782x90_karacsony_banner_2_ok
2013.11.06
Széles-Horváth Anna

Oknyomozásról és a pécsi médiumok átrendeződéséről is szó esik a Mérték Médiafesztiválon november 7-én és 8-án. „Olyan témákat igyekszünk részletesebben megmutatni, amelyek nem tudnak megjelenni az oktatásban” – fogalmazta meg a program célját Szijártó Zsolt a pécsi egyetem docense a Kultúra.hu-nak.

img_5829
Fotó: magazin.pecsibolcsesz.hu
A Pécsi Tudomány Egyetem Mérték Médiaelemző Műhelye, valamint Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke második alkalommal szervezi meg a Mérték Médiafesztivált, illetve a hozzá kapcsolódó konferenciát idén a Zsolnay Negyedben. A programon szekció előadások, kerekasztal-beszélgetések és interaktív workshopok során olyan elismert médiamunkásokkal, szerkesztőkkel találkozhatnak a részt vevők, akik alakítják az újságírás, a televíziózás területét. „A médiakutatással kapcsolatos olyan témákat igyekszünk részletesebben megmutatni, amelyek nem tudnak megjelenni az oktatásban” – jegyezte meg a Kultúra.hu-nak Szijártó Zsolt a tanszék docense, aki úgy véli, a két nap során a kommunikáció tanulmányok részeként tárgyalt médiarendszerrel kapcsolatos kérdések  is oldottabb formában kerülhetnek elő.


A közönség nagyrésze Pécsről érkezik, elsősorban a középiskolás és egyetemista korosztályból, azonban már a tavalyi, első programra sokan jöttek be az „utcáról”, mert egyszerűen érdeklődtek a téma iránt. „Valóban a pécsieknek elérhető elsősorban a fesztivál és a konferencia, ezért is foglalkozunk olyan témákkal, mint például a pécsi médiumok rendszerében nemrégiben végbement átrendeződés. Ennek ellenére természetesen országos érdekeltségűnek szánjuk a rendezvényt, sőt még tovább is mehetnénk, hiszen több előadónk érkezik a határon túlról ” – fejtette ki Szijártó Zsolt.


A két éve megvalósuló ötletet hagyományteremtőnek szánják a szervezők, akik nem tematikához alkalmazkodnak, sokkal inkább a tavaly bevált formát kívánják megtartani. „Fontosnak tartottuk, hogy workshopok szerepeljenek a programban, ahol egy-egy vezető segítségével gyakorlatias foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Emellett idén is lesznek szekcióbeszélgetések, illetve egy tudományos jellegű konferencia,ezeken szintén ma érdeklődésre okot adó témákat dolgozunk fel, például szó lesz az oknyomozó újságírásról, amely ismét népszerű terület” – tájékoztatott a PTE docense, aki hangsúlyozta: amennyiben a Mérték Médiafesztivált évente sikerül majd megrendezniük, továbbra is a médiaterületet aktuálisan foglalkoztató problémák feldolgozását tűzik ki célul.

Kulcsszavak:

Shoji_Haraguchi2_ok

2017.11.22
Szenvedély, belső tűz, odaadás – ezek jellemzik Shoji Haraguchit. A japán fiatal hosszú évek kényszerkihagyása után kezdett újra zenével foglalkozni, és teszi ezt mind nagyobb sikerrel. A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny középdöntőjének egyik versenyzője azt az álmát is megosztotta velünk, hogy létrehozzon egy Fricsay Ferenc nevét viselő zenekart és akadémiát.

folszallott_a_pava2

2017.11.22
A második első élő elődöntővel folytatódik a Fölszállott a páva ötödik évada november 24-én este, a közmédia nézői újabb tizenkét produkciót és vendégfellépőt láthatnak a Duna televízióban – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

885591_33

2017.11.22

A Viszkis egyetlen oldal mellett sem tűzi ki a zászlót, nem ítélkezik sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország viszonyai felett – mondta az MTI-nek Antal Nimród rendező, akinek november 22-től látható a mozikban az 1990-es évek leghíresebb magyarországi rablójáról készült akciófilmje.

„Messziről jöttél, sokat láttál és a fényképeiddel sok mindent megmutatsz, talán még a mindennél is többet” – búcsúzott személyes hangú beszédében Kincses Károly fotótörténész a november elején elhunyt Balla Demeter fotográfustól, akit november 21-én temettek el a Farkasréti Temetőben. Mint mondta, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus gigantikus életművet hagyott hátra.

Őrfi József saját maga tervezte és építette piliscsabai családi háza nyerte épület kategóriában a Média Építészeti Díját, amelyet november 18-án este adtak át Budapesten. A tervek között Takács Gyula finnországi skanzenépülete lett a nyertes. Őrfi József saját családi házát bővítette ki, a tervezést és a kivitelezést is ő végezte.

Hontalanítás című, a kirekesztés témáját feszegető, több elismeréssel is díjazott produkciójával egyhetes erdélyi turnéra indul a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház. A Hontalanítás című produkció mellett délelőttönként a Felföld tánchagyományai című ismeretterjesztő darabot láthatja a közönség. Az erdélyi turné alkalmával november 26-áig Gyergyószentmiklósra, Székelyudvarhelyre, Csíkszeredába és Kolozsvárra is ellátogat a társulat.

Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét. Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény belső tereit átalakították, külön honlap készült, amely a múzeumpedagógia munkát is segíti. A múzeum a kiállítás ideje alatt 12 órás nyitvatartással működik.

A cigányság egyik eredettörténetét feldolgozó, nagyszabású oratóriumot mutatnak be december 19-én a pécsi Kodály Központban a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. A koncerten 14 országból származó autentikus cigányzene szólal meg népi-világzenei hangszerelésben. A Valaha madarak voltunk című produkcióban csaknem kétszázan működnek közre. Az előadás fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma