15_eves

2019.07.23

„Akár hiszitek, akár nem: tündérek építették Bálványos várát”. Így kezdődik a rege, Benedek Elek gyűjtése. Székelyföldön e lidércek és medvék lakta, vadregényes helyen, fenyvesek, mohos lápok, tavak, sebes patakok, meredek ormok közt tartják immár 30 éve a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amely az utóbbi két évtizedben fesztivállá nőtte ki magát, erős kulturális kínálattal. Íme néhány a július 23-án kezdődő programsorozatból.

tusv27

Kaszás Attila hagyatéka a határon innen és túl,
Rákóczi udvar, július 24.

A tragikusan fiatalon elhunyt Kaszás Attila neve fogalommá vált: kimagasló tehetsége, személyisége, morális magatartása, értékközpontúsága emeli az elmúlt évtizedek legjelentősebb színművészei közé. A nevét viselő, immár több mint tíz éve alapított díjat nem egyszer kapta határon túli művész: Nemes Levente, Mátrai László, Bányai Kelemen Barna, Nagy Csongor Zsolt. Az erdélyi magyar nyelvű színjátszás helyzetéről szóló beszélgetésen Nemes Levente és Nagy Alfréd, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagjai vesznek részt.

10

Legyél a saját történeted hőse!

Képmás-délután, Rákóczi-udvar, július 24.

A gyerekirodalom és mesepszichológia egymást támogatva segíti, hogy egyre jobban betekintést nyerhessünk a gyerekek világába, az abban megszülető félelmek és negatív érzelmek közé. A programon fontos kérdésekre keresnek megnyugtató választ a beszélgetők: Lakik-e szörny a gyerekszobában? Hogyan kezeljük gyerekeink negatív érzelmeit? A délután folyamán központi téma lesz az életmesék, családtörténetek szerepe a legkisebbek fejlődésében. Az eseményen Kádár Annamária pszichológus, Pifkó Célia, a Szörnyek a szobádban című mesekönyv szerzője vesz részt, a moderátor Molnár-Bánffy Kata, a Képmás Magazin ügyvezetője.

tusvanyos

Keresztül-kasul az életen – dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez,

Magyar Teátrumi Társaság sátra, Rákóczi udvar, július 25.

A tíz éve elhunyt Cseh Tamás munkássága előtt tiszteleg a Keresztül-kasul az életen – dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez című, Hanák Gábor jegyezte filmösszeállítás. Az ismert és ritkán hallott dalok mellett zenész- és pályatársak archív felvételei, Bereményi Géza, Jancsó Miklós, Törőcsik Mari és a Dalnok emlékezései adják vissza az életút főbb állomásait. Filmszerepek, képzőművészeti alkotások, bakonyi indiánság elevenedik meg, egészében véve tehát minden, ami Cseh Tamás életében fontos jelentőséggel bírt. A filmvetítés előtt a produkciót a Cseh Tamás Archívum irányítója, Szemerei Péter ismerteti. Az Országos Széchényi Könyvtár, a Cseh Tamás Archívum és más gyűjtemények anyagaiból készült összeállítást az Archívumot működtető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. készítette.

ee

Állati könyvbemutató

Janus Pannonius Irodalmi Kávéház, július 25.

A József Attila-díjas író, György Attila Bestiarium Siculorum bővített kiadásának bemutatója emlékezetes programnak ígérkezik. A könyvben elképesztőbbnél elképesztőbb, valóság és képzelet határán született állatok felvonultatása mögül nem kevés társadalomkritika is kihallható. Aki szereti a székely humort, feltétlenül a könyvbemutatón van a helye. A könyvet Muszka Sándor költő, szerkesztő mutatja be.


tusvanyos.3


Csernik Pál Szende Meselélek című életrajzi könyvének bemutatója

Janus Pannonius Irodalmi Kávéház, július 27.

„Hiszek a mesékben, hiszek az élő szóban, a kincsben, a mese teremtő erejében. Mert a mese-szó a nép összetartó íze, lelke, a mesemondó ezt közvetíti” vallja Csernik Pál Szende székely mesemondó, lábbábos. A várhatóan izgalmas, a lelki nyugalom megőrzésére alkalmas könyvbemutatót a József Attila-díjas Sántha Attila író, költő, szerkesztő moderálja.


cc


Plugor Sándor (1940-1999), július 24.–augusztus 22.

Sepsiszentgyörgy, Erdélyi Művészeti Központ

A fesztiválhoz kapcsolódóan a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban Plugor Sándor grafikus- és festőművész emlékére rendez tárlatot, amelyet Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy város polgármestere, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője nyit meg július 23-án.


PlugorSandor_07


Ayhan Gökhan


A teljes program a tusvanyos.ro oldalon olvasható.


A képek forrása Tusványos hivatalos Instagram-oldala.


KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma