Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.07.23

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlésén hivatalos plenáris ülések, szekciónkénti előadások és baráti beszélgetések zajlottak a közel hétszáz főnyi könyvtáros részvételével. A bor és irodalom városában, mint a polgármester fogalmazott, örömmel adtak helyet a találkozónak, ahol a történelmi emlékű város nevezetességeivel, a környék természeti szépségeivel is megismerkedhettek nemcsak az országból, hanem a határon túlról érkező magyar könyvtárosok is.

A könyvtári hálózat az ország legnagyobb kulturális intézményrendszere, ezért a könyvtárosok munkája különösen fontos. A vándorgyűlés fő témája a következő időszak, 2014-től 2020-ig tartó könyvtári stratégiájának meghatározása volt, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkező tisztviselők tártak a megjelentek elé megvitatásra, átgondolásra. Elsőként Doncsev András államtitkár, aki lelkesítő és felemelő beszédében a könyvtárosok pótolhatatlan szerepét hangsúlyozta a kulturális rendszerváltásban, az emberi erőforrás megújulásában.


Magyarországon 3017 nyilvános könyvtár működik, mely segít a digitális információk által megszerezhető műveltség megszerzésében, az egész életen át tartó tanulásban, ennek nyomán a foglalkoztatottság növelésében. A könyvtáros Plinius nyomán jókedvű, tiszteletre méltó tudású, szolgálatkész, s hogy valóban ilyenek lehessenek a könyvtárosok, biztosítani kell szakmai fejlődésüket, fokozott elismerésüket.

 EgerLyceumbejarat2

A könyvtárosok már helyben több díjat vehettek át, így a MKE emlékérem, az év fiatal könyvtárosa, Kertész Gyula emlékérem, Kovács Máté-díj jutalmakat.


Sörény Edina, az EMMI közgyűjteményi főosztály könyvtári osztályának vezetője az olvasáskultúra fejlesztését, a könyvtárak felnőttképzésben és kompetencia fejlesztésében betöltött szerepét emelte ki. Sikeres pályázatoknak köszönhetően 786 projekt indulhatott be az előző időszakban, terv szerint pedig 2017 körül a könyvtárakban egy közös felületen lehet majd keresni. Az UNESCO, IFLA előírása az egyenlő hozzáférés, amit biztosítani kell a legkisebb településen is. A könyvtár legyen családbarát környezet, a közös tanulás, munka, szabadidő eltöltésének helye. A korszerű könyvtár küldetésének és feladatainak meghatározásához várják a könyvtárosok javaslatait.

 

Fonyó Attila EMMI főosztályvezető a Tudományos és Szakkönyvtári szekció ülésén a várható Európai Uniós támogatásokról beszélt. Tervezik a kutatói állomány növelését, és a számítógépes hálózati fejlesztést. Nekünk is hozzá kell jutnunk a nemzetközi adatbázisokban elérhető információkhoz, és fordítva, biztosítani kell, hogy minket is elérhessenek, hiszen eredményeink nemcsak a teljesítéstől, hanem annak láthatóságától is függnek.


Az olvasás olyan, mint a jó egri bor, nehéz lemondani erről az élményről – adomázott a polgármester, a résztvevők pedig ugyanilyen jó élménnyel gazdagodtak a vendégszerető városban, ahol Gárdonyi Géza is megtelepedett. Az Egri csillagok szerzőjének irodalmi fesztivállal ünneplik ugyanitt néhány hét múlva születésének 150. évfordulóját.

Kulcsszavak:

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma