2013.04.23

Egy könyv, mely a gyerekkortól egészen az anyaságig vizsgálja a női szexualitás és a testhez való viszony alakulását, érintve az intimitás, a fogantatás, a terhesség, a szülés, az anyaság és szex kérdéseit, mind testi, mind szellemi szinten. Mester Dóra Djamila első kötete, a Nő, anya, szerető - Anyaság és szex elhagyta a szülőszobát, és múlthét pénteken a XX. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutatkozott be.

IMG_2068
Fotó: Bodó Balázs
A Jaffa Kiadó által szervezett beszélgetés rögtön azzal a kérdéssel indult, hogy mit gondolunk a szexről. A szerző szerint erre választ keresni olyan, mintha körbeadnánk a teremben egy almát, és arról kérdeznénk a közönséget, hogy kinek mi jut eszébe erről a gyümölcsről. Mi a fontos benne: az íze, a színe, vagy a formája? Esetleg nem is ez a lényeg, hanem hogy milyen emlékeink kötődnek hozzá, vagy az, hogy szeretjük-e egyáltalán? Meg kell-e hámoznunk ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez egy alma? Dóra szeretné tényleg körbeadni azt a bizonyos almát, és meghallgatni, hogy ki mit gondol róla. De ehhez szerinte jobb lenne, ha nem egy előadóteremben ülnénk, hanem egy kertben, vagy a konyhában. Hogyha életszagú lenne ez az egész, mert a szexről való beszélgetésnek szabadnak és életközelinek kellene lenni.

A szerző önmagát úgy írja körül, hogy „nő, anya, szerető, flaneur, amatőr fotós, közgazdász, társadalomkutató és szex-edukátor”. Emellett egy szex-pozitív misszió aktivistája, aki minden lehetséges fórumon – az iskolákban, a különböző magazinok hasábjain, vagy éppen workshopok keretében- próbálkozik egy nyitott, előítéletektől mentes, pozitív szexbeszéd megalkotásával. Ennek legújabb lépcsőfoka ez a könyv, melynek három egysége három fontos életszakaszon keresztül kíséri a nőket: a gyerekkortól a nővé válásig; a fogantatástól a szülésig; aztán egészen az anyaságig. Vannak benne praktikus tudnivalók a terhességről, gyerekmesék, szépirodalom, tudományos szövegek, és rengeteg személyesség, mert az utóbbinak a szexualitás megtapasztalásában és körüljárásában is ott van a helye, ugyanúgy, mint az önazonosság megtalálásának. A könyv sorai mögött az író megmutatja saját magát, úgy meséli el történeteit, hogy tudja, és ki is mondja, hogy az általa körüljárt kérdésekre a válasz nem nála van. Mert ahány kérdés, annyi válasz, és ahány fogalom, annyi megközelítés, ahogy azt a könyvben idézett interjúrészletek is bizonyítják. A háttérbeszélgetések kiindulópontja minden esetben az első szexuális élmény felidézése volt, és a női tapasztalatok nagyon sokszínűek voltak már abban is, hogy milyen aktusokat soroltak ide az első csóktól elkezdve a szüzesség elvesztéséig.

A könyv megmutatja a nők ezerféle arcát, és azt, hogy a szexben nincs jó vagy rossz, de azt nem akarja megmondani, hogy milyen a jó nő, a jó anya és a jó szerető. Mint ahogy nem előíró abban sem, hogy hogyan, mekkora élvezettel kell megélni a nőiséget, terhességet, vagy éppen a szülést. Nem gazdagítja az intimitással kapcsolatos elvárások és mítoszok sorát, hanem a saját vágyak, örömök megtalálására ösztönöz.


További információ: www.csakatestemenat.hu


Szerző: Nádasi Eszter

Kulcsszavak:
IMG_5146
2015.11.25

Gitárok vállról a vitrinbe, avagy a múlt hangszerei a jövő számára. November 25-én az Illés-együttesben használt gitárok bekerültek a Rockmúzeum kiállítási tárgyai közé. Az ünnepélyes eseményen Tarlós István főpolgármester is beszédet mondott.

advent_varkert1

2015.11.25

Különleges gyertyainstallációval, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, táncelőadásokkal és egyéb kulturális programokkal várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban az adventi időszak során. Az izgalmas kulturális kínálatról Puskás Imre, a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára, illetve Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

DeadLens_Pictures

2015.11.25

A DeadLens Pictures november 25-én, a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján publikálta legújabb kisfilmjét „Champion” címmel, amellyel fel kívánják hívni erre a globális problémára a nézők figyelmét. A csapat időről időre tesz közzé valamely, elhallgatott társadalmi jelenségre reflektáló rövidfilmet.

Hazánk legjelentősebb nemzetközi öko-design eseményének ünnepélyes megnyitójára 2015. november 27-én 18 órakor kerül sor a Klebelsberg Kultúrkúriában, melyen egy nagyszabású nemzetközi kiállítási anyagot és egy látványos nemzetközi öko-divatbemutatót tekinthet meg a közönség .

November 27-én, pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban mutatják be a Ráció Kiadó két legfrissebb kiadványát, Orosz László: Tudomány és politika, valamint Csurgai Horváth József: Székesfehérvár urbanizációja című köteteit. Moderátora Lajtai L. László történész lesz.

Egry József, a fény festője címmel nyílik kiállítás pénteken, november 27-én Kaposváron, a Rippl-Rónai Múzeumban. A Balaton festőjeként is emlegetett, egyik legnagyobb hatással bíró modern magyar festő képeit most először láthatja a kaposvári közönség.

Tizenhat egészestés animációs film, köztük Az oroszlánkirály alkotójától A próféta és A John Malkovich menet forgatókönyvírójától az Anomalisa című produkció, valamint számos rövid animáció várja a november 25-én kezdődő 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál közönségét.

A Saul fia jelölést kapott a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards legjobb külföldi film kategóriájában. Magyar rendező filmje legutóbb 25 éve került a rangos díj közelébe.

Szaszvar_banner_192x189px_01

Barbra Streisand legnagyobb slágerei csendülnek fel december 6-án a Budapest Kongresszusi Központban, a Stúdió 11 és három gyönyörű hangú énekesnő, Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea tálalásában.

BRAND_BIO_BSFC_155542_SF_2997_005_20140311_V2_HD_768x432-16x9

November 29-én délután 3 órától az SZFE Ódry Színpadán a ZENE150 című zenés délutánon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös, zenés színházi alkotásaiból láthat a közönség két nagyszerű produkciót, Mátyássy Szabolcs és Lustyik Ákos kompozícióit, melyeket 2014 tavaszán diplomamunkaként mutattak be a Zeneakadémián.

Hamarosan feltárul a Mikulás csodálatos világa. Idén november 23-án veszi kezdetét a 20. Nagykarácsonyi Téli Programok rendezvénysorozat a Fejér megyei Nagykarácsonyban, a Magyar Mikulás otthonában. Az ünnepi fesztivál rengeteg meglepetést tartogat minden korosztály számára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma