NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.07

„A népzenét a hagyományőrzés konzerválni igyekszik, de az évtizedek, évszázadok során tengernyi behatás érte, és éri most is” – mondja Barcza Gergő, az idén húszéves Besh o droM Együttes frontembere. Őt és a zenekar másik alapító tagját, Pettik Ádámot kérdeztük az együttes múltjáról, a változásokról és a népzene helyzetéről. A zenekar a közeljövőben a Kobuci Kertben és a Művészetek Völgyében is fellép.

 

Besh-o-droM-foto-Ajtay_Zoltan


Emlékeznek még, húsz évvel ezelőtt milyen elhatározásból alapítottak zenekart? Érvényesült valamilyen koncepció?

B.G: Nem volt kérdés, hogy különbözőek leszünk mindenkitől, máshogy nem is érdemes zenekart alakítani. Azt hiszem, ez rögtön sikerült is. A következő szempont az volt, hogy táncolható legyen a zenénk, mert ha a nép ropja, az nekünk jó. Hamar megtaláltuk ennek is a módját. Más koncepcióra nem emlékszem.

P.Á: Bár rengeteg jó zenekar volt akkor is, akik erős hatást gyakoroltak ránk, de olyan zenét nem igazán nyomott senki, amilyet legszívesebben hallgattunk volna, viszont szerencsére nekünk sikerült társakat is találni ehhez az őrülethez, és nagyjából el is tudtuk játszani, amit szerettünk volna.

 

Ennyi év után szükség volt bizonyos praktikák bevetésére, hogy ne fásuljanak bele?

P.Á: A népzene például, ami jelentős részét képezi mind a munkásságunknak, mind az általunk hallgatott zenéknek, nekem kicsit a gyümölcsre hasonlít, és ha időlegesen nem is kívánok már több cseresznyét enni, az biztos, hogy két nap múlva két pofára zabálom majd megint.

B.G: Nincs szükség praktikákra. Ádám Bristolban él, én Jeruzsálemben, a zenekar Budapesten, ez pont elég kihívás midenféle szempontból. Most például alig várom a júliust, hogy egy helyre kerüljünk, és élőben folytathassuk a virtuális próbahelyen elkezdett munkáinkat.


Besh-o-droM-foto-Kardos_Gabor

 

Mindig könnyű volt elfogadtatni a zenéjüket, soha nem érte Önöket negatív kritika az értetlenkedők részéről?

P.Á: Az elejétől fogva rengeteg kritika ért minket. Jó esetben ezekből lehetett tanulni is, de sajnos nem ez volt a jellemző.

B.G: A kezdetekkor a hagyományőrzők közül sokan nem értették, hogy bár mi nem az ő útjukat járjuk, nem vagyunk az ellenségük, sőt. Húsz évvel később ez, remélem, már nem kérdés.

 

Hogy látják, az itthon játszott népzene nem rekedt-e meg, várható-e újabb felfutás, új irány?

P.Á: Amit ma népzene alatt értünk, az nem változik. Ha igen, azt hívjuk világzenének, ami viszont mindig változik, és ez jó dolog, még akkor is, ha nem mindig születik remekmű.

B.G: Nem rekedt meg, ellenkezőleg, reneszánszát éli, rengeteg fiatal zenész tanulja, műveli, őrzi, használja. A népzenét a hagyományőrzés konzerválni igyekszik, de az évtizedek, évszázadok során tengernyi behatás érte mindig, és éri most is. A két ellentétes erő dinamikus egyensúlya alakítja nagyon lassan a műfajt. Örülnék, ha egy csepp lehetnék a népzenét érő behatások tengerében.


beshodrom-adamgergo1
Pettik Ádám és Barcza Gergő

 

Világzene alatt ma már rengeteg minden értünk. Aki nem ért hozzá, hogyan különböztesse meg a minőségi zenét a gyenge utánzattól?

B.G: A világzene a kezdetektől fogva tág fogalom volt. Valahogy fel kellett címkézni a lemezboltokban azt a polcot, ahova a máshova nem besorolható, népzenéhez kicsit is kapcsolódó albumokat rakták. A hallgatónak azt ajánlom, a közízlés, az eladási adat és a kritikusok véleménye helyett ki-ki támaszkodjon a saját ízlésére, hallására.

P.Á: Nem lehet megúszni az elmélyülést, akármiről is legyen szó. Például bármelyik zenei stílus megismerése sok időt vesz igénybe, mert a legnépszerűbbek nem feltétlen a legjobbak, és nem biztos, hogy a legjobbakat, legnépszerűbbeket hallgatja az ember legszívesebben.

 

Visszahallgatják a korábbi lemezeiket? Megtörtént, hogy közben valamin nagyon meglepődtek?

B.G: A lemezeink többsége otthon született. Mire az anyag elkészül, a felvételek, a keverés alatt többszázszor végighallgatok minden számot. Mikor egy–egy album végre megjelenik, önálló életre kel, megszűnik vele a kapcsolatom. A számokat koncerteken játsszuk tovább, ott alakulnak, változnak, így tényleg meglepetésként ér, ha sok év után visszahallgatok egy lemezt. Legszembetűnőbb a tempóváltozás, élőben jóval gyorsabbak vagyunk.

 

Június nyolcadikán lépnek fel a Kobuci Kertben. Készülnek meglepetésekkel?

B.G: Korán kezdünk, 19 órakor. Nagyjából két koncertnyi anyagot fogunk eljátszani a zenekar húszévnyi repertoárjából, köztük olyan számokkal, amiket akár egy évtizede vagy még régebb óta nem játszottunk, csupa olyan vendég fellépővel, aki valaha játszott velünk. Izgalmas, rendhagyó koncert lesz, nagyon várom már.

 

Ayhan Gökhan

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma