kultura.hu_banner_herend_002uj

2017.12.15

A közönség szavazatai alapján átadták a 2017-es Arany Medál-díjakat: a december 13-án megtartott ünnepségnek ezúttal is a Bethlen Téri Színház adott otthont. Az év írója Nádas Péter, az év rendezője Enyedi Ildikó, az év legjobb színésznője Huszárik Kata, az év színésze Schneider Zoltán, az év legígéretesebb fiatal tehetsége ifj. Vidnyánszky Attila lett, az életműdíjat Piros Ildikó kapta.

Kilencedik alkalommal osztották ki az Arany Medál-díjakat, melyek nyerteseit a közönség választotta ki internetes szavazás során. Az ünnepséget Juhász Anna irodalmár, valamint a díjat alapító Mészáros Márton kulturális újságíró nyitotta meg, és a székesfehérvári gyökerű Blahalouisiana zenekar adott egy rövid koncertet.

 

borcsokzsofia
Fotó: Börcsök Zsófia


Mészáros Márton megnyitó beszédében elmondta, hogy az elmúlt kilenc év alatt 42 magyar művész vehette át a díjat, ebből húsz női alkotó volt, és Hámori Gabriella volt az egyetlen, aki kétszer kapta meg az elismerést: először 2009-ben, majd 2012-ben. „Kilenc évvel ezelőtt, amikor kitaláltam az Arany Medál-díjat, az volt a célom, hogy olyan kulturális közönségdíjat hozzak létre, amelyre mindenki szavazhat megkötés nélkül” – mondta Mészáros Márton a díjátadón. Kiemelte: nagyon örült annak, hogy sokan már a tél kezdete előtt érdeklődtek a szavazási lehetőségek iránt, illetve a közösségi médián megjelenő kommentekben és megosztásokban is megjelentek a szavazati szándékok. Az idén is egy hónap állt rendelkezésre a voksok leadására november végi határidővel, ám ezúttal az internetes felület mellett a színházban kihelyezett dobozban is le lehetett adni a szavazatokat. „Bízom benne, hogy ez a díj is azt mutatja: a kultúrában nincsenek áthidalhatatlan akadályok” – tette hozzá.

 

Először az év íróját díjazták, mely elismerést a 75 éves Nádas Péter kapta meg, aki az ünnepség idején Miskolcon tartózkodott, így a nevében a Jelenkor Kiadó igazgatója, Sárközi Bence vette át a díjat. Az igazgató elmondta, hogy Nádas Péter sokat van Németországban, mert „a nemrég elhunyt Kertész Imre és Esterházy Péter mellett ő az a magyar szerző, akit a német piac legalább annyira figyel és szeret, mint a saját, hazai íróit, költőit”. Hozzátette, hogy az író legújabb, 1200 oldalas, két kötetben megjelent, Világló részletek című memoárja, mely a szerző múltját és a múlt század történetét mutatja be, hat hónappal a magyarországi megjelenés után már kapható volt Németországban. Az író munkássága előtt köszöntőjében a tavaly díjazott Németh Gábor író tisztelgett.

 

Idén a Prima Prissima-díjas Enyedi Ildikót, a Testről és lélekről című film alkotóját szavazta meg a közönség az év rendezőjének. A köszöntőt Kelecsényi László filmesztéta mondta, aki utalt Enyedi Ildikóval való közös múltjára az FMK-ban (Fiatal Művészek Klubja), és a rendező munkásságára mágikus realizmusként hivatkozott. „Az ő filmjei mindig megtalálják a világ valószínűtlenségi pontjait, ahonnét érdemes elrugaszkodni, ahonnét egy ezerszer ismételt történés is izgalmassá válhat. Mágia, azt hiszem, ez a helyes kifejezés. Kiragad a megszokásainkból, elröpít a lehetőségeink szellemi birodalmába, és aztán mégis visszatér velünk a földi világba, de már más emberré változtatva minket” – mondta a filmesztéta. A köszönőbeszédében Enyedi Ildikó is visszautalt az 1970-es, 1980-as évekre, arra, hogy akkor még természetes volt egymás munkájának ismerése és az iránta való lelkesedés, az, hogy egymás alkotásaiból nyertek inspirációt, hogy elmentek egymás koncertjeire, bemutatóira, vetítéseire. „Ez a díj egy picit arról is szól, hogy bár talán szétszakítva, izoláltan működünk, az olvasók, a nézők és a hallgatók számára mégis együtt vagyunk fontosak, és így talán egymás számára is azok lehetünk” – mondta a filmrendező.

 

arany_medal_dijazottak_2017_kovacs_attila
Arany Medál-díj 2017: Schneider Zoltán, Enyedi Ildikó, Piros Ildikó, Huszárik Kata, Ifj. Vidnyánszky Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila


Az év színművésze díját a Radnóti Miklós Színházban játszó Schneider Zoltán vehette át. A színművész 2017-ben négy sikeres magyar játékfilmben, a Testről és lélekről, a Kincsem, a Budapest Noir és A Viszkis című filmekben is szerepelt, teátrumában kilenc színpadi produkcióban láthatjuk az idei évadban, és szinkronhangját is több filmből ismerhetjük. A színészt Pál András színművész köszöntötte.

 

Az év legjobb színművésznőjének Huszárik Katát szavazta meg a közönség. A színművésznő már négy éve egy kisebb színháznak, a Maladype Színháznak a tagja. „Számomra kicsit arról szól ez a díj, hogy a színház nem csak egyetlen épület. A színház azoknak az embereknek a közössége, akik együtt hisznek valamiben” – mondta a színésznő, akit a díj átvételekor Trokán Nóra Jászai Mari-díjas színművésznő köszöntött.

 

Egy évvel ezelőtt, 2016-ban Magyar Filmdíjjal és Junior Prima-díjjal is elismerték ifj. Vidnyánszky Attila színész-rendezőt, akit a közönség most a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Arany Medál-díjjal jutalmazott. Vidnyánszky Attila beszédében elmondta, hogy a jelenlévők közül többekkel is dolgozott együtt az elmúlt két évben, valamint megköszönte nekik a segítséget és a támogatást, hiszen az ő felnőtté válása is ebben az időszakban kezdődött. A fiatal tehetséget Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész köszöntötte.

 

Az Arany Medál életműdíját 2017-ben Piros Ildikó kapta meg, aki már ötven éve van a pályán, és bár több helyen és darabban szerepelt, elsősorban a Madách Színházban játszott az 1970-es, 1980-as években. A színművésznőt Szirtes Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Madách Színház igazgatója köszöntötte, akivel számtalan darabban dolgoztak együtt. Szirtes Tamás „nyughatatlanul keresgélő, újító szellemű” színművésznőnek nevezte a díjazottat, és többek között a színház iránti rendkívüli tiszteletét és alázatát emelte ki. Piros Ildikó köszönőbeszédében elmondta, hogy igazán teljes életet tudhat maga mögött, hiszen „minden szerepe akkor jött el, amikor el kellett jönnie és az életében is minden akkor történt, amikor meg kellett történnie”. Hozzátette, hogy a 2017-es év a „leg” számára: az év az önálló, 100 perces Szabó Magda-estjével indult, megszületett két újabb unokája, októberben szülővárosa, Kecskemét is a tiszteletbeli polgárának választotta, most pedig a közönség is megszavazta az Arany Medál-életműdíjra.


arany_medal_2017_piros_ildiko_szirtes_tamas_kovacs_attila
Piros Ildikó és Szirtes Tamás az Arany Medál-díj átadóján
Fotó: MTI/Kovács Attila

 

„Csodálatos érzés, amikor a szakma és a közönség elismerése egybeesik, és mi most éppen ezt éljük át, az egész stáb, akikkel a filmet készítettük. Ettől az ember valahogy otthon érzi magát a világban, úgy érzi, van értelme annak, amit csinál” – mondta a díjátadó után Enyedi Ildikó filmrendező a Kultúra.hu-nak. Enyedi Ildikó elárulta, hogy már újabb filmjén dolgozik, melynek elkészült a forgatókönyve is: legközelebb A feleségem története című Füst Milán-regény adaptációját viszi filmvászonra. „Ezek az elismerések segítenek abban, hogy ne feszülten, hanem bizakodóan kezdjem el a következő munkámat” – tette hozzá.

 

Ifj. Vidnyánszky Attila nemcsak a szakmában, de ahogy azt a jelen díj is mutatja, a közönség körében is egyre ismertebb és népszerűbb. „A közönség visszajelzése szívmelengető számomra, jó érzés, hogy a munkánk eljut az emberekhez és megmarad az emlékezetükben. Talán ez a legkedvesebb visszajelzés, amit eddig kaptam” – mondta a színész-rendező a Kultúra.hu-nak. Az ifjú színművész a következő évadban sem tétlenkedik. Ahogy elmesélte, március 2-án lesz a bemutatója legújabb rendezésének, A félkegyelmű című darabnak a Pesti Színházban, az évad végén pedig Vecsei Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című, Arany Jánosról írt darabjának felújított, illetve átfogalmazott változatát állítja színpadra. Mindezeken túl augusztus 1-jén az Ördögkatlan Fesztiválon lesz az első bemutatója az újonnan megalakult társulatuknak, a Sztalker-csoportnak, amely a Míg fekszem kiterítve című William Faulkner-kisregényt dolgozza fel.Révy Orsolya

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma