NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2013.07.23

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlésén hivatalos plenáris ülések, szekciónkénti előadások és baráti beszélgetések zajlottak a közel hétszáz főnyi könyvtáros részvételével. A bor és irodalom városában, mint a polgármester fogalmazott, örömmel adtak helyet a találkozónak, ahol a történelmi emlékű város nevezetességeivel, a környék természeti szépségeivel is megismerkedhettek nemcsak az országból, hanem a határon túlról érkező magyar könyvtárosok is.

A könyvtári hálózat az ország legnagyobb kulturális intézményrendszere, ezért a könyvtárosok munkája különösen fontos. A vándorgyűlés fő témája a következő időszak, 2014-től 2020-ig tartó könyvtári stratégiájának meghatározása volt, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkező tisztviselők tártak a megjelentek elé megvitatásra, átgondolásra. Elsőként Doncsev András államtitkár, aki lelkesítő és felemelő beszédében a könyvtárosok pótolhatatlan szerepét hangsúlyozta a kulturális rendszerváltásban, az emberi erőforrás megújulásában.


Magyarországon 3017 nyilvános könyvtár működik, mely segít a digitális információk által megszerezhető műveltség megszerzésében, az egész életen át tartó tanulásban, ennek nyomán a foglalkoztatottság növelésében. A könyvtáros Plinius nyomán jókedvű, tiszteletre méltó tudású, szolgálatkész, s hogy valóban ilyenek lehessenek a könyvtárosok, biztosítani kell szakmai fejlődésüket, fokozott elismerésüket.

 EgerLyceumbejarat2

A könyvtárosok már helyben több díjat vehettek át, így a MKE emlékérem, az év fiatal könyvtárosa, Kertész Gyula emlékérem, Kovács Máté-díj jutalmakat.


Sörény Edina, az EMMI közgyűjteményi főosztály könyvtári osztályának vezetője az olvasáskultúra fejlesztését, a könyvtárak felnőttképzésben és kompetencia fejlesztésében betöltött szerepét emelte ki. Sikeres pályázatoknak köszönhetően 786 projekt indulhatott be az előző időszakban, terv szerint pedig 2017 körül a könyvtárakban egy közös felületen lehet majd keresni. Az UNESCO, IFLA előírása az egyenlő hozzáférés, amit biztosítani kell a legkisebb településen is. A könyvtár legyen családbarát környezet, a közös tanulás, munka, szabadidő eltöltésének helye. A korszerű könyvtár küldetésének és feladatainak meghatározásához várják a könyvtárosok javaslatait.

 

Fonyó Attila EMMI főosztályvezető a Tudományos és Szakkönyvtári szekció ülésén a várható Európai Uniós támogatásokról beszélt. Tervezik a kutatói állomány növelését, és a számítógépes hálózati fejlesztést. Nekünk is hozzá kell jutnunk a nemzetközi adatbázisokban elérhető információkhoz, és fordítva, biztosítani kell, hogy minket is elérhessenek, hiszen eredményeink nemcsak a teljesítéstől, hanem annak láthatóságától is függnek.


Az olvasás olyan, mint a jó egri bor, nehéz lemondani erről az élményről – adomázott a polgármester, a résztvevők pedig ugyanilyen jó élménnyel gazdagodtak a vendégszerető városban, ahol Gárdonyi Géza is megtelepedett. Az Egri csillagok szerzőjének irodalmi fesztivállal ünneplik ugyanitt néhány hét múlva születésének 150. évfordulóját.

Kulcsszavak:

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma