Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.07.23

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlésén hivatalos plenáris ülések, szekciónkénti előadások és baráti beszélgetések zajlottak a közel hétszáz főnyi könyvtáros részvételével. A bor és irodalom városában, mint a polgármester fogalmazott, örömmel adtak helyet a találkozónak, ahol a történelmi emlékű város nevezetességeivel, a környék természeti szépségeivel is megismerkedhettek nemcsak az országból, hanem a határon túlról érkező magyar könyvtárosok is.

A könyvtári hálózat az ország legnagyobb kulturális intézményrendszere, ezért a könyvtárosok munkája különösen fontos. A vándorgyűlés fő témája a következő időszak, 2014-től 2020-ig tartó könyvtári stratégiájának meghatározása volt, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkező tisztviselők tártak a megjelentek elé megvitatásra, átgondolásra. Elsőként Doncsev András államtitkár, aki lelkesítő és felemelő beszédében a könyvtárosok pótolhatatlan szerepét hangsúlyozta a kulturális rendszerváltásban, az emberi erőforrás megújulásában.


Magyarországon 3017 nyilvános könyvtár működik, mely segít a digitális információk által megszerezhető műveltség megszerzésében, az egész életen át tartó tanulásban, ennek nyomán a foglalkoztatottság növelésében. A könyvtáros Plinius nyomán jókedvű, tiszteletre méltó tudású, szolgálatkész, s hogy valóban ilyenek lehessenek a könyvtárosok, biztosítani kell szakmai fejlődésüket, fokozott elismerésüket.

 EgerLyceumbejarat2

A könyvtárosok már helyben több díjat vehettek át, így a MKE emlékérem, az év fiatal könyvtárosa, Kertész Gyula emlékérem, Kovács Máté-díj jutalmakat.


Sörény Edina, az EMMI közgyűjteményi főosztály könyvtári osztályának vezetője az olvasáskultúra fejlesztését, a könyvtárak felnőttképzésben és kompetencia fejlesztésében betöltött szerepét emelte ki. Sikeres pályázatoknak köszönhetően 786 projekt indulhatott be az előző időszakban, terv szerint pedig 2017 körül a könyvtárakban egy közös felületen lehet majd keresni. Az UNESCO, IFLA előírása az egyenlő hozzáférés, amit biztosítani kell a legkisebb településen is. A könyvtár legyen családbarát környezet, a közös tanulás, munka, szabadidő eltöltésének helye. A korszerű könyvtár küldetésének és feladatainak meghatározásához várják a könyvtárosok javaslatait.

 

Fonyó Attila EMMI főosztályvezető a Tudományos és Szakkönyvtári szekció ülésén a várható Európai Uniós támogatásokról beszélt. Tervezik a kutatói állomány növelését, és a számítógépes hálózati fejlesztést. Nekünk is hozzá kell jutnunk a nemzetközi adatbázisokban elérhető információkhoz, és fordítva, biztosítani kell, hogy minket is elérhessenek, hiszen eredményeink nemcsak a teljesítéstől, hanem annak láthatóságától is függnek.


Az olvasás olyan, mint a jó egri bor, nehéz lemondani erről az élményről – adomázott a polgármester, a résztvevők pedig ugyanilyen jó élménnyel gazdagodtak a vendégszerető városban, ahol Gárdonyi Géza is megtelepedett. Az Egri csillagok szerzőjének irodalmi fesztivállal ünneplik ugyanitt néhány hét múlva születésének 150. évfordulóját.

Kulcsszavak:

Roma_nok_kultura_banner_002

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma