2013.11.06
Széles-Horváth Anna

Oknyomozásról és a pécsi médiumok átrendeződéséről is szó esik a Mérték Médiafesztiválon november 7-én és 8-án. „Olyan témákat igyekszünk részletesebben megmutatni, amelyek nem tudnak megjelenni az oktatásban” – fogalmazta meg a program célját Szijártó Zsolt a pécsi egyetem docense a Kultúra.hu-nak.

img_5829
Fotó: magazin.pecsibolcsesz.hu
A Pécsi Tudomány Egyetem Mérték Médiaelemző Műhelye, valamint Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke második alkalommal szervezi meg a Mérték Médiafesztivált, illetve a hozzá kapcsolódó konferenciát idén a Zsolnay Negyedben. A programon szekció előadások, kerekasztal-beszélgetések és interaktív workshopok során olyan elismert médiamunkásokkal, szerkesztőkkel találkozhatnak a részt vevők, akik alakítják az újságírás, a televíziózás területét. „A médiakutatással kapcsolatos olyan témákat igyekszünk részletesebben megmutatni, amelyek nem tudnak megjelenni az oktatásban” – jegyezte meg a Kultúra.hu-nak Szijártó Zsolt a tanszék docense, aki úgy véli, a két nap során a kommunikáció tanulmányok részeként tárgyalt médiarendszerrel kapcsolatos kérdések  is oldottabb formában kerülhetnek elő.


A közönség nagyrésze Pécsről érkezik, elsősorban a középiskolás és egyetemista korosztályból, azonban már a tavalyi, első programra sokan jöttek be az „utcáról”, mert egyszerűen érdeklődtek a téma iránt. „Valóban a pécsieknek elérhető elsősorban a fesztivál és a konferencia, ezért is foglalkozunk olyan témákkal, mint például a pécsi médiumok rendszerében nemrégiben végbement átrendeződés. Ennek ellenére természetesen országos érdekeltségűnek szánjuk a rendezvényt, sőt még tovább is mehetnénk, hiszen több előadónk érkezik a határon túlról ” – fejtette ki Szijártó Zsolt.


A két éve megvalósuló ötletet hagyományteremtőnek szánják a szervezők, akik nem tematikához alkalmazkodnak, sokkal inkább a tavaly bevált formát kívánják megtartani. „Fontosnak tartottuk, hogy workshopok szerepeljenek a programban, ahol egy-egy vezető segítségével gyakorlatias foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Emellett idén is lesznek szekcióbeszélgetések, illetve egy tudományos jellegű konferencia,ezeken szintén ma érdeklődésre okot adó témákat dolgozunk fel, például szó lesz az oknyomozó újságírásról, amely ismét népszerű terület” – tájékoztatott a PTE docense, aki hangsúlyozta: amennyiben a Mérték Médiafesztivált évente sikerül majd megrendezniük, továbbra is a médiaterületet aktuálisan foglalkoztató problémák feldolgozását tűzik ki célul.

Kulcsszavak:

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

_D0A8114_Copy

2018.06.19

A Várkert Bazárban június 18-án nyílt kiállítás sanghaji képzőművészek alkotásaiból, amelyek a magyar származású, de Sanghajban több épületet is tervező Hudec László emléke előtt tisztelegnek. Hudec László éppen 100 évvel ezelőtt, 1918-ban, az első világháború után szökött át Kínába, ahol végül sikeres építészént 29 évet élt.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A városban működő közgyűjtemények, kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be a Múzeumok Éjszakáján Szombathelyen: a Vasi Skanzen június 23-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a Savaria Múzeumban és a programsorozathoz csatlakozó intézményekben pedig június 30-án szerveznek programokat. A Szombathelyi Képtárban textiltervező, iparművész és művészettörténész tart előadást: a téma a képtárban látható Textiltriennálé lesz.

Enrico Morelli olasz táncos és koreográfus egy mitológiai művet, Orfeusz és Euridiké szerelmét feldolgozó táncjátékát mutatja be június 27-én a Müpa Fesztivál Színházában a Szegedi Kortárs Balett. Az Orfeusz és Euridiké című előadással, amely a táncszínház évadzáró bemutatója lesz, Morelli ezúttal a világirodalom egyik legszebb szerelmi történetét viszi színpadra.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma