15_eves

2018.03.27

Összesen kilenc bérlettel, régi és új helyszínekkel, csodálatos művekkel, külföldi sztárfellépőkkel és számtalan újítással kezdi meg a 2018/2019-es évadát a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) és a Nemzeti Énekkar, amely idén önálló bérlettel jelentkezik – hangzott el az évadot beharangozó sajtótájékoztatón március 27-én a Müpában.

_D0A2747_Copy
dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár


A tavalyi évad átmenteni időszak volt, az idei évad azonban számtalan újítással kezdődik – kezdte meg beszédét dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Majd elmondta: új korszak ez a zenekar életében, amely új menedzsmentre épült. Ez a menedzsment pedig bátor lépéseket tett, hiszen növelték a próbák és így az előadások számát is annak érdekében, hogy új perspektívák nyíljanak a Filharmonikusok előtt. Nagyon fontos továbbá, hogy az új évadban a kulturális alapellátásban is szerepet vállalt az együttes. „Ez különlegesen erőteljes gesztus azok irányába, akik a magas kultúrát nem mindennapi, alapvető kenyérként fogyasztják” – fűzte hozzá a kultúráért felelős államtitkár. A legmagasabb rendű komolyzenei innovációs műhellyé alakult az elmúlt évadban az NFZ, amely mérföldkőhöz érve új irányt vett – mondta Hoppál Péter, majd hozzátette: reméli, a mostani, 2018/2019-es évad már nem próbaévad lesz, hanem az innovációs műhelymunka során kiérlelt újdonságok továbbviteléről szól majd.


_D0A2813_Copy
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója


„Nagyon fontos a Müpa számára a rezidens zenekarunkkal való együttműködés” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, majd rögtön kiemelte a Budapesti Wagner-napokat, ahol a zenekarral együtt lépnek fel és nyitják meg március 30-án, pénteken a Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) – a BTF részletes programjáról, így a nyitóelőadásról ITT írtunk részletesebben. Káel Csaba kiemelte: hosszú távú, komoly terveik vannak a zenekarral, amelyekről egylőre csak annyit árulhat el, hogy 2020-ra körvonalazódnak majd teljesen és erősen kötődni fognak Beethovenhez. Kiemelte továbbá azt is: a jövő évadban is számos meghívást kaptak közösen, ebből egy felkérés a Nemzeti Énekkart érinti, akikkel december 7-én a Philharmonie de Paris-ban lépnek fel és Ligeti Requiemjét mutatják be. A másik közös produkció a zenekart érinti, amely az évad művészét, az orosz származású Gyenyisz Leonyidovics Macujev zongoristát kíséri majd egy közös koncerten – mondta el a Müpa vezérigazgatója.


Az új évadban – a zenekar történetében először – lesz egy rezidens művész is Várdai István csellóművész személyében. Óriási megtiszteltetés, hogy a világ legjobb csellistája nálunk játszik majd, többször is, hiszen ez a cím azt jelenti, hogy az évad során többször is fellép a zenekarral – jelentette be az új állandó fellépőt Hamar Zsolt zeneigazgató. A sajtótájékoztatón jelent volt a művész is, aki rendkívül nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést és kiemelte: nagy művészekkel és karmesterekkel játszhat majd együtt.


_D0A2869_Copy
Hamar Zsolt zeneigazgató


„Ez az együttes egy drágakő, amelyet nem mi mostunk drágakővé, de az a dolgunk, hogy tovább fényesítsük és gyémánttá varázsoljuk” – mondta el Hamar Zsolt a zenekar és az új menedzsment kapcsán, majd hozzáfűzte: ez a zenekar közkincs, éppen ezért az idei évadban nemcsak új helyszínekkel, de új bérletekkel is jelentkezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Az eddigi szabadfelhasználású bérletek mellett elérhető lesz két teljesen új Müpa-bérlet, amelyből az egyik kizárólag csütörtökre szól, így ez a nap minden héten a Filharmonikusoké lesz. A Nemzeti Énekkar kizárólagos bérlete, a Pászti-bérlet is elérhető lesz az új évadtól az Olasz Kultúrintézetben, valamint Gin-tonic Kortárs + Jazz névvel olyan, teljesen új bérletet is létrehoztak, amellyel kortárs jazzelőadók improvizációs „párbaját” hallgathatják majd meg a Várkert Bazárban – így összesen kilenc bérletet tudnak megváltani az érdeklődők személyesen a Müpa jegypénztárában, illetve ITT, a zenekar honlapján.


Újdonság, hogy a 2018/2019-es évadban az NFZ új helyszíneken is játszik, így a Pesti Vigadóban és a Pollack Mihály téri Festetics Palotában is hallhatja őket a közönség, emellett pedig változatlanul fellépnek a Zeneakadémián, az Olasz Kultúrintézetben, a Mátyás-templomban és a Várkert Bazárban is – mondta el Hamar Zsolt. Szintén újdonság még, hogy az új évadban lesz egy külön Hayden-sorozat is, amely a Festetics Palotába lesz hallható – tette hozzá a zeneigazgató, majd megjegyezte: külföldi felkéréseket is kaptak már, amelyekről még nem tudott részleteket megosztani, de annyi már biztos, hogy a zenekarnak lesz három európai, több ázsiai, dél- és észak-amerikai turnéja is.


_D0A2736_Copy


„A következő időszak a Nemzeti Énekkar szempontjából az álmok megvalósulásának időszaka is, hiszen a megalakulásunk óta először szerepelhetünk úgy a főváros koncerttermeiben, hogy saját bérletünk van” – mondta el Somos Csaba karigazgató. Majd hozzátette: próbálták úgy kialakítani ezt a bérletet, hogy ne csak vendégkarmesterek járuljanak a Nemzeti Filharmonikusok elé, hanem karnagyok is, akik más megközelítésből foglalkoznak az együttessel, és más repertoárt is mutatnak be, így ezúttal Arnold Schönberg operájának feldolgozása helyett egyik acapelláját hallhatják majd Erwin Ortnertől, a nemzetközileg is elismert Arnold Schönberg-kórus karigazgatójától. A Modern Art Orchestrával közös koncerten pedig Duke Ellington muzsikája, valamint kortárs magyar zeneszerzők művei is elhangzanak majd. A Nemzeti Énekkar repertoárjának szélesítését egyfajta missziónak nevezte Somos Csaba, amelyet a kezdetektől szem előtt tartott, és most úgy látja, végre ki is bontakozhat ez a kezdeményezés. Ezen kívül az énekkar szinte az összes bérletben helyet kap, így a cél a zenekarral való közös együttműködés legmagasabb színvonalának megvalósulása.


_D0A2861_Copy


A szezon szeptember 25-ei nyitóhangversenyén Ligeti, Bartók és Dohnányi művei szólalnak meg, Bartók I. zongoraversenyét Ránki Fülöp adja elő. A zárókoncerten Verdi Requiemjét Kobajasi Kenicsiró dirigálja. A Kocsis Zoltánról elnevezett bérlet első estjén francia szerzők művei szólalnak meg Várdai István közreműködésével, a Ferencsik János-bérletben többek között Rahmanyinov II. szimfóniája, Dvořák Requiemje és Csajkovszkij VI. szimfóniája szerepel a kínálatban. A Lukács Ervin-bérlet különlegessége, hogy minden esten felcsendül egy Beethoven-opusz, a Gin-tonic elnevezésű sorozatban pedig Szakcsi Lakatos Béla, Dés László és Lukács Miklós zenél az NFZ-vel.

 


Fischer Viktória/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma