IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2016.07.27

Újra Dél-Baranyában találkoznak a művészeteket kedvelők. Az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál idén már kilencedik alkalommal vendégeskedik Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden, ám az idei évben Villánykövesdet is elfoglalják. Minden, értéket felvonultató műfaj felsorakozik a fesztiválon augusztus 2. és 6. között.

A négy faluban összesen 20-25 helyszínen több mint 600 programot tartanak, köztük mintegy 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 132 koncertet, mintegy 140 kiállítást, továbbá az érdeklődőket cirkuszi produkciók, irodalmi programok, kiállítások, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések is várják. A rendezvény díszvendége Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésze lesz, aki augusztus 3-án az Őszi szonáta című darabban szerepel, 4-én pedig a Nyáron, este fél tizenegykor – egy szerelmi gyilkosság története című produkcióban játszik. Díszvendég lesz Kovács Gerzson Péter táncos-koreográfus, a TranzDanz kortárs táncegyüttes vezetője is, aki társulatával a Menetfény és a Déja Vu című táncprodukciókkal érkezik a Katlanba. Both Miklós zeneszerző, előadóművész egy nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével várja a látogatókat.


11703604_1119994761362413_6098948073800416623_o

 

Színházból idén sem lesz hiány. Az Orlai Produkció a Hernádi Pont, az Egyasszony, a Kripli Mari, az Őszi szonáta és a Mellettünk című darabokkal érkezik. A budapesti Katona József Színház az Abigail bulija és a Così fan tutte című produkciókat, a kaposvári Csiky Gergely Színház két darabot – A gát, Sötétben látó tündér – visz színre. A fesztiválon fellép többek között a Forte Társulat, a tatabányai Jászai Mari Színház, a K2 Színház, a Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció, a TÁP Színház, a Nemzeti Színház, valamint az Aradi Kamaraszínház is. Az idei fesztiválon középpontba kerülnek a fiatalok: a közönség megismerhet számos, a Kaposvári Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói által készített produkciót, több darabbal – Hullám, Puncipoly, A Sanyi bá’, Így zajla bennünk… – érkeznek a Pesti Magyar Színiakadémia diákjai, és látható lesz a Zsótér Sándor rendezte Sirály, továbbá Vidnyánszky Attila Psyché című darabja is.

 

A Katlan megemlékezik az 1996 nyarán megalapított Bárka Színházról, amely 2014-ben zárta be végleg kapuit. Szellemiségét kiállítással, lengyel utcaperformansszal és az Ördögkatlanon elmaradhatatlan Mulatság című produkcióval idézik meg, valamint beszélgetésre kerül sor Csányi Jánossal és Alföldi Róberttel, a színház egykori igazgatóival is. Az Ördögkatlanban Majdnem húsz címmel létrejön egy új előadás is Tasnádi István művéből, Vidovszky György rendezésében. A Bárkában egykor született előadásokat a nagyharsányi Narancsligetben felvételről nézhetik meg az érdeklődők.


11875188_1119995141362375_8793883614622422510_o

 

A fesztivál történetének eddigi legnagyobb vállalkozásaként Bartók Béla Concertója hangzik el augusztus 5-én. Beremenden a Hungarian Studio Orchestra fellépésével, Dinnyés Dániel vezényletével lesz hallható a mű, melynek táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező állítja színre a Forte Társulattal. A fesztiválon emellett az Óbudai Danubia Zenekar Mozart-kommandósai is felbukkannak. A kiemelt programok között szerepel az Oscar-díjas Saul fia című film vetítése augusztus 3-án, a beremendi Megbékélés kápolnában. A film főszereplője, Röhrig Géza költőként vesz részt az Ördögkatlanon, valamint kiállítás is látható lesz a Saul fia forgatása alatt készült fotókból.

 

A villánykövesdi pincesort képzőművész-hallgatók „álmodják újra”: performanszokkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket, hogy több oldalról is megvilágítsák a bor, az ember és a művészet kapcsolatát, illetve játékos természetismereti foglalkozásokon mutassák be a Szársomlyó természeti ritkaságait. A Pécsi Műhely szellemében alkotódélutánokat rendeznek, a Szoborparkban pedig szobrász és művészettörténész tart idegenvezetést. Az ördög, a szobrok és a Szársomlyó legendája kapcsán egyedi animációk készülnek a közönség bevonásával, valamint a védett állatok nyomába eredő, vadonleső feladatok is lesznek.


11807612_1119995758028980_4210811382756229805_o

 

Az irodalom kedvelőit számos program és többek között Háy János, Kemény István, Grecsó Krisztián és Forgách András is várja a fesztiválon. A kisharsányi Teleki-kertben argentin cirkuszosokkal találkozhatnak az érdeklődők, a Kovács Udvarházat pedig Göttinger Pál vezetésével a Caminus foglalja el. Az Ördögkatlan Fesztivál rengeteg családi- és gyermekprogrammal készül Rutkai Boritól az Almáig, Csokikoncerttől a Bóbitáig, a könnyűzenei koncerteket pedig olyan fellépők teszik színessé, mint a Quimby, a Kiscsillag, a 30Y, a Besh o DroM, Lajkó Félix, Péterfy Bori, Palya Bea, valamint Ferenczi György és a Rackajam.Fotó: Ördögkatlan Fesztivál Facebook-oldala/Mihály László

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma