15_eves

2019.04.16

Tudatosság és tájékozottság kell, ha valaki hosszú távon költészettel akar foglalkozni – mondja a Magyar Írószövetség Debüt díját elnyert, tizennyolc éves Nagy Lea, aki a versírás mellett táncol és fest is. A rendhagyó gyerekkor és az írás tanulhatósága mellett a költemények születéséről is beszélgettünk.

nagyleabalett
Lea balett közben

Családjában sokan foglalkoznak művészetekkel. Unokatestvérei zongoraművészek, édesapja magyartanár és költő, édesanyja rajztanár és pedagógus.

Szerencsés helyzetben vagyok, a családomon keresztül hamar kapcsolatba kerültem a különböző művészeti ágakkal. Édesanyámnak is köszönhetem, hogy felfedezhettem a költészetet és a képzőművészetet. Kiskoromban az ölébe ültetett, és kortárs költők verseit olvasta nekem.

Performanszokat, kortárs tánc- és színházi előadásokat is néztünk, festményeket, grafikákat tanulmányoztunk korokon át. Ezért már óvodás koromtól rácsodálkozhattam, milyen érdekes dolgokat csinál például Marina Abramović, Ladik Katalin, átérezhettem Fenyvesi Ottó, Tolnai Ottó sorait. Képzőművészeti pályámon Király György és Sinkó István festőművészek indítottak el. A balett mesterségét Szitt Melinda, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára mutatta meg.

Nagy_Lea_viraggal_1

 

Tizenhat évesen iratkozott be írókurzusra. Azt gondolta, hogy az írás tudatosan, más foglalkozásokhoz hasonlóan megtanulható?

Úgy emlékszem, hogy azt írtam a kurzus megkezdése előtt Petőcz Andrásnak, hogy szeretném, ha megtanítana verset írni. Amikor először mutattam neki a verseim, mint utólag megtudtam, nagyon félt, hogy a koromból következően patetikus versekkel kell foglalkoznia. Azt gondolom, hogy valamennyire megtanulható a versírás, de ez így túl tág kijelentés lenne. Talán egy alaphangot, egy ütemet már az elején meg kell ütni, kell valamiféle kiindulás, amit aztán formázhatunk és szikárabbá tehetünk.

A költészet veszélyes műfaj, mert amilyen könnyen jönnek a szavak, olyan gyorsan el is tudnak menni. Kell egy tudatosság, egy tájékozottság, ha valaki hosszú távon ezzel akar foglalkozni. Petőcz András Szépírói kurzusa nekem azért is volt nagy segítség, mert adott egy lökést, mégpedig oly módon, hogy óráról-órára házifeladatokat kaptunk, azokat megnéztük, és ha kellett, javítottunk rajtuk. Egy évig volt szükségem erre a kurzusra, de néha még most is szívesen kérek tanácsot, instrukciót, ahogyan azt sok költő, író is teszi.

FB_IMG_1555310400791
Nagy Lea felolvas

 

Első, Légörvény című verseskötete a Napkút Kiadónál jelent meg. Könnyű út vezetett a megjelenésig?

Megtisztelő számomra, hogy egy olyan kiadóval dolgozhattam együtt, mint a Napkút. Mikor Szondi Bencének, a kiadóvezetőnek elküldtem a kéziratomat, nem gondoltam volna, hogy rábólint. Elég hamar megérkezett a kedvező válasz, hogy kiadásra érdemesnek találták a verseim. A mai napig meglepődöm, hogy az összeállítás könnyen ment. Petőcz András végig a segítségemre volt, együtt választottuk ki, milyen versek kerüljenek a könyvbe. Aztán jött az újabb váratlan meglepetés, amikor pályázatot nyertem a NKA-nál a kötetemmel. Egyik fontos megállója volt ez a megjelenésnek, hiszen saját pénzből nehezebben ment volna a könyv elkészítése.

 

Hogyan állt össze szerkezetileg a kötet?

Először játékként fogtam fel a versírást, ahogyan a kurzust kezdetben. Idővel azonban tudatossá vált bennem. A koncepció az volt, hogy egy kicsit engem is kifejező világot hozzak létre a kötetben. A verseimben motívumként sokszor megjelenik a dohányzás vagy a bláz, a cigaretta. Ha elérem azt, hogy az olvasó láncdohányosnak tartson, az már jó, hiszen az azt jelenti, hogy sikerült hitelesen eladnom magamat, miközben a tény az, hogy csak a verseimben dohányzom. Mint ahogyan Petőcz András a kötet utószavában is említi, illetve a laudációjában is elmondta, a verseimet körbeöleli a szavak játéka, a szavak sajátossága, nem mindennapisága.

nagylea
Dedikálás

Csak hogy néhány ilyen kifejezést említsek a kötetből: „izommemória”, „proletár balkánista”, „detektál”, „balkánista utazó fedorával a fején”, „ráduszai a ragyogásnak”. Ez a játékosság később tudatossá vált, amivel a saját dolgomat is próbáltam könnyíteni azáltal, hogy amikor túl „unalmasnak” éreztem az adott mondatot a versben, akkor csak fogtam az egyik szót, elővettem a szinonima szótárat, és kicseréltem egy izgalmasabb, ritkábban használatos szóra. Ez volt az egyik tudatos „játszadozásom”, a másik pedig tudattalan volt, inkább naiv, hiszen sok olyan szó is megtalálható a könyvben, amit csak én használtam. Ilyen például a „balkánista” kifejezés. Ezt családon belül hallottam gyerekkorom óta, félig horvát kapcsolódásom, származásom miatt. „Mi ilyen balkánisták vagyunk” – mondta az édesanyám mindig, amikor viccelődött velem. Sosem gondoltam azt, hogy ezt így, ebben a formában mások nem használják. Nem véletlenül választottam a Légörvény címet a kötetemnek, ugyanis ez fejezi ki leginkább a könyv metódusát. Az örvényembe hívom be az olvasót is. Érdekessége lehet még a könyvnek, hogy magát a borítót, és a benne található grafikákat is én készítettem.

letoltes
Pataki Tamás, Voloncs Attila és Nagy Lea, az első Debüt díjasok
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Foglalkoztatják a kritikák?

Mint mindenki mást, engem is érdekel a kritikusok véleménye. Úgy érzékelem, hogy az eddigi visszajelzések pozitívak, és talán ezt támasztja alá a Debüt díj is. Megerősít abban, hogy nem olyan rossz, amit csinálok, és érdemes tovább folytatnom a megkezdett utat.

 

A költészeten kívül a képzőművészet és a tánc is érdekli. Hat egymásra ez a három, egymással közvetetten érintkező terület?

Az egészben az a csodálatos, hogy a látszatra különböző művészeti ágak tökéletesen összekapcsolódnak. El nem tudom képzelni, hogy csak költészettel foglalkozzam. Sok inspirációt meríthetek a festészetből és a táncból. Mindegyik reflektál mindegyikre. Nehezebb lenne a dolgom, ha ezekkel nem foglalkozhatnék.

FB_IMG_1555309316931
Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke
és Nagy Lea a díjátadón. Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Jelenleg egy művészeti középiskolában tanul festő szakon, a következő évben érettségizik. Hol tervezi folytatni a tanulmányait?

Mindig is azt terveztem, hogy a képzőművészeti pályát választom, noha kisebb koromban az elsődleges célom a Tánművészeti Egyetem volt. Jelenleg az irodalom és a költészet áll kiemelt helyen az életemben, így ha egyetemet kell majd megjelölnöm, akkor az ELTE bölcsészettudomány karát szeretném megcélozni, azon belül pedig a magyar-horvát szakot. A horvát nyelvet szeretném minél jobban elsajátítani, hiszen az anyai nagyapám horvát volt, és a szüleim is anyanyelvi szinten beszélnek ezen a nyelven.

 

Ayhan Gökhan

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma