PFZ728x90
2013.04.23

Egy könyv, mely a gyerekkortól egészen az anyaságig vizsgálja a női szexualitás és a testhez való viszony alakulását, érintve az intimitás, a fogantatás, a terhesség, a szülés, az anyaság és szex kérdéseit, mind testi, mind szellemi szinten. Mester Dóra Djamila első kötete, a Nő, anya, szerető - Anyaság és szex elhagyta a szülőszobát, és múlthét pénteken a XX. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutatkozott be.

IMG_2068
Fotó: Bodó Balázs
A Jaffa Kiadó által szervezett beszélgetés rögtön azzal a kérdéssel indult, hogy mit gondolunk a szexről. A szerző szerint erre választ keresni olyan, mintha körbeadnánk a teremben egy almát, és arról kérdeznénk a közönséget, hogy kinek mi jut eszébe erről a gyümölcsről. Mi a fontos benne: az íze, a színe, vagy a formája? Esetleg nem is ez a lényeg, hanem hogy milyen emlékeink kötődnek hozzá, vagy az, hogy szeretjük-e egyáltalán? Meg kell-e hámoznunk ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy ez egy alma? Dóra szeretné tényleg körbeadni azt a bizonyos almát, és meghallgatni, hogy ki mit gondol róla. De ehhez szerinte jobb lenne, ha nem egy előadóteremben ülnénk, hanem egy kertben, vagy a konyhában. Hogyha életszagú lenne ez az egész, mert a szexről való beszélgetésnek szabadnak és életközelinek kellene lenni.

A szerző önmagát úgy írja körül, hogy „nő, anya, szerető, flaneur, amatőr fotós, közgazdász, társadalomkutató és szex-edukátor”. Emellett egy szex-pozitív misszió aktivistája, aki minden lehetséges fórumon – az iskolákban, a különböző magazinok hasábjain, vagy éppen workshopok keretében- próbálkozik egy nyitott, előítéletektől mentes, pozitív szexbeszéd megalkotásával. Ennek legújabb lépcsőfoka ez a könyv, melynek három egysége három fontos életszakaszon keresztül kíséri a nőket: a gyerekkortól a nővé válásig; a fogantatástól a szülésig; aztán egészen az anyaságig. Vannak benne praktikus tudnivalók a terhességről, gyerekmesék, szépirodalom, tudományos szövegek, és rengeteg személyesség, mert az utóbbinak a szexualitás megtapasztalásában és körüljárásában is ott van a helye, ugyanúgy, mint az önazonosság megtalálásának. A könyv sorai mögött az író megmutatja saját magát, úgy meséli el történeteit, hogy tudja, és ki is mondja, hogy az általa körüljárt kérdésekre a válasz nem nála van. Mert ahány kérdés, annyi válasz, és ahány fogalom, annyi megközelítés, ahogy azt a könyvben idézett interjúrészletek is bizonyítják. A háttérbeszélgetések kiindulópontja minden esetben az első szexuális élmény felidézése volt, és a női tapasztalatok nagyon sokszínűek voltak már abban is, hogy milyen aktusokat soroltak ide az első csóktól elkezdve a szüzesség elvesztéséig.

A könyv megmutatja a nők ezerféle arcát, és azt, hogy a szexben nincs jó vagy rossz, de azt nem akarja megmondani, hogy milyen a jó nő, a jó anya és a jó szerető. Mint ahogy nem előíró abban sem, hogy hogyan, mekkora élvezettel kell megélni a nőiséget, terhességet, vagy éppen a szülést. Nem gazdagítja az intimitással kapcsolatos elvárások és mítoszok sorát, hanem a saját vágyak, örömök megtalálására ösztönöz.


További információ: www.csakatestemenat.hu


Szerző: Nádasi Eszter

Kulcsszavak:

 

kaszas3

2015.05.26

Bemutatták az idei Kaszás Attila-díj három jelöltjét: Kiss Mari, Kristán Attila és Mészáros Tibor az a három színművész, akik közül az egyik augusztus 29-én átveheti majd az elismerést a Csokonai Nemzeti Színházban. A végeredményről a közönség szavazatai döntenek.

felmerip4

2015.05.26

Valószínűleg mindannyian hálásak lehetünk Felméri Péternek, amiért az informatika helyett a humort választotta: nélküle nem tudnánk, mi jár az olasz maffiagalambok fejében, amikor a falakat rugdossák, ahogy azt sem, hogyan is készül valójában a Dacia. Volt már Keleten, járt már Nyugaton, most, a kettő között félúton arról is beszélgettünk, mennyire lehet maradandót alkotni humoristaként.

bihari

2015.05.26

A Bihari Múzeum volt a két intézmény egyike, amely az Év Múzeuma 2014 kitüntetést a Pulszky Társaságtól a Múzeumok majálisán, május 16-án átvehette. A berettyóújfalui múzeum az intézményben őrzött tudás széles körű megosztásáért, a városban és a gyűjtőkörébe tartozó területen az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért kapta az elismerést. Kállai Irén igazgatót a díjról és a múzeum céljairól kérdeztük.

Európa egyik idei kulturális fővárosában, a csehországi Plzenben vendégszerepel júliusban a Miskolci Nemzeti Színház Don Giovanni-produkciója. A darabot a Magyar Állami Operaház által rendezett, vidéki teátrumok operaprodukcióit bemutató Primavera-fesztivál tavalyi mezőnyéből választották ki egy online szavazás és egy szakmai zsűri véleménye alapján.

Margaret Atwood is a száz híres író között lesz, akiknek egy-egy műve bekerül a tervezett "Jövő könyvtárába", amelyet Oslóban hoznak létre. A tervek szerint évente egy kéziratot kérnek a könyvtár számára válogatott íróktól egészen 2114-ig. A későbbi nyomtatáshoz használt papírt abból az ezer fából nyerik, amelyeket a projekt miatt ültettek el tavaly Oslo mellett.

Az afrikai Malawiből származó, elképesztően fiatal énekes-gitáros dalszerző már magáénak tudhatja a szerzett filmzenéért adományozott afrikai Oscar-díjat. Agorosso 20 órakor érkezik kedden a Hajóra.

A hiánypótló kutatás a magyarországi zeneipar jelenlegi helyzetét, gazdasági súlyát, a jövőjét meghatározó kihívásokat és lehetőségeket vizsgálta. A jelentés szerint különösen az áfa-kulcsot, a zenészekre vonatkozó egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási problémák kezelését, illetve a hazai szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek munka- és rendezvénybiztonsági szabályainak megfelelőségét és egyszerűségét kellene vizsgálni.

A Pannon Tokaj pincészet 2010-es ötputtonyos tokaji aszúja és a villányi Bock pincészet Libra Cuvée 2011-es vörösbora nyerte el a borászati szakújságírók nemzetközi szövetségének különdíját a Citadelles du Vin bordeaux-i bor- és pálinkaversenyen, amelynek idén Magyarország volt a díszvendége.

MV_banner_192x189

Operettszinhaz_Mozart_Kultura_hu_banner_192x189px

A Nemzeti Színházban is bemutatják az Orient című darabot, Békéscsabai Jókai Színház és a Művészetek Háza Gödöllő által koprodukcióban létrehozott darabot május 28-án láthatja a közönség. Az Orient ősbemutatója 2014. december 13-án volt Gödöllőn, Békéscsabán május 8. óta van műsoron.

orient-540x4052

A Szép volt fiúk! című közérzeti kabaré, a klasszikus „Pesti kabaré” alapjaira épít, és a tapasztalt komédiások mellett megjelennek a fiatal korosztály képviselői is.

Május 30-án, szombaton 9. alkalommal segítik agysérültek rehabilitációját bringázással Móron, az Ezerjó hazájában a Móri Karika jótékonysági túrán.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy előre lássuk: a dal és a klip minden kétséget kizáróan az idei nyár egyik legnagyobb slágere lesz. Garancia erre az alkalmi alkotó csapat, az utóbbi idők legsikeresebb két produkciója, a Wellhello és a Halott Pénz, illetve a javarészt a Telekom VOLT Fesztiválon játszódó videóklip, amely sokak számára az év legboldogabb pillanatait idézi.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma