PFZ728x90
2015. szeptember 3.
Célzó
dob46ab_1_250x250

A Kulturális Örökség Napjai keretében szabadon látogatható lesz az a Dob utca és Klauzál tér sarkán álló épület is, ahol Seress Rezső töltötte utolsó éveit. A házról és az ott lakó egykori hírességekről kérdeztük N. Kósa Judit várostörténészt, újságírót, aki a nagyközönségnek szeptember 20-án mutatja be az ingatlant.

2013.04.23

Egy könyv, mely a gyerekkortól egészen az anyaságig vizsgálja a női szexualitás és a testhez való viszony alakulását, érintve az intimitás, a fogantatás, a terhesség, a szülés, az anyaság és szex kérdéseit, mind testi, mind szellemi szinten. Mester Dóra Djamila első kötete, a Nő, anya, szerető - Anyaság és szex elhagyta a szülőszobát, és múlthét pénteken a XX. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutatkozott be.

IMG_2068
Fotó: Bodó Balázs
A Jaffa Kiadó által szervezett beszélgetés rögtön azzal a kérdéssel indult, hogy mit gondolunk a szexről. A szerző szerint erre választ keresni olyan, mintha körbeadnánk a teremben egy almát, és arról kérdeznénk a közönséget, hogy kinek mi jut eszébe erről a gyümölcsről. Mi a fontos benne: az íze, a színe, vagy a formája? Esetleg nem is ez a lényeg, hanem hogy milyen emlékeink kötődnek hozzá, vagy az, hogy szeretjük-e egyáltalán? Meg kell-e hámoznunk ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez egy alma? Dóra szeretné tényleg körbeadni azt a bizonyos almát, és meghallgatni, hogy ki mit gondol róla. De ehhez szerinte jobb lenne, ha nem egy előadóteremben ülnénk, hanem egy kertben, vagy a konyhában. Hogyha életszagú lenne ez az egész, mert a szexről való beszélgetésnek szabadnak és életközelinek kellene lenni.

A szerző önmagát úgy írja körül, hogy „nő, anya, szerető, flaneur, amatőr fotós, közgazdász, társadalomkutató és szex-edukátor”. Emellett egy szex-pozitív misszió aktivistája, aki minden lehetséges fórumon – az iskolákban, a különböző magazinok hasábjain, vagy éppen workshopok keretében- próbálkozik egy nyitott, előítéletektől mentes, pozitív szexbeszéd megalkotásával. Ennek legújabb lépcsőfoka ez a könyv, melynek három egysége három fontos életszakaszon keresztül kíséri a nőket: a gyerekkortól a nővé válásig; a fogantatástól a szülésig; aztán egészen az anyaságig. Vannak benne praktikus tudnivalók a terhességről, gyerekmesék, szépirodalom, tudományos szövegek, és rengeteg személyesség, mert az utóbbinak a szexualitás megtapasztalásában és körüljárásában is ott van a helye, ugyanúgy, mint az önazonosság megtalálásának. A könyv sorai mögött az író megmutatja saját magát, úgy meséli el történeteit, hogy tudja, és ki is mondja, hogy az általa körüljárt kérdésekre a válasz nem nála van. Mert ahány kérdés, annyi válasz, és ahány fogalom, annyi megközelítés, ahogy azt a könyvben idézett interjúrészletek is bizonyítják. A háttérbeszélgetések kiindulópontja minden esetben az első szexuális élmény felidézése volt, és a női tapasztalatok nagyon sokszínűek voltak már abban is, hogy milyen aktusokat soroltak ide az első csóktól elkezdve a szüzesség elvesztéséig.

A könyv megmutatja a nők ezerféle arcát, és azt, hogy a szexben nincs jó vagy rossz, de azt nem akarja megmondani, hogy milyen a jó nő, a jó anya és a jó szerető. Mint ahogy nem előíró abban sem, hogy hogyan, mekkora élvezettel kell megélni a nőiséget, terhességet, vagy éppen a szülést. Nem gazdagítja az intimitással kapcsolatos elvárások és mítoszok sorát, hanem a saját vágyak, örömök megtalálására ösztönöz.


További információ: www.csakatestemenat.hu


Szerző: Nádasi Eszter

Kulcsszavak:

kultura_hu_banner

bkf

2015.09.03

Számos új szakirányú továbbképzéssel vág neki az új tanévnek a Budapesti Metropolitan Főiskola (MET), a korábban Kommunikációs és Üzleti Főiskolaként (BKF) ismert intézmény. A digitális szobrászat, a belsőépítész tervező művész és tipográfia új szakirányú továbbképzési szak egy-egy felelősét kérdeztük.

muharipeti5

2015.09.03

Rendszerint valamilyen vonósnak gondolják, és gyakran összekeverik más cs betűs hangszerrel: ez a csembaló, amellyel Muhari Péter ismertetett meg bennünket. Az interjú során szó esett a barokkról, a historikus zenéről, a fiatal zenész májusi koncertjéről és egy győri mesterkurzusról is, valamint azt is megtudtuk, hogyan képzeli a jövőjét a muzsikus.

DSC_0235

2015.09.03

Bár a fesztiválszezon véget ért, szabadtéri koncertekből még egy hónapig nem lesz hiány: a Budapest Park szeptember 26-ig várja a koncertezni vágyókat olyan előadókkal, mint a Quimby, a Kiscsillag, a Halott Pénz, a Hiperkarma, a Punnany Massif vagy Dj BoBo és a The Parov Stelar Band. Az alkalomból a zenészek sajtótájékoztató is tartottak szeptember 2-án.

Szeptember elsején nyílt életmű-kiállítás Bertalan Tivadar festő, grafikus, látványtervező, író munkáiból a Pesti Vigadó ötödik emeletén. A Képszavak és szóképek című tárlatot október 17-ig lehet megtekinteni.

Darvasi László József Attila-díjas író lesz a szeptember 3-án kezdődő Kanizsai Írótábor díszvendége. A Magyarkanizsán zajló eseményen bemutatkoznak a vajdasági írók és könyvkiadók, valamint rendhagyó irodalomórákat és közönségtalálkozókat is tartanak.

Nemzeti és vallási alapon tiltott szerelmi történetet, Dalibor Matanic rendező Zvizdan című alkotását jelölte Horvátország legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra. A mozit már jutalmazták Cannes-ban, a szarajevói és a pulai filmfesztiválon is.

Szeptember 4-én startol a Duna Televízión a Fölszállott a páva új, gyermekeket bemutató szériája. A nézők nyolc pénteken át 20.30-tól a nyári területi válogatókról készült filmeket tekinthetik meg, amelyek végén az is kiderül, kikkel találkozhatnak a nézők a novemberben kezdődő élő adásokban.

Húsz programmal, négy premierrel és 62 fellépő művésszel várja a látogatókat szeptember 2. és 21. között a 13. Spinoza Zsidó Fesztivál Budapesten. Az eseménysorozaton szinte minden műfaj képviselteti magát, így lesz monodráma, előadás, koncert, filmvetítés, és idén domináns szerepet kapnak a zenés játékok.

Magnas_Miska_banner_192x189_03

Barcsay Jenő egykori tanítványai, Blaski Márta, Fülöp Erzsébet, Hézső Ferenc, Kéri László festőművészek és Tóth Sándor szobrászművész visszaemlékezésekkel és anekdotákkal idézik meg a magyar képzőművészeti oktatás legendás alakját szeptember 5-én, szombaton délután 3 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban. A beszélgetést Szabó Noémi, a vasárnapig látogatható nagyszabású Barcsay kiállítás kurátora vezeti.

Barcsay_a_tanar

Szeptember 7-én a Müpában látható a Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című előadás, amely a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját.

Ínyenc csemegéket kínál a kultúra kedvelőinek szeptember első hétvégéjén a Zsolnay Fesztivál. A Zsolnay Kulturális Negyed szellemiségéhez igazodó összművészeti fesztiválon bár fontos szerep jut a zenének, legalább ilyen súllyal lesz jelen a színház, az újcirkusz, a tánc, az irodalom vagy éppen a képzőművészet.

A Csimota Könyvkiadó (a Móra Kiadói Csoport tagja) 2014 májusa óta több értékteremtő kötetet is megjelentetett különleges, egyre népszerűbb támogatói programjában. Ezúttal egy különleges, hiánypótló kötettel várják a mecénások támogatását.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma