Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.07.27

Újra Dél-Baranyában találkoznak a művészeteket kedvelők. Az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál idén már kilencedik alkalommal vendégeskedik Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden, ám az idei évben Villánykövesdet is elfoglalják. Minden, értéket felvonultató műfaj felsorakozik a fesztiválon augusztus 2. és 6. között.

A négy faluban összesen 20-25 helyszínen több mint 600 programot tartanak, köztük mintegy 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 132 koncertet, mintegy 140 kiállítást, továbbá az érdeklődőket cirkuszi produkciók, irodalmi programok, kiállítások, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések is várják. A rendezvény díszvendége Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésze lesz, aki augusztus 3-án az Őszi szonáta című darabban szerepel, 4-én pedig a Nyáron, este fél tizenegykor – egy szerelmi gyilkosság története című produkcióban játszik. Díszvendég lesz Kovács Gerzson Péter táncos-koreográfus, a TranzDanz kortárs táncegyüttes vezetője is, aki társulatával a Menetfény és a Déja Vu című táncprodukciókkal érkezik a Katlanba. Both Miklós zeneszerző, előadóművész egy nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével várja a látogatókat.


11703604_1119994761362413_6098948073800416623_o

 

Színházból idén sem lesz hiány. Az Orlai Produkció a Hernádi Pont, az Egyasszony, a Kripli Mari, az Őszi szonáta és a Mellettünk című darabokkal érkezik. A budapesti Katona József Színház az Abigail bulija és a Così fan tutte című produkciókat, a kaposvári Csiky Gergely Színház két darabot – A gát, Sötétben látó tündér – visz színre. A fesztiválon fellép többek között a Forte Társulat, a tatabányai Jászai Mari Színház, a K2 Színház, a Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció, a TÁP Színház, a Nemzeti Színház, valamint az Aradi Kamaraszínház is. Az idei fesztiválon középpontba kerülnek a fiatalok: a közönség megismerhet számos, a Kaposvári Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói által készített produkciót, több darabbal – Hullám, Puncipoly, A Sanyi bá’, Így zajla bennünk… – érkeznek a Pesti Magyar Színiakadémia diákjai, és látható lesz a Zsótér Sándor rendezte Sirály, továbbá Vidnyánszky Attila Psyché című darabja is.

 

A Katlan megemlékezik az 1996 nyarán megalapított Bárka Színházról, amely 2014-ben zárta be végleg kapuit. Szellemiségét kiállítással, lengyel utcaperformansszal és az Ördögkatlanon elmaradhatatlan Mulatság című produkcióval idézik meg, valamint beszélgetésre kerül sor Csányi Jánossal és Alföldi Róberttel, a színház egykori igazgatóival is. Az Ördögkatlanban Majdnem húsz címmel létrejön egy új előadás is Tasnádi István művéből, Vidovszky György rendezésében. A Bárkában egykor született előadásokat a nagyharsányi Narancsligetben felvételről nézhetik meg az érdeklődők.


11875188_1119995141362375_8793883614622422510_o

 

A fesztivál történetének eddigi legnagyobb vállalkozásaként Bartók Béla Concertója hangzik el augusztus 5-én. Beremenden a Hungarian Studio Orchestra fellépésével, Dinnyés Dániel vezényletével lesz hallható a mű, melynek táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező állítja színre a Forte Társulattal. A fesztiválon emellett az Óbudai Danubia Zenekar Mozart-kommandósai is felbukkannak. A kiemelt programok között szerepel az Oscar-díjas Saul fia című film vetítése augusztus 3-án, a beremendi Megbékélés kápolnában. A film főszereplője, Röhrig Géza költőként vesz részt az Ördögkatlanon, valamint kiállítás is látható lesz a Saul fia forgatása alatt készült fotókból.

 

A villánykövesdi pincesort képzőművész-hallgatók „álmodják újra”: performanszokkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket, hogy több oldalról is megvilágítsák a bor, az ember és a művészet kapcsolatát, illetve játékos természetismereti foglalkozásokon mutassák be a Szársomlyó természeti ritkaságait. A Pécsi Műhely szellemében alkotódélutánokat rendeznek, a Szoborparkban pedig szobrász és művészettörténész tart idegenvezetést. Az ördög, a szobrok és a Szársomlyó legendája kapcsán egyedi animációk készülnek a közönség bevonásával, valamint a védett állatok nyomába eredő, vadonleső feladatok is lesznek.


11807612_1119995758028980_4210811382756229805_o

 

Az irodalom kedvelőit számos program és többek között Háy János, Kemény István, Grecsó Krisztián és Forgách András is várja a fesztiválon. A kisharsányi Teleki-kertben argentin cirkuszosokkal találkozhatnak az érdeklődők, a Kovács Udvarházat pedig Göttinger Pál vezetésével a Caminus foglalja el. Az Ördögkatlan Fesztivál rengeteg családi- és gyermekprogrammal készül Rutkai Boritól az Almáig, Csokikoncerttől a Bóbitáig, a könnyűzenei koncerteket pedig olyan fellépők teszik színessé, mint a Quimby, a Kiscsillag, a 30Y, a Besh o DroM, Lajkó Félix, Péterfy Bori, Palya Bea, valamint Ferenczi György és a Rackajam.Fotó: Ördögkatlan Fesztivál Facebook-oldala/Mihály László

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma