Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.16

Tudatosság és tájékozottság kell, ha valaki hosszú távon költészettel akar foglalkozni – mondja a Magyar Írószövetség Debüt díját elnyert, tizennyolc éves Nagy Lea, aki a versírás mellett táncol és fest is. A rendhagyó gyerekkor és az írás tanulhatósága mellett a költemények születéséről is beszélgettünk.

nagyleabalett
Lea balett közben

Családjában sokan foglalkoznak művészetekkel. Unokatestvérei zongoraművészek, édesapja magyartanár és költő, édesanyja rajztanár és pedagógus.

Szerencsés helyzetben vagyok, a családomon keresztül hamar kapcsolatba kerültem a különböző művészeti ágakkal. Édesanyámnak is köszönhetem, hogy felfedezhettem a költészetet és a képzőművészetet. Kiskoromban az ölébe ültetett, és kortárs költők verseit olvasta nekem.

Performanszokat, kortárs tánc- és színházi előadásokat is néztünk, festményeket, grafikákat tanulmányoztunk korokon át. Ezért már óvodás koromtól rácsodálkozhattam, milyen érdekes dolgokat csinál például Marina Abramović, Ladik Katalin, átérezhettem Fenyvesi Ottó, Tolnai Ottó sorait. Képzőművészeti pályámon Király György és Sinkó István festőművészek indítottak el. A balett mesterségét Szitt Melinda, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára mutatta meg.

Nagy_Lea_viraggal_1

 

Tizenhat évesen iratkozott be írókurzusra. Azt gondolta, hogy az írás tudatosan, más foglalkozásokhoz hasonlóan megtanulható?

Úgy emlékszem, hogy azt írtam a kurzus megkezdése előtt Petőcz Andrásnak, hogy szeretném, ha megtanítana verset írni. Amikor először mutattam neki a verseim, mint utólag megtudtam, nagyon félt, hogy a koromból következően patetikus versekkel kell foglalkoznia. Azt gondolom, hogy valamennyire megtanulható a versírás, de ez így túl tág kijelentés lenne. Talán egy alaphangot, egy ütemet már az elején meg kell ütni, kell valamiféle kiindulás, amit aztán formázhatunk és szikárabbá tehetünk.

A költészet veszélyes műfaj, mert amilyen könnyen jönnek a szavak, olyan gyorsan el is tudnak menni. Kell egy tudatosság, egy tájékozottság, ha valaki hosszú távon ezzel akar foglalkozni. Petőcz András Szépírói kurzusa nekem azért is volt nagy segítség, mert adott egy lökést, mégpedig oly módon, hogy óráról-órára házifeladatokat kaptunk, azokat megnéztük, és ha kellett, javítottunk rajtuk. Egy évig volt szükségem erre a kurzusra, de néha még most is szívesen kérek tanácsot, instrukciót, ahogyan azt sok költő, író is teszi.

FB_IMG_1555310400791
Nagy Lea felolvas

 

Első, Légörvény című verseskötete a Napkút Kiadónál jelent meg. Könnyű út vezetett a megjelenésig?

Megtisztelő számomra, hogy egy olyan kiadóval dolgozhattam együtt, mint a Napkút. Mikor Szondi Bencének, a kiadóvezetőnek elküldtem a kéziratomat, nem gondoltam volna, hogy rábólint. Elég hamar megérkezett a kedvező válasz, hogy kiadásra érdemesnek találták a verseim. A mai napig meglepődöm, hogy az összeállítás könnyen ment. Petőcz András végig a segítségemre volt, együtt választottuk ki, milyen versek kerüljenek a könyvbe. Aztán jött az újabb váratlan meglepetés, amikor pályázatot nyertem a NKA-nál a kötetemmel. Egyik fontos megállója volt ez a megjelenésnek, hiszen saját pénzből nehezebben ment volna a könyv elkészítése.

 

Hogyan állt össze szerkezetileg a kötet?

Először játékként fogtam fel a versírást, ahogyan a kurzust kezdetben. Idővel azonban tudatossá vált bennem. A koncepció az volt, hogy egy kicsit engem is kifejező világot hozzak létre a kötetben. A verseimben motívumként sokszor megjelenik a dohányzás vagy a bláz, a cigaretta. Ha elérem azt, hogy az olvasó láncdohányosnak tartson, az már jó, hiszen az azt jelenti, hogy sikerült hitelesen eladnom magamat, miközben a tény az, hogy csak a verseimben dohányzom. Mint ahogyan Petőcz András a kötet utószavában is említi, illetve a laudációjában is elmondta, a verseimet körbeöleli a szavak játéka, a szavak sajátossága, nem mindennapisága.

nagylea
Dedikálás

Csak hogy néhány ilyen kifejezést említsek a kötetből: „izommemória”, „proletár balkánista”, „detektál”, „balkánista utazó fedorával a fején”, „ráduszai a ragyogásnak”. Ez a játékosság később tudatossá vált, amivel a saját dolgomat is próbáltam könnyíteni azáltal, hogy amikor túl „unalmasnak” éreztem az adott mondatot a versben, akkor csak fogtam az egyik szót, elővettem a szinonima szótárat, és kicseréltem egy izgalmasabb, ritkábban használatos szóra. Ez volt az egyik tudatos „játszadozásom”, a másik pedig tudattalan volt, inkább naiv, hiszen sok olyan szó is megtalálható a könyvben, amit csak én használtam. Ilyen például a „balkánista” kifejezés. Ezt családon belül hallottam gyerekkorom óta, félig horvát kapcsolódásom, származásom miatt. „Mi ilyen balkánisták vagyunk” – mondta az édesanyám mindig, amikor viccelődött velem. Sosem gondoltam azt, hogy ezt így, ebben a formában mások nem használják. Nem véletlenül választottam a Légörvény címet a kötetemnek, ugyanis ez fejezi ki leginkább a könyv metódusát. Az örvényembe hívom be az olvasót is. Érdekessége lehet még a könyvnek, hogy magát a borítót, és a benne található grafikákat is én készítettem.

letoltes
Pataki Tamás, Voloncs Attila és Nagy Lea, az első Debüt díjasok
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Foglalkoztatják a kritikák?

Mint mindenki mást, engem is érdekel a kritikusok véleménye. Úgy érzékelem, hogy az eddigi visszajelzések pozitívak, és talán ezt támasztja alá a Debüt díj is. Megerősít abban, hogy nem olyan rossz, amit csinálok, és érdemes tovább folytatnom a megkezdett utat.

 

A költészeten kívül a képzőművészet és a tánc is érdekli. Hat egymásra ez a három, egymással közvetetten érintkező terület?

Az egészben az a csodálatos, hogy a látszatra különböző művészeti ágak tökéletesen összekapcsolódnak. El nem tudom képzelni, hogy csak költészettel foglalkozzam. Sok inspirációt meríthetek a festészetből és a táncból. Mindegyik reflektál mindegyikre. Nehezebb lenne a dolgom, ha ezekkel nem foglalkozhatnék.

FB_IMG_1555309316931
Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke
és Nagy Lea a díjátadón. Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Jelenleg egy művészeti középiskolában tanul festő szakon, a következő évben érettségizik. Hol tervezi folytatni a tanulmányait?

Mindig is azt terveztem, hogy a képzőművészeti pályát választom, noha kisebb koromban az elsődleges célom a Tánművészeti Egyetem volt. Jelenleg az irodalom és a költészet áll kiemelt helyen az életemben, így ha egyetemet kell majd megjelölnöm, akkor az ELTE bölcsészettudomány karát szeretném megcélozni, azon belül pedig a magyar-horvát szakot. A horvát nyelvet szeretném minél jobban elsajátítani, hiszen az anyai nagyapám horvát volt, és a szüleim is anyanyelvi szinten beszélnek ezen a nyelven.

 

Ayhan Gökhan

01_szebeni

2019.06.16

Szebeni András számtalan elismerést begyűjtött az elmúlt 50 évben: otthonában sorakozik Balogh Rudolf-díj, Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díja, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerés is. Ezek mellé nemrég megkapta a Capa Központ által 2018-ban alapított Fotóriporteri Életműdíjat is. Az ő képeiből mutatunk be néhányat.

Woyczeck_Nemzeti

2019.06.15

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton adták át a pécsi Kodály Központban. A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője, legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági, a legjobb férfi főszereplőjét Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt kapta. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Palatinus 1919-ben átadtásakor 5000 négyzetméternyi egybefüggő vízfelületével Európa legnagyobb szabadtéri medencéjének számított. A fürdőnbek volt gyógyvizes és hullámmedencéje, az utóbbit mind a mai napig ugyanaz a szerkezet üzemelteti. A margitszigeti strand nagyon népszerű volt, egy-egy nyári napon több mint tízezer ember váltott jegyet, ezért volt szükség arra, hogy az 1930-as években bővítsék. A Palatinus népszerű a külföldi turisták körében is: napjainkban a nyári időszakban akár a 40 százalékot is elérheti az arányuk a látogatók között.

Leonard Cohen több mint 50 szerelmeslevele, amelyet a So Long, Marianne című szám múzsájának címzett, 876 ezer dollárért, azaz 250 millió forintért kelt el június 13-án a Christie's árverésén. Az 1960-as évekből származó levelekből megismerhető a művész és Marianne Ihlen szerelmének krónikája. Ebben az időszakban vált Cohen nehezen élő költőből sikeres és híres dalszerző-zenésszé. A levelezést a Christie's előzetes becsléseinek ötszöröséért vásárolták meg.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Magyar_Nemzeti_Balett_A_tokeletesseg_szedito_ereje

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

A Zagar, a Mörk, a Kistehén, Csemer Boggie és a 30Y ad koncertet a Hey, June! idei sorozatában. A Müpa 2010-ban indult nyárindító könnyűzenei fesztiválja idén június 17-től 25-ig tart.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma