2013.11.06
Széles-Horváth Anna

Oknyomozásról és a pécsi médiumok átrendeződéséről is szó esik a Mérték Médiafesztiválon november 7-én és 8-án. „Olyan témákat igyekszünk részletesebben megmutatni, amelyek nem tudnak megjelenni az oktatásban” – fogalmazta meg a program célját Szijártó Zsolt a pécsi egyetem docense a Kultúra.hu-nak.

img_5829
Fotó: magazin.pecsibolcsesz.hu
A Pécsi Tudomány Egyetem Mérték Médiaelemző Műhelye, valamint Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke második alkalommal szervezi meg a Mérték Médiafesztivált, illetve a hozzá kapcsolódó konferenciát idén a Zsolnay Negyedben. A programon szekció előadások, kerekasztal-beszélgetések és interaktív workshopok során olyan elismert médiamunkásokkal, szerkesztőkkel találkozhatnak a részt vevők, akik alakítják az újságírás, a televíziózás területét. „A médiakutatással kapcsolatos olyan témákat igyekszünk részletesebben megmutatni, amelyek nem tudnak megjelenni az oktatásban” – jegyezte meg a Kultúra.hu-nak Szijártó Zsolt a tanszék docense, aki úgy véli, a két nap során a kommunikáció tanulmányok részeként tárgyalt médiarendszerrel kapcsolatos kérdések  is oldottabb formában kerülhetnek elő.


A közönség nagyrésze Pécsről érkezik, elsősorban a középiskolás és egyetemista korosztályból, azonban már a tavalyi, első programra sokan jöttek be az „utcáról”, mert egyszerűen érdeklődtek a téma iránt. „Valóban a pécsieknek elérhető elsősorban a fesztivál és a konferencia, ezért is foglalkozunk olyan témákkal, mint például a pécsi médiumok rendszerében nemrégiben végbement átrendeződés. Ennek ellenére természetesen országos érdekeltségűnek szánjuk a rendezvényt, sőt még tovább is mehetnénk, hiszen több előadónk érkezik a határon túlról ” – fejtette ki Szijártó Zsolt.


A két éve megvalósuló ötletet hagyományteremtőnek szánják a szervezők, akik nem tematikához alkalmazkodnak, sokkal inkább a tavaly bevált formát kívánják megtartani. „Fontosnak tartottuk, hogy workshopok szerepeljenek a programban, ahol egy-egy vezető segítségével gyakorlatias foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Emellett idén is lesznek szekcióbeszélgetések, illetve egy tudományos jellegű konferencia,ezeken szintén ma érdeklődésre okot adó témákat dolgozunk fel, például szó lesz az oknyomozó újságírásról, amely ismét népszerű terület” – tájékoztatott a PTE docense, aki hangsúlyozta: amennyiben a Mérték Médiafesztivált évente sikerül majd megrendezniük, továbbra is a médiaterületet aktuálisan foglalkoztató problémák feldolgozását tűzik ki célul.

Kulcsszavak:

V4-banner

_d0a2887__copy_cover
2018.02.25

„Az emléknap azt üzeni, hogy az embertelenséget, az igazságtalanságot, a politikai alapon elkövetett véres terrort nem lehet elhallgatni” – mondta dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kommunizmus áldozatainak emléknapján a pécsi Kovács Béla Emlékház átadóján. Az épület Kovács Béla (1908–1959), a Független Kisgazdapárt egykori főtitkára, nemzetgyűlési képviselő szülőháza volt.

2018_0019_ORG_cover

2018.02.25

Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Touch Me Not (Ne érints meg) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén február 24-én. Bucsi Réka Solar Walk című rövidfilmje elnyerte a 20 ezer euróval járó Audi Short Film Award nevű elismerést.

180207_orultnaploja_masolata

2018.02.25

A Békéscsabai Jókai Színház Gogol Egy őrült naplója című művét mutatja be március 4-én Katkó Ferenc főszereplésével, Köllő Miklós rendezésben a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Köllő Miklós elmondta: rangot jelent a Nemzeti Színházban játszani, izgatottan várja, mit szól majd a darabhoz a budapesti közönség, amelynek emlékezetében máig élénken él Darvas Iván legendás alakítása.

Madaras Gergely veszi át 2019 szeptemberétől az Orchestre Philharmonique Royal de Liege (OPRL – Liege-i Királyi Filharmonikus Zenekar) zeneigazgatói posztját. A zenekar majdnem két évig tartó választási procedúrát követően a 33 éves magyar karmestert választotta történetének legfiatalabb és egyben első magyar zeneigazgatójának, aki 2019 szeptemberében kezdi el hároméves munkáját.

A Hungarian American Filmfesztivál alapítója és elnök-igazgatója, Bunyik Béla a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon jelentette be a Hungarian American Film–Theater Society megalakulását. A szervezet fő célja lehetőséget adni a kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére azoknak a hazai színészeknek, filmkészítőknek, akik közelebb szeretnének kerülni Hollywood világához. Első rendezvényük a Pre-Oscar Party, melyet március 3-án rendeznek meg Brentwoodban, a Magyar Konzulátus reprezentatív Club Házában.

Négy előadással vendégszerepel Kolozsváron májusban a Vígszínház, amely A Pál utcai fiúk című zenés darabot, a Találkozás, a Máglya és a Mondjad, Atikám! című előadást is bemutatja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A Pál utcai fiúk című előadást május 29-én 16 és 20 órától, a Találkozás című drámát pedig május 30-án a kolozsvári színház nagytermében játsszák. A Máglya című darabot május 28-án 20 órától, május 30-án 17 óra 30 perctől pedig a Mondjad, Atikám! című színdarabot adják elő a stúdióban.

A Budapest Dal 2018 elnevezésű pályázatra március 22-ig várja a zsűri a főváros hangulatát leginkább tükröző dalokat. A projektre a tizenegy ismert előadó mellett három helyet még felfedezésre váró, tehetséges zenész és énekes számára tartanak fenn a kiírt pályázaton. A szervezők felkérését a Honeybeast, Berkes Olivér és Závodi Marcell, Király Viktor, Radics Gigi, a Compact Disco, Caramel, az Anna & the Barbies, Zséda, Charlie, Keresztes Ildikó és Frenreisz Károly fogadta el. A tizennégy dalt tavasszal koncerten mutatják be és CD is készül.

Arany- és különdíjjal jutalmazták ifj. Simet László artistaművészt és csapatát a The Astronauts című számukért a XI. Albacete-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A spanyolországi fesztiválon, a Teatro Circóban tartott eseményen ifj. Simet László és felesége, Simet Olga, valamint Kapitány Olívia a The Astronauts című produkcióval léptek fel, amelyben ötvözték a kötéltáncot és az úgynevezett halálkereket. Mindezt asztronautaöltözékben adták elő. A The Astronauts című számmal a csapat fellépett már a 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma