kultura.hu_banner_fesztival

2019.07.07

„A portréfotózás döntő mozzanata az, ami két ember között az első percben történik. A pillanat, amikor a tekintetük összeér” – mondja Belicza László Gábor fotóművész. A Kobuci Kert tizedik születésnapjára készült fotóalbumáról, jó portréfotó ismérveiről és a Nap nyolc fénypercnyi távolságának jelentőségéről is beszélgettünk vele.

68._Muller_Peter_Sziam_Belicza
Müller Péter Sziámi
Fotó: Kobuci Kert – Tíz év élő zene/Belicza László Gábor

  

Hogyan talált meg a Kobuci Kertről szóló feladat?

Pár éve a Petőfi Irodalmi Múzeumban végzett munkám során fotóztam néhány írót, és később a múzeum egyik munkatársa ajánlotta ezt a lehetőséget. A tesztmunka Péterfy Bori fotózása volt. A kép elnyerte a stáb tetszését, így elkezdhettem a portréfotó-sorozat készítését. Később egyébként újra készítettem Boriról képet.

 

66._Pinter_Zsolt_es_Apati_Adam_Louisiana_Double_Belicza
Pintér Zsolt és Apáti Bence (Louisiana Double)
Fotó: Kobuci Kert – Tíz év élő zene/Belicza László Gábor


Reklám vagy művészeti produktum az album?

Nehéz kérdés, hogy az alkalmazott fotográfia és a fotóművészet között hol a határ. Ez nem olyan nyilvánvaló, mint gondolnánk, főleg nem a portré fotográfiákban. Alapvetően fotóművészeti célú projekt volt, azzal a szándékkal, hogy a képeken keresztül állítsanak emléket az elmúlt tíz évnek, hogy megmutassák, milyen érdekes és értékteremtő emberek fordultak meg a Kobuci Kertben.


7._Szabo_Tamas_Mojo_Workings_Belicza
Szabó Tamás (Mojo Workings)
Fotó: Kobuci Kert – Tíz év élő zene/Belicza László Gábor

 

Átjön a fotós egyénisége a képeken?

Remélem, hogy és is benne vagyok valamennyire az általam készített képekben, különben valamit nagyon rosszul csinálnék! Hozzáteszem, nem vagyok elégedett a könyv kivitelezésével. A képekkel sem vagyok nyilván, de van benne két tucat igazán-igazán jó fotográfia. Nekem ez számít.


BLG_2
Belicza László Gábor
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

Kit volt a leghálásabb fotózni?

Mindenkivel élveztem a munkát, szinte minden portré elkészítése járt valami vicces vagy emlékezetes történettel. A portréfotózást meghatározza, ami két ember között az első percben történik. A pillanat, amikor a tekintetük összeér.


Misztikusnak tűnik, de meggyőződésem, hogy a fotó igazi ereje a megszülető emberi kapcsolattól függ. A munka befejezése óta is jó viszonyt ápolok mindegyik alanyommal. Ezek a kapcsolatok nagyon fontosak nekem. Az előadóművészek sokszor a közönségnek szánt arcot „viselnek”, de engem nem ez, hanem a hétköznapi személyiségük érdekel.


Gaal_Jozsef_Budapest_2018_Mucsarnok
Gaál József
Fotó: Műcsarnok/Belicza László Gábor


Milyen a rossz portré?

Erre nincs egyetlen jó válasz. Mindenkinek más a személyes kötődése, és ez határozza meg, hogy mi a jó.

 

Egész című fotóesszéd 2012 óta folyamatosan készül. Személyes kötődésből?

A sorozatnak két fontos aspektusa van. Amikor ráeszméltem, milyen fontos nekem a fotózás, az foglalkoztatott, hogy a Nap nyolc fénypercnyire van a Földtől. Gondolj bele: nyolc percbe telik, mire ideér hozzánk a fény.


Kemeny_Zsofi_es_Istvan_Budapest_2017_
Kemény Zsófi és Kemény István
Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum/Belicza László Gábor


Azt hisszük, az a jelen, amiben vagyunk, pedig valójában az nem más, mint a múlt. Abban a tévképzetben kattintod el a gépet, hogy a jelent fényképezed, de a pillanat máris a múlté, ráadásul nyolc perccel el vagy csúszva. A fotónak ez az ereje rendkívül izgalmas.


A hosszú, akár egy életen át tartó fotómunkákat szeretem. A sorozat az unokaöcsémről szól, akinek nagyon fiatalon meghalt az édesapja, azóta fényképezem őt, része az életünknek.


Blasko_Peter_Budapest_2017_
Blaskó Péter
Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum/Belicza László Gábor


Létezhet az etikai okokból soha nem vállalható kép?

A fényképezésben óriási hatalom van. Embert fényképezni olyan, mint a jelenléteddel irányítani a másik embert. Akár pusztán a gesztusaiddal. Természetesen ez hatalmas felelősséggel jár együtt.

Van olyan fotó, ami felháborít?

Van: az, amelyik az embert nyitott szájjal ábrázolja. Olyan ez nekem, mint másnak vizes zacskót tapogatni.


BLG_1
Belicza László Gábor
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

Mit tervezel a nyárra?

Folytatom az Egész című sorozatom, legközelebb 2021-ben tervezem újra publikálni. Folyamatosan készítek portréfotókat, például a Műcsarnokban várható egy érdekes projekt. Illetve a barátnőmmel közösen dolgozunk egy izgalmas fotódramaturgián. Sokat köszönhetek neki, nemcsak azért, mert mellettem volt az első albumom megjelenésének nehézségeiben.

 

Ayhan Gökhan

10

2019.09.14

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon mutatja be legújabb önálló estjét a kortárs könnyűzenei szcéna egyik legeredetibb művésze, Kamondy Ágnes. Október 5-én az A38 Hajón láthatjuk a Pest fölött az ég szcenírozott koncert-előadását Vörös Róbert rendezésében. A zenéjét Kamondy Ágnes jegyzi, a dalszövegeken olyan neves szerzőkkel osztozik, mint Karafiáth Orsolya, Kiss László, Müller Péter Sziámi és Simon Márton.

kiraly_tamas_aut_of_the_box_6739w_600

2019.09.14

Underground kultúra, művészeti határterületek, látványtervezés: többek között ezekről beszélt É. Kiss Piroska látványtervező a Király Tamás életművét bemutató rertrospektív kiállítása kapcsán, amely szeptember 15-ig látható a Ludwig Múzeumban.

Boszorkanyok_a_Barmi_utcabol_2_

2019.09.13

Paravános bábszínház, klasszikus és modern mesék, tantermi előadások is szerepelnek a bábszínházak őszi kínálatában, ezekből válogattunk.

Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg egy villanyszerelő. A régészek szerint az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett napvilágra. A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy kés pengéje is előkerült, amelyeket a középső bronzkorban rejthettek el a sziklabarlangban. A korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen odaát.

A szeptember 13-án rendezett Szinkronikum gálán Menszátor Magdolna és Tordy Géza kapta a szakma életműdíját. A legkeresettebb szinkronszínészek pályafutásuk során több ezer produkcióban kölcsönzik hangjukat az eredeti nyelven megszólaló sztároknak. Közel hatszáz magyar szinkronszínészt ismerünk, közülük a legnépszerűbb 50 csaknem ötezer film, tévésorozat, jelenet szereplőjének szavait tette a magyar közönség számára érthetővé.

Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelye volt a Bimbó út 3-ban található ház, ahol boldog időket töltött, itt vált elismert szerzővé, ekkor születtek első légiós regényei. Miután 1942 őszén egy szélsőjobboldali, nyilasbarát lap egy cikkben kifogásolta, hogy zsidó származása ellenére álnéven továbbra is dolgozhat, megkapta munkaszolgálati behívóját, és alig két hónappal később már halott volt. Az 1943-ban elhunyt magyar íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve: a német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

Először találtak sírokat a második világháború alatti csehországi roma gyűjtőtábor helyén. A felfedezés segíthet rekonstruálni a láger teljes területét. 1942 és 1943 között 1308 romát tartottak itt fogva, közülük 327-en a helyszínen veszítették életüket, több mint 500 embert az auschwitzi haláltáborba küldtek. A brnói Roma Kultúra Múzeuma még ebben a hónapban pályázatot hirdet az egykori gyűjtőtábor helyén kialakítandó roma holokauszt emlékhely megtervezésére. Európában elsőként sikerült találni olyan sírokat, amelyekben a nácizmus roma áldozatait temették el.

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus. Konrád György a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja, művei egyebek mellett angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg. Ismertebb esszékötetei közé tartozik Az autonómia kísértése, az Antipolitika, az Ölni vagy nem ölni, Az újjászületés melankóliája, a Várakozás, az Áramló leltár, A közép tágulása (2004), Az író és a város, a Csodafigurák Arcképek, pillanatfelvételek, az Inga, a Harangjáték, a Zsidóságról. Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című önéletrajzi regénye 2003-ban, Kakasok bánata című regénye 2005-ben jelent meg.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A hazai táncélet legkiválóbb képviselői hozzák el legújabb produkcióikat a pécsi közönségnek.

Gyori_Balett

Szeptember 18-án az ország legismertebb kertészével beszélgetnek a Hadik Kávézóban.

A Minority Rights Group Europe a klímaváltozás hatásairól rendez kerekasztal-beszélgetést magyar médiavezetők részvételével szeptember 17-én 14:00 órától, a Kőleves étteremben.

OKtóver 5-én 20:00 órakor adja idei egyetlen magyarországi koncertjét Csordás Gábor zongorista-zeneszerző a Wesselényi utcai Erőművházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma