IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.03.27

Összesen kilenc bérlettel, régi és új helyszínekkel, csodálatos művekkel, külföldi sztárfellépőkkel és számtalan újítással kezdi meg a 2018/2019-es évadát a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) és a Nemzeti Énekkar, amely idén önálló bérlettel jelentkezik – hangzott el az évadot beharangozó sajtótájékoztatón március 27-én a Müpában.

_D0A2747_Copy
dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár


A tavalyi évad átmenteni időszak volt, az idei évad azonban számtalan újítással kezdődik – kezdte meg beszédét dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Majd elmondta: új korszak ez a zenekar életében, amely új menedzsmentre épült. Ez a menedzsment pedig bátor lépéseket tett, hiszen növelték a próbák és így az előadások számát is annak érdekében, hogy új perspektívák nyíljanak a Filharmonikusok előtt. Nagyon fontos továbbá, hogy az új évadban a kulturális alapellátásban is szerepet vállalt az együttes. „Ez különlegesen erőteljes gesztus azok irányába, akik a magas kultúrát nem mindennapi, alapvető kenyérként fogyasztják” – fűzte hozzá a kultúráért felelős államtitkár. A legmagasabb rendű komolyzenei innovációs műhellyé alakult az elmúlt évadban az NFZ, amely mérföldkőhöz érve új irányt vett – mondta Hoppál Péter, majd hozzátette: reméli, a mostani, 2018/2019-es évad már nem próbaévad lesz, hanem az innovációs műhelymunka során kiérlelt újdonságok továbbviteléről szól majd.


_D0A2813_Copy
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója


„Nagyon fontos a Müpa számára a rezidens zenekarunkkal való együttműködés” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, majd rögtön kiemelte a Budapesti Wagner-napokat, ahol a zenekarral együtt lépnek fel és nyitják meg március 30-án, pénteken a Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) – a BTF részletes programjáról, így a nyitóelőadásról ITT írtunk részletesebben. Káel Csaba kiemelte: hosszú távú, komoly terveik vannak a zenekarral, amelyekről egylőre csak annyit árulhat el, hogy 2020-ra körvonalazódnak majd teljesen és erősen kötődni fognak Beethovenhez. Kiemelte továbbá azt is: a jövő évadban is számos meghívást kaptak közösen, ebből egy felkérés a Nemzeti Énekkart érinti, akikkel december 7-én a Philharmonie de Paris-ban lépnek fel és Ligeti Requiemjét mutatják be. A másik közös produkció a zenekart érinti, amely az évad művészét, az orosz származású Gyenyisz Leonyidovics Macujev zongoristát kíséri majd egy közös koncerten – mondta el a Müpa vezérigazgatója.


Az új évadban – a zenekar történetében először – lesz egy rezidens művész is Várdai István csellóművész személyében. Óriási megtiszteltetés, hogy a világ legjobb csellistája nálunk játszik majd, többször is, hiszen ez a cím azt jelenti, hogy az évad során többször is fellép a zenekarral – jelentette be az új állandó fellépőt Hamar Zsolt zeneigazgató. A sajtótájékoztatón jelent volt a művész is, aki rendkívül nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést és kiemelte: nagy művészekkel és karmesterekkel játszhat majd együtt.


_D0A2869_Copy
Hamar Zsolt zeneigazgató


„Ez az együttes egy drágakő, amelyet nem mi mostunk drágakővé, de az a dolgunk, hogy tovább fényesítsük és gyémánttá varázsoljuk” – mondta el Hamar Zsolt a zenekar és az új menedzsment kapcsán, majd hozzáfűzte: ez a zenekar közkincs, éppen ezért az idei évadban nemcsak új helyszínekkel, de új bérletekkel is jelentkezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Az eddigi szabadfelhasználású bérletek mellett elérhető lesz két teljesen új Müpa-bérlet, amelyből az egyik kizárólag csütörtökre szól, így ez a nap minden héten a Filharmonikusoké lesz. A Nemzeti Énekkar kizárólagos bérlete, a Pászti-bérlet is elérhető lesz az új évadtól az Olasz Kultúrintézetben, valamint Gin-tonic Kortárs + Jazz névvel olyan, teljesen új bérletet is létrehoztak, amellyel kortárs jazzelőadók improvizációs „párbaját” hallgathatják majd meg a Várkert Bazárban – így összesen kilenc bérletet tudnak megváltani az érdeklődők személyesen a Müpa jegypénztárában, illetve ITT, a zenekar honlapján.


Újdonság, hogy a 2018/2019-es évadban az NFZ új helyszíneken is játszik, így a Pesti Vigadóban és a Pollack Mihály téri Festetics Palotában is hallhatja őket a közönség, emellett pedig változatlanul fellépnek a Zeneakadémián, az Olasz Kultúrintézetben, a Mátyás-templomban és a Várkert Bazárban is – mondta el Hamar Zsolt. Szintén újdonság még, hogy az új évadban lesz egy külön Hayden-sorozat is, amely a Festetics Palotába lesz hallható – tette hozzá a zeneigazgató, majd megjegyezte: külföldi felkéréseket is kaptak már, amelyekről még nem tudott részleteket megosztani, de annyi már biztos, hogy a zenekarnak lesz három európai, több ázsiai, dél- és észak-amerikai turnéja is.


_D0A2736_Copy


„A következő időszak a Nemzeti Énekkar szempontjából az álmok megvalósulásának időszaka is, hiszen a megalakulásunk óta először szerepelhetünk úgy a főváros koncerttermeiben, hogy saját bérletünk van” – mondta el Somos Csaba karigazgató. Majd hozzátette: próbálták úgy kialakítani ezt a bérletet, hogy ne csak vendégkarmesterek járuljanak a Nemzeti Filharmonikusok elé, hanem karnagyok is, akik más megközelítésből foglalkoznak az együttessel, és más repertoárt is mutatnak be, így ezúttal Arnold Schönberg operájának feldolgozása helyett egyik acapelláját hallhatják majd Erwin Ortnertől, a nemzetközileg is elismert Arnold Schönberg-kórus karigazgatójától. A Modern Art Orchestrával közös koncerten pedig Duke Ellington muzsikája, valamint kortárs magyar zeneszerzők művei is elhangzanak majd. A Nemzeti Énekkar repertoárjának szélesítését egyfajta missziónak nevezte Somos Csaba, amelyet a kezdetektől szem előtt tartott, és most úgy látja, végre ki is bontakozhat ez a kezdeményezés. Ezen kívül az énekkar szinte az összes bérletben helyet kap, így a cél a zenekarral való közös együttműködés legmagasabb színvonalának megvalósulása.


_D0A2861_Copy


A szezon szeptember 25-ei nyitóhangversenyén Ligeti, Bartók és Dohnányi művei szólalnak meg, Bartók I. zongoraversenyét Ránki Fülöp adja elő. A zárókoncerten Verdi Requiemjét Kobajasi Kenicsiró dirigálja. A Kocsis Zoltánról elnevezett bérlet első estjén francia szerzők művei szólalnak meg Várdai István közreműködésével, a Ferencsik János-bérletben többek között Rahmanyinov II. szimfóniája, Dvořák Requiemje és Csajkovszkij VI. szimfóniája szerepel a kínálatban. A Lukács Ervin-bérlet különlegessége, hogy minden esten felcsendül egy Beethoven-opusz, a Gin-tonic elnevezésű sorozatban pedig Szakcsi Lakatos Béla, Dés László és Lukács Miklós zenél az NFZ-vel.

 


Fischer Viktória/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma