2014. október 1.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

2013.04.23

Egy könyv, mely a gyerekkortól egészen az anyaságig vizsgálja a női szexualitás és a testhez való viszony alakulását, érintve az intimitás, a fogantatás, a terhesség, a szülés, az anyaság és szex kérdéseit, mind testi, mind szellemi szinten. Mester Dóra Djamila első kötete, a Nő, anya, szerető - Anyaság és szex elhagyta a szülőszobát, és múlthét pénteken a XX. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutatkozott be.

IMG_2068
Fotó: Bodó Balázs
A Jaffa Kiadó által szervezett beszélgetés rögtön azzal a kérdéssel indult, hogy mit gondolunk a szexről. A szerző szerint erre választ keresni olyan, mintha körbeadnánk a teremben egy almát, és arról kérdeznénk a közönséget, hogy kinek mi jut eszébe erről a gyümölcsről. Mi a fontos benne: az íze, a színe, vagy a formája? Esetleg nem is ez a lényeg, hanem hogy milyen emlékeink kötődnek hozzá, vagy az, hogy szeretjük-e egyáltalán? Meg kell-e hámoznunk ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez egy alma? Dóra szeretné tényleg körbeadni azt a bizonyos almát, és meghallgatni, hogy ki mit gondol róla. De ehhez szerinte jobb lenne, ha nem egy előadóteremben ülnénk, hanem egy kertben, vagy a konyhában. Hogyha életszagú lenne ez az egész, mert a szexről való beszélgetésnek szabadnak és életközelinek kellene lenni.

A szerző önmagát úgy írja körül, hogy „nő, anya, szerető, flaneur, amatőr fotós, közgazdász, társadalomkutató és szex-edukátor”. Emellett egy szex-pozitív misszió aktivistája, aki minden lehetséges fórumon – az iskolákban, a különböző magazinok hasábjain, vagy éppen workshopok keretében- próbálkozik egy nyitott, előítéletektől mentes, pozitív szexbeszéd megalkotásával. Ennek legújabb lépcsőfoka ez a könyv, melynek három egysége három fontos életszakaszon keresztül kíséri a nőket: a gyerekkortól a nővé válásig; a fogantatástól a szülésig; aztán egészen az anyaságig. Vannak benne praktikus tudnivalók a terhességről, gyerekmesék, szépirodalom, tudományos szövegek, és rengeteg személyesség, mert az utóbbinak a szexualitás megtapasztalásában és körüljárásában is ott van a helye, ugyanúgy, mint az önazonosság megtalálásának. A könyv sorai mögött az író megmutatja saját magát, úgy meséli el történeteit, hogy tudja, és ki is mondja, hogy az általa körüljárt kérdésekre a válasz nem nála van. Mert ahány kérdés, annyi válasz, és ahány fogalom, annyi megközelítés, ahogy azt a könyvben idézett interjúrészletek is bizonyítják. A háttérbeszélgetések kiindulópontja minden esetben az első szexuális élmény felidézése volt, és a női tapasztalatok nagyon sokszínűek voltak már abban is, hogy milyen aktusokat soroltak ide az első csóktól elkezdve a szüzesség elvesztéséig.

A könyv megmutatja a nők ezerféle arcát, és azt, hogy a szexben nincs jó vagy rossz, de azt nem akarja megmondani, hogy milyen a jó nő, a jó anya és a jó szerető. Mint ahogy nem előíró abban sem, hogy hogyan, mekkora élvezettel kell megélni a nőiséget, terhességet, vagy éppen a szülést. Nem gazdagítja az intimitással kapcsolatos elvárások és mítoszok sorát, hanem a saját vágyak, örömök megtalálására ösztönöz.


További információ: www.csakatestemenat.hu


Szerző: Nádasi Eszter

Kulcsszavak:

konyvtarosok1

2014.10.01

Könyvtárosok napja alkalmából adott át okleveleket és elismeréseket Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára október 1-jén Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Közel négy évtizedes könyvtárosi munkásságáért Vörösné Jánosi Katalin Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült.

TiszaMozi_10
2014.10.01

A Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivált idén október 15. és 19. között rendezik meg Szolnokon, a Tisza Moziban. A vetítés mellett lesznek animációs workshopok, versenyek, koncertek és egy közös film készítésére is invitálják az érdeklődőket. A részletekről Demeter István, a fesztivál igazgatója számolt be.

Magyar_Laszlo-Papp_Elek_fotoja

2014.10.01

Magyar László kárpátaljai festőművész tájképeit, csendéleteit és figurális alkotásait mutatja be a Kárpát-haza Galéria azon a kiállításon, amely Válogatás címmel szeptember 30-án nyílt meg a budapesti Duna Palotában. A tárlat október 11-ig látogatható.

Az „ELIT ALAKULAT” - A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című állandó régészeti kiállítás megnyitóját október 6-án 18 órakor tartják a miskolci Herman Ottó Múzeumban.

Félbehagyott vallomás – Lengyelország esőben, fényben címmel jelenik meg Móser Zoltán fotóművész legújabb albuma, melynek bemutatóját október 8-án 18 órától tartják a Lengyel Intézetben.

Újrealizmus és modern népiség a mai magyar irodalomban címmel rendeznek konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán október 6-án 9 órától.

Vadas József A magyar iparművészet története (A századfordulótól az ezredfordulóig) című monográfiáját mutatják be a Design Hét rendezvényeként az Iparművészeti Múzeum könyvtárában október 3-án 11 órakor.

Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba Jézus Élete című kiállítása október 1-jén nyílik a Budai Vár Magdolna-tornyában.

A jövő hónapban három kiállítás nyílik a MODEM-ben: az Art Moments Fesztivál keretében tudományos ismeretterjesztő szertárrá varázsolja egy hónapra a MODEM harmadik emeleti kiállítóterét Asztalos Zsolt. A Két hidrogén közösbe adta elektronjait című tárlatot 2014. október 4-én 17 órakor Gerber Pál nyitja meg.

Birkas_Akos_Feher_negyzet_2009_olaj_vaszon_160x240_cm_Foto_Tihanyi-Bakos_Foto_Studio

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében világhírű zenészek lépnek fel a Fonóban. Október 3-án a Samsara Quartet és Jyotsna Srikanth hegedűművész koncertezik. Az Eastwing Betyárvilág című lemezét október 18-án mutatja be, majd Emilia Amper és zenekara ad koncertet.

Pápai Zsanett énekesnő és zenekara, a Jazzin' the Box október 2-án az Opus Jazz Clubban ad koncertet.

A Jazzy Live műsor popikonok jazz parafrázisait, jazz standardeket, groove, hip-hop és electro műfajokat szólaltat meg beatboxalapokkal kísérve.

„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt célja egy olyan, a Károlyi-kastélyhoz kapcsolódó többfunkciós turisztikai fogadóközpont kialakítása, amely az idegenforgalmi szezonban és a szezonon kívül is igénybe vehető.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma