programjairól tárgyalt Lázár János államtitkár, valamint Samuel Pisar  az UNESCO különmegbízottja október 28-án Budapesten. A holokauszt túlélő most megjelenő Vér és remény című könyve előszavában a fiatal magyar generációnak ajánlja a kötetet.

A47A6762
Fotó. Operaház
A Holokauszt Emlékév 2014. programjairól tanácskozott Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, valamint Samuel Pisar, holokauszt túlélő, holokausztoktatásért felelős különmegbízott, az UNESCO jószolgálati nagykövete október 28-án. Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete ugyanis fővédnökséget vállalt a 2014-ben megrendezendő magyarországi holokauszt-emlékév felett.


“Egy évvel ezelőtt kezdte meg működését az Emlékbizottság, amely a magyar ajkú megemlékezések megszervezéséért felelős a Kárpát-medencében” – mondta el Lázár János, aki hangsúlyozta az egyik legnagyobb vállalás a Józsefvárosi pályaudvar oktatási központtá való átépítése, amelyet már november végén megkezdenek. „Várhatóan tavaszra elkészül az intézmény, amely célja, hogy a magyarság képes legyen szembenézni a múlttal” – jegyezte meg az államtitkár. Lázár János továbbá hangsúlyozta, számos közös programra készülnek az UNESCO-val karöltve, ezek között szerepel például egy a ’44-es holokauszt áldozatairól tartott konferencia, melynek Párizs ad helyet.


Samuel Pisard, az UNESCO jószolgálati nagykövete több kulturális esemény kapcsán érkezett Magyarországra: a kormány meghívására vett részt a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti György termének avatóján. „Nagyon szép előjátéka ez a jövő évi megemlékezésnek, hiszen a kultúra egy jelentős zsidó-magyar képviselőjének nevét kapta meg a tanterem” – mondta Pisard, aki a Leonard Bernstein híres Kaddish szimfóniájához írt libretto szerzője is egyben, ezt pedig maga adja elő a Magyar Állami Operaház október 29-ei ünnepi koncertjén.


„Most is olyannak látom Budapestet, ahogy régen, de még élénkebb, még nyüzsgőbb” – fogalmazott a jószolgálati nagykövet, akinek nemrégiben jelent meg Vér és remény című kötete, amelyben saját emlékeit, tapasztalatait, benyomásait foglalja össze a  ’44-es holokausztról. „Az előszóban a fiatal magyar generációnak ajánlom a könyvet, abból a meggyőződésből, hogy ők is elköteleződjenek a tolerancia iránt”- jegyezte meg Samuel Pisard a budapesti sajtótájékoztatón.


A különmegbízott az Emlékévvel kapcsolatban kitért arra, hogy 2005-ben nagy lépést jelentett az ENSZ által elfogadott határozat, amely január 27-ét nemzetközi szinten emléknappá nyilvánította. A következő jelentős esemény lesz ezt követően az UNESCO által támogatott egész évet magában foglaló emlékezés.

 

Kulcsszavak:

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Rodolfo-felesegevel-1940

2019.05.27

Rodolfo nagy történelmi változások idején élt, de minden helyzetben megtalálta a módját, hogyan szórakoztassa a közönségét: a háború előtti pesti revüben, a munkaszolgálatosok között vagy a lebombázott fővárosban. Hitt abban, amit csinált, és szenvedélyesen szerette a bűvészetet. Az ő életművét dolgozza fel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vigyázat, csalok! című vándorkiállítása, amelyen egy 1941-ben róla forgatott, csak nemrég előkerült film is látható.

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma