MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.08.09

„Valaki egészen más lehetsz. Nem a saját életedet éled, hanem egy másikat, de teljesen átadva magad” – mondta a színjátszásról Varga Klári, a debreceni Csokonai Színház színművésze, aki idén elnyerheti a Kaszás Attila-díjat. A jelölést élete eddigi legnagyobb elismerésének érzi, ahogy ő fogalmazott: „nincs is ennél nagyobb szépség”.

Varga Klári 1970. május 27-én született Kaposváron. A Színművészeti Egyetemet 1993-ban végezte el, majd a Madách Színházhoz szerződött, onnan a József Attila Színházba, majd a Budapesti Kamaraszínházba vezetett az útja. Eredetileg orvos akart lenni, színpadra egy tanfolyamon állt először, a váratlan felkérés pedig teljes fordulatot hozott az életében. Első szerepe Az elefántember című darabban volt, amely örökre nyomot hagyott az emlékeiben. „Akkor, ahogy bementem a színpadra, mérhetetlen nagy csönd lett. Nem volt izgalom, nem volt semmi, de abban a három jelenetben, amelyben játszottam, megszűnt a tér és az idő. Pontosan tudom, hogy attól a pillanattól gondoltam azt, hogy én csak ezt szeretném csinálni” – fogalmazott Varga Klári, aki a Madách Színházban (1993–2003), a József Attila Színházban (2003–2007) és a Budapesti Kamaraszínházban (2007–2012) eltöltött évek után Ráckevei Anna hívására szerződött a Csokonai Színház társulatához 2013-ban.


105_az_ajto_16_01_15
Az ajtó (Kubik Anna és Varga Klári)
Fotó: csokonaiszinhaz.hu

 

„Én a Csokonai társulata nélkül nem lennék semmi. Mi csak együtt tudunk létezni. Az egymásnak adott energiák, az egymásra szánt figyelem, egymás szeretete – ez határozza meg a mi kapcsolatunkat. Ez pedig sokkal mélyebb szeretet, mint munkatársi. És ez adott nekem olyan sok mindent, amit nem tudom, mikor fogok tudni megköszönni” – árulta el az MTVA által készített tvspotban a színművész, aki az elmúlt öt évadban számos prózai szerepben bizonyította tehetségét (Régimódi történet, Istent a falra festeni, A magyar Faust, Nyolc nő, Az ajtó, Jadviga párnája, Három nővér), lenyűgözte ének és tánctudásával a közönséget (Edith Piaf-est, Idegenben keserűbb a sírás – Karády Katalin-est, Csikóink, Ha álom az élet), és változatos tónusokat hozott mellékszerepekben is (A chioggiai csetepaté, Novemberi éj).

 

Varga Klári érzékeny, kivételes erőt sugárzó, sokoldalú színművész, aki a karakteres drámai szerepformálásban éppúgy kiemelkedő alakítást nyújt, mint a zenés vagy a táncos műfajban. Az elmúlt húsz évben mintegy 150 színházi bemutatója volt és 10 nagyjátékfilmben szerepelt. Szociális érzékenységét mutatja, hogy 2007-től a fogyatékos felnőttekkel dolgozó Baltazár Színház tagja. Varga Klári 1999-ben elnyerte a 30. Magyar Filmszemle Legjobb női alakítás-díját, 2017-ben átvehette a Jászai Mari-díjat, 2018-ban pedig Kaszás Attila-díjra jelölték. Ez utóbbit élete eddigi legnagyobb elismerésének tartja. „Azok az emberek, akik ugyanabban a szakmában vannak, ugyanabban a szenvedélyben élnek, mint én, azt mondják: Te, kicsi bogár! Te ott! Figyelj, látunk! Nincs is ennél nagyobb szépség” – fogalmazta meg a színművész, aki azt vallja: „izgalom minden előadás”, amit nem lehet megszokni, minden alkalommal meg kell halni a színpadon. De ez egy csoda, hiszen „valaki egészen más lehetsz. Nem a saját életedet éled, hanem egy másikat, de teljesen átadva magad.”


_D0A1210_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

A Kaszás Attila-díjról

A Kaszás Attila-díjat a MANK Nonprofit Kft. (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) gondozza a Kultúráért Felelős Államtitkárság és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A Raiffeisen Bank 500 ezer forinttal járó, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott 400 ezer forintos díjat tizenegyedik alkalommal osztják ki.

 

Az alapítók a díjjal, a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartást jelölték meg az alapítók.


_D0A1352_Copy
Farkas Ignác, Varga Klári és Nagy Csongor Zsolt (balról jobbra)
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

Idén mintegy 39 társulat tagjai döntöttek szavazataikkal a három jelöltről – Varga Klári (debreceni Csokonai Színház), Farkas Ignác (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház) és Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata) –, akik közül a közönség voksai alapján kerül ki a 2018-as év Kaszás Attila-díjazottja. Az elismerést szeptember 7-én a tatabányai Jászai Mari Színházban adják át a színházi évadnyitó keretében.

 

A három nomináltra augusztus 24-ig lehet szavazni a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

 

A Kaszás Attila-díj 2018-as jelöltjeit bejelentő sajtótájékoztatóról ITT írtunk.


A Kaszás Attila-díjra jelölt Farkas Ignácról ITT, Nagy Csongor Zsoltról pedig ITT írtunk.Kultúra.hu

kaszas_kultura596-90

20180731_153623_masolata

2018.08.16

Nem telhet el nyár kastélylátogatás nélkül! Idén Fertőd és Ausztria felé vettük az irányt és vendégségbe mentünk az Esterházy-családhoz. Három tárlatvezetésen fedeztük fel a fertődi és a kismartoni Esterházy-kastélyt, valamint Fraknó várát. Cikkünkben érdekességeket árulunk el azoknak, akik szeretnének ellátogatni ezekre a helyszínekre, és azoknak is, akik a fotelükben hátradőlve ismernék meg az arisztokraták kincseit.

Lee_Oliver_borito

2018.08.16
Lee Olivér neve az ék zenekarból vagy abból a Trillionból lehet ismerős, amelyben Apey-vel együtt zenél, de önálló produkciójával is járja az országot. A zenésszel a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében rendezendő irodalmi-zenei ArtKert Fesztiválon találkozhat a közönség augusztus végén akusztikus koncerten. Olivér rockzenekarával még a Cseh Tamás Program első évadának támogatottja: az azóta eltelt időről és az eredményekről mesélt.

Kolozsvari1

2018.08.16

A Kolozsvári Magyar Napok rendezvényei foglalják el Erdély fővárosának központi utcáit, tereit augusztus 19. és 26. között – jelentették be a szervezők. Amint Gergely Balázs főszervező elmondta: idén az 575 éve Kolozsváron született Mátyás király és a 450 évvel ezelőtt Tordán kikiáltott vallásbéke köré szerveződik az események jelentős hányada.

Életük nagy pillanatára készülnek a Csíksomlyói passió augusztus 18-ai esti csíksomlyói szabadtéri előadásának az előadói. Erről a helyszíni próbafolyamat megkezdése előtt tartott csíkszeredai sajtótájékoztatón beszéltek augusztus 15-én. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a darab rendezője a társulat legfontosabb turnéjának nevezte a csíksomlyói fellépést. Mint megjegyezte, az előadásnak a színház szempontjából is korszakos jelentősége van.

Az elmúlt 25 év magyar képzőművészeti alkotásaiból válogatott kiállítás nyílik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Képzőművészeti Kollégiuma szervezésében a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban augusztus 19-én. Az NKA működésének negyedszázada során a művészeti alkotómunka támogatásáról gondoskodott annak minden területén. A 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás címet viselő tárlat az ország három vidéki városában mutatja be a közönségnek az NKA által támogatott félszáz művész egy híján száz alkotását.

A Netflix Outlaw King című skót történelmi filmjének világpremierjével nyílik meg szeptemberben a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelyen a digitális óriás további új produkciói is szerepelnek. Az Outlaw King Chris Pine főszereplésével a 14. század elején uralkodó legendás skót király I. Róbert (Robert the Bruce) angolok ellen vívott függetlenségi harcát mutatja be.

A Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi régészeti bemutatóhelyén gazdag programkínálat várja a látogatókat az augusztus 18-ai Samu-napon, amikor a kiállítás megnyitásának 50. évfordulójára és a leletegyüttes kutatójának, Vértes László halálának 50. évfordulójáról is megemlékeznek. A Samu-napon gyerekek és felnőttek is részesei lehetnek a régészeti sétáknak, a kutató ösvénynek és a felfedezős játékoknak.

William Shatner és Mark Hamill felvetette, hogy posztumusz csillagot kellene kapnia Carrie Fishernek a hollywoodi Hírességek sétányán. A BBC News szerint Shatner, a Star Trek-sorozat sztárja a Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy Fisher nem szerepel a 2600 halhatatlan között, akiknek nevét csillag őrzi a Hollywood Boulevardon. Egyúttal javasolta, hogy tenni kellene valamit az ügyben.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma