KON2014_banner_728x90px-KulturHu

2014. szeptember 18.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

2013.04.23

Egy könyv, mely a gyerekkortól egészen az anyaságig vizsgálja a női szexualitás és a testhez való viszony alakulását, érintve az intimitás, a fogantatás, a terhesség, a szülés, az anyaság és szex kérdéseit, mind testi, mind szellemi szinten. Mester Dóra Djamila első kötete, a Nő, anya, szerető - Anyaság és szex elhagyta a szülőszobát, és múlthét pénteken a XX. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutatkozott be.

IMG_2068
Fotó: Bodó Balázs
A Jaffa Kiadó által szervezett beszélgetés rögtön azzal a kérdéssel indult, hogy mit gondolunk a szexről. A szerző szerint erre választ keresni olyan, mintha körbeadnánk a teremben egy almát, és arról kérdeznénk a közönséget, hogy kinek mi jut eszébe erről a gyümölcsről. Mi a fontos benne: az íze, a színe, vagy a formája? Esetleg nem is ez a lényeg, hanem hogy milyen emlékeink kötődnek hozzá, vagy az, hogy szeretjük-e egyáltalán? Meg kell-e hámoznunk ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez egy alma? Dóra szeretné tényleg körbeadni azt a bizonyos almát, és meghallgatni, hogy ki mit gondol róla. De ehhez szerinte jobb lenne, ha nem egy előadóteremben ülnénk, hanem egy kertben, vagy a konyhában. Hogyha életszagú lenne ez az egész, mert a szexről való beszélgetésnek szabadnak és életközelinek kellene lenni.

A szerző önmagát úgy írja körül, hogy „nő, anya, szerető, flaneur, amatőr fotós, közgazdász, társadalomkutató és szex-edukátor”. Emellett egy szex-pozitív misszió aktivistája, aki minden lehetséges fórumon – az iskolákban, a különböző magazinok hasábjain, vagy éppen workshopok keretében- próbálkozik egy nyitott, előítéletektől mentes, pozitív szexbeszéd megalkotásával. Ennek legújabb lépcsőfoka ez a könyv, melynek három egysége három fontos életszakaszon keresztül kíséri a nőket: a gyerekkortól a nővé válásig; a fogantatástól a szülésig; aztán egészen az anyaságig. Vannak benne praktikus tudnivalók a terhességről, gyerekmesék, szépirodalom, tudományos szövegek, és rengeteg személyesség, mert az utóbbinak a szexualitás megtapasztalásában és körüljárásában is ott van a helye, ugyanúgy, mint az önazonosság megtalálásának. A könyv sorai mögött az író megmutatja saját magát, úgy meséli el történeteit, hogy tudja, és ki is mondja, hogy az általa körüljárt kérdésekre a válasz nem nála van. Mert ahány kérdés, annyi válasz, és ahány fogalom, annyi megközelítés, ahogy azt a könyvben idézett interjúrészletek is bizonyítják. A háttérbeszélgetések kiindulópontja minden esetben az első szexuális élmény felidézése volt, és a női tapasztalatok nagyon sokszínűek voltak már abban is, hogy milyen aktusokat soroltak ide az első csóktól elkezdve a szüzesség elvesztéséig.

A könyv megmutatja a nők ezerféle arcát, és azt, hogy a szexben nincs jó vagy rossz, de azt nem akarja megmondani, hogy milyen a jó nő, a jó anya és a jó szerető. Mint ahogy nem előíró abban sem, hogy hogyan, mekkora élvezettel kell megélni a nőiséget, terhességet, vagy éppen a szülést. Nem gazdagítja az intimitással kapcsolatos elvárások és mítoszok sorát, hanem a saját vágyak, örömök megtalálására ösztönöz.


További információ: www.csakatestemenat.hu


Szerző: Nádasi Eszter

_DSC5951_2957x1958

2014.09.17

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a Nemzeti Múzeum új, A Kárpát-medence a Karoling-korban és a honfoglalás korában című kiállítását szeptember 17-én. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott az intézmény főigazgatója, Dr. Csorba László, a különleges hangulatról a Szent Efrém Férfikar gondoskodott.

_DSC0506_1971x1306

2014.09.17

Budapest mellett további 130 helyszínen ünneplik a Kulturális Örökség Napjait szeptember 20-án és 21-én. A Várkert Bazár programjain a Kultúra.hu is rész veszt, ahol felfedező sétával, tárlatvezetéssel, irodalmi összeállítással és érdekes pódiumbeszélgetésekkel várják a látogatókat.

Sanseb

2014.09.17

Nagyszabású retrospektív program a 62. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon; a műsoron a Moszkva tér, a Hukkle, a Kontroll, a Fekete kefe, a Johanna és a Pál Adrienn című kiemelkedő magyar alkotások.

A Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ közösen nyitja meg a Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválját szeptember 19-én. A friss kezdeményezés során a régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra és telnek meg élettel.

Hommage a Láng György címmel ad emlékkoncertet jövő szeptember 24-én az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián.

Nagy meglepetés érte a 4-es metró utasait szeptember 16-án a Szent Gellért téri metrómegállóban, ahol a Budapest Voices adott koncertet. Az esemény apropóját az szolgáltatta, hogy ma jelent meg a Budapest Voices Alternatívák című lemeze.

Magyarország tájegységeinek legjobb borászai, borospincéinek nedűi, sajtok, sonkák finomságok és zenei csemegék várják az érdeklődőknek az Óbudai Bornapokon szeptember 27-28-án.

Az Aquincumi Múzeum és a Műemlékem.hu közös fotópályázatának legjobbjaiból nyílik kiállítás szeptember 19-én az Aquincumi Múzeumban. Az intézmény ezt követően a hétvégén a Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez is csatlakozik.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ 2014. október 14-én este 6 órás kezdettel játssza A hosszabbik út című díjnyertes színházi nevelési előadását, amelyet a POSzT versenyprogramjába is beválogattak. Az előadásra kivételesen felnőtt résztvevőket várnak.

szinhazi_neveles

Évtizedek óta egyfajta navigációs és találkozási pont a híres Esernyős szoborcsoport az óbudai Fő téren. Varga Imre szobrászművész, eredetileg Várakozók című alkotása ugyanis 1986 óta áll itt. Mostantól mindez sokkal komfortosabb lesz, mert tető kerül a randevúzók feje fölé, ami így ősz elején nagyon időszerű.

“Az a célunk, hogy sokszínű kulturális események tükrében, új nézőpontból mutassuk be Hollandiát Magyarországnak” – mondta Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete, a “DACS – Hollandia, királyság!” programsorozat nyitó sajtótájékoztatóján.

Feltárni, felidézni, felforgatni, újragondolni, átértelmezni, másként látni a várost – ezen gondolatok köré szerveződik az idén kilencedik alkalommal megrendezett budapesti PLACCC Fesztivál 2014. A programsorozatot 2014. szeptember 23-28. között tartják a főváros különböző közterein (a belvárosban, illetve Csepelen), ahol hazai és nemzetközi alkotócsoportok bukkannak fel az adott helyszínekhez kapcsolódó, azokra reflektáló alkotásokkal, előadásokkal, installációkkal.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma