NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.04.23

A fenti címmel hirdetett látogatást két galériában a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozat. A program középpontjában olyan alkotók álltak, akik műveikben valamilyen aspektusból kifejezetten női sorsokra jellemző vonásokat elevenítenek meg. A Bloody Mary, illetve a Ritual Trail to Self című tárlatokon a kortárs képzőművészet két műhelyébe pillantottunk be.

2019.04.12_galeriatura_mamu_szabojanos_large-12
Fotó: Szabó János


A Bloody Mary kiállítás a Damjanich utcai MAMÜ Galériában nyílt meg ápilis 12-én. Az Agg Lili, Teplán Nóra, Zuzana Zurbolova, Üveges Mónika és Cservenka Edit alkotásait bemutató tárlat az identitás kérdéskörének különleges világba kalauzol. Az alkotások feszültségről, egyéni útkeresésekről árulkodnak.


2019.04.12_galeriatura_mamu_szabojanos_large-8
Fotó: Szabó János


A tárlat hívószavai az agresszió, identitás, befelé figyelés, hiszen a jelenünkre jellemző kép-korszak erőteljesen befolyásolja gondolkodásunkat, figyelmünk milyenségét. A tárlaton a képek mellett egy kövekből készült installációt láthatunk, melyről az életünk során magunkkal hurcolt, a döntéshelyzeteinket, kapcsolatainkat nehezítő terhekre asszociálhatunk. A köveket kötél köti össze, utalva ezzel súlyaink egymásra rakódására vagy állandóságára.


Bloody_Mary_kiallitas_3
Zuzana Zurbolová alkotása
Fotó forrása: bpartweek.hu

A kiállításra nyitott szívvel és lélekkel érdemes érkezni, mert a képek nagyon igénylik az egyéni asszociációs munkát. A festményeken látható, több réteggel lefedett alakok jelentését mindenkinek magának kell megfejtenie.


2019.04.12_galeriatura_mamu_szabojanos_large-20
Fotó: Szabó János


Látogatásunk második helyszíne a Rottenbiller utcában található FKSE Stúdió Galéria, ahol egy egészen más jellegű tárlat látható, Jagicza Patrícia és Kaliczka Patrícia közös kiállítása. A két alkotót azonos keresztnevükön kívül sok egyéb is összeköti, ezek nagy részére a közös munka során derült fény.


Jagicza-Patricia_Doppelganger
Jagicza Patrícia: Doppelgänger
Fotó forrása: bpartweek.hu

Mindketten festő szakon végeztek a Képzőművészeti Egyetemen, és egy közös veszteség is összekovácsolta őket: mindketten elveszítették édesapjukat. Tárlatuk fő témája az önarckép, és ezáltal az önismeret. Az önarckép festése önreflexív folyamat, a portré a lélek mélységeinek kifejezésére alkalmas. Közös kettős portréikon szinte fényképszerűen látjuk őket.


Kaliczka_Patricia
Kaliczka Patrícia: Cím nélkül
Fotó forrása: bpartweek.hu


Jagicza Patrícia realista stílusban, a fényképekre jellemző hűséggel fest, míg Kaliczka Patrícia jellemző témája az akt, amely csak a testet mutatja, fej nélkül.

Régebben fotókat használt a munkához, ma azonban tükörből festi önmagát. Az alkotás folyamatát elmondása szerint a folyamatos ön-megkérdőjelezés, visszakérdezés jellemzi.


2019.04.12_galeriatura_fkse_szabojanos_large-6
Fotó: Szabó János


Körülbelül tíz éve foglalkozik önarckép-ábrázolással, de sok képén az arc valójában nem látszik. A maszkokkal, jelmezekkel vagy más tárgyakkal eltakart önarcképein keresztül térképezi fel a saját női identitása mibenlétét. Alkotásai eleinte rajzolással, később egyre inkább fotók felhasználásával készültek. A közös önportrék festése során igyekezett kettejük jó tulajdonságait kiemelni.


2019.04.12_galeriatura_fkse_szabojanos_large-7
Fotó: Szabó János


A két alkotó különböző festési stílusa jól kiegészíti egymást. A rejtőzködéstől a feltárulásig vezetnek kiállított alkotásaik, lehetőséget adva a szemlélő számára is az önreflexióra.


Rácz Anna

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

20191019_felediproject_szentpaliroland_szecsodibalazs

2019.09.21

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Szentpáli Roland zeneszerzőt kérdezték, aki október 19-én ad koncertet a Müpa Fesztivál Színházában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma