2017. szeptember 21.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2013.11.06
Széles-Horváth Anna

Oknyomozásról és a pécsi médiumok átrendeződéséről is szó esik a Mérték Médiafesztiválon november 7-én és 8-án. „Olyan témákat igyekszünk részletesebben megmutatni, amelyek nem tudnak megjelenni az oktatásban” – fogalmazta meg a program célját Szijártó Zsolt a pécsi egyetem docense a Kultúra.hu-nak.

img_5829
Fotó: magazin.pecsibolcsesz.hu
A Pécsi Tudomány Egyetem Mérték Médiaelemző Műhelye, valamint Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke második alkalommal szervezi meg a Mérték Médiafesztivált, illetve a hozzá kapcsolódó konferenciát idén a Zsolnay Negyedben. A programon szekció előadások, kerekasztal-beszélgetések és interaktív workshopok során olyan elismert médiamunkásokkal, szerkesztőkkel találkozhatnak a részt vevők, akik alakítják az újságírás, a televíziózás területét. „A médiakutatással kapcsolatos olyan témákat igyekszünk részletesebben megmutatni, amelyek nem tudnak megjelenni az oktatásban” – jegyezte meg a Kultúra.hu-nak Szijártó Zsolt a tanszék docense, aki úgy véli, a két nap során a kommunikáció tanulmányok részeként tárgyalt médiarendszerrel kapcsolatos kérdések  is oldottabb formában kerülhetnek elő.


A közönség nagyrésze Pécsről érkezik, elsősorban a középiskolás és egyetemista korosztályból, azonban már a tavalyi, első programra sokan jöttek be az „utcáról”, mert egyszerűen érdeklődtek a téma iránt. „Valóban a pécsieknek elérhető elsősorban a fesztivál és a konferencia, ezért is foglalkozunk olyan témákkal, mint például a pécsi médiumok rendszerében nemrégiben végbement átrendeződés. Ennek ellenére természetesen országos érdekeltségűnek szánjuk a rendezvényt, sőt még tovább is mehetnénk, hiszen több előadónk érkezik a határon túlról ” – fejtette ki Szijártó Zsolt.


A két éve megvalósuló ötletet hagyományteremtőnek szánják a szervezők, akik nem tematikához alkalmazkodnak, sokkal inkább a tavaly bevált formát kívánják megtartani. „Fontosnak tartottuk, hogy workshopok szerepeljenek a programban, ahol egy-egy vezető segítségével gyakorlatias foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Emellett idén is lesznek szekcióbeszélgetések, illetve egy tudományos jellegű konferencia,ezeken szintén ma érdeklődésre okot adó témákat dolgozunk fel, például szó lesz az oknyomozó újságírásról, amely ismét népszerű terület” – tájékoztatott a PTE docense, aki hangsúlyozta: amennyiben a Mérték Médiafesztivált évente sikerül majd megrendezniük, továbbra is a médiaterületet aktuálisan foglalkoztató problémák feldolgozását tűzik ki célul.

Kulcsszavak:
Banner_596x90px_SOLTI_HUN_kultura.hu

classical-music-1838390_960_720_masolata

2017.09.21

A sokoldalú karmester hivatása áll az idei Zeneszüret fesztivál középpontjában, amelyre október 5. és 10. között a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. 22 helyszínen 35 programmal várja a komolyzene kedvelőit Pécsen. A koncertek mellett kiállítások, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a baranyai megyeszékhely tereit, utcáit.

_D0A9189_Copy

2017.09.21

Annak ellenére képes elképesztő teljesítményre az ötvösség, hogy művészei igen nehéz körülmények között alkotnak – mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a XI. Ötvösművészeti Biennále megnyitóján. A kiállítás szeptember 20. és október 15. között várja a látogatókat a Klebelsberg Kultúrkúriában.

baranyai_reformacio_kis

2017.09.20

A baranyai reformáció története nagyban hozzájárult a magyar kultúra fejlődéséhez és a mai értelemben vett magyar identitás kialakulásához – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szeptember 20-án a reformáció Baranya megyei történetét bemutató kiállítás megnyitóján Pécsett. Szintén mától látható a protestantizmus jelentőségéről szóló, Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című tárlat.

Épp a mai napon, szeptember 21-én van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból a színházak országszerte és a határon túl is magyar szerzők műveivel, nyílt próbával, díjátadóval és rendhagyó programokkal várják a közönséget. A budapesti Nemzeti Színházban Katona József Bánk bán című darabját mutatják be. Másnap, 22-én a teátrum nyílt nappal várja a látogatókat, gyermek- és ifjúsági programokat szerveznek, nyílt próbákat tartanak, kiállítással, kulisszajárással és ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket.

Deák Kristóf új, A legjobb játék című rövidfilmje már a vágóasztalon van. „Ez egy elég komplex vágói feladat. Talán már az írásnál is a vágói agyam volt az előtérben, hiszen a filmben emberek néznek kamerákon és képernyőkön keresztül más embereket. A történet egyébként a gépi intelligencia és az emberi játékosság találkozásáról szól” – mondta a rendező. Deák Kristóf emellett a Foglyok című alkotást készíti elő, mely egy 1951-ben játszódó szatirikus történet.

Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel szeptember 19-én megnyílt kiállítása. Ez a rendhagyó kiállítás kilép a történelem és a művészettörténet keretei közül, és egy napjainkban zajló eseménysorral foglalkozik – hangsúlyozta a megnyitón Varga Benedek, az MNM főigazgatója.

A budapesti Kempinski Hotel Corvinus szálloda képzőművészeti gyűjteményéből mutat be válogatást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) tihanyi galériája november 12-éig. A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei címmel a kollekció legszebb darabjait, csaknem negyven magyar festményt, grafikát és szobrot állítottak ki, ezeknek mintegy fele kortárs alkotás.

A Zeneakadémián Az ősök ritmusa című bérlet koncertjeivel, a Budapest Music Centerben Kodály-sorozattal várja a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar ősszel. Az ősök ritmusa című, négy koncertből álló bérlet Haydn A Teremtés című oratóriumával kezdődik október 1-jén a Nemzeti Énekkar, Rab Gyula tenor, Kolonits Klára szoprán és Bakonyi Marcell basszus közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma