2014. április 25.
Célzó

dunaworkshop3_2013.12.07-300x192

Idén június 5. és 14. között rendezik meg a POSzT-ot, amelyen a Miskolci Nemzeti Színház két előadással is jelen lesz. Georg Büchner Woyczek című kegyetlen, és az emberi lélek mélységeit feltáró előadását Béres Attila rendezésében láthatja a pécsi közönség. Az előadás színpadra állításáról, a küzdelemről és a színészekkel való közös munkáról kérdeztük a rendezőt.

echologo
2013.04.23

Egy könyv, mely a gyerekkortól egészen az anyaságig vizsgálja a női szexualitás és a testhez való viszony alakulását, érintve az intimitás, a fogantatás, a terhesség, a szülés, az anyaság és szex kérdéseit, mind testi, mind szellemi szinten. Mester Dóra Djamila első kötete, a Nő, anya, szerető - Anyaság és szex elhagyta a szülőszobát, és múlthét pénteken a XX. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutatkozott be.

IMG_2068
Fotó: Bodó Balázs
A Jaffa Kiadó által szervezett beszélgetés rögtön azzal a kérdéssel indult, hogy mit gondolunk a szexről. A szerző szerint erre választ keresni olyan, mintha körbeadnánk a teremben egy almát, és arról kérdeznénk a közönséget, hogy kinek mi jut eszébe erről a gyümölcsről. Mi a fontos benne: az íze, a színe, vagy a formája? Esetleg nem is ez a lényeg, hanem hogy milyen emlékeink kötődnek hozzá, vagy az, hogy szeretjük-e egyáltalán? Meg kell-e hámoznunk ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez egy alma? Dóra szeretné tényleg körbeadni azt a bizonyos almát, és meghallgatni, hogy ki mit gondol róla. De ehhez szerinte jobb lenne, ha nem egy előadóteremben ülnénk, hanem egy kertben, vagy a konyhában. Hogyha életszagú lenne ez az egész, mert a szexről való beszélgetésnek szabadnak és életközelinek kellene lenni.

A szerző önmagát úgy írja körül, hogy „nő, anya, szerető, flaneur, amatőr fotós, közgazdász, társadalomkutató és szex-edukátor”. Emellett egy szex-pozitív misszió aktivistája, aki minden lehetséges fórumon – az iskolákban, a különböző magazinok hasábjain, vagy éppen workshopok keretében- próbálkozik egy nyitott, előítéletektől mentes, pozitív szexbeszéd megalkotásával. Ennek legújabb lépcsőfoka ez a könyv, melynek három egysége három fontos életszakaszon keresztül kíséri a nőket: a gyerekkortól a nővé válásig; a fogantatástól a szülésig; aztán egészen az anyaságig. Vannak benne praktikus tudnivalók a terhességről, gyerekmesék, szépirodalom, tudományos szövegek, és rengeteg személyesség, mert az utóbbinak a szexualitás megtapasztalásában és körüljárásában is ott van a helye, ugyanúgy, mint az önazonosság megtalálásának. A könyv sorai mögött az író megmutatja saját magát, úgy meséli el történeteit, hogy tudja, és ki is mondja, hogy az általa körüljárt kérdésekre a válasz nem nála van. Mert ahány kérdés, annyi válasz, és ahány fogalom, annyi megközelítés, ahogy azt a könyvben idézett interjúrészletek is bizonyítják. A háttérbeszélgetések kiindulópontja minden esetben az első szexuális élmény felidézése volt, és a női tapasztalatok nagyon sokszínűek voltak már abban is, hogy milyen aktusokat soroltak ide az első csóktól elkezdve a szüzesség elvesztéséig.

A könyv megmutatja a nők ezerféle arcát, és azt, hogy a szexben nincs jó vagy rossz, de azt nem akarja megmondani, hogy milyen a jó nő, a jó anya és a jó szerető. Mint ahogy nem előíró abban sem, hogy hogyan, mekkora élvezettel kell megélni a nőiséget, terhességet, vagy éppen a szülést. Nem gazdagítja az intimitással kapcsolatos elvárások és mítoszok sorát, hanem a saját vágyak, örömök megtalálására ösztönöz.


További információ: www.csakatestemenat.hu


Szerző: Nádasi Eszter


szonyi_erzsebet

2014.04.25

A Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész Szőnyi Erzsébet ma ünnepli 90. születésnapját. A ma élő egyik legnagyobb zenei szaktekintély, akinek nemcsak középiskola viseli a nevét, hanem számos rangos zenei társaságnak vezetőségi tagja vagy elnöke.Zeneszerzői munkássága minden műfajra kiterjedő volt, töb gyermekoperát is szerzett.

ta

2014.04.24

A Művészetek Palotájában ma a Mimikri és a Tavaszi áldozat című előadást tekinthetik meg, amelyet a Szegedi Balett művészei keltenek életre. Míg a Mimikri című előadásban a keleti és a nyugati zenei világ ütköztetése fogalmazódik meg, addig a Tavaszi áldozatban az áldozathozatal fogalmának a 21. századi ember szemszögéből való újraértelmezését kísérlik meg az alkotók.

bnk

2014.04.24

Ma startol a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, amelynek mérlege már most figyelemre méltó: 9 teremben összesen 380 program zajlik, valamint 500 magyar és határon túli szerzővel találkozhatnak. Az idei könyvfesztiválon a 100 éve kitört világháborúról, a berlini fal 25 évvel ezelőtti lebontásáról és Magyarország 10 éve történt EU csatlakozásáról is megemlékeznek. A rendezvény díszvendége Sofi Oksanen és Törökország lesz.

A lovagkor elevenedik meg szombaton Száron, ahol a Vértes Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület tart tavaszi fegyvermustrát, fegyvernök- és apródpróbát.

Magyarországi szerb egyházművészeti tárgyakból nyílt kiállítás a moszkvai Rubljov múzeumban szerdán. A Rubljov múzeumban június nyolcadikáig látható XVIII. és XIX. századi ikonok és egyházi kegytárgyak a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye szentendrei múzeumának és a pécsi szerb ortodox gyűjteménynek a darabjai.

Szeptemberre elkészül a bátaszéki Nagyboldogasszony templom új toronysisakja, amelyet a régi, életveszélyessé vált épületrész helyett emelnek. A költségekhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pécsi Egyházmegye 30-30 millió forinttal járul hozzá, és eddig csaknem 20 millió forint adomány gyűlt össze.
A 9. craiovai nemzetközi Shakespeare-fesztiválon vendégszerepel a Silviu Purcarete rendezte Ahogy tetszik című előadással a budapesti Nemzeti Színház csütörtökön.

Várdai István gordonkaművésszel lép fel április 28-án, hétfőn a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara az Operaházban. Várdai István az esten Dubrovay László csellóversenyét játssza, melynek ősbemutatója mindössze egy hónapja volt - olvasható az Operaház szerdai közleményében.


Negyedik alkalommal rendezik meg a Vérteslovas Kemencés Fesztivált, mely egy aktív, gazdag tartalmú családi nap, aprókat és nagyokat szórakoztató, koncertekkel, mesejátékkal, népi mesterségekkel, egész nap suttogó lovaglással, helyben sütött házias étkekkel, roppanós kürtőskaláccsal, kemencés lángossal… Miután a fesztivál egy csodás jeles napra esik, így az édesanyáknak külön meglepetéssel készülünk!

bungee_trambulin

A Mini Terminál soron következő műhelyfoglalkozásán feltalálók és leleményes tervezők bőrébe bújnak a gyerekek. A program alapjául a Rubik játékok szolgálnak, minden a fejtörők, logikai játékok, találmányok jegyében zajlik most vasárnap a Design Terminálban.

A József Attila Kör számos programmal várja az érdeklődőket a Könyvfesztivál ideje alatt.

A Villányi úti Konferenciaközpontban májusban három érdekes előadást is meghallgathat a közönség. Május 8-án Lackfi János, 15-én Aczél Petra, 22-én pedig Réz András avatja be hallgatóit a kommunikáció varázslatos világába.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma