Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.07

„A népzenét a hagyományőrzés konzerválni igyekszik, de az évtizedek, évszázadok során tengernyi behatás érte, és éri most is” – mondja Barcza Gergő, az idén húszéves Besh o droM Együttes frontembere. Őt és a zenekar másik alapító tagját, Pettik Ádámot kérdeztük az együttes múltjáról, a változásokról és a népzene helyzetéről. A zenekar a közeljövőben a Kobuci Kertben és a Művészetek Völgyében is fellép.

 

Besh-o-droM-foto-Ajtay_Zoltan


Emlékeznek még, húsz évvel ezelőtt milyen elhatározásból alapítottak zenekart? Érvényesült valamilyen koncepció?

B.G: Nem volt kérdés, hogy különbözőek leszünk mindenkitől, máshogy nem is érdemes zenekart alakítani. Azt hiszem, ez rögtön sikerült is. A következő szempont az volt, hogy táncolható legyen a zenénk, mert ha a nép ropja, az nekünk jó. Hamar megtaláltuk ennek is a módját. Más koncepcióra nem emlékszem.

P.Á: Bár rengeteg jó zenekar volt akkor is, akik erős hatást gyakoroltak ránk, de olyan zenét nem igazán nyomott senki, amilyet legszívesebben hallgattunk volna, viszont szerencsére nekünk sikerült társakat is találni ehhez az őrülethez, és nagyjából el is tudtuk játszani, amit szerettünk volna.

 

Ennyi év után szükség volt bizonyos praktikák bevetésére, hogy ne fásuljanak bele?

P.Á: A népzene például, ami jelentős részét képezi mind a munkásságunknak, mind az általunk hallgatott zenéknek, nekem kicsit a gyümölcsre hasonlít, és ha időlegesen nem is kívánok már több cseresznyét enni, az biztos, hogy két nap múlva két pofára zabálom majd megint.

B.G: Nincs szükség praktikákra. Ádám Bristolban él, én Jeruzsálemben, a zenekar Budapesten, ez pont elég kihívás midenféle szempontból. Most például alig várom a júliust, hogy egy helyre kerüljünk, és élőben folytathassuk a virtuális próbahelyen elkezdett munkáinkat.


Besh-o-droM-foto-Kardos_Gabor

 

Mindig könnyű volt elfogadtatni a zenéjüket, soha nem érte Önöket negatív kritika az értetlenkedők részéről?

P.Á: Az elejétől fogva rengeteg kritika ért minket. Jó esetben ezekből lehetett tanulni is, de sajnos nem ez volt a jellemző.

B.G: A kezdetekkor a hagyományőrzők közül sokan nem értették, hogy bár mi nem az ő útjukat járjuk, nem vagyunk az ellenségük, sőt. Húsz évvel később ez, remélem, már nem kérdés.

 

Hogy látják, az itthon játszott népzene nem rekedt-e meg, várható-e újabb felfutás, új irány?

P.Á: Amit ma népzene alatt értünk, az nem változik. Ha igen, azt hívjuk világzenének, ami viszont mindig változik, és ez jó dolog, még akkor is, ha nem mindig születik remekmű.

B.G: Nem rekedt meg, ellenkezőleg, reneszánszát éli, rengeteg fiatal zenész tanulja, műveli, őrzi, használja. A népzenét a hagyományőrzés konzerválni igyekszik, de az évtizedek, évszázadok során tengernyi behatás érte mindig, és éri most is. A két ellentétes erő dinamikus egyensúlya alakítja nagyon lassan a műfajt. Örülnék, ha egy csepp lehetnék a népzenét érő behatások tengerében.


beshodrom-adamgergo1
Pettik Ádám és Barcza Gergő

 

Világzene alatt ma már rengeteg minden értünk. Aki nem ért hozzá, hogyan különböztesse meg a minőségi zenét a gyenge utánzattól?

B.G: A világzene a kezdetektől fogva tág fogalom volt. Valahogy fel kellett címkézni a lemezboltokban azt a polcot, ahova a máshova nem besorolható, népzenéhez kicsit is kapcsolódó albumokat rakták. A hallgatónak azt ajánlom, a közízlés, az eladási adat és a kritikusok véleménye helyett ki-ki támaszkodjon a saját ízlésére, hallására.

P.Á: Nem lehet megúszni az elmélyülést, akármiről is legyen szó. Például bármelyik zenei stílus megismerése sok időt vesz igénybe, mert a legnépszerűbbek nem feltétlen a legjobbak, és nem biztos, hogy a legjobbakat, legnépszerűbbeket hallgatja az ember legszívesebben.

 

Visszahallgatják a korábbi lemezeiket? Megtörtént, hogy közben valamin nagyon meglepődtek?

B.G: A lemezeink többsége otthon született. Mire az anyag elkészül, a felvételek, a keverés alatt többszázszor végighallgatok minden számot. Mikor egy–egy album végre megjelenik, önálló életre kel, megszűnik vele a kapcsolatom. A számokat koncerteken játsszuk tovább, ott alakulnak, változnak, így tényleg meglepetésként ér, ha sok év után visszahallgatok egy lemezt. Legszembetűnőbb a tempóváltozás, élőben jóval gyorsabbak vagyunk.

 

Június nyolcadikán lépnek fel a Kobuci Kertben. Készülnek meglepetésekkel?

B.G: Korán kezdünk, 19 órakor. Nagyjából két koncertnyi anyagot fogunk eljátszani a zenekar húszévnyi repertoárjából, köztük olyan számokkal, amiket akár egy évtizede vagy még régebb óta nem játszottunk, csupa olyan vendég fellépővel, aki valaha játszott velünk. Izgalmas, rendhagyó koncert lesz, nagyon várom már.

 

Ayhan Gökhan

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma