PFZ728x90

2016. május 5.
Célzó

_DSC5293_Copy

Új lemezét az A38 Hajón mutatja be az indie és alternatív rockot játszó Hello Hurricane, de a nyár folyamán a Szegedi Ifjúsági Napokon és a Campus Fesztiválon is találkozhatunk a srácokkal, akik sikeresen pályáztak a Cseh Tamás Program induló előadóknak szóló alprogramjában, és az így kapott támogatásból készítették az új felvételeiket. Posztós Balázst, a banda basszusgitárosát kérdeztük.

2013.04.23

Egy könyv, mely a gyerekkortól egészen az anyaságig vizsgálja a női szexualitás és a testhez való viszony alakulását, érintve az intimitás, a fogantatás, a terhesség, a szülés, az anyaság és szex kérdéseit, mind testi, mind szellemi szinten. Mester Dóra Djamila első kötete, a Nő, anya, szerető - Anyaság és szex elhagyta a szülőszobát, és múlthét pénteken a XX. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutatkozott be.

IMG_2068
Fotó: Bodó Balázs
A Jaffa Kiadó által szervezett beszélgetés rögtön azzal a kérdéssel indult, hogy mit gondolunk a szexről. A szerző szerint erre választ keresni olyan, mintha körbeadnánk a teremben egy almát, és arról kérdeznénk a közönséget, hogy kinek mi jut eszébe erről a gyümölcsről. Mi a fontos benne: az íze, a színe, vagy a formája? Esetleg nem is ez a lényeg, hanem hogy milyen emlékeink kötődnek hozzá, vagy az, hogy szeretjük-e egyáltalán? Meg kell-e hámoznunk ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez egy alma? Dóra szeretné tényleg körbeadni azt a bizonyos almát, és meghallgatni, hogy ki mit gondol róla. De ehhez szerinte jobb lenne, ha nem egy előadóteremben ülnénk, hanem egy kertben, vagy a konyhában. Hogyha életszagú lenne ez az egész, mert a szexről való beszélgetésnek szabadnak és életközelinek kellene lenni.

A szerző önmagát úgy írja körül, hogy „nő, anya, szerető, flaneur, amatőr fotós, közgazdász, társadalomkutató és szex-edukátor”. Emellett egy szex-pozitív misszió aktivistája, aki minden lehetséges fórumon – az iskolákban, a különböző magazinok hasábjain, vagy éppen workshopok keretében- próbálkozik egy nyitott, előítéletektől mentes, pozitív szexbeszéd megalkotásával. Ennek legújabb lépcsőfoka ez a könyv, melynek három egysége három fontos életszakaszon keresztül kíséri a nőket: a gyerekkortól a nővé válásig; a fogantatástól a szülésig; aztán egészen az anyaságig. Vannak benne praktikus tudnivalók a terhességről, gyerekmesék, szépirodalom, tudományos szövegek, és rengeteg személyesség, mert az utóbbinak a szexualitás megtapasztalásában és körüljárásában is ott van a helye, ugyanúgy, mint az önazonosság megtalálásának. A könyv sorai mögött az író megmutatja saját magát, úgy meséli el történeteit, hogy tudja, és ki is mondja, hogy az általa körüljárt kérdésekre a válasz nem nála van. Mert ahány kérdés, annyi válasz, és ahány fogalom, annyi megközelítés, ahogy azt a könyvben idézett interjúrészletek is bizonyítják. A háttérbeszélgetések kiindulópontja minden esetben az első szexuális élmény felidézése volt, és a női tapasztalatok nagyon sokszínűek voltak már abban is, hogy milyen aktusokat soroltak ide az első csóktól elkezdve a szüzesség elvesztéséig.

A könyv megmutatja a nők ezerféle arcát, és azt, hogy a szexben nincs jó vagy rossz, de azt nem akarja megmondani, hogy milyen a jó nő, a jó anya és a jó szerető. Mint ahogy nem előíró abban sem, hogy hogyan, mekkora élvezettel kell megélni a nőiséget, terhességet, vagy éppen a szülést. Nem gazdagítja az intimitással kapcsolatos elvárások és mítoszok sorát, hanem a saját vágyak, örömök megtalálására ösztönöz.


További információ: www.csakatestemenat.hu


Szerző: Nádasi Eszter

Kulcsszavak:

DSC_0344_Copy

2016.05.05

„A műemlékeket úgy kell felújítani, hogy azok a kor követelményeinek eleget téve, életünk részeivé válhassanak” – mondta el Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár a hatodik alkalommal Hajdúböszörményben megtartott Örökségvédelmi Konferencián május 4-én. Hozzátette: tovább finomítják az örökségvédelmi törvényt.

kelemen_kokas_fesztivalakademia_06.k

2016.05.04

Fesztiválakadémia Budapest címmel új kamarazenei fesztivál születik július 21. és 24. között Budapesten, amelynek a Zeneakadémia ad otthont. Világhírű művészekkel, szakmai előadásokkal és nyilvános mesterkurzusokkal készülnek a komolyzene szerelmeseinek, az ifjú zenészeknek és az érdeklődő közönségnek egyaránt. A programokról Kelemen Barnabás és Kokas Katalin művészeti vezetők meséltek.

SP-2130-HU-Pecs-Apollo-

2016.05.04

A főként művészfilmeket vetítő pécsi Apolló mozi 16 millió forintos beruházással felújított klubtermét május 4-én Páva Zsolt, Pécs polgármestere adta át. A 40 néző befogadására alkalmas helyiség mellett a 107 főre biztosított vetítőtermet is felavatták. A 2014 szeptembere óta üzemeltetett mozinak évente mintegy 21 ezer nézője van. A filmvetítések május 5-én indulnak.

Koncertekkel, művészettörténeti sétákkal, felnőtt és gyerekdarabokkal várja az érdeklődőket Győrben a május 5-én kezdődő Öt Templom Fesztivál. A tizenegy éve zajló sorozat apropóját egy kuriózum adta, ugyanis Európában egyedülálló, hogy mind az öt hagyományos európai vallás temploma egy utcában megtalálható.

A magyarországi résztvevők mellett idén számos külhoni helyszín is bekapcsolódik május 7-én az V. Táncház Napja megünneplésébe, ezzel idén minden eddiginél több helyszínen szerveznek programokat a néptánctanítás és a néphagyomány más területeinek megismertetése jegyében.

A honvédtisztavatást megelőző „száznapos ünnepség” hagyományait folytatva május 7-én az Orczy-parkban ismét megrendezi a Ludovika Fesztivált a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).

Eros Ramazzotti Magyarországon is bemutatja Perfetto című turnéja műsorát december 12-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Öt nagyszínpadi bemutatót, összesen 11 premiert tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Valerij Fokin, Árkosi Árpád, Bozsik Yvette, Kiss Csaba, Viktor Rizsakov és Zsótér Sándor is rendez.

A hazai elektronikus tánczene legfrissebb csapata a Stereo Swing formáció, amely az electro swing műfaját képviseli itthon. Csaknem két év alatt állt össze az a saját dalokból álló, bemutatkozó album, amely Parov Stelar vagy a Tape Five nyomdokaiba lép. Első lemezük, a We wanna swing your world anyagát május 13-án az A38-on mutatják be.

12717863_938943879555239_8591406623482554149_n

Többezres látogatódömping övezte április 30. és május 1. között a Nemzeti Várfejlesztéshez csatlakozó és triptichont is avató III. Csirke–Csülök Fesztivált Nagyvázsonyban.

Hazánk egyik legkedveltebb klub- és fesztiválzenekara elkészítette első nagylemezét. A 2012-ben útjára indult Blahalouisiana az elmúlt években teljesen új dimenzióját nyitotta meg a hazai könnyűzenének, így igazi zenei csemege ez a megjelenés! A lemezbemutató koncert április 28-án lesz az A38 Hajón.

Jászberény és a Gulag címmel tart izgalmas előadást Besenyi Vendel helytörténeti kutató a Jász Múzeumban április 21-én 17 órától a Múzeumi Esték keretében. A programmal azokra a magyarokra emlékeznek, akiket a szovjet hadbíróság a második világháború után ártatlanul elítélt, majd 1955-ben Jászberényben vizsgálati fogságban tartott.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma